Alati pristupačnosti:

 • • OOSS Teslić - Dnevnik u 2011.
 • • OOSS Teslić - Dnevnik u 2012.
 • • OOSS Teslić - Dnevnik u 2014.
 • • OOSS Teslić - Dnevnik u 2015.
 • OOSS Teslić - Dnevnik u 2013.

  Na ovoj web strani se nalaze događaji koje sam upisao u dnevnik za mjesece: januar, februar, april, maj, juni, juli, avgust, septembar, oktobar, novembar i decembar.

  Januar 2013.

  U ovom poglavlju se nalaze hronološki poredani događaji za januar 2013. Korisnici čitača ekrana Koriste prečice: h, za sledeći događaj. Shift+H, za predhodni događaj.

  Utorak, 1. januar 2013.

  Novu godinu startujem sa sređivanjem dnevnika. Završio sam dnevnik za 2012. i otvorio novu stranu za 2013.

  Četvrtak, 3. januar 2013

  Prvi je radni dan, u kancelariju nije dolazio niko od članova. Vraćen je jedan očni karton. Ružica je preuzela finansijsku dokumentaciju i dogovorili se za detalje o izradi završnog računa.

  Petak, 4. januar 2013

  Danas je 4. januar i na današnji dan prije 204 godine rođen je Louis Braille. Sastali smo se u organizaciji i učenicima podjelili skroman poklon, podjelili smo USB memorije od 32 Gigabites.

  Televizija je napravila kratak snimak koji će biti emitovan 8. januara. Za televiziju su govorili: Dragoslav Nedić, Boris Cvijanović i Željko Simunić. Inače u kancelariji se okupilo 5 učenika, 4 člana i nekoliko gostiju.

  Slobodan Todorović, član Skupštine je izrazio nezadovoljstvo radom organizacije. Vodili smo jedan dugi razgovor u kom su učestovali Aleksa Radišić, Armin Glancer i ja. Slobodanu nije jasno zašto bi slijepe osobe išle u rastušku pećinu, nije jasno šta je stvarni cilj postojanja organizacije i slično.

  Utorak, 8. januar 2013

  Danas je neradni dan, nisam u kancelariji pa koristim priliku da počnem raditi na sadržaju web strane organizacije. Za početak postavljam sadržaje vezano za organe upravljanja u OOSS Teslić. Detalji se mogu vidjeti na: http://www.slikom.org/ost/pd.html

  Četvrtak, 10. januar 2013

  Prošli su praznici, kancelarija ima grijanje pa sam danas tu. Sređujem dnevni red za 5. sjednicu Upravnog Odbora. Planirano je da se sjednica održi sutra sa početkom u 09:30. Tokom dana sam saznao da se sjednica neće moći održati i da se sastanak UO pomjera za narednu sedmicu.

  Još jedan novi član, još jedna starija osoba prve kategorije. Još jedan zahtjev za paketom pomoći i zahtjevom da pišemo molbu RTRS da se oslobode plaćanj TV pretplate.

  Stigla je informacija o aktivnostima vezanim za LOD III projekt

  Kod kuće sam našao e-poruku iz Italije. Iz "Centro Ciechi San Raffaele" traže dodatnu dokumentaciju u vezi naše moguće saradnje. Tokom popodneva sam čuo Miru i dogovorio da u centru provjeri neke detalje vezane za te zahtjeve.

  Petak, 11. januar 2013

  U kancelariju su došli: Dragoslav, Nataša, Armin i Aleksa. Najviše smo razgovarali o projektu "LOD III". Ideja je odabrana, definišemo stablo problema i moguće aktivnosti. Mislim da je sada jasno i ko je tim koji će voditi projekt ako prođe sve procedure. Ostali smo skoro tri sata u dogovaranju. Spomenuli SSRS, prava, povlastice i zakone. Ponedeljak se ne radi pa je novo okupljanje planirano za utorak.

  Subota, 12. januar 2013

  Dragoslav i Nataša su kod kuće dobili pristup internetu. Popodne sam bio kod njih, podesio Internet Explorer, Outlook Express i Skype. Sada i oni mogu koristiti internet. Sve bliže i bliže smo mogućnosti da virtualno održavamo sastanke, dogovaramo se i učimo.

  Četvrtak, 17. januar 2013

  U kancelariji su danas bili Dragoslav i Nataša. Nije niko dolazio drugi od članova. Razgovarao sam sa Aleksom o detaljima projekta. Mora se sjediti nekoliko dana i pisati.

  Petak, 18. januar 2013

  Snije je noćas pao, vani je mokro. Danas sam sa Dragoslavom i Natašom prisustovao seminaru vezanom za "LOD3" koji je održan u sali za sjednice SO Teslić. Bilo je prisutno dosta učesnika, svi su predstavnici NVO iz teslića ili onih koji će svoje projekte realizovati u Tesliću.

  Utorak, 22. januar 2013

  Danas je konačno stigao papir za fjuzer. Ovog puta smo baš dugo čekali. Vidjećemo kako će ići dalje sa nabavkama.

  Srijeda, 23. januar 2013

  Počelo je pisanje projekta. Dokumentacija je prilično zahtjevna, definicije bitne. Tek smo na početku a vremena ima dovoljno. U udruženju distrofičara smo razgovarali o projektu koji treba da po prvi puta u Tesliću aktivira personalnu asistenciju i pomoć u kući.

  Četvrtak, 24. januar 2013

  Kao što se može i očekivati, projekt "LOD3" je tema sada skoro svaki puta kada se nađemo u kancelariji. Tako je i danas. Dogovarali smo detalje o daljnjem pisanju projekta. Meni je ostalo u zadatak da napišem dio koji se odnosi na aktivnosti.

  Ponedeljak, 24. januar 2013

  U prošli petak je palo nekoliko centimetara snijega tako da sam tek jutros ponovo u organizaciji. Usput sam imao jedno klizanje na ledu i pad ali sam posljedice toga osjetio tek popodne, bolje reći sutradan.

  Zajedno sa Dragoslavom i Natašom smo napravili inventuru evidencije članova, pregledali sve fascikle i utvrdili pravo stanje u njima. Još uvijek nismo dobili sve očne kartone iz MOS Doboj. Na neke od njih čekamo i više od dva mjeseca.

  Četvrtak, 31. januar 2013

  Nastavili smo priču i pisanje o projektu. U pozivu za projekat definicija socijalnog uključivanja je sada malo drugačije definisana nego ranije pa će trebati i naš projekt tom prilagoditi.

  Nekoliko naših članova je dobilo poziv da se sutra jave u dom zdravlja, to je poziv iz centra za socijalni rad a sve u vezi prava na naknadu za tuđu pomoć i njegu.

  Februar 2013.

  U ovom poglavlju se nalaze hronološki poredani događaji za februar 2013. Korisnici čitača ekrana Koriste prečice: h, za sledeći događaj. Shift+H, za predhodni događaj.

  Petak, 1. februar 2013

  U domu zdravlja je počela da radi komisija koja vrši reviziju korisnika naknade za tuđu pomoć i njegu i koja će utvrditi ko ima pravo na veći iznos te naknade. Nekoliko naših članova je bilo na komisiji ali je zanimljivo i da su oni primjetili da je bilo nekoliko slijepih ili slabovidih osoba a za koje mi ne znamo da su naši članovi.

  Ponedeljak, 4. februar 2013

  Nastavio sam da pišem izvještaj o radu za 2012. godinu. Kontaktirao sam SSRS da bi saznao šta je bilo od našeg zahtjeva za prijem u savez. Nismo nikada dobili bilo kakav odgovor. Zanimljivo savez odgovori pojedincu koji traži pomoć i čak ako mu je ne odobri ali nama kao organizaciji nije nikada odgovorio.

  Kontaktirao sam opštinu i dogovorio da se u srijedu 6. februara sastanemo da bi dobili neke odgovore u vezi projekta "LOD3". Pisanje se nastavlja. Jutro je bilo puno leda pa nisam otišao do organizacije i takođe sam odgodio susret sa Janjom Penava koja za nas treba da radi obuku u samostalnom kretanju naših članova.

  Utorak, 5. februar 2013

  Danas sam došao u kancelariju, nije previše bilo leda pa se moglo doći. Pročitao sam Dragoslavu, Arminu i Nataši radnu verziju izvještaja o radu. Rekli su da je dobro urađena ali je pitanje kako će biti prihvaćena od članova jer su članovi osjećali da će biti više humanitarne pomoći.

  Poslao sam ponovo e-poruku za MOS Doboj sa molbom da nam pronađu i pošalju dokumentaciju za nekoliko naših članova. Na neke od tih dokumentacija čekamo još iz novembra prošle godine.

  Sređivali smo podatke za kontakt sa članovima. Želja je da se uradi mali telefonski imenik za sve članove uključujući i verziju na brajevom pismu.

  Srijeda, 6. februar 2013

  Vrijeme lagano odmiče i rok za projekat "LOD3" se približava. Zato se i aktivnosti na pisanju projekta intenziviraju. Danas smo u opštini Teslić razgovarali o detaljima koji nas muče u izradi dokumentacije za taj projekt.

  Saznali smo da postoje dobri uslovi da se aktivira kuglaška sekcija. Iz Beograda sam dobio pravilnik o kuglanju. Sada su po tom detalji jasni. Cijena staze u kuglani hotela Kardijal je 10,00 KM za sat vremena korišćenja. Sutra smo u Kardijalu da dogovaramo detalje.

  Popodne, bolje reći uveče u 18:00 sam ponovo u kancelariji. Zajedno sa Aleksom i Nedeljkom pišemo projekt i kompletiramo dokumentaciju.

  Četvrtak, 7. februar 2013

  Redovni dan za rad kancelarije. Dovršavam izvještaj o radu za 2012. godinu. Javila se Ružica Panić i potvrdila da će finansijski izvještaj biti gotov do kraja sedmice. Trebam joj poslati matični broj i šifru djelatnosti za našu organizaciju.

  U 10:30 po ranijem dogovoru stigla je Janja Penava koja u našoj organizaciji treba da vodi obuku za samostalno i sigurno kretanje. Dogovarali smo detalje i sada imamo sve potrebno za izradu projekta i za aktivnosti koje se odnose na samostalno kretanje.

  Popodne smo ja i Aleksa bili u hotelu Kardijal i razgovarali sa Brankom Stjepanović, trenerom u kuglaškom klubu "Mineral" na Banja Vrućici. Dogovorili smo detalje o aktivnostima kako da uključimo naše članove u sportske aktivnosti, posebno kuglanje. Takođe, razgovarali smo i sa Borisem Perišić koji je u hotelu zadužen za aktivnosti u bazenima. Dogovoreni su detalji za korišćenje bazena.

  Uveče smo ponovo u kancelariji nastavili pisati projekt.

  Petak, 8. februar 2013

  Danas nisam prije podne bio u kancelariji. Odgovorio je Predrag Radojčić i potvrdio da nam šalje nekoliko očnih kartona. Od svih traženih kartona, dva nema, za dva ne zna da li su u arhivi ili nisu a ostale šalje. Inače na neke od ovih kartona smo čekali još od kraja novembra prošle godine.

  Uveče smo nastavili da radimo na projektu. Ovog puta nam se pridružio i Boris. Aplikaciona forma se lagano privodi kraju. Ostaje još dosta posla. Dogovorili smo se da sutra radimo kod mene kući jer u kancelariji nema grijanja.

  Subota, 9. februar 2013

  Mada je subota, ovog puta i danas ima aktivnosti. Stigla je e-poruka iz Bolzano. Treba da im pošaljem naš žiro račun i detalje za plaćanje iz inostranstva. Ima šamse da dobijemo donaciju za nabavku sportske opreme.

  Prema dogovoru od juče, danas su Aleksa i Nedeljko popodne došli kod mene i nastavili smo da radimo na dokumentaciji za projekt. Definisali smo ciljnu grupu i odredili aktivnosti prema interesu pojedinih članova.

  Ponedeljak, 11. februar 2013

  Ova sedmica će biti puna obaveza, do kraja mora da se završi projekt. Mislili smo da sve ide brže, sada vidimo da ne ide. Večeras smo ponovo bili u kancelariji i radili na projektu.

  Utorak, 12. februar 2013

  Prije podne sam u kancelariji, radim redovne obaveze. Još jedna prijava novog člana. Možda je ovo najstariji član. Još jedna ljudska ne baš jednostavna sudbina. Prijava je urađena prije svega da bi slijepa osoba dobila očni karton i da bi mogla podnijeti zahtjev za tuđu pomoć i njegu. Bolje reći da bi za tu osobu to mogli uraditi drugi.

  U 12:00 zajedno sa Arminom sam bio na sastanku u opštini u vezi zadnjih instrukcija za podnošenje projektne dokumentacije za "LOD 3". Ponovo je bilo dosta prisutnih, svi vjerujemo da će biti koristi od ovog projekta. Kako ne bih dvaputa dolazio u grad, ostao sam i uveče nastavio da radimo na projektu. Konačno, projekt dobija i svoje ime.

  Srijeda, 13. februar 2013

  Za ovaj dan skoro da bi mogao prepisati sve ono šta sam radio juče osim da sam bio na sastanku. Prije podne sa Aleksom pravimo budžet a uveče to stavljamo u Excel-ovu tabelu i pokušavamo da sve tačno izračunamo. Tokom dana smo saznali da jedan dokument kojeg koristimo u ovom projektu nije isti na web strani opštine Teslić i na web strani UNDP-a.

  Četvrtak, 14. februar 2013

  Pregledali smo dokumentaciju koju smo dobili iz MOS Doboj za nekoliko naših članova. Utvrdili da ponovo nismo dobili sve dokumente ali zato jesmo dobili dva očna kartona članova koji nisu sa područja opštine Teslić.

  Dovršili smo prijavu novog člana. Stavili smo u funkciju još jedan štampač koji nam sada služi kao kopir mašina. U kancelariji je sve manje i manje prostora zato sve više i više razmišljamo o novom prostoru. Ovih 13 M˛ nije više dovoljno. Obavili smo razgovor sa načelnikom Opštine Teslić, možda i ima šamse da se ovaj prostor zamjeni za drugi veći i sa više konfora.

  Uveče smo ponovo u kancelariji, samo ja danas nisam ostao u gradu već sam dvaputa dolazio i vraćao se iz grada. Večeras smo ostali najduže. Projekt je završen, trebaju neke male korekcije, treba uraditi jezičke ispravke i sve odštampati i u ponedeljak predati.

  Petak, 15. februar 2013

  I danas sam u kancelariji. Dovršavam izvještaj o radu, pripremam ga za štampu. Večeras nećemo biti u kancelariji ali sutra hoćemo preko dana. Ružica ni danas nije u prilici da dođe i donese izvještaj o finansijskom poslovanju.

  Odgovorio sam Peđi u vezi viška očnih kartona i dogovorio se da ih vratim. Zvao sam Jelenu Mišić u vezi intervjua. Ona će dogovoriti detalje.

  Subota, 16. februar 2013

  Ponovo sam u kancelariji, stigao sam oko 10:30. Nedeljko je već tu i koriguje tekst u dokumentima za projekt. Od Ružice smo saznali da je sada porez na ugovor o djelu 28,5 posto a ne 10 posto kao do sada. Oko 15:00 završili smo sve. Ostalo je da se jedan dokument ispravi od gramatičkih grešaka, da Aleksa potpiše jedan dokument i da se u ponedeljak ovjeri izvještaj o finansijskom poslovanju. Onda da se sve kopira u tri papirnata primjerka i jedan elektronski.

  Ponedeljak, 18. februar 2013

  Danas smo predali projekt za "LOD3". Sva dokumentacija je uredu. I ostali su svoje projekte predali zadnjeg dana. Procjenjujem da će u Tesliću biti barem 20 projekata. Ko će proći treba sačekati najmanje 15 dana. 5. mart je dan D!

  Stavio sam u funkciju i Deskjet štampač kao štampač na računaru korisnika 2. Trebaće ovaj štampač za koja kakva štampanja koja nisu za lasersko štampanje.

  Utorak, 19. februar 2013

  Utorak, uglavnom redovne aktivnosti. Savo Vidović je preuzeo očne kartone za Aliju i Nadu Kamenčić. Ja sam instalirao Finereader na računaru- korisnik 2.

  Potpisao sam i ovjerio dokument kojim potvrđujemo saradnju u koaliciji, neformalnoj grupi OSI organizacija regije Doboj. U toku dana stigla je platforma pet lokalnih koalicija organizacija osoba sa invaliditetom u Bosni i Hercegovini (Bijeljina, Doboj, Mostar, Sarajevo i Tuzla) koje čine preko trideset organizacija osoba sa invaliditetom, a koja se odnosi na usaglašene stavove o prioritetnim oblastima, ali i pristupu koji se treba uzeti u obzir, prilikom planiranja sredstava Evropske Unije iz IPA II fondova 2014-2020 koji će biti realizovani kroz projekte podrške razvoju i prilagođavanju BH društva standardima Evropske Unije.

  Došao je i Željko, on je donio laptop koji je za njega privremeno iznajmljen od opštine Teslić da bi mogao pratiti redovnu nastavu. Instalirali smo potrebne programe.

  Danas sam i ja bio na komisiji u domu zdravlja na reviziji da bi se utvrdilo da li ću u prvu kategoriju za veću naknadu za tuđu pomoć i njegu.

  Četvrtak, 21. februar 2013

  Juče je usvojen budžet Opštine Teslić i sada su se stvorili uslovi da komisija za raspodjelu finansijski sredstava za materijalne troškove donese odluku o raspodjeli tih sredstava. OOSS Teslić je konkurisala na vrijeme i očekujemo da ćemo dobiti potrebna sredstva i time će biti stvoreni osnovni uslovi da ova organizacija djeluje i radi.

  Saznali smo za konkurs kojeg je raspisao republički fond dječije zaštite o socijalizaciji djece kroz organizovan odlazak na more tokom ljeta. Razmišljamo da li neko od naših članova ispunjava uslove i da li se može prijaviti na ovaj konkurs.

  Instalirao sam potrebne drajvere i na trećem računaru tako da sada i na njemu radi Finereader, štampač i skener.

  Petak, 22. februar 2013

  Sinoć sam saznao da je umro Milutin Kitić, naš član rođen 1966. godine. Milutin je imao dijabetes, zbog njega je i izgubio vid. Prvi puta se u organizaciji srećemo sa ovakvim slučajem. Istina još jedna slijepa osoba je umrla ali ona još nije bila naš član. Iz naših skromnih finansijskih sredstava izdvojili smo malu pomoć.

  Danas je u kancelariji obavljen intervju sa Dragoslavom Nedeć. Ovim intervjuom se prikupljaju informacije o individualnim iskustvima osoba sa invaliditetom. Intervju je vodio Predrag Radojčić a ja sam bio asistent u tom intervju. Predrag Radojčić je inače predsjednik MOS Doboj i ovo je njegova prva posjeta našoj organizaciji.

  Utorak, 26. februar 2013

  Danas je komisija za raspodjelu finansijskih sredstava iz budžeta opštine odlučivala o prispjelim zahtjevima. Na raspolaganju je bilo 81.000 KM. Naša organizacija će dobiti 3.000,00. Tražili smo 10.000, očekivali 5.000. Ipak nisam nezadovoljan jer prvi puta nam se planiraju sredstva iz budžeta i ovo se može smatrati uspjehom.

  Srijeda, 27. februar 2013

  U prošlu nedelju sam odputovao u Beograd. Danas sam bio na sastanku na kom se razgovaralo o GPS navigacijama i pristupačnom gradu. Zadovoljan sam saznanjem koliko postoji označenih tačaka ali i nezadovoljan koliko organizacije tu mogućnost ne koriste.

  Četvrtak, 28. februar 2013

  Danas sam prisustovao okruglom stolu o položaju biblioteka za slepe u Srbiji i njihova uloga u kulturnom i društvenom životu slepih i slabovidih osoba, kao i promociji mogućnosti da se iz Beogradske biblioteke direktno preuzimaju knjige. Zanimljiv okrugli sto a za našu organizaciju najzanimljivije saznanje da se iz Narodne biblioteke Srbije mogu dobiti skenirane knjige. Možda nam ovo bude trebalo za naše učenike jer oni mogu da koriste neke udžbenike iz Srbije. Organizator ovog skupa bio je Savez slepih Srbije, uz materijalno-finansijsku pomoć Ministarstva za rad, zapošljavanje i socijalnu politiku Republike Srbije.

  Okrugli sto je vodio Milan Stošić, predsednik Saveza slepih Srbije, a zatim su podneta tri izlaganja. Mr Ranko Burić je govorio o društvenoj i kulturnoj ulozi biblioteka za slepe. Sekretar Saveza Dragiša Drobnjak govorio je o tome da li treba transformisati biblioteku Saveza u državnu ustanovu ili ne. Nedeljka Ložajić, slepa aktivistkinja zaposlena u Narodnoj biblioteci Srbije, govorila je o uslugama koje ova biblioteka pruža slepima.

  U kancelariji su dolazili Dragoslav i Nataša i sređivali evidenciju članova. Koliko god da se radi, još treba da se radi na evidenciji članova.

  Mart 2013.

  U ovom poglavlju se nalaze hronološki poredani događaji za mart 2013. Korisnici čitača ekrana Koriste prečice: h, za sledeći događaj. Shift+H, za predhodni događaj.

  Petak, 1. mart 2013

  Ovo je već treći mjesec u 2013. godini. Još sam u Beogradu i danas sam se sreo sa Nebojšom Marković iz preduzeća "Gloria Ferrari". Preko ovog preduzeća naša organizacija je nabavljala nešto opreme. I u Srbiji nabavljaju "PacMate Omni" bilježnice koje i mi koristimo.

  Dragoslav i Nataša su i danas bili u kancelariji. Stigla je vijest da bi mogli dobiti novu kancelariju, novi i veći prostor.

  Ponedeljak, 4. mart 2013

  Poslije desetak dana ponovo sam u kancelariji. Potvrđeno je da smo iz budžeta dobili za ovu godinu 3.000,00 KM. Valjda uskoro stigne i neko rješenje. Najvažnije da stigne prva uplata.

  Sa sekretarom sam dogovorio detalje za petu sjednicu Upravnog Odbora. Sjednica će se održati u srijedu 6. marta 2013 sa početkom u 09:30. Sjednica je već nekoliko puta dogovarana ali iz razno raznih razloga i odgađana.

  Srijeda, 5. mart 2013

  Peta sjednica Upravnog odbora održana je u kancelariji organizacije sa početkom u 09:30. Prisustovali su joj: predsjednik, Gradimir Kragić, sekretar, Dragoslav Nedić, član, Ružica Simić i član, Darko Letić koji je sjednicu pratio i učestovao u radu preko Skype. Opravdano je odsustovao Nenad Bubić. Sjednici su prisustovali još: Aleksa Radišić i Nataša Nedić.

  Za sjednicu je predložen i prihvaćen dnevni red:

  1. Izvještaj između 4. i 5. sjednice Upravnog Odbora - 18. septembar - 28. februar 2013.
   1. Zapisnik sa 4 sjednice Upravnog Odbora.
   2. Izvještaj o aktivnostima u OOSS Teslić između 4. i 5. sjednice Upravnog Odbora.
   3. Izvještaj o realizaciji projekta "Pomoc u skoli i socijalizaciji slijepih i slabovidih osoba.
  2. Planovi za 2013. godinu
   1. Aktivnosti do održavanja redovne godišnje skupštine.
   2. Projekt „LOD3“.
  3. Odluka održavanju godišnje skupštine.
   1. Odluka o visini članarine.
   2. Izvještaj o radu za 2012.
   3. Izvještaj o finansijskom poslovanju za 2012.
   4. Plan rada za 2013.
   5. Finansijski plan za 2013.
   6. Ostalo, poslovnici...
  4. Tekuća pitanja.
   1. Organizovanje pomoći članovima organizacije.
   2. Donošenje odluke o nabavci kancelarijskog materijala i opreme.
   3. Odluka u vezi 8. marta, dana žena.
   4. Odluka o pomoći porodici umrlog člana.
   5. Prijedlog za 6-aprilsku nagradu Opštine Teslić.

  Sjednica je sa radom završila u 12:00, zbog prevoza, Ružica je sjednicu napustila u 11:45.

  Petak, 8. mart 2013

  Danas je 8. mart, dan žena ili kako se još piše, međunarodni praznik žena. Ove godine smo prvi puta pokušali i organizovali skroman poklon za naše članice. U organizaciji imamo 15 žena. Pozvali smo njih pet sa područja grada. Došle su tri i zajedno sa Slavicom u udruženju distrofičara smo napravili kratko druženje. Ostalim članicama ćemo poklone poslati.

  Srijeda, 14. mart 2013

  Protekla dva dana nisam bio u kancelariji, padala je kiša pa mislim da ni ostali nisu dolazili. Stigla je nezvanična vijest da će naš projekt kojeg smo radili u sklopu "LOD3" proći. Dobili smo dovoljno bodova da se može očekivati da do kraja marta dobijemo potvrdu ove informacije.

  Petak, 15. mart 2013

  Dragoslav i Nataša su danas bili u kancelariji. Dolazio je Slobodan Todorović po očne kartone. Veljko Mirković je ostavio kopiju svog rješenja o naknadi za tuđu njegu i pomoć na koju hoće da se žali.

  Ponedeljak, 18. mart 2013

  Poslije nekoliko dana ponovo sam u kancelariji. Tu su Dragoslav, Nataša, Armin a navratila je i Ružica Simić. Raspravljamo o rješenjima za naknadu za tuđu pomoć i njegu. Svi naši članovi koji su do sada bili na komisiji imaju bartelov index veći od 0.60 i neće ući u onih 20% naknade, to jest ostaju u drugoj grupi.

  Dogovorili smo detalje za organizovanje pomoći za naše članove. Ima šanse da se dobije finansijska pomoć za članove organizacije koji su penzioneri. Treba sutra napisati zahtjev.

  Dragoslav je kontaktirao Savez slijepih Rep. Srpske i tražio da nam pošalju 20 očnih i matičnih kartona. Ima šanse da nam se to pošalje do kraja sedmice.

  Takođe, dogovarali smo odlazak u subotu u Tešanj na izložbu pomagala i takmičenje u golbalu. Za detalje treba da kontaktiramo Nihada Mujaković, predsjednika organizacije slijepih u Tešnju.

  Na putu ka kući, poslije Banjskog mosta na trotoaru me pokušava zaustaviti nekoliko žena. Predpostavljam da su to gosti u Banja Vrućici. Viču: zlato, čekaj zlato evo ti marka... Nisam shvatio da je to meni, onda sam se okrenuo i rekao. Hvala, jesam slijep ali nisam prosjak.

  Srijeda, 21. mart 2013

  Umjesto juče, redovne obaveze u kancelariji obavljamo danas. U Udruženju distrofičara smo razgovarali o realizaciji projekata. Još čekamo zvanične odluke o prihvatanju projekata.

  Dragoslav je pisao žalbu na rješenje o pravu na naknadu za tuđu pomoć i procjenu funkcionalnosti. Saznali smo da su i drugi članovi podnijeli žalbe.

  Petak, 22. mart 2013

  Dragoslav i Nataša su u kancelariji sređivali podatke potrebne za godišnji izvještaj koji se šalje Savezu slijepih Rep. Srpske a koji sadrži podatke o članovima, radu organizacije i finansijskom poslovanju.

  Još jedan novi član, još jedan učenik, bolje reći učenica. Mada za ovu osobu već duže vrijeme znamo roditelji su tek sada sredili dokumentaciju za članstvo i za ostvarivanje drugih prava.

  Subota, 23. mart 2013

  Trebalo je da danas odemo u tešanj na izložbu pomagala i da pratimo turnir u golbalu. Dragoslav je imao radnu subotu a Aleksa je morao automobil ostaviti u servisu. Tako nam se i ove godine desilo da ne odemo u Tešanj.

  Ponedeljak, 25. mart 2013

  Stigla je poruka kojom smo obaviješteni o rezultatima javnog poziva u Opštini Teslić u vezi projekta (LOD3). U njoj između ostalog piše i da nam UNDP BiH želi čestitati na uspješnoj prijavi sa projektom „Omogućite nam da pokažemo šta možemo“. U skladu sa pravilima javnog poziva i zapisnikom komisije, potrebno je da im damo pojašnjenja i uradimo korekcije budžeta.

  Ovo je svakako najvažnija vijest koju smo dobili u proteklih nešto više od godinu dana. Ovo je sada i velika obaveza za organizaciju i njene aktiviste da se sve ovo realizuje.

  Utorak, 26. mart 2013

  Snijeg je, ulice su se morale čistiti. Došao sam u grad, opet mokar do koljena... Odgovorio sam na poruku koja je došla iz UNDP BiH u vezi pojašnjenja budžeta. Telefonirao sam ali osoba sa kojom je trebalo da razgovaram nije bila tu. Nadam se da je objašnjenje dovoljno ali ako bude trebalo da pravimo korekcije budžeta i to ćemo uraditi.

  Dragoslav i Nataša odlaze u Srbiju nekoliko dana, Dragoslav ima i zakazan pregled kod oftamaloga. Stigao je poziv iz Doboja iz Udruženja amputiraca na obilježavanja dana borbe protiv mina. Do petka ću prijaviti naš dolazak. U Doboj idu i distrofičari pa ćemo zajedno.

  Kontaktirao sam Savez slijepih Rep. Srpske u Banja Luci u vezi očnih i matičnih kartona. Dogovorio sam sa Didijem koji je trenutno u banja Luci da to preuzme.

  Zvao sam banku u vezi otvaranja podračuna, trebamo podnijeti zahtjev i dokumentaciju i podračun će se otvoriti. Nadam se da neće biti problema sa papirologijom i da će sve biti urađeno u rekordnom vremenu.

  Srijeda, 27. mart 2013

  Razgovarao sam sa Sanjom iz UNDP BiH iz Sarajeva. Objašnjeno mi je šta treba da se mjenja u budžetu našeg projekta. Tokom dana zajedno sa Nedeljkom uradili smo potrebne izmjene u dokumentaciji projekta. Pregled budžeta sam poslao u Sarajevo a sve potrebne dokumente poslali da se prevodi na Engleski. Projekt će u ukupnom iznosu biti manji za 1.600,00 KM.

  Četvrtak, 28. mart 2013

  Dolazeći u kancelariju na ulici sam se sudario sa jednom slijepom osobom. Upoznali smo se i dogovorili da dođe u naredni utorak u kancelariju da se učlani u našu organizaciju. Radi se o L. Z. iz Čečave, čovjek ima više od 70 godina i vidi toliko da uspjeva da se kreće ulicom ali ne može prepoznati nikoga. Zanimljiv metod kako otkrivam nove članove. Sudarim se i zaključim da je to osoba za našu organizaciju. Pitam se samo za koju su organizaciju bile one žene što mi prije nekoliko dana nudiš marku na ulici.

  U banci sam preuzeo dokumentaciju potrebnu za otvaranje podračuna. Procedura kao i kada se otvara novi žiro račun. Sutra ću popuniti i predati sve šta je potrebno za podračun.

  Potvrdio sam da će predstavnici naše organizacije ići u Doboj na obilježavanje dana borbe protiv mina. Sa distrofičarima sam dogovorio da nam ostave mjesto u kombiju kojim oni idu.

  Tokom dana sređivao sam dokumentaciju za moju izgubljenu ličnu kartu, to jest predao zahtjev za novu ličnu kartu. Morao sam biti na tri različita mjesta gdje je trebalo da se potpisujem. Tri mjesta, tri načina potpisivanja, faksimil, otisak prsta, pravi potpis. Puno posla da se to potpisivanje uredi na način kako treba.

  Petak, 29. mart 2013

  Nastavljam sa sređivanjem papirologije za projekt, o njemu će se svakako u narednih 12 mjeseci mnogo pisati, možda čak bude i poseban dnevnik. Ovo je za nas velik posao i biće mnogo toga šta će trebati da se radi... duško Stojanović je uradio prevod dokumentacije projekta na Engleski, treba to sada poslati u Sarajevo.

  Odštampali smo svu dokumentaciju projekta i odvojili poseban registrator za to. U banci sam sredio podračun. Trebalo je potpisati barem desetak dokumenata dok se došlo do tog podračuna.

  Didi je donio iz banja Luke očne i matične kartone a iz Saveza je u elektronskoj formi stigao dokument koji objašnjava kako treba da se piše žalba na rješenja o naknadi za tuđu pomoć i procjenu funkcionalnosti.


  April 2013.

  U ovom poglavlju se nalaze hronološki poredani događaji za april 2013. Korisnici čitača ekrana Koriste prečice: h, za sledeći događaj. Shift+H, za predhodni događaj.

  Ponedeljak, 1. april 2013

  Danas je bio udarno radni dan u kancelariji. Radili smo svi, ja, Didi, Armin, Nataša i Dragoslav. Sredili smo dokumentaciju organizacije, sredili dokumentaciju za projekt "LOD 3". Arhiva traži mnogo više posla nego što se misli. Treba još označiti na brajevo šta je šta i biće sve na svom mjestu.

  Poslao sam prevod projekta u Sarajevo. Potpisao ugovor o prevođenju. Duško hoće da dobije ugovor odštampan i na brajevo pismo. Sa zadovoljstvom ćemo tako nešto odštampati.

  Dogovoreno sa distrofičarima, u Doboj se ide sutra u 10:00.

  Utorak, 2. april 2013

  Pripremio sam dopis za načelnika opštine, još da ga vide u Udruženju distrofičara i da ga pošaljemo načelniku. Tražimo ponovo razgovor u opštini, prije svega da se pokrene inicijativa za usvajanje: "lokalni plan akcija u invalidnosti".

  Zajedno sa Arminom bio sam u Doboju na obilježavanju dana borbe protiv mina. U Doboj smo odputovali sa Slavicom Parežaniniz Udruženja distrofičara i sa njihovim kombijem. Ovo obilježavanje je organizovalo udruženje amputiraca Doboj.

  Kada nas nema u kancelariji, mada je padala kiša, javili su se tri člana telefonom. Zvao je i Goran iz Košćuka, obećao je da će konačno doći u organizaciju. Sutra dolazi na reviziju prava za naknadu tuđe pomoći.

  Srijeda, 3. april 2013

  Danas smo kupili foto aparat: "Canon PowerShot A2300 digital camera". Nikako da se naviknemo da sve događaje treba i slikati. Možda sada bude više slika pa tako i na našoj web strani bude više slika.

  Četvrtak, 4. april 2013

  Danas je bio udarni dan što se tiče prijave novih članova. Danas su u kancelariju navratila tri nova člana. Navratio je Zdravko kojeg sam otkrio prije nekoliko dana kada sam se sudario sa njim na ulici. Navratila je jedna nova članica, izbjeglička porodica. Navratio je Zoran, moj bivši poznanik iz iste firme gdje smo radili zajedno. Svi su dobili očne kartone i očekujem već sljedeće sedmice da se dovrši njihovo učlanjenje.

  Ponedeljak, 8. april 2013

  U kancelariji smo opet radili redovne aktivnosti. Urađena je potvrda za Jelenu o osposobljavanju za rad na računaru a koja joj treba za podnošenje zahtjeva za ostvarivanje prava po osnovu pravilnika o ortopedskom pomagalima. Plaćen je fotoaparat.

  Stiglo je obavještenje o prvim koracima u vezi saradnje na realizaciji projekta. To je sastanak u opštini Teslić koji je planiran za petak 12. april 2013. sa početkom u 11:00 na kojem će se razgovarati o okvirima predstojeće saradnje.

  Utorak, 9. april 2013

  Danas je stigao potpisan i skenirani MCGA (Micro Capital Grant Agreement) kojim su definisani uslovi i obaveze u vezi sa implementacijom projekta „Omogućite nam da pokažemo šta možemo“ kojeg trebamo potpisati i vratiti takođe u elektronskom formatu. Svečana ceremonija potpisivanja će biti organizovana u naredne dvije sedmice u Tesliću uz medijsku promociju.

  Srijeda, 10. april 2013

  Stvorili su se uslovi da se naredne sedmice organizuje svečana ceremonija potpisivanja ugovora u vezi projekta u Tesliću, pa je predloženo da se isti dan organizuje i informativni sastanak, to jeste odgođen je predhodno zakazani sastanak planiran za ppetak, 12. aprila 2013.

  Četvrtak, 11. april 2013

  Imam temperaturu i steglo me je grlo pa danas nisam u kancelariji. Dio radnog vremena u kancelariji je proveo Armin. Iz opštine je zvao Nedeljko jer mu se javio još jedan novi član. U centru za socijalni rad ipak svi ne znaju gdje se nalazi organizacija, kada radi i slično. Armin je došao od kuće i dao očni karton.

  Ponedeljak, 15. april 2013

  Navratio sam kratko u kancelariju. Saznao sam da će potpisivanje ugovora o realizaciji projekta biti u srijedu. Javio se Aleksa i dogovorili smo se da se sastanak projektnog tima i svih saradnika biti u četvrtak 18. u 11:30.

  Utorak, 16. april 2013

  U kancelariji Didi i Armin probavaju da podese foto aparat i naprave prve snimke. Gledali smo kako izgleda Teslić iz vazduha i kako bi se trebao napraviti plan grada.

  Poslali smo u Centar za socijalni rad 5 očnih kartona kako bi socijalni radnici mogli na terenu ili kod posjeta osoba sa oštećenim vidom da ih pošalju do očnog ljekara a da se smanji broj nepotrebnog hodanja na relaciji centar i naša organizacija.

  Sreda, 17. april 2013

  Obavjestio sam sve učesnike sutrašnjeg sastanka koji učestvuju u realizaciji projekta i dogovorio detalje za taj sastanak. Kasnije u opštini u kabinetu kod načelnika sam potpisao zajedno sa ostalih pet organizacija ugovor o finansiranju našeg projekta. Još je održana i medijska promocija svih projekata i date osnovne instrukcije o aktivnostima i prvim koracima u realizaciji projekta. Za više detalja pogledati: Teslić projekti

  Četvrtak, 18. april 2013

  Još jedan novi član iz Blatnice. On nam je pomogao da riješimo dilemu oko nekih članova za koje nismo imali podatke. Sada znamo da na užem području Blatnice imamo četiri člana. Takođe kompletirana je dokumentacija za još dva člana. Takođe saznali smo da je još jedan naš član umro, bio je to naš najstariji član.

  Po ranijem dogovoru održan je prvi sastanak projektnog tima za realizaciju projekta "Omogućite nam da pokažemo šta možemo". O ovom projektu i o aktivnostima u realizaciji projekta više će se pisati na posebnoj web strani posvećnoj isključivo projektu.

  Ponedeljak, 22. april 2013

  Danas je kompletirana dokumentacija za projekt, razdvojena po registratorima kako je predviđeno pravilima samog projekta te takođe urađena dokumentacija u elektronskom formatu na računaru. Sutra odlazimo u prve kućen posjete u vezi dogovora detalja sa kandidatima za obuku u samostalnom kretanju.

  Utorak, 23. april 2013

  U kancelariji primljen novi zahtjev za članstvo i još jedan očni karton. Tokom dana zajedno sa Arminom sam posjetio Miru Bosnić, našeg člana. U vrlo prijatnom razgovoru sam saznao dosta o Miri i njenim interesovanjima. Bez obzira na godine i trenutni status Mira pokazuje interesovanje za aktivnosti, za obuku u samostalnom kretanju i personalnu asistenciju.

  Srijeda, 24. april 2013

  Došlo je vrijeme da se kupuje kancelarijski materijal. dosadašnje zalihe se lagano troše. Kao i za većinu drugih "Kopi centar" je najbolji dobavljač. Pokušavamo popraviti bravu na vratima u kancelariji, neće ići bez majstora iz opštine.

  Janja je krenula sa obukom, danas je prvi čas kod Mire, ostali u petak. Vjerujem da je ovo nešto šta će sigurno ojačati našu organizaciju. Trebaće mnogo truda i rada u ovoj oblasti.

  Popodne je u kancelariji boravio Nedeljko i sredio protokol te još ponešto od dokumentacije vezano za projekat.

  Četvrtak, 25. april 2013

  danas su plaćeni računi za telefon, internet za mart mjesec, te za kancelarijski materijal. Osposobili smo štampač koji nam najčešće služi kao kopir mašina. Kontaktirao sam banku i dogovorio detalje da nam se omogući pristup našem podračunu preko interneta kako bi i sa ovog podračuna mogli elektronski plaćati.

  Dogovorio sam sa Darkom Letić dolazak sutra u kancelariju u vezi obuke za samostalno kretanje i orjentaciju. sutra takođe treba doći i stanko Simić ako za njega riješimo prevoz. Janja je potvrdila da dolazi i da sutra radi četiri sata.

  Petak, 26. april 2013

  Danas je udarni dan što se tiče aktivnosti projekta. Rađeno je sa Mirom i Timkom a u kancelariji su bili Stanko i Darko. Telefonirao sam Branki Matić i saznao da je prvi sastanak planiran u našoj organizaciji za utorak 30. aprila. Popodne sam potvrdio da taj termin odgovara.

  Ponedeljak, 29. april 2013

  Poslao sam u banku kopiju ugovora vezanu za projekt i ponovio zahtjev za elektronsko plaćanje za naš podračun. Taj zahtjev je već napisan kada je otvaran podračun ali banka ne bi mogla bez birokratije...

  Utorak, 29. april 2013

  Branka Matić iz UNDP je po ranijoj najavi došla u posjetu našoj organizaciji a u vezi našeg projekta "Omogućite nam da pokažemo šta možemo". Iz naše organizacije sastanku su prisustovali: Gradimir Kragić, Nedeljko Cvijanović, Armin Glancer, Ružica Panić, Janja Penava a kasnije je došao Darko Letić. Navratio je kratko i Igor Jovanović iz tima koji realizuje projekt na području opštine Teslić.

  Maj 2013.

  U ovom poglavlju se nalaze hronološki poredani događaji za maj 2013. Korisnici čitača ekrana Koriste prečice: h, za sledeći događaj. Shift+H, za predhodni događaj.

  Četvrtak, 2. maj 2013

  Praznik je i kancelarija danas ne radi. Sastavilo se nekoliko prazničnih dana pa u kancelariji niko neće biti do utorka 7. maja. Predveče su do mene kući navratili Aleksa, Nedeljko, Đorđe i Ognjen. Razgovarali smo o projektu, detaljima koji nas čekaju u prvom i drugom mjesecu realizacije te nekim konkretnim detaljima. Dogovoreno, konferencija za medije u četvrtak 9. maja.

  Utorak, 7. maj 2013

  Niko nije bio u kancelariji proteklih sedam dana. Došao sam jutros ne baš sjajnog raspoloženja mada su iza mene praznici 1. maj i Uskrs kada je bilo prilike da se odmara. Ni u samoj zgradi se nije osjetila neka velika aktivnost, još se slavi Đurđev dan. Đurđev dan slavi i naš sekretar pa ga u kancelariji nema proteklih sedam dana.

  Jedna posjeta, majka Veselina je došla da se konsultuje o potrebnoj dokumentaciji u vezi nabavke računara. Javila se Mira Ristić i ona će doći sutra u posjetu našoj organizaciji.

  Najaktivnija je Janja, ona je i danas radila sa Mirom i Timkom. Napravili smo plan rada za ovu sedmicu i raspored u narednoj sedmici. Ja sam počeo da dovršavam plan rada za ovu 2013. godinu.

  Kako je slavlje još u toku, kraj radnog dana sam zajedno sa Arminom i Didijem takođe proveo na slavlju odlazeći u posjetu kod našeg zajedničkog prijatelja koji je slavio Đurđev dan.

  Srijeda, 8. maj 2013

  U kancelariji su dogovoreni detalji za sutrašnju konferenciju za medije a koja je u vezi našeg projekta. Konferencija će se održati sutra u 11:00 u prostorijama udruženja distrofičara Teslić

  Danas nas je posjetila ponovo Mira Ristić. Mira i dalje radi u centru za slijepe San. Rafael u gradu Bolzani u Italiji. Razgovarali smo šta se sve dešavalo kod nas od njene zadnje posjete. Po običaju Mira nam je obogatila kasu i učinila da iznos gotovine bude veći.

  Četvrtak, 9. maj 2013

  Danas je održana konferencija za medije kao dio aktivnosti projekta "Omogućite nam da pokažemo šta možemo". Bile su prisutne tri TV ekipe koje su snimili izlaganja učesnika konferencije. Na konferenciji su govorili: Gradimir Kragić kao predsjednik organizacije, Aleksa Radišić kao menadžer projekta, Janja Penava kao instruktor obuke u samostalnom kretanju i Boris Cvijanović kao učesnik projekta. Snimljeni su kadrovi u kancelariji i na ulici.

  Petak, 10. maj 2013

  U kancelariji sam proveo kratko vrijeme. Danas nije bilo nekih posebnih obaveza. Sa Arminom sam dogovorio detalje za eventualni dolazak tokom obuke kada Janja bude radila sa Darkom.

  Ponedeljak, 13. maj 2013

  Proteklog vikenda sam provjeravao ko je sve objavio informacije sa naše konferencije za medije. Isti dan, još u četvrtak objavljen je prilog na KT TV iz Prnjavora, ponovljen prilog u subotu u emisiji "panorama regije", reprezirano u nedelju. Kratku vijest je objavila "SRNA" a tu vijest su postavili na zvaničnoj web strani Opštine Teslić, na portalu Teslić na dlanu. Danas je ELTA TV1 postavila prilog na YouTube

  Navratio je Slaven Jelić, razgovarali smo o mogućoj konkretnoj saradnji i učešću pripravnika u izradi projekata.

  Ružica je uradila prva plaćanja sa podračuna za projekte, plaćen je prevod, prvi časovi za Janju kao i naknada za projektni tim.

  Utorak, 14. maj 2013

  Redovan radni dan u kancelariji. Prije podne su navratili predstavnici omladinskog parlamenta. Zainteresovani su da se 31. maja naša organizacija predstavi tokom njihovog zasjedanja. Razgovarali smo o mogućoj konkretnoj saradnji.

  Janja nastavlja da radi obuku u samostalnom kretanju, Aleksa je poslao zahtjev za ponude GPS prijemnika, bijelih štapova i anReadera.

  Popodne su navratili volonteri koji su trenutno angažovani u Opštini Teslić. Razgovarali smo mogućoj saradnji na izradi projekata i njihovog uključivanja u postojeći projekt.

  Četvrtak, 16. maj 2013

  Poslije dvadesetak dana u kancelariji je ponovo sekretar. Dogovarali smo detalje za redovnu skupštinu. Najranije ona se može održati početkom juna.

  Janja danas ne radi ali su vezano za projekt stigle ponude od AlfaNum iz Novog Sada i Tifloglobus iz čakovca.

  Popodne sam se još jednom našao sa Mirom i u opuštenoj atmosferi razgovarao o mogućoj saradnji. Neki detalji su sada znatno konkretniji. Ostaje da se vidi da li se ideje mogu pretvoriti u konkretnu aktivnost.

  Petak, 17. maj 2013

  Konačno sam u banci potpisao zahtjev da se za podračun omogući elektronsko plaćanje. Nije baš problem bio samo ni do banke...

  Aleksa je kontaktirao Banja Luku i Čakovec u vezi ponuda za projekt te za načine plaćanja i dostave pomagala.

  Ponedeljak, 20. maj 2013

  Poslao sam podatke naših članova koji će učestovati sljedećeg vikenda na seminaru: "Nešto više". Na seminaru učestvuju: Cvijanović Boris, Nedić Dragoslav i Nataša. Ja ću zbog puta izostati. Od Duška Stojanović sam dobio materijale za seminar u elektronskom formatu za seminar.

  Počeo sam raditi na web strani koja će predstavljati projekt: "Omogućite nam da pokažemo šta možemo" koja će biti uskoro dostupna.

  Utorak, 21. maj 2013

  U kancelariji je održan sastanak grupe naših visoko slabovidih članova koji će učestovati u obuci za sigurno kretanje.

  Navratio je Boris i dogovorili smo detalje oko našeg predstavljanja pred omladinskim parlamentom. Početkom sljedeće sedmice biće urađeni svi detalji.

  Četvrtak, 23. maj 2013

  Danas pada kiša, hladno je kao da je jesen a ne kraj proljeća. Stigao je poziv sa dnevnim redom i listom učesnika za seminar kojeg organizuje: U.G. Nešto Više, Sarajevo, u sklopu Projekta „Jačanje civilnog društva na području opštine Teslić“. Seminar će se održati u subotu, 25. i nedelju, 26. maja u motelu "Rođo" u Tesliću. Iz priloženog spiska se vidi da će biti 20 učesnika iz 3 organizacije iz Teslića.

  U Doboju je održan sastanak regionalne koalicije organizacija osoba sa invaliditetom. Dogovoreno je da se dostave licne karte svih organizacija koje su potrebne za stampanje zajednicke brosure a radi promocije koalicije odnosno OOSI u sastavu koalicije i njenih aktivnosti.

  Danas je u Tesliću boravila Mirjana Mrkela iz Zadra. Ona boravi u nekoliko susjednih opština u sklopu kulturne manifestacije "Mostovi" koja se održava od utorak, 21. do subota, 25. maj 2013. Na Banji vrućici u prijatnoj atmosferi razgovarali smo o raznim iskustvima pa i o iskustvu taktilnog predstavljanja turističkih lokacija u Hrvatskoj.

  Subota, 25. maj 2013

  Danas je održan prvi dio seminara kojeg organizuje: U.G. Nešto Više, Sarajevo, u sklopu Projekta „Jačanje civilnog društva na području opštine Teslić“. Seminar je održaan u motelu "Rođo", Đulić u Tesliću. Iz naše organizacije učestovali su: Boris Cvijanović, Dragoslav Nedić, Gradimir Kragić i Nataša nedić. Tema seminara su bile koalicije i umrežavanje.

  Nedelja, 26. maj 2013

  Danas je održan drugi dio seminara kojeg organizuje: U.G. Nešto Više, Sarajevo, u sklopu Projekta „Jačanje civilnog društva na području opštine Teslić“. Seminar je održaan u motelu "Rođo", Đulić u Tesliću. Iz naše organizacije učestovali su: Boris Cvijanović, Dragoslav Nedić, Gradimir Kragić i Nataša nedić. Tema seminara su bile koalicije i umrežavanje.

  Predavač na seminaru je bio duško stojanović a učestovali su predstavnici "Modus", U. D. Teslić i O. O. s. s. Teslić.

  Utorak, 28. maj 2013

  Poslije nekoliko kišnih dana, nastavljena je obuka u samostalnom kretanju. Janja je ponovo na terenu. Dogovaramo detalje oko mogućeg većeg prostora. Postoje obećanja ali će se na realizaciju malo sačekati. Još jedno potpisivanje zahtjeva za elektronsko plaćanje za naš podračun. Već potpisani formulari više ne vrijede pa se moraju potpisati drugi.

  Srijeda, 29. maj 2013.

  Krajem dana stigla je vijest da ćemo dobiti novi prostor za organizaciju. Ista zgrada, isti ulaz samo sprat niže i veća kancelarija. Ipak za potvrdu ove vijesti treba čekati trenutak kada dobijemo ključeve.

  Četvrtak, 30. maj 2013

  Opet je kiša, pljusak i nisam otišao do organizacije. U kancelariji je dežurao Armin Glancer. Zvali su iz brze pošte, stigla je pošiljka iz asistansia - Sarajevo, stigli su bijeli štapovi.

  ružica je obračunala i uplatila obaveze prema projektu. U maju mjesecu Janja je radila 61 sat obuke.

  Petak, 31. maj 2013

  Juče smo dobili ključ od novog našeg radnog prostora. Danas smo ušli u njega. Dvije kancelarije, ukupno 26,5 m˛. Veća kancelarija je 7,25 X 2,70. Manje je 2,5 X 2,8. Prostor ima vodu. Prednost ovog prostora je prije svega da je veći i da se sastoji od dvije kancelarije. Nalazi se u prizemlju i dosta je pristupačniji u odnosu na ovu kancelariju koju sada koristimo. Toalet je takođe pristupačniji i nalazi se u neposrednoj blizini.

  Ovaj prostor se mora urediti i već danas je dogovoreno da se kupi nešto od namještaja. Prostor zahtjeva takođe još nekoliko radova oko vode i struje. Prostor će biti hladniji manje prirodne svjetlosti i vjerovatno više potrebe za provjetravanjem.

  Otkazao sam predstavljanje pred omladinskim parlamentom. Danas nije bilo izvodljivo da se naša organizacija predstavi. Nadam se da ćemo uspostaviti dobru saradnju sa omladinskim parlamentom.

  Jun 2013.

  U ovom poglavlju se nalaze hronološki poredani događaji za juni 2013. Korisnici čitača ekrana Koriste prečice: h, za sledeći događaj. Shift+H, za predhodni događaj.

  Subota, 1. jun 2013

  Danas je preseljena kancelarija sa prvog sprata u prizemlje. Prenešen je sav namještaj, računarska oprema, sitan inventar i dokumentacija. U novoj kancelariji smo zadržali nešto od namještaja šta je već tu bilo. Urađen je novi raspored, kupljen sudoper i tri stolice.

  Potrebno je srediti osvjetljenje u manjoj kancelariji, preseliti telefon i internet te još jednom očistiti prostor. Sada izgleda sve drugačije i treba se navikavati na novi prostor.

  Na preseljenju su se angažovali: Gradimir Kragić, Nedeljko Cvijanović, Armin Glancer, Aleksa Radišić i Branko Laušević - didi. Svima dugujem zahvalnost na izdvojenom vremenu i trudu.

  Ponedeljak, 3. jun 2013

  Nastavljeno je uređivanje kancelarije. Podnešen je zahtjev telekomu za preseljenje telefona i ADSL priključka za internet. Promjenjene su utičnice i nabavljeno još produžni kablova. U kancelariju se ulazi iz hodnika a vrata imaju staklo tako da je trebalo dodatno izolovati vrata.

  U kancelariji su 3 računara, 3 štampača od kojih je jedan za Brajevo pismo. 7 stolova i 12 stolica. Još jedna polica te nešto sitnog inventara.

  Iz udruženja distrofičara su najavili predavanje za osobe koje će koristiti personalnu asistenciju. Predavanje će biti u četvrtak, 7. juna 2013. najvjerovatnije u našoj kancelariji. Iz naše organizacije prijavljeno je 5 članova koji će koristiti uslugu personalne asistencije.

  Utorak, 4. jun 2013

  Danas uvezani računari u mrežu. Sada je potrebno konfigurisati mrežu prema novom rasporedu i namjeni računara i štampača. Mtel još nije došao da uradi preseljenje telefonske linije i ADSL priključka.

  Kiša je i danas omela Janju da nastavi obuku u kretanju i orjentaciji. Za to vrijeme sam kontaktirao nekoliko članova u vezi personalne asistencije i predavanja koje se planira za četvrtak 6. juna.

  Četvrtak, 6. jun 2013

  U udruženju distrofičara je danas održano nekoliko radionica posvećenih personalnoj asistenciji. Na onoj namjenjenoj slijepim korisnicima, učestovali su naši članovi: Bosnić Mira, Jašarević Timka, Kragić Gradimir i simić Stanko.

  Na drugoj namjenjenoj budućim asistentima učestovalo je 8 kandidata koji su se javili na konkurs za personalne asistente. I za prvu i drugu radionicu predavači su bili iz humanitarne organizacije "Partner" iz Banja Luke.

  Za rad ovih radionica koristio se i naš prostor. Udruženje distrofičara je sve više nego dobro organizovalo.

  Ponedeljak, 10. jun 2013

  Danas je MTEL priključio telefon, trebalo je 7 dana da dobijemo telefon u novoj kancelariji. Internet još nije priključen. Proradili su svi štampači, još da sredimo višak kablova i sve će doći na svoje.

  Utorak, 11. jun 2013

  U Udruženju distrofičara sam saznao da će personalna asistencija startovati od 15. juna, kako je to subota, veća vjerovatnoća je da će to startovati od ponedeljka 17. juna. Naši članovi još ne znaju šta će sve ova asistencija donijeti i kako ju je sve moguće koristiti.

  Približava se dvomjesečni period od kako realizujemo projekt "omogućite nam da pokažemo šta možemo", vrijeme je da se pišu izvještaji o aktivnostima, naučenim lekcijama i finansiranju aktivnosti.

  Srijeda, 12. jun 2013

  Jutros je u kancelariji ponovo moguć pristup internetu, proradila ADSL konekcija. Prijavljen je još jedan novi član, to je član iz Gornje Ukrinice. To područje, zajedno sa Rastušom, Čečavom i još nekim mjesnim zajednicama do sada uopšte nije bilo registrovano kao područje na kome imamo članova mada po broju stanovnika, mora biti članova.

  Popodne sam zajedno sa Aleksom i Nedeljkom bio u kancelariji. Projektni tim sprema prvi periodični izvještaj o realizaciji projekta. U toku je obuka za samostalno kretanje gdje ima određenih uspjeha i mnogo iskustava. Sva iskustva ne moraju biti i pozitivna.

  Četvrtak, 13. jun 2013

  Redovni dan, redovno radno vrijeme. Danas je poslije dužeg vremena u kancelariju navratila Kristina tomić. Kristina je završila 9 razred osnovne škole u zavodu "Budućnost" u Derventi i tamo će da nastavi kao učenica prvog razreda i prve generacije srednje medecinske škole, smjer fiziotarapeut. Sa Kristinom su dogovarane aktivnost kako da se tokom ljeta uključi u aktivnosti u organizaciji.

  Kancelariju je prvi puta posjetio Saša Ćumurović, inače zaposlen u Udruženju distrofičara. Sada i osobe u invalidskim kolicima mogu posjećivati našu kancelariju.

  Petak, 14. jun 2013

  Zvanično, danas sam postavio prvi sadržaj vezan za naš projekat: "Omogućite nam da pokažemo šta možemo". Više detalja o ovom projektu na linku: Omogućite nam da pokažemo šta možemo

  Ponedeljak, 17. jun 2013

  Poslije dužeg hladnog perioda konačno je došlo ljeto a to znači da je povratak iz grada sredinom dana prilično težak, ljekari preporučuju da se ako je moguće izbjegava boravak na otvorenom poslije 11:00. Tako je bilo i danas malo teže da se vratim po vrućini.

  U kancelariju sam došao rano, imao sam prevoz do grada kojeg nisam mogao odbiti a ključeve od kancelarije sam u petak zaboravio u toj istoj kancelariji. Jutros je trebalo sačekati da dođe Armin, na sreću on je blizu pa nisam dugo stajao pred zatvorenim vratima.

  Danas je po projektu udruženja distrofičara Teslić startovala personalna asistencija. Naša četiri člana će moći koristiti uslugu personalne asistencije. Jutros sam kratko razgovarao sa personalnim asistentima koji su već danas otišli na teren da se upoznaju sa članovima koji će koristiti ovu uslugu. Već su danas dobili konkretan zadatak. Očekujem da ova usluga dobro radi i da bude od velike koristi za naše članove.

  Petak, 21. jun 2013

  Predhodna tri dana nisam bio u Tesliću pa se nisam ni bavio konkretnim aktivnostima u Organizaciji. U utorak ujutro sam odputovao u Beograd a sam put ću pamtiti po nekoliko događaja. Prije svega po događaju koji mi se desio u tramvaju broj 7 kada mi je nakon nekoliko trenutaka po ulasku u tramvaj nestalo vazduha i kada sam se onesvijestio. Sve je trajalo nekoliko trenutaka ali dovoljno da se napravi panika kod putnika ali i kod mene. Ipak, na kraju se sve dobro završilo.

  U Beogradu sam sreo neke od učesnika seminara pod nazivom: "Potrebe slepih i gluvih osoba – iskustva Republike Češke". Šteta što za ovaj seminar nisam ranije znao da se i ja pojavim kao učesnik. Ipak, bilo je zanimljivo razmjeniti iskustva sa nekim od učesnika.

  Danas je nastavljen seminar kojeg organizuje U.G. Nešto Više, Sarajevo, u sklopu Projekta „Jačanje civilnog društva na području opštine Teslić“. Seminar će održava danas popodne od 15:00 - 20:00 i u subotu od 09:00 - 14:00, 22. juna u motelu "Rođo" u Tesliću. Na današnjem dijelu seminara iz naše organizacije učestovali su Gradimir i Boris a sutra treba da nam se pridruže Dragoslav i Nataša. Predavač na seminaru je Vanja Sudar iz Mostara.

  Subota, 22. jun 2013

  Danas je završen drugi ciklus seminara kojeg je organizovalo U.G. Nešto Više, Sarajevo, u sklopu Projekta „Jačanje civilnog društva na području opštine Teslić“. Seminar će održavao juče i danas u motelu "Rođo" u Tesliću. Iz naše organizacije učestovali su Gradimir i Boris. Predavač na seminaru je bila Vanja Sudar iz Mostara.

  Ponedeljak, 24. jun 2013

  Danas je krenula obuka za rad na računarima. Krenula je prva od tri grupe. Na obuku dolaze Željko Simeunović i Jelena Kojić.

  Iz UNDP su najavili prvu posjetu u vezi realizacije projekta. Dolaze u četvrtak, 27. juna 2013. Danas su sve aktivnosti uglavnom vezane za pripremu izvještaja za tu posjetu.

  Raspoređeni su personalni asistenti tako da naša četri člana imaju asistente. Ostaje da se vidi kako će to funkcionisati u narednih 10 mjeseci.

  Utorak, 25. jun 2013

  Redovan radni dan. Danas je u kancelariji bilo više članova. Došao je Goran Popović, Armin Glancer, Boris Cvijanović, Đorđe Radišić i Aleksa Radišić.

  Popodne sam imao kratko izlaganje o našoj organizaciji i projektima koje smo do sada realizovali ili trenutno realizujemo. Izlaganje je bilo u sklopu projekta "Edukacijom i aktivizmom do saradnje" a kojeg realizuje Udruženje za edukaciju i političko obrazovanje. I ovaj projekat je vezan za "LOD3".

  projekt je u

  Srijeda, 26. jun 2013

  Danas je prijavljen još jedan novi član. Ostale aktivnosti se odnose na realizaciju aktivnosti iz projekta. Radila je Janja a redovno ide obuka za rad na računarima.

  Četvrtak, 27. jun 2013

  Po ranijem dogovoru danas su predstavnici UNDP i Opštine Teslić posjetili našu organizaciju i uradili prvu od šest kontrola realizacije projekta "omogućite nam da pokažemo šta možemo". Projektni tim je za prva dva mjeseca dobio maksimalnu ocjenu, 5. Nije bilo primjedbi na realizaciju, dokumentaciju i procedure tokom prvih dva mjeseca.

  Petak, 28. jun 2013

  Ovo je zadnji radni dan u ovoj sedmici i u ovom mjesecu u kancelariji, prošlo je pola godine. Prilika da se osvrnem na rad u prvoj polovini ove godine. Vrijeme je da se i Upravni Odbor bavi realizacijom aktivnosti u Organizaciji u prvoj polovini 2013.

  Jul 2013.

  U ovom poglavlju se nalaze hronološki poredani događaji za juli 2013. Korisnici čitača ekrana Koriste prečice: h, za sledeći događaj. Shift+H, za predhodni događaj.

  Ponedeljak, 1. jul 2013

  Krenula je druga polovina godine. Sve što nije urađeno u prvoj, ostaje da se uradi u drugoj polovini, treće polovine nema.

  Nastavljaju se aktivnosti u projektu "omogućite nam da pokažemo šta možemo". Iz Saveza je stigla poruka sa 5 upitnika koje trebaju popunjavati članovi i organizacija. Zanimljivo da se traži da se popuni pet upitnika od kojih 4 popunjavaju članovi a 1 organizacija. Nisam baš siguran kako je to dobar izbor za našu organizaciju koja ima nešto više od 50 članova i kao primjer, MOS Banja Luka koja ima više od 300 članova. Valjda ćemo nahvatati četiri člana da ovo popune.

  U organizaciji se sve više i više okupljaju članovi. tako je danas u isto vrijeme bilo više članova: Gradimir, Stanko, armin, Boris, Željko, Jelena, aleksa. Tu je i Janja, Zvjezdan kao saradnici.

  Srijeda, 3. jul 2013

  Opet sam nagazio nezgodno. Jutros dok sam dolazio u organizaciju, na uglu ulica Cetinjska i Karađorđeva, obilazio sam uličnog čistača koji je kupio smeće iz kanti i tako obilazeći stao nezgodno na ivicu trotoara. Istina bol sam osjetio tek kada sam se pješke vratio sredinom dana kući.

  U organizaciji sam odradio dva časa obuke a došao je još jedan novi član. Ovog puta iz mjesne zajednice Mladikovine, ima 67 godina i radi se o gubitku vida od prije dvije godine kao rezultat povrede. Saznali smo da u Mladikovinama ima još slijepih osoba za koje mi ne znamo.

  Četvrtak, 4. jul 2013

  Redovni radni četvrtak, poslije dužeg vremena u kancelariji se pojavio i sekretar Dragoslav i Nataša. Uradio sam update za jedan računar i reinstalirao anReader.

  Petak, 5. jul 2013

  U organizaciji se lagano privodi kraju obuka za samostalno kretanje a sve više i više se radi na obuci za računare. Danas su dvije sedmice kako radi prva grupa a od ponedeljka kreće i druga grupa tako da će se sedmično raditi 12 časova obuke.

  Ponedeljak, 8. jul 2013

  Danas je krenula i druga grupa koja se obučava za rad na računaru. U toj grupi su: Glancer Armin i simić stanko. Mada se radi o članovima koji do sada nisu nikada radili na računaru, očekuje se dobar uspjeh. U ovom času 4 člana organizacije su obuhvaćeni obukom za rad na računarima. Ponedeljkom, srijedom i petkom obuka traje od 08:30 do 12:00.

  Utorak, 9. jul 2013

  Mada je danas redovni radni dan organizacije, neke privatne obaveze i problemi su me odveli na put. U kancelariji su bili Dragoslav, Nataša, Aleksa, a navratili su Janja i Jelena. Nataša je sredila izvještaj za blagajnu za prvih 6 mjeseci. Stanje u blagajni je uredu.

  Srijeda, 10. jul 2013

  Danas radimo punom parom. Ponovo 4 časa i 4 člana na obuci za računare. Jelena je jutros sama došla u kancelariju. Moglo bi se reći da je položila ispit u samostalnom i za nju sigurnom kretanju jer je upravo završila obuku za samostalno kretanje. To je svakako najinteresantnija informacija za danas.

  Utorak, 16. jul 2013

  U Tesliću već mjesec dana funkcioniše personalna asistencija. Neki naši članovi koriste tu asistenciju. Stanko dolazi na kurs za računare zahvaljujući prevozu personalnog asistenta. Mira ima pomoć u stanu, Timka odlazi u šetnju i kupovinu a danas je prvi puta personalni asistent boravila kod mene. Obaveze asistenta u mom slučaju je za sada higiena u kući.

  U dogovoru sa sekretarom, zakazao sam šestu sjednicu Upravnog Odbora za četvrtak, 18. jul sa početkom u 09:00. sjednica Upravnog Odbora će se održati u kancelariji Organizacije. dnevni red je posvećen tekućim aktivnostima.

  Srijeda, 17. jul 2013

  Danas je u kancelariji nastavljen kurs za rad na računaru. Zbog obaveza učesnika, radilo se samo po jedan čas. Armin i Stanko su otišli da prisustvuju otvaranju pristupne rampe u Centru za socijalni rad za osobe koje koriste kolica. O ovom događaju je više bilo riječi u dnevniku na TV K3. Otvaranju je prisustovao načelnik Opštine Teslić, Milan Miličević.

  Četvrtak, 18. jul 2013

  Danas je održana 6. sjednica Upravnog Odbora. Sjednici prisustovalo svih pet članova odbora. Darko Letić prvi puta uspješno dolazi sam u kancelariju.

  Biće dopunjeno sa dnevnim redom i zapisnikom...

  Nedelja, 21. jul 2013

  Mada je nedelja i danas sam u kancelariji proveo neko vrijeme. Zajedno sa Dragoslavom, Natašom i Arminom smo radili finansijski izvještaj za Opštinu, izvještaje za Skupštinu organizacije te još po neki izvještaj. Na ovim izvještajima kasnimo.

  Ponedeljak, 22. jul 2013

  Danas sam poslao finansijski izvještaj za prvih šest mjeseci u Opštinu Teslić. Prikazali smo trošenje finansijskih sredstava za prvih šest mjeseci iz budžeta Opštine teslić a koje smo inače dobili krajem šestog mjeseca. Da ne bude zabune, trošili smo svoj novac kojeg smo imali a sada samo to prikazali kao trošenje novca kojeg nam je Opština trebala dodjeliti još početkom godine.

  Stigla je pošiljka iz "Asistansia" Sarajevo, nabavljen je papir za fjuzer i nešto brajevog papira. Takođe, stigao je i jedan bijeli štap kojeg do sada nismo dobili.

  Kurs za računare se nastavlja, prva grupa je u četvrtoj, predzadnjoj sedmici a druga grupa ulazi u treću sedmicu.

  Utorak, 23. jul 2013

  Javila se Gordana Antešević iz kola Srpskih sestara. Zainteresovani su da nas posjete početkom avgusta, da upoznaju našu organizaciju i da eventualno pronađemo mogućnost za saradnju.

  U kancelariju je navratio Mladen Markočević iz Opštine Teslić, snimio je prilog o projektu koji će se pojaviti u opštinskom biltenu.

  Janja je danas završila obuku, zadnji čas je radila sa Stankom a Timka je konačno dobila svoji bijeli štap.

  Četvrtak, 25. jul 2013

  Danas je evidentiran još jedan novi član. Starija osoba, 76 godina, druga kategorija. Takođe smo dobili informaciju o još dve slijepe osobe na širem području grada.

  Danas su našu organizaciju posjetili predstavnici kola Srpskih sestara. došle su četiri žene i pop Boro. U opuštenoj atmosferi smo se družili uz kolače i sokove koje su nam gosti donijeli.

  Od naših članova bili su: Jelena, Željko, Boris, Darko, armin, Mira, Timka, Nenad, Aleksa, Armin, Gradimir i vjerovatno još neko. Među gostima bile su dvije moje poznanice sa kojima sam radio u istoj firmi i u istoj zgradi. Sa jednom od poznanica sam se grlio i ljubio jer se nismo sreli više od sedam godina. Pitao sam popa jer ovo grijeh, je li dozvoljeno da se grlim a pop je rekao da nije grijeh...

  Dogovorili smo se o kontaktima i saradnji i vjerujem da će druženja još biti. Palo je i obećanje da će Stanko dobiti računar kada završi obuku.

  Kancelariju je posjetio i predstavnik pfirme "Interlignum", dogovoreni su detalji za izradu jednog radnog stola i prenosnog djela sa ladicama koje se zaključavaju. Popodne je stigla e-poruka sa pozivom za nastavak seminara koji se održava u motelu "Rođo". Seminar će se održati sutra petak, 26. i subotu 27. jula 2013.

  Petak, 26. jul 2013

  Danas popodne je nastavljen seminar kojeg organizuje U.G. Nešto Više, Sarajevo, u sklopu Projekta „Jačanje civilnog društva na području opštine Teslić“. Seminar će održava danas popodne od 15:30 - 19:00 i sutra, subota od 09:00 - 13:00, 27. jula u motelu "Rođo" u Tesliću. Na današnjem dijelu seminara iz naše organizacije učestovali su Armin, Boris, didi i Gradimir Predavač na seminaru je Sanja Djermanović iz Mostara. Tema seminara je strateško planiranje.

  Subota, 27. jul 2013

  Danas je završen seminar kojeg je organizivao U.G. Nešto Više, Sarajevo, u sklopu Projekta „Jačanje civilnog društva na području opštine Teslić“. Seminar će održavao danas od 09:00 - 13:00 motelu "Rođo" u Tesliću. Na današnjem dijelu seminara kao i juče iz naše organizacije učestovali su Armin, Boris, didi i Gradimir. I danas je Predavač na seminaru bila Sanja Djermanović iz Mostara. Tema seminara je strateško planiranje. sinoć sam se vratio pješke do kuće, oko 8 kilometara pješačenja, danas nije bilo hrabrih za pješačenje jer je oko 14:00 kada smo se vraćali temperatura bila plus 38°C.

  Ponedeljak, 29. jul 2013

  Danas je Željko napunio 18 godina. Častio nas je tortom a mi mu za poklon kupili udicu sa željom da što prije sebi uhvati ribu... Na kolače su došli i iz Udruženja distrofičara. Danas je sredinom dana temperatura dostigla 42 stepena i ovo je najtopliji dan u ovoj godini.

  Utorak, 30. jul 2013

  Jutros je osvježilo poslije jučerašnjeg paklenog dana ali ipak nisam došao u kancelariju. Došao je Dragoslav i Nataša i sređivali su evidenciju članova. Dobili su zadatak da kupe sredstva za higienu.

  Srijeda, 31. jul 2013

  Danas je prva grupa za obuku rada na računarima završila. Tokom više od 5 sedmica redovno su dolazili Željko iz Čečave i Jelena iz Ukrinice.

  Avgust 2013.

  U ovom poglavlju se nalaze hronološki poredani događaji za avgust 2013. Korisnici čitača ekrana Koriste prečice: h, za sledeći događaj. Shift+H, za predhodni događaj.

  Četvrtak, 1. avgust 2013

  Danas smo u terminu namjenjenom za redovni rad u kancelariji razgovarali o pripremi flajera koji treba da se odštampa u sklopu realizacije projektni aktivnosti. O sadržaju flajera razgovarali su: Aleksa, Janja i Gradimir. Za osnovu koristiće se tekst iz priručnika "Ne tako, već ovako" te nekoliko slika koje su napravljene tokom obuke u samostalnom kretanju.

  Kako je ovo početak mjeseca, ružica je uradila obračun svih finansijskih obaveza koje su planirane projektom i izvršila plaćanja. Isplaćeni su svi putni troškovi za članove koji su dolazili na obuku. Pregledom finansijskog stanja glavnog žiro računa za prvih šest mjeseci, utvrdili smo da nam Opština nije uplatila još sredstva predviđena iz budžeta za 2013. godinu. Sada još više postaje neobičan zahtjev Opštine da smo obavezni dostaviti izvještaj o utrošku sredstava iz budžeta za prvih šest mjeseci kada ta ista Opština nama ne uplati sredstva ni u prvih sedam mjeseci.

  Sreda, 7. avgust 2013.

  Ovih dana temperature sredinom dana dostižu i 40 stepeni pa nisam posljednja dva dana bio u kancelariji. Ni kod kuće ne radim ništa a šta ima veze sa organizacijom. Danas pregledam internet i šta se na njemu može naći u vezi naše organizacije. Primjećujem novi tekst na web strani opštine teslić kojeg je objavila "SRNA". Tekst je od 24. jula. više detalja na linku: Realizacija projekta

  Petak, 9. avgust 2013

  Poslije vrele srijede, ponovo sam u kancelariji i radimo nastavak obuke za računare. Umjesto dva časa, danas je urađen samo jedan jer su nas častili kolačima i kafom u udruženju distrofičara pa smo jedan čas potrošili na to. Čas će se naravno nadoknaditi...

  Ponedeljak, 12. avgust 2013

  Jutro je svježe, skoro da je trebao dugi rukav a sredina dana je bila opet pretopla. Danas je startovala treća grupa obuke za rad na računarima. U trećoj grupi su Slobodan Jović iz Gornje Šnjegotine i Miljić Veselin iz Jasenice kod Blatnice. Poslije uvodnog časa, dogovorili smo se da dalje nastavljamo ponedeljkom i četvrtkom od 12:30 do 14:45.

  Svoja dva predzadnja časa su uradili Stanko i armin. Njih dvojica još u srijedu i dalje nastavljamo koristiti računare kroz redovne aktivnosti.

  Još jedan novi član iz gradskog područja. S. H. 72 godine. Poznajemo se dugo, barem 30 godina i nisam očekivao da će i on doći da postane naš član. Treća kategorija a vjerovatno brzo i druga kategorija. Od njega sam saznao ko je bila V. P. sa liste članova koja više nije među živim.

  Utorak, 13. avgust 2013

  Redovan radni dan. Jedno dovršavanje članstva. Član je donio karton od očnog ljekara iz federacije, možda ukazuje na nešto čega se trebamo čuvati u budućnosti.

  U Banja vrućici na odmoru i rekreaciji boravi Goran Vasić iz Prnjavora. On je predsjednik OOSS Prnjavor. Prvi puta ga lično srećem, mada ga neki naši članovi znaju od ranije. sreli smo se uveče kod moje kuće. Dogovorili da se sretnemo narednih dana u kancelariji.

  Srijeda, 14. avgust 2013

  danas je sa obukom završila druga grupa. Poslije 30 urađenih časova obuku su završili Armin glancer i Stanko simić. Stanko je danas od donatora dobio novi ležaj u svojoj maloj kući. To je svakako najbolja nagrada za uspješan završetak obuke rada na računaru.

  Izvještaj o obuci u kretanju iz ugla jednog od članova naše Organizacije:

  Prvo da se predstavim, to se radi tako sa Đulića iz Brijestova: ja sam Simić Stanko.
  Od početka pa do kraja ovog izveštaja kroz stihove lepe reči ću vam ja.

  Na početku godinice ove Gradimir me telefonom zove.
  Ko je šta je Gradimir da dileme nema, presednik je on našeg Udruženja, što okuplja slepa a i slabovida lica sa celoga područja opštine Teslića.

  Pričali smo tada mi o svemu al akcenat bio na jednu je temu, kaže on mi da je izradio dobar program zato me je pozvao pa da i ja o tom nešto znam.
  To je program za članove naše da kroz život oni idu lakše, da im život manji problem stvara da se dođe do lakšeg kretanja.

  Ako bude donatora za to kaže program će početi na proleće ili rano leto.
  Pa on meni postavi pitanje da l' bi i ja želeo obuku za lakše kretanje.

  Pristanak sam tada odmah dao da bi život lakši bar malo imao, pa da dođem do novih saznanja da ne budem na margini društveni zbivanja.
  Priče bilo i o detaljima pa mi reče da desetak polaznika u programu ima.

  Pomenuću sada ta imena: Armin, Darko, Nataša, Jelena, da sa njime i sa mnom lista baš bude kompletna tu je Dragoslav i Slobodan, Timka i Mira.
  Dva meseca nakon razgovora toga začulo se zvono telefona moga.

  Gradimir me ponovo pozvao da bi dobre vesti on meni rekao, on mi reče da je bilo sreće da naša obuka sad uskoro kreće.
  Saopšti mi on još neke detalje da za program Unija svoje pare daje, i to preko UNDP-ia Evropa nam te novce donira.

  Na kraju Aprila pozvani smo mi da se tada upoznamo svi,i još da se donese odluka kada treba startovat obuka.
  Upoznali mi smo toga dana instruktora obuke kretanja, fakultetskog medicinskog visokog je znanja iz Žabljaka gospođica Penava je Janja.

  Ona za to školu završila da bi mogla stručnije pomagat ljudima,da mi život ovaj lakše podnesemo i sa belim štapom lakše krećemo.
  Osmog dana tog meseca Maja zakucala na vrata moga doma Janja,al tog dana ne beše kretanja ona mi je čitala par nekih pitanja.

  Sledećega dana krenula obuka beli štap uzela tada moja desna ruka, lagano kretanje, leđa ispravljena česta bila instrukcija njena.
  Kretanje od kuće do Đulić stanice bilo je pod budnim okom Janje gospođice, po dva sata dnevno obuka je bila koju Janja baš stručno vodila.

  Nakon nekih devet deset dana obuka se nastavi ulicama grada, sve od trga pa do Udruženja obuka je išla bez problema.
  Samo mogu navest manji problem taj kad neko parkira auto baš na trotoar,ali šta ćeš ima takvoga sveta koga ne zanima dali to auto nekom baš u kretanju smeta.

  A negde u toku tog Juna meseca stiže nama ta mala spravica,jeste mala ali dobra sprava ona kažu dobro navigava.
  Ona će nam reći sve detalje odakle si pošao i gde trebaš dalje, samo trebas tačke ukucati i tada ćeš sve na vreme znati.

  Ta se sprava može baš svašta da pita kolika je visina nadmorska i koliko hvata satelita, mala jeste mala ko šibica al je zato prava sveznalica.
  Ni vremenski uslovi nisu nas omeli da bi mi obuku kraju uspešno priveli, ta naša upornost a i čvrsta volja da vremena buduća nama budu bolja.

  Da ova obuka bude kako valja od početka nadzirana do samoga kraja, nadzirali oni iz Evrope i uz strogi nadzor od Alekse profe.
  Za obuku najveća ocena ni najmanje tu zamerke nema.

  Da bi ovo moglo sve da se ostvari donatoru treba sad da se zahvali, što je nama pomogao i za ovaj program svoje novce dao da bi nama život olakšao.
  Što se dobro obučišmo mi zajednička ide hvala hvala Janji, bez stručne obuke toga ne bi bilo zato jeste sve lepo ovo završilo.

  I na kraju samo osta to da zaključim ja pisanje ovo, i uz zdravlje sreću i veselje ja sa tackom završavam sad ovo pisanje.

  Brijestovi. Đulić. Teslić. 03.08.2013. godine. Stanko simić.

  Četvrtak, 15. avgust 2013

  Danas smo na YouTube kreirali kanal za potrebe OOSS Teslić, baš smo ga kreirali pod tim imenom. Iskoristili smo jedan video snimak koji je već postavljen na YouTube da naš kanal dobije svoj prvi sadržaj. Uskoro se kreiraju sadržaji na Facebook, Google sites i ostalim serverima.

  Petak, 16. avgust 2013

  Danas je našu Organizaciju posjetio Goran Vasić, predsjednik Opštinske Organizacije slijepih i slabovidih iz Prnjavora. Goran je na rekreaciji i odmoru u Banja Vrućici. Ovo je prvi puta da nas posjećuje neki predsjednik iste organizacije. Istina, početkom proljeća u kancelariji je boravio Predrag Radojčić iz Doboja ali tada nismo razmjenili ni jednu riječ o organizaciji već je cilj posjete bio nešto drugo.

  Sa Goranom sam razgovarao o iskustvima u radu naših organizacija. razmjenili smo informacije o dosta aktuelnih tema. Takođe, razgovarali smo i o mogućim oblicima saradnje. Vjerujem da će do nje i doći.

  Ponedeljak, 19. avgust 2013

  Danas smo ponovo sređivali dokumentaciju članova naše organizacije. Tu nam malo nedostaje vremena, malo iskustva a malo više potrebnih podataka. Ipak, sa današnjim danom stanje u Organizaciji izgleda ovako:

  Popodne je nastavljena obuka za rad na računaru treće grupe. Odgovorila je branka i dala dozvolu da se štampa brošura. Inače, cijeli dan sam bio u kancelariji pa nisam ni osjetio koliko je vani toplo. Tek kada sam stigao kući, shvatio sam koliko je bilo toplo.

  Ponedeljak, 26. avgust 2013

  U kancelariji nisam bio od prošlog ponedeljka. Bili su Dragoslav, Nataša, Aleksa i Nedeljko. Prošle sedmice je plaćen telefon za juli i jedan račun za nabavku kancelarijskog materijala. Aleksa i Nedeljko su sređivali dokumentaciju i izvještaj vezano za realizaciju projekta.

  Opština je konačno uplatila prvi iznos iz budžeta za 2013. Očekivao sam da ćemo tu uplatu dobiti još u martu a ono tek u avgustu. Ovo je lekcija koju treba dobro pamtiti. Nešto bolje smo prošli kada je u pitanju obećanje predstavnika kola Srpskih sestara. Danas sam u kancelariji našao računar za Stanka simića. To je realizacija obećanja popa Bore. Još da sredim sve instalacije i računar ide kod Stanka kući. Vjerovatno da će biti slikanja, TV priloga ali je Stanko to i zaslužio.

  Sredinom dana je padala kiša, izgleda malo više u Šnjegotini i Blatnici tako da su Slobodan i Veselin odgodili svoj dolazak u grad na redovne časove za računare. Malo kasnimo ali ćemo to svakako nadoknaditi.

  Četvrtak, 29. avgust 2013

  Danas je Stanko odvezao svoj računar kući. Još jedan član koji koristi računar. Ovaj računar je donirao pop Boro i ispunio obećanje koje je dato prilikom posjete predstavnika kola Srpskih sestara od 25. jula ove godine.

  Septembar 2013.

  U ovom poglavlju se nalaze hronološki poredani događaji za septembar 2013. Korisnici čitača ekrana Koriste prečice: h, za sledeći događaj. Shift+H, za predhodni događaj.

  Ponedeljak, 2. septembar 2013

  Vikend sam proveo na putu ka Beogradu. Danas sam se sreo sa Vesnom Nesterović, predsjednicom udruženja "Beli štap" u Beogradu. razgovarali smo o aktivnosti naših organizacija i eventualnoj saradnji.

  Članovi projektnog tima, Aleksa, Nedeljko i Ružica su uradili finansijski izvještaj za druga dva mjeseca aktivnosti i spremaju dokumentaciju za izvještaj i novu posjetu predstavnika UNDP i Opštine Teslić.

  Sreda, 4. septembar 2013

  Navratio sam kratko u kancelariju, ostavio neke dokumente i krenuo da pribavljam dokumentaciju za žalbu na rješenje o naknadi za tuđu pomoć i njegu. Prije 7 dana sam dobio rješenje, tek poslije moje žalbe. Utvrđen mi je iznos od 81,90 KM a index funkcionalnosti po Bartelu je 88. Trebalo je još samo 2 poena pa da ostanem bez pomoći.

  Četvrtak, 5. septembar 2013

  Tek danas funkcionišem u punom kapacitetu nakon nekoliko dana. Zvala je Branka iz banja Luke a u vezi izvještaja o napretku i progresu našeg projekta. Poslao sam taj izvještaj tokom dana.

  Tokom dana navratio je Dušan Kuzmanović, službenik u odeljenju za privredu i društvene djelatnosti iz Opštine Teslić. Razgovarali smo o detaljima kako da zajedno sa školama obezbjedimo knjige u elektronskom formatu za naše učenike. O ovom razgovarano i sljedeće sedmice kada budem imao više konkretnih detalja.

  Navratila je i neka žena koja prodaje magične krpe i silikonske podmetače za pete. Ubjedila me je da krpa pere sama prozore a da podmetači za pete mi omogućuju da pravim korake od 2 kilometara. Kupio sam sve to.

  Navratila je i Jelena, ona bi danas trebala dobiti svoj laptop. U redovnom terminu radio sam sa Slobodanom i Veselinom. Do sada smo uradili polovinu od predviđenog.

  Uveče su u kancelariji bili Aleksa i Nedeljko. Oni su uređivali dokumentaciju za projekt. Danas se radilo od ranog jutra do kasno uveče.

  Četvrtak, 12. septembar 2013

  Jelena je tek danas dobila svoj laptop. Još jedan računar po osnovu korišćenja finansiranja iz fonda zdravstvenog osiguranja. Iz obuke koja traje kroz realizaciju projekta, dobili smo dva nova korisnika računara sa čitačima ekrana.

  Još jedna prijava novog člana. Ovog puta mlađa osoba. Tek ćemo utvrditi detalje koji su interesantni za organizaciju kada su u pitanju novi članovi.

  U banci smo potpisali izmjene u ugovoru vezanim za naš podračun. U kopi centru je kupljeno nešto od kancelarijskog materijala.

  Utorak, 17. septembar 2013

  Danas je konačno nabavljena oprema za održavanje higiene u kancelariji. džoger, metla, lopatica i ostalo. Još samo da očistimo kancelariju. Kancelarija za adminstrativne poslove lagano se stavlja u funkciju.

  U povratku iz kancelarije svi smo pokisli. Ja na banji a Dragoslav i Nataša na putu ka svojoj kući.

  Utorak, 24. septembar 2013

  Prije podne redovni dan. Jedan zahtjev za kopijom očnog kartona. Popodne su dolazili iz UNDP u redovnu i najavljenu kontrolu realizacije projekta. Obećali su doći u 15:00, onda pomjerili za 14:30 a došli u 16:30. Realizacija projekta ide u skladu sa planom. Potrebno uraditi neke izmjene u načinu vođenja finansija.

  U 17:30 naših 5 članova krenulo je u Prnjavor na druženje sa pjesnicima književnog kluba "Talasi" i ljubitelja poezije. Na druženju su učestovali članovi: Armin, Boris, Gradimir, Stanko i Željko. Planirano da nas ide 9, na kraju je otišlo samo 5. Ovo je prvi puta da naši članovi organizovano odlaze na neko druženje. Učestovali su predstavnici: MOS Banja Luka, MOS Gradiška, OOSS Srbac, naravno domaćin i učenici iz škole "Budućnost" iz Dervente. Osim domaćina OOSS Prnjavor, učestovali su pjesnici književnog kluba "Talasi", predstavnici centra za kulturu Prnjavor i učenici osnovne škole Branko Ćopić.

  Srijeda, 25. septembar 2013

  Po planu iz projekta "Omogućite nam da pokažemo šta možemo", danas je krenula aktivnost kuglanja. Planirano da učestvuje 8 naših članova. Na prvom okupljanju pojavilo se 5 članova, ostali opravdano odsutni. Mjesto za okupljanje i kuglanje, kuglana u hotelu "Kardijal". Prvi utisci dobri, nadamo se da je i trener Branko Stjepanović zadovoljan.

  Petak, 27. septembar 2013

  Danas je nastavljeno kuglanje. Zbog promjena rasporeda časova naših članova koji su učenici, dogovoreno je da kuglanje nastavljamo ponedeljkom i petkom od 18:30. Lagano se navikavamo i na kuglanu i na obaveze da dolazimo na trening.

  Oktobar 2013.

  U ovom poglavlju se nalaze hronološki poredani događaji za oktobar 2013. Korisnici čitača ekrana Koriste prečice: h, za sledeći događaj. Shift+H, za predhodni događaj.

  Srijeda, 2. oktobar 2013

  Danas je potvrđeno, sastanak predstavnika invalidskih organizacije koje djeluju kao koalicija regije Doboj će se održati u srijedu 9. oktobra u Tesliću. Domaćini ovog sastanka su Opštinska Organizacija slijepih i slabovidih Teslić i Udruženje distrofičara Teslić. Sastanak će se održati u našoj kancelariji. Poslao sam zanimljivu ponudu na koju su skoro pa svi reagovali. Između ostalog napisao sam da nudimo grupno druženje, slikanje i "grupni seks". Sve koji su reagovali na našu ponudu su odgovorili da je ponuda više nego zanimljiva. Narednih nekoliko dana se bavimo detaljima za taj sastanak.

  Razgovarao sam sa Dušanom Kuzmanović u vezi sutrašnjeg odlaska u banja Luku i razgovoru u Pedagoškom Zavodu Republike srpske. Predlagao sam da pokuša pomjeriti sastanak za petak. Kuzmanović je ipak insistirao da idemo u banja Luku kako je i dogovoreno.

  Četvrtak, 3. oktobar 2013

  Danas još jedna prijava novog člana. Starija osoba, 72 godine iz Stenjaka. Mi u našoj Organizