Alati pristupačnosti:

 • • OOSS Teslić - Dnevnik u 2011.
 • • OOSS Teslić - Dnevnik u 2012.
 • • OOSS Teslić - Dnevnik u 2013.
 • • OOSS Teslić - Dnevnik u 2014.
 • • OOSS Teslić - Dnevnik u 2015.
 • • OOSS Teslić - Dnevnik u 2016.
 • • OOSS Teslić - Dnevnik u 2017.
 • OOSS Teslić - Dnevnik u 2018.

  Na ovoj web strani se nalaze hronološki poredani događaji za 2018.

  Januar 2018.

  U ovom poglavlju se nalaze događaji koji su upisani u dnevnik za mjesece: januar. Korisnici čitača ekrana Koriste prečice: h, za sledeći događaj. Shift+H, za predhodni događaj.

  Četvrtak, 4. januar 2018.

  Prvi radni dan u ovoj 2018. godini smo posvetili Luju Braju. To je dan kojeg obilježimo kao dan naše Organizacije. Ove godine nas je poslužilo vrijeme te se u kancelariji okupilo više naših članova, prije svega mladih članova.

  Gradimir je ukratko podsjetio na dan Luja braja i brajeve knjige. Aleksa je govorio o projektu: "Imamo pravo na rad, kulturu i sport". Ovo je praktično prvi dan realizacije projekta. Uz kafu, sok i keks proveli smo nekoliko sati u kancelariji. Danas su u kancelariji bili: Tihomir, Gradimir, Nataša, Aleksa, Boris, Stanko, Jelena, Kristina, Lidija, Armin, Jovo, Didi i Bogdan.

  Četvrtak, 11. januar 2018.

  Poslije 7 dana, ponovo smo u kancelariji. Prolaze novogodišnji praznici i od sada će kancelarija da radi redovno svakog utorka i četvrtka. Današnje aktivnosti u kancelariji su bile:

  Posjeta supruga jedne članice. Raspituje se dali moze dobit neku pomoć? Predloženo da obezbjedi novi očni karton i podnese zahtjev za tuđu pomoć i njegu kod centra za socijalni rad.

  Obnovljeni ugovori za tehničkog sekretara, Tihomira Markovića i asistenta i vozača, Branka Lauševića.

  Počeo se raditi popis imovine sa 31. decembrom 2017. Dogovoreno da se automobil servisira u citroen servisu u Banja Luci. Ponovo se razgovara o održavanju higiene u kancelariji kao i problemu kojeg prave pušači.

  Danas su u kancelariji bili: Dragoslav, Tihomir, Didi, Nataša, Lidija i gost iz Beograda Milenko stričević.

  Utorak, 16. januar 2018.

  Danas je Dragoslav kontaktirao Savez slijepih Republike Srpske i najavio naš interes za održavanjem 12. muzičkog festivala slijepih i slabovidih Republike Srpske. Napravljen je i pisani dopis savezu kojim je potvrđeno naše interesovanje.

  Četvrtak, 18. januar 2018.

  Iz Saveza slijepih Republike Srpske stigao je poziv za kandidaturu za manifestacije republickog karaktera za 2018. godinu.

  Stigla poruka od Branke Matić u kojoj se najavljuje monitoring za četvrtak, 25. januar 2018. godine od 11:00-12:00 za našu Organizaciju

  Ponedeljak, 22. januar 2018.

  Mada nije radni dan, Dragoslav je danas radio u kancelariji. Pročitane E-poruke o najavljenom monitoringu projekta "Imamo pravo na rad, kulturu i sport" najavljenom za četvrtak, 25. januar u 11:00. Takođe, pročitana i poruka koja je stigla iz Saveza slijepih Republike Srpske.

  Dragoslav i Nataša su radili na prijedlogu projekta za ovu 2018. godinu kojim će Organizacija konkurisati kada bude Opština Teslić raspisala. Takođe, rađeno na izvještaju o radu za 2017. godinu.

  Utorak, 23. januar 2018.

  Glavna današnja aktivnost je bila da se pripreme potrebni materijali za prvi monitoring koji će se obaviti u četvrtak, 25. januara 2018. godine a koji se odnosi na projekt "Imamo pravo na rad, kulturu i sport. Tihomir je obavio kontakt sa članovima koji su prijavljeni za edukaciju u oblasti socijalnog preduzetništva.

  Četvrtak, 25. januar 2018.

  Utvrđeno da se podračunu za projekat "Imamo pravo na rad, kulturu i sport" ne može pristupiti korišćenjem tokinga. Tihomir pokušao danas u banci da riješi taj problem ali nije bilo ovlašćenog službenika te je ovaj posao ostavljen za sljedeći utorak.

  Po ranijem dogovoru u 10:00 je stigla Branka Matić i Draginja Sladojević te su zajedno sa Aleksom i Nedeljkom uradili prvi monitoring u projektu "Imamo pravo na rad, kulturu i sport". U našoj kancelariji je urađen i prvi monitoring projekta kojeg realizuje Udruženje distrofičara jer se njihov prostor trenutno renovira te nije upotrebljiv za sastanke.

  ponedeljak, 29. januar 2018.

  Mada nije radni dan, danas su u kancelariji bili: Dragoslav, Gradimir, Didi i Nataša. Poslata E-poruka CDP Globus iz Banja Luke u vezi našeg projekta a u kojem su oni trebali biti partner. U objašnjenju koje smo poslali smo se izvinili i objasnili kako je došlo do izmjena u projektu.

  Spremljeni prijedlozi ugovora za tekući projekt i Dogovarani detalji budućeg opštinskog projekta za ovu 2018. godinu. Saznali smo da će najkasnije u drugoj polovini februara biti raspisan konkurs za finansiranje OCD/NVO u Tesliću.

  Utorak, 30. januar 2018.

  U okviru redovnog radnog dana, Tihomir nastavio da sređuje bazu članova. Dragoslav, Nataša i Didi su u banci završili sa zahtjevom za korišćenje tokinga za podračun sa kojeg se finansiraju obaveze iz projekta "Imamo pravo na rad, kulturu i sport". Dogovoreno sa Ružicom da se uradi finansijski izvještaj za 2017. godinu.

  Februar 2018.

  U ovom poglavlju se nalaze događaji koji su upisani u dnevnik za mjesec: februar. Korisnici čitača ekrana Koriste prečice: h, za sledeći događaj. Shift+H, za predhodni događaj.

  Četvrtak, 1. februar 2018.

  Dragoslav je danas morao ponovo u banku u vezi podračuna. Otvaranje podračuna, upotreba tokera i slično je zahtjevala do sada 5 odlazaka do banke. Vjerujemo da je sa današnjim danom sve završeno. U tom periodu Tihomir je napravio obračun za tehničkog sekretara i vozača za januar.

  Održan je prvi radni sastanak u 2018. godini. tema rad tehničkog sekretara, rad u kancelariji i tekuća pitanja. Dogovoreno:

  1. Tehnički sekretar radi samo utorkom i četvrtkom od 09:00-12:00;
  2. Članovi pozvani da se aktivno uključe u aktivnosti kroz projekat "Imamo pravo na rad, kulturu i sport";
  3. Od danas, 1. februara 2018. u radu organizacije se uvode radni nalozi kojima se prati rad i rezultati. Za svaku aktivnost se vodi radni nalog. Danas već popunjeno 5 naloga;

  Odgovorili su iz CDP "Globus" Banja Luka. Potvrđeno da se saradnja nastavlja. U ovom času samo na polju edukacije u oblasti socijalnog preduzetništva a ostale aktivnosti će se kasnije planirati izvan projekta.

  Danas je punih 10 godina od kako je Dragoslav zasnovao svoj prvi radni odnos. Tim povodom svi prisutni su otišli u Eks na piće gdje je Dragoslav častio. Neka se i drugim posreći te da dođu u priliku da časte sličnim povodom.

  Petak, 2. februar 2018.

  Danas su Gradimir i Didi obišli u gradu sva parking mjesta koja imaju oznaku da su namjenjena za parkiranje vozila sa oznakom da prevoze osobe sa invaliditetom. Neka od njih su slikana te će se napraviti informacija o trenutnom stanju i predlagati neka nova rješenja u broju parking mjesta. Snimljene su i GPS podaci te će se moći pozicionirati i na Google Maps.

  Utorak, 6. februar 2018.

  Tokom redovnog radnog vremena u kancelariji, Dragoslav je kao predsjednik potpisao ugovore o djelu za dva člana projektnog tima za tekući projekt "Imamo pravo na rad, kulturu i sport". Takođe, danas je izvršena isplata za januar za tehničkog sekretara i vozača.

  Tihomir je napravio listu naših članova zainteresovanih za obuku iz oblasti socijalnog preduzetništva. Lista sadrži podatke o članovima, kontakt telefone i mjesta sa kojih treba obaviti prevoz. Gradimir nas je upoznao sa informacijom da će u četvrtak u našu Organizaciju doći Otac Dalibor Đekić sa željom da upozna našu organizaciju i da će se tom prilikom razgovarati i o mogućoj saradnji.

  Četvrtak, 8. februar 2018.

  U redovnom radnom vremenu, pregledane E-poruke. Najzanimljivija ona o direktoru Specijalne biblioteke za slijepe Republike Srpske gospodinu Želimiru Radinović koji je prilikom konkursa za mjesto direktora prijavio rad u turističkoj organizaciji kao kulturni rad. Možda će sada neki bolje shvatiti naše pismo koje smo baš tom direktoru poslali prije četiri godine.

  Po ranijem dogovoru, danas je našu Organizaciju posjetio Otac Dalibor Đekić iz parohije Banja Vrućica. U opuštenom okruženju upoznali smo oca Dalibora Đekić sa radom naše Organizacije i predložili neke oblike moguće saradnje. Vjerujemo da će do konkretnih rezultata vrlo brzo doći te očekujemo da će ovakvih posjeta biti još tokom ove 2018. godine.

  Petak, 9. februar 2018.

  Danas je kreiran nalog na FaceBook sa ciljem da se aktivnosti u našoj Organizaciji predstave na ovoj društvenoj mreži. Do sada smo imali samo stranu kao dio privatnog naloga. Kako se očekuje da će tokom ove godine biti realizovana dva projekta te uz redovne aktivnosti, biće dosta sadržaja na ovom nalogu.

  Utorak, 13. februar 2018.

  Danas su plaćeni računi za telefon i internet. Dragoslav je upoznao članove sa prijedlogom izvještaja o radu za 2017. godinu. Potrebne sitne ispravke i dopune te izvještaj može na sastanak Upravnog odbora a onda i na Skupštinu.

  Ponedeljak, 19. februar 2018.

  Danas je na FaceBook  nalogu kreirana stranai foto-album za projekat "Imamo pravo na rad, kulturu i sport" kao i foto-albumi za redovne aktivnosti i događaje u organizaciji.

  Dogovoreno je da se u četvrtak, 19. februara 2018. godine vozi automobil u servis u Banja Luku radi redovnog servisiranja jer je automobil prešao 50.000 kilometara.

  Dragoslav je obavio razgovor sa Peđom Filipović o mogućnosti da naša dva člana budu uključeni u kurs za masere. Nastavak saradnje će biti nakon odobravanja projekta za 2018. godinu.

  Četvrtak, 22. februar 2018.

  Danas kancelarija nije radila. Dragoslav, Tihomir i Didi su bili u Banja Luci. Naše vozilo je prešlo ukupno 50.000 kilometara te je trebao da se obavi redovan servis.

  Utorak, 27. februar 2018.

  Redovan radni dan. Vani je niska temperatura te se ne očekuje da će neko od članova dolaziti osim onih koji su u gradu i koji redovno dolaze.

  Srijeda, 28. februar 2018.

  Danas je Dragoslav kontaktirao sa Savezom slijepih Republike Srpske u vezi informacije o mjestu održavanja muzičke smotre. Odluka još nije donešena a očekuje se da će se sve znati sredinom marta. Teslić je u prijedlogu da smotra bude baš nama dodjeljena. Nataša je ponovo čistila kancelariju, ponovo je najveći problem pušenje u kancelariji.

  Mart 2018.

  U ovom poglavlju se nalaze događaji koji su upisani u dnevnik za mjesec: mart. Korisnici čitača ekrana Koriste prečice: h, za sledeći događaj. Shift+H, za predhodni događaj.

  Četvrtak, 1. mart 2018.

  Prvi radni dan u martu je četvrtak. Ovaj mart u 2018. godini će imati 5 četvrtaka. Kao redovne obaveze prosljeđene su poruke za Branku Matić, CDP "Globus" i kupljena korpica za suđe.

  Urađena je konačan izvještaj o radu za 2017. godinu, čeka se izvještaj o finansijskom poslovanju pa da se zakaže sjednica Upravnog odbora.

  Subota, 3. mart 2018.

  Konačno se pojavio: Javni poziv za finansiranje programa/projekata organizacija civilnog društva iz budžeta Opštine Teslić za 2018. godinu  Sada nam je glavni zadatak da uradimo projekt. Dio materijala je već urađen.

  U sklopu projekta "Imamo pravo na rad, kulturu i sport" danas je krenula aktivnost iz oblasti sporta. U kuglani hotela Kardijal danas je bilo 12 naših članova na prvom treningu u kuglanju.

  Utorak, 6. mart 2018.

  Kao redovne aktivnosti urađeni su ugovori o djelu za tehničkog sekretara, Tihomira Marković i vozača Branka Lauševića. Takođe, izvršena je isplata za februar mjesec za tehničkog sekretara i vozača.

  Za četvrtak se planira obilježavanje 8. marta te su u Košuti izabrani pokloni i pozvani članovi na druženje. Angažovaće se vozilo da doveze sve zainteresovane.

  Srijeda, 7. mart 2018.

  U "Košuti" preuzeti pokloni za 8. mart

  Četvrtak, 8. mart 2018.

  U povodu 8. marta međunarodnog praznika žena održano je druženje u kancelariji. Organizovan je prevoz te su u kancelariji bile: Nataša, Lidija, Kristina, Jelena, Timka i Savka. Takođe i jedan broj muških naših članova.

  Subota, 10. mart 2018.

  U sklopu projekta "Imamo pravo na rad, kulturu i sport" danas je krenula aktivnost iz oblasti socijalnog preduzetništva. Danas je urađena obuka u okviru prvog od tri predviđena modela.

  Utorak, 13. mart 2018.

  Redovne obaveze, plaćanje računa i dogovor kako da se radi na projektu za finansiranje nekih aktivnosti u 2018. godini a kojim će se konkurisati na javni poziv za finansiranje OCD/NVO kojeg je raspisala Opština Teslić.

  Dalibor iz Udruženja distrofičara nas je častio toplom kafom i čokoladom. Oni su nabavili automat za tople napitke te smo tako bili među prvim koji su ovo probali.

  Četvrtak, 15. mart 2018.

  Konačno je završen i izvještaj o finansijskom poslovanju naše Organizacije za prošlu 2017. godinu. Sada su se stekli svi uslovi da se ovi izvještaji pošalju u Opštinu Teslić, proslijede Upravnom odboru na usvajanje i da se planira godišnja Skupština naše Organizacije.

  Po ranijem dogovoru danas nas je posjetila Maja Knežević iz Agencije za razvoj malih i srednjih preduzeća Republike Srpske. Ona je došla da se upozna sa našim idejama i aktivnošću u vezi razvoja socijalnog preduzetništva i mogućnosti da naša Organizacija pokrene osnivanja socijalnog preduzeća. vođen je otvoren i konkretan razgovor te vjerujemo da će doći do konkretne saradnje na ovom poslu.

  Gradimir i Didi su nastavili u kancelariji da rade na izradi projekta za ovu godinu. Urađen je opšti dio u kom se popunjavaju osnovni podaci o Organizaciji.

  Petak, 16. mart 2018.

  Danas su Dragoslav, Gradimir i Didi nastavili da rade na projektu. Aktivno u radu su danas učestovali Boris i Tihomir. Urađeno je dosta ali ostaje još najmanje dva dana da se na ovom radi.

  Ovog vikenda se nastavljaju sportske aktivnosti u okviru projekta "Imamo pravo na rad, kulturu i sport. Večeras se nastavlja kuglanje a takođe i sutra u subotu.

  Subota, 17. mart 2018.

  I danas se radilo na projektu. Gradimir i didi su prije podne bili u kancelariji. Popodne je Didi vozio automobil na servis. Mali kvar, curi voda iz hladnjaka.

  Utorak, 20. mart 2018.

  Juče je urađen projekat a danas je odštampan i predat u Opštinu Teslić. Projekt se zove: "Edukacijom i radom do boljih rezultata". Planirani iznos je 7.316,00 KM a iz budžeta Opštine Teslić se traži 6.500,00 KM.

  Tokom prošle godine nekada je nastao problem u plaćanju računa za telefon i internet. Neki račun nije plaćen u punom iznosu te nam je danas isključen telefon. Sada će trebati malo više vremena da se utvrdi koji račun nije plaćen i da se ponovo pusti telefon u funkciju.

  Četvrtak, 22. mart 2018.

  Današnji radni dan prolazi u pripremama za aktivnosti koje će da uslijede tokom vikenda. Sutra, petak je kuglanje a u subotu obuka iz socijalnog preduzetništva. Sve su ovo aktivnosti iz projekta "Imamo pravo na rad, kulturu i sport".

  Utorak, 27. mart 2018.

  Danas su dogovoreni detalji za 3. sjednicu Upravnog odbora koja se planira za utorak, 3. aprila 2018. godine. Upravni odbor će se baviti pripremama za redovnu godišnju Skupštinu. Utvrđen je prijedlog dnevnog reda. Takođe, plaćeni su računi za obaveze koje su nastale tokom vikenda.

  Četvrtak, 29. mart 2018.

  Ovo je zadnji radni dan u ovom mjesecu. Za vikend slijedi kuglanje te ulazimo u novi mjesec. U kancelariji su obavljane aktivnosti uobičajene kada se samo dežura i kada nema konkretnih aktivnosti.

  April 2018.

  U ovom poglavlju se nalaze događaji koji su upisani u dnevnik za mjesec: april. Korisnici čitača ekrana Koriste prečice: h, za sledeći događaj. Shift+H, za predhodni događaj.

  Utorak, 3. april 2018.

  Danas je održana 3. sjednica Upravnog odbora. Prisustovali su članovi: Dragoslav Nedić - predsjednik, Tihomir Marković - Sekretar, Gradimir Kragić i Nataša Nedić kao članovi Upravnog odbora. Opravdano je odsustovao Nenad Bubić. Još su bili prisutni: Armin Glancer i Branko Laušević - Didi. Upravni odbor je na dnevnom redu imao sljedeće tačke:

  1. Izvještaj o radu od 1. januara do 31. decembra 2017. godine;
  2. IZVJEŠTAJ O finansijskom POSLOVANJU ZA PERIOD 1. januar - 31 decembar 2017. godine;
  3. Izvještaj o popisu imovine za 2017 godinu;
  4. Donošenju odluke o održavanju Skupštine OOSS Teslić u 2018. godini:
   1. Datum i mjesto održavanja Skupštine;
   2. Prijedlog dnevnog reda i materijali za Skupštinu;
   3. Troškovi održavanja i prevoz učesnika Skupštine;
  5. Tekuća pitanja:
   1. Rasprava o projektu „Edukacijom i radom do boljih rezultata“;
   2. Ostale aktivnosti u Organizaciji;
   3. Registracija automobila
   4. Donošenje odluke o pristupanju koaliciji "Zajedno možemo više" i popunjavanje pristupnice;
   5. Odluka o kupovini Mobilnog telefona;
   6. Dogovor o vođenju radnih naloga

  Sjednica je počela sa radom u 10:00 a završila u 11:20.

  Srijeda, 4. april 2018.

  Udruženje distrofičara je kroz realizaciju svog projekta finansiranog iz ReLOaD" danas organizovalo okrugli sto na temu Informatičko obrazovanje i OSI. Ovim su označili i rad u renoviranim prostorima. Kao učesnici okruglog stola bili su između ostalog prisutni: Milan Miličević, načelnik Opštine Teslić, Željko Perišić, načelnik odeljenja za društvene djelatnosti te članovi UD Teslić. Iz naše Organizacije su prisustovali Dragoslav, Gradimir i Nataša.

  Četvrtak, 5. april 2018.

  Redovan radni dan. Aleksa je spremao aktivnosti iz projekta "Imamo pravo na rad, kulturu i sport". Sutra se nastavlja kuglanje a za subotu 14. aprila je planirana obuka iz oblasti socijalnog preduzetništva. Takođe, stigla je E-poruka iz Saveza slijepih Rep. Srpske kojom je potvrđeno da će se muzički festival ove godine održati u oktobru u Tesliću.

  Utorak, 10. april 2018.

  U okviru današnjeg redovnog radnog dana radilo se na popunjavanju pristupnice koaliciji "Zajedno možemo više". Dogovoreno da se pristupnica preda u subotu Aniti tokom planirane edukacije iz oblasti socijalnog preduzetništva.

  Na kratko je navratila Mira Ristić iz Bolzanija - Italija. Mira je u Tesliću te je dogovoreno još susreta sa njom. Nas najviše interesuje plan posjete predstavnika centra iz Bolzanija koji će tokom maja i juna boraviti u regionu.

  Javila se Kristina, ona je završila sa volonterskim radom. Treba da do kraja mjeseca polaže državni ispit. Organizacija će finansijski pomoći da joj se plate obaveze i da na vrijeme položi ovaj ispit kako bi se mogla prijaviti na neki eventualni konkurs.

  I danas se radilo na pripremama za narednu redovnu godišnju Skupštinu. Skupština je planirana do kraja ovog mjeseca.

  Četvrtak, 12. april 2018.

  Danas je uplaćen iznos za Kristinu i njen državni ispit. Predhodno smo kontaktirali Ministarstvo zdravlja kako bi dobili potrebne instrukcije. Vjerujemo da će Kristina do kraja mjeseca polagati državni ispit.

  Mada još nije zvanično objavljeno, naš prijedlog projekta za 2018. godinu je dobio dovoljno bodova da uđe u prijedlog za finansiranje. Očekujemo uskoro povoljan rezultat.

  I ovog radnog dana radilo se na dokumentaciji za godišnju Skupštinu. Urađen je plan rada za 2018. godinu. Ostaju samo još neki detalji da se dopune i plan može na Skupštinu na usvajanje.

  Tokom popodneva Gradimir se sreo sa Mirom i saznao detalje posjete predstavnika Centra iz Bolzanija. Nije planirana posjeta Tesliću ali će oni 30. maja putovati na relaciji Sarajevo - Slavonski brod te će se pokušati dogovoriti sastanak u Tesliću, eventualno u okolini Doboja.

  Subota, 14. april 2018.

  Danas je završena edukacija iz socijalnog preduzetništva a koja se realizovala kroz aktivnosti u projektu "Imamo pravo na rad, kulturu i sport". Ova aktivnost je realizovana kroz partnersku saradnju sa CDP Globus iz Banja Luke. Naša Organizacija je potpisala pristupnicu za koaliciju "Zajedno možemo više".

  Utorak, 17. april 2018.

  Danas je u našoj Organizaciji ponovo Maja Knežević iz Republičke agencije za razvoj malih i srednjih preduzeća. Razgovaramo o mogućnosti otvaranja socijalnog preduzeća. Danas je dogovoreno nekoliko detalja koji nas približavaju realizaciji ideje da naša Organizacija osniva socijalno preduzeće. Prve rezultat današnjeg dogovora je odlazak u posjetu jednom uspješnom socijalnom preduzeću u Rep. Srpskoj.

  Prevedeno je pismo na Njemački jezik za Centar "San Rafael" iz Bolzani - Italija a u vezi njihovog boravka u Bosni i Hercegovini krajem maja. Predlažemo da ipak pokušaju navratiti u Teslić ili barem da se tokom puta Sarajevo - Slavonski brod zaustave u okolini Doboja i da se tu upoznamo i obavimo kratak razgovor.

  Stigao je poziv za učešće na okruglom stolu "Zagovaranje za uvođenje i standardizaciju servisa podrške u 4 lokalne zajednice u Republici Srpskoj". Okrugli sto će se održati 27. aprila 2018. godine u Doboju. Dogovoreno da ako se tog dana ne ide u posjetu u Gradišku, da se ide u Doboj.

  Četvrtak, 19. april 2018.

  Danas su plaćeni računi za telefon, internet te računi nastali kroz realizaciju projekta "Imamo pravo na rad, kulturu i sport". Trebalo je da budu plaćeni prošlog utorka ali zbog tehničkih problema, plaćeni su danas.

  Miri Ristić smo uručili pismo za Centar iz Bolzanija a isto je poslato i kao E-poruka. Očekujemo da će naš prijedlog o susretu biti prihvatljiv te da ćemo se krajem maja sresti ili u Tesliću ili u okolini Doboja.

  Utorak, 24. april 2018.

  Danas se uglavnom dežuralo u kancelariji. Radilo se na dokumentaciji vezanoj za socijalno preduzetništvo.

  Četvrtak, 26. april 2018.

  Ovo je zadnji radni dan u ovom mjesecu. Sljedeći radni dan je 3. maj. Nabavljen je kancelarijski materijal.

  Petak, 27. april 2018.

  Danas su Gradimir i didi prisustovali okruglom stolu: „Zagovaranje za uvođenje i standardizaciju servisa podrške za lica sa invaliditetom u četiri lokalne zajednice u Republici Srpskoj“. Bila je ovo prilika da se nakon nekoliko mjeseci okupe predstavnici regionalne koalicije Doboj. Pored tema tokom trajanja okruglog stola, razgovaralo se tokom pauza i ručka da se organizuju i druge aktivnosti osim onih koje su se realizovale po projektu MyRight.

  Maj 2018.

  U ovom poglavlju se nalaze događaji koji su upisani u dnevnik za mjesec: maj. Korisnici čitača ekrana Koriste prečice: h, za sledeći događaj. Shift+H, za predhodni događaj.

  Četvrtak, 3. maj 2018.

  U novom smo mjesecu. U maju nas čeka redovna godišnja Skupština te se i danas radilo na pripremi materijala za Skupštinu. Gradimiru se javila Maja i potvrdila da u četvrtak, 10. maja je dogovorena posjeta društvenom preduzeću u Gradiškoj.

  Nastavljene su aktivnosti u projektu "Imamo pravo na rad, kulturu i sport. Aleksa je pripremio dvomjesečni redovni izvještaj za UNDP koji će šalje Branki Matić.

  Utorak, 8. maj 2018.

  U okviru redovnog radnog vremena preuzet je kancelarijski materijal iz "Kopi centra" i kupljeno gorivo za automobil. Potvrđeno je da će u četvrtak u redovnu monitoring posjetu doći Branka Matić.

  Gradimir je kontaktirao Maju iz RARS-MSP i potvrđeno je da se u Gradišku ide u četvrtak, 10. maja. Dogovoreni su svi detalji za odlazak u Gradišku.

  Iz CDP "Globus" je stigao poziv za prijavu učešća u radno-konsultativnom sastanku članova i članica Koalicije za razvoj socijalnog preduzetništva u BiH „Udruženi možemo više“, koji će biti održan 24 i 25. maja 2018. u hotelu Vučko na Jahorini, sa prijavnim obrascem.

  Kako je naša Organizacija od ove godine član ove koalicije a na ovom sastanku je planirano i predstavljanje novih članica, planiramo da se prijavimo za odlazak na ovaj sastanak.

  Četvrtak, 10. maj 2018.

  Danas su Dragoslav, Gradimir, Nataša i didi bili u Banja Luci i Gradiškoj. Po ranijem dogovoru posjetili su prvo Razvojnu agenciju Republike Srpske za mala i srednja preduzeća, zatim Udruženje Most u Gradiškoj te Savez slijepih Republike Srpske.

  U RARS-MSP je obavljen nastavak razgovora o našoj ideji o osnivanju društvenog preduzeća. U Udruženju Most iz Gradiške smo razgovarali o iskustvu koje ima ova Organizacija u osnivanju društvenog preduzeća. Sa njihove web strane kopiramo sljedeći tekst:

  "... S obzirom da je termin ‘društveno preduzetništvo’ (ili socijalno preduzetništvo) još uvijek nepoznato i nailazi na pomalo zbunjujuće reakcije, neophodno je napomenuti da je društveno preduzeće biznis koji posluje s idejom da kroz zaradu koju ostvari putem prodaje proizvoda ili usluga ispuni jasnu društvenu misiju. To znači da zarađena sredstva ne služe uvećanju imovine pojedinaca – već se ulažu u druge svrhe, što u našem slučaju podrazumijeva ulaganje dobiti u redovne aktivnosti udruženja Most, dalje zapošljavanje (prvenstveno) mladih, zaštitu životne sredine, rad sa mladima, neformalno obrazovanje, razvoj volonterizma, itd.

  Udruženje Most je sa razvojem društvenog preduzetništva krenulo tokom 2014. godine, kada je i osnovalo preduzeće FG Grupa d.o.o. Gradiška. Naše preduzeće je u 100% vlasništvu udruženja Most. ..."

  Zahvalni smo Predragu Borojević, direktoru preduzeća FG Grupa d.o.o. koji nam je dao sve potrebne detalje a koji su za nas interesantni za naš buduće aktivnosti. Ovu posjetu smo realizovali zahvaljujući Maji Knežević koja je dogovorila sve detalje ove posjete.

  U povratku smo kratko navratili u Savez slijepih Republike Srpske. Dragoslav je obavio razgovor sa Brankom o nekim budućim aktivnostima koje treba zajedno da realizuju Savez i naša organizacija. Preuzeli smo nove očne kartone.

  Petak, 11. maj 2018.

  Danas je poslat prijavni obrazac za učešće u radno-konsultativnom sastanku članova i članica Koalicije za razvoj socijalnog preduzetništva u BiH „Udruženi možemo više“, za predstavnika naše Organizacije. Ovaj radno-konsultativni sastanak će se održati 24. i 25. maja na Jahorini. Kao predstavnik naše organizacije na sastanak će ići Gradimir i Didi.

  Utorak, 15. maj 2018.

  Uz redovno radno vrijeme u kancelariji, danas su plaćeni računi - telefon i internet za april 2018. godinu. Završena je sva dokumentacija potrebna za redovnu godišnju Skupštinu koja će se održati u ponedeljak, 21. maja 2018. godine.

  Razgovaralo se o posjeti društvenom preduzeću u Gradiškoj i pravljen je spisak potrebnih osnovnih sredstava za salon za masažu.

  Četvrtak, 17. maj 2018.

  Odštampani su svi materijali za redovnu Skupštinu koja će se održati u ponedeljak, 21. maja 2018. godine sa početkom u 10:00. Takođe, obavješteni su svi članovi skupštine i planiran je prevoz onih članova koji nemaju mogućnost dolaska na ovaj sastanak. Naša Skupština ima 13. članova i očekuje se da će svi prisustovati.

  Javila se Sonja iz Zagreba koja će pratiti grupu iz Južnog Tirola tokom njihovog putovanja kroz hrvatsku, Bosnu i Hercegovinu i Srbiju. Razmjenjeni su potrebni podaci za kontakt i plan je da mi iz naše Organizacije ovu grupu sačekamo kod Doboja te zajedno sa njima putujemo do Slavonskog broda kako bi sa njima razgovarali o daljnjoj saradnji.

  Tokom vikenda planirane su aktivnosti u okviru projekta "Imamo pravo na rad, kulturu i sport". Nastavlja se sa kuglanjem.

  Ponedeljak, 21. maj 2018.

  Danas je održana redovna druga sjednica Skupštine Opštinske Organizacije slijepih i slabovidih Teslić. Ovo je drugi saziv Skupštine. Skupština ima 13 članova a na sjednici su prisustovali:

  1. Nedić Dragoslav - predsjednik;
  2. Marković Tihomir - sekretar;
  3. Cvijanović Boris - predstavnik u SRRS;
  4. Bubić Nenad;
  5. Nedić Nataša;
  6. Glancer Armin;
  7. Kojić Jelena;
  8. Laušević Branko;
  9. Simić Stanko;
  10. Vuković Lidija;

  Skupština je radila po sljedećem dnevnom redu:

  1. Izvještaj o radu za 2017. godinu;
  2. Izvještaj o finansiskom poslovanju za 2017. godinu;
  3. Izvještaj o popisu imovine u Organizaciji za 2017. godinu;
  4. Plan rada za 2018. godinu;
  5. Finansiski plan za 2018. godinu;
  6. Tekuća pitanja;

  Uspješno je završena sjednica. Sve tačke planirane dnevnim redom su obrađene i usvojene.

  Utorak, 22. maj 2018.

  U redovnom radnom vremenu danas je odštampana dokumentacija potrebna Gradimiru i Didiju za odlazak na radno-konsultativni sastanak koalicije „Udruženi možemo više“. Sređen je zapisnik sa jučerašnje Skupštine. Kupljeno je gorivo za automobil.

  Dogovoreno je da se započne rad na biznis planu i da se sastanak planira poslije 31. maja 2018. godine. Iz Opštine još nemamo rezultat o finansiranju aktivnosti kroz odobren projekt za ovu 2018. godinu.

  Četvrtak, 24. maj 2018.

  Jutros su Gradimir I Didi odputovali na Jahorinu kako bi učestovali u radno-konsultativnom sastanku koalicije "Udruženi možemo više". Ovaj sastanak traje dva dana a troškove boravka i putne troškove snosi CDP "Globus" iz banja Luke.

  Prije odlaska na Jahorinu Gradimir i didi su posjetili biblioteku za slijepe u Bosni i Hercegovini i razgovarali sa direktorom Sakibom Plehom i saradnikom Vehbijom Peksin o daljnjoj saradnji između naše organizacije i biblioteke.

  Na radno-konsultativnom sastanku koalicije "Udruženi možemo više" učestovalo je dvadesetak predstavnika NV organizacija koje razvijaju socijalno-društveno preduzetništvo. Bila je to prilika da se upoznamo sa više detalja koji su potrebni da se uspješno realizuju aktivnosti u pokretanju socijalno-društvenog preduzetništva.

  U kancelariji je bio redovan radni dan i kancelarija je radila 09:00-12:00. Stigao je poziv iz opštine Teslić za učešće u nastavku realizacije aktivnosti u projektu MEG. Radni dio će se održati u ponedeljak, 28. maja 2018. u maloj sali u opštini.

  Ponedeljak, 28. maj 2018.

  Danas su Tihomir i Gradimir učestovali na sastanku za nastavak rada u projektu MEG kojeg realizuje opština Teslić. Ovo je druga faza ovog projekta i do kraja godine će biti još dvije radionice. Fokus u ovoj fazi je učešće građana u procesima donošenja odluka. Danas je bio uvodni dio i trajao je samo dva sata.

  Danas su Gradimir, Tihomir i Didi posjetili Župu Uznesenja Blažene Djevice Marije u Komušini. Tražili smo nekoliko prigodnih poklona koje planiramo u srijedu uručiti predstavnicima Centra "San Rafael" iz Bolzanija kada se sretnemo sa njima na putu Doboj - Slavonski brod. Razgovarali smo sa Vlc: Borisom Salapićem koji je pokazao puno razumijevanje za našu posjetu. Dobili smo poklone koje ćemo uručiti u srijedu.

  Vlc. Boris Salapić se interesovao o radu naše organizacije, problemima koji nas najviše okupiraju a dobili smo za nas značajnu finansijsku donaciju. Ova donacija nam je prije svega draga jer predstavlja podsticaj našem radu. Nadamo se da je Vlc. Boris Salapić takođe zadovoljan našom posjetom i onim što smo mi njemu uručili.

  Utorak, 29. maj 2018.

  Danas je u kancelariji održan radni sastanak. Na dnevnom redu su bile tri tačke. Ideja da se od doniranih finansijskih sredstava formira fond solidarnosti, dogovor o susretu sa grupom slijepih iz Bolzanija te dogovor o izradi biznis plana.

  Ideja o fondu solidarnosti u startu nije dobila podršku te je Gradimir trenutno odustao od svoje ideje. Možda se ovo pitanje ponovo pojavi na nekom drugom radnom sastanku. Dogovoreno da sutra na Karuše idu Gradimir i Didi. Gradimir će putovati sa grupom slijepih iz Bolzanija do Dervente autobusom a Didi kolima iza autobusa tako da se Gradimir može vratiti iz dervente.

  U vezi izrade biznis plana, dogovoreno da se do kraja sedmice održi sastanak svih nezaposlenih i razgovara o mogućem biznis planu. Planira se sljedeće sedmice još jedna posjeta NVO koja uspješno realizuje privrednu aktivnost. Vjeovatno će se ići u banja Luku.

  Srijeda, 30. maj 2018.

  Danas su se Gradimir i Didi sreli sa grupom slijepih iz Bolzanija koji su putovali kroz Bosnu i Hercegovinu. Susret je organizovan tako da su Gradimir i Didi sačekali grupu na raskrsnici Karuše, te je Gradimir sa ovom grupom putovao njihovim autobusom do Dervente a Didi je vozio automobil iza autobusa.

  Grupi iz Bolzanija smo uručili skromne poklone koje smo prije dva dana preuzeli u Komušini te dodali i litru pića. Od predstavnika Centra iz Bolzanija i njihovih članova smo dobili: litru vina, korišćenu brajevu mašinu i 400 Eura.

  Dogovoren je nastavak saradnje a naša Organizacija će predložiti konkretne projekte kako bi eventualno dobili i finansijsku podršku.

  Jun 2018.

  U ovom poglavlju se nalaze događaji koji su upisani u dnevnik za mjesec: jun. Korisnici čitača ekrana Koriste prečice: h, za sledeći događaj. Shift+H, za predhodni događaj.

  Utorak, 5. jun 2018.

  Uz redovne aktivnosti u kancelariji, ovog prvog utorka u mjesecu uplaćeni su sati za tehničkog sekretara i vozača. Kupljeno je gorivo i registrovan automobil kod "Nešković" osiguranja. Automobil je registrovan za narednih 12 mjeseci to jest do današnjeg datuma naredne godine. Registracija je koštala 602,00 KM a povrat sredstava iznosi 60,00 KM odnosno 10%.

  Planirani dogovor da se ove sedmice ide u banja Luku se neće realizovati sve do 20. juna. Gradimir je jutros odputovao u Beograd a sljedeće sedmice su drugi učesnici sastanka u banja Luci zauzeti.

  Četvrtak, 7. jun 2018.

  Danas je potpisan ugovor sa Opštinom o finansiranju našeg projekta "Edukacijom i radom do boljih rezultata" kojeg realizujemo tokom ove 2018. godine. Ugovor je potpisan na iznos od: 5.000,00 KM i nikada do sada nije tako kasno potpisan. Već smo na polovini tekuće godine a ugovor se tek sada potpisuje.

  U projektu "Imamo pravo na rad, kulturu i sport" se još realizuju aktivnosti iz sporta - kuglanje a uskoro na red dolazi izlet te je danas napravljen prvi spisak zainteresovanih članova za ovaj izlet.

  Četvrtak, 14. jun 2018.

  Tokom današnjeg radnog dana nabavljen je kancelarijski materijal, uplaćen iznos za medalje koje će se dodjeliti najboljim učesnicima u kuglanju tokom završne faze kuglanja u projektu "Imamo pravo na rad, kulturu i sport. Prosljeđena je poruka u kojoj se traže sredstva za izlet koji će se realizovati 30. juna 2018. godine.

  Suta se planira sastanak u kancelariji. Očekujemo i goste te o ovom događaju će se pisati u sljedećem zapisu.

  Petak, 15. jun 2018.

  Danas je našu Organizaciju posjetio Duško Stojanović sa kojim smo sarađivali još od početka osnivanja naše Organizacije. Duško je sada ambasador Bosne i Hercegovine i nalazi se u Kairu gdje ima status rezidentnog ambasadora u Egiptu i istovremeno nerezidetnog ambasadora u više zemalja u Africi. Razgovarali smo o aktivnostima u našoj Organizaciji i budućim planovima.

  subota, 16. jun 2018.

  Ovaj datum će se dugo pamtiti. Juče je u Službenom glasniku Republike Srpske“, broj 53/18 objavljena a danas je stupila na snagu Odluka o odobrenju plasmana sredstava za unapređenje položaja lica sa invaliditetom naknadom za ličnu invalidninu. Ovom odlukom određen broj slijepih lica će ostvariti dodatnih 100 KM naknade na mjesečnom nivou.

  Utorak, 19. jun 2018.

  Danas je izabran tim za realizaciju projekta: "Edukacijom i radom do boljih rezultata" a koji će se realizovati do kraja ove godine. Članovi projektnog tima su se upoznali sa detaljima ugovora potpisanog sa Opštinom Teslić koja finansira projekat. Članovi projektnog tima su: Dragoslav Nedić, Tihomir Marković i Branko Laušević.

  Udruženje distrofičara je danas organizovalo okrugli sto na temu servisi podrške na lokalnom nivou. Okruglom stolu su prisustovali i naši članovi.

  Srijeda, 20. jun 2018.

  Danas je Savez slijepih Republike Srpske dostavio kao prijedlog obrazac forme zahtjeva za ostvarivanje prava na ličnu invalidninu, koji može poslužiti za pomoć i podršku članovima organizacija pri njihovom obraćanju centrima za socijalni rad. Članovi koji imaju pravo na ovu invalidninu su dužni podnijeti zahtjev centru uz neophodnu dokumentaciju, kako bi u roku od 30 dana dobili rješenje o pravu na ličnu invalidninu koju će moći ostvariti od 1. jula ukoliko dobiju pozitivno rješenje.

  Četvrtak, 21. jun 2018.

  Danas je razgovarano sa Brankom Suzić u vezi odluke o pravu na invalidninu. Branko Suzic je rekao da se svi clanovi prve i druge kategorije obavijeste o donesenoj odluci vlade o invalidnini i da svi treba da predaju zahtjev za invalidninu. uslov ostvarivanja prava na invalidninu je tjelesno ostecenje preko 80% i kopija resenja o dodjeli tuđe njege. U skladu sa ovom preporukom danas su obavješteni članovi o ovoj odluci.

  Utorak, 26. jun 2018.

  Danas je poslana E-poruka Maji Knežević da naša organizacija nece da osniva salon za masažu. Tokom ovog radnog dana nekoliko članova je spremilo dokumentaciju i predalo zahtjev za ostvarivanja prava na invalidninu.

  Srijeda, 27. jun 2018.

  Danas su završene aktivnosti iz kuglanja za mlade članove Opštinske organizacije Slijepih i slabovidih Teslić. Ova aktivnost je realizovana u sklopu projekta pod nazivom "Imamo pravo na rad, kulturu i sport".

  Cilj ove aktivnosti bio je da se mladi članovi naše Organizacije što više aktiviraju u ovom projektu kao i da se što više druže i razmijene različita iskustva i utiske o kuglanju. Takođe cilj ove aktivnosti bio je da se članovi koji prvi put učestvuju u kuglanju obuče za kuglanje kako bi se u organizaciji napravio tim koji bi našu organizaciju predstavljao na takmičenjima širom Republike Srpske.

  Trening iz kuglanja bio je podijen u 3 grupe, a trening za svaku grupu trajao je po sat vremena. Svi učesnici treninga iz kuglanja iskazali su zadovoljstvo što su učestvovali u ovoj aktivnosti, takođe rekli su da im je ovo bilo jako lijepo iskustvo. Prije svega zog druženja a onda i zog toga što su se prisjetili tehnike kuglanja jer pojedinim učesnicima nije prvi put da učestvuju u ovoj aktivnosti. Takođe izrazili su volju za daljim nastavkom ovog treninga u nekom narednom periodu. Na kraju treninga iz kuglanja organizovano je i takmičenje između grupa da se vidi koliko su učesnici u kuglanju naučili vještine i tehnike koje kuglanje kao sport posjeduje. Takođe svim učesnicima u kuglanju uručene su i simoblične medalje za prvo, drugo i treće mjesto.

  Četvrtak, 28. jun 2018.

  Današnji radni dan je prošao uglavnom u pripremama za organizovanje izleta na planinu borja. Kroz aktivnosti u projektu "Imamo pravo na rad, kulturu i sport" planiran je jednodnevni izlet na Borja. Za potrebe ovog izleta danas je naručeno meso za roštilj i preuzeto osvježavajuće piće.

  Subota, 30. jun 2018.

  Danas je organizovan jednodnevni izlet na planinu Borja za članove Opštinske organizacije slijepih i slabovidih Teslić u okviru projekta "Imamo pravo na rad, kulturu i sport" kojeg finansira UNDP u okviru programa razvoj lokalne demokratije (ReLOaD) a realizuje Opštinska organizacija slijepih i slabovidih Teslić. Organizovan je jednodnevni izlet za članove ove organizacije na planinu Borja kod Teslića. Ovom izletu prisustvovali su predsjednik Opštinske organizacije slijepih i slabovidih Teslić Dragoslav Nedić, menadžer projekta "Imamo pravo na rad, kulturu i sport" gospodin Aleksa Radešić, kao i nekoliko mladih članova koji su bili pratnja našim starijim članovima. Na izlet je putovalo 14 članova naše organizacije. više detalja pogledati na: Facebooku

  Jul 2018.

  U ovom poglavlju se nalaze događaji koji su upisani u dnevnik za mjesec: jul. Korisnici čitača ekrana Koriste prečice: h, za sledeći događaj. Shift+H, za predhodni događaj.

  Utorak, 3. jul 2018.

  Današnji radni dan u kancelariji je protekao u dogovaranju oko plaćanja računa za prevoz učesnika na izlet od prošle subote. Takođe, plaćene su obaveze prema tehničkom sekretaru i vozaču.

  Četvrtak, 5. jul 2018.

  Danas registrujemo još jedan zahtjev za članstvo u Organizaciji. Broj novih članova svake godine raste. Nije povećanje veliko ali je uočljivo da svake godine imamo sve više i više članova.

  Utorak, 10. jul 2018.

  Danas su produženi ugovori o djelu za tehničkog sekretara i vozača. Takođe, poslat je izvještaj o radu naše Organizacije Savezu slijepih Republike Srpske. To je izvještaj kojeg je usvojila Skupština na zadnjem sastanku.

  Održan je prvi sastanak tima za realizaciju aktivnosti u projektu: "Edukacijom i radom do boljih rezultata" koji se realizuje tokom ove godine. Tim čine: Dragoslav Nedić, Tihomir Marković i Branko Laušević. Dogovorene su prve aktivnosti a traži se od Centra za socijalni rad spisak korisnika prava na naknadu za tuđu pomoć i njegu a koji ovo pravo ostvaruju po osnovu oštećenog vida.

  Utorak, 17. jul 2018.

  Kristina danas završava sa dokumentacijom za ostvarivanje prava na invalidninu. Napravljen je zahtjev za Centar za socijalni rad za listu korisnika prava na tuđu njegu i pomoć. Centar traži da dostavimo zvanično zahtjev kako bi nam dali taj spisak. Danas su plaćeni računi za telefon i internet.

  Utorak, 24. jul 2018.

  U kancelariji je redovno dežurstvo. Dovezena je Kristina a pri povratku Gradimir odvežen do Komušine i vraćen u kancelariju sa gostima iz Makedonije i SAD. Registruje se prvo korišćenje automobila a koje nije odobrio predsjednik niti sekretar a koji je bio u kancelariji.

  Četvrtak, 26. jul 2018.

  Danas je u centru za socijalni rad preuzet spisak korisnika naknade za tuđu njegu i pomoć a koji će se koristiti u aktivnostima u projektu: "Edukacijom i radom do boljih rezultata".

  Avgust 2018.

  U ovom poglavlju se nalaze događaji koji su upisani u dnevnik za mjesec: avgust. Korisnici čitača ekrana Koriste prečice: h, za sledeći događaj. Shift+H, za predhodni događaj.

  Četvrtak, 2. avgust 2018.

  © 2011-2018 "OOSS Teslić" - sva prava zadržana.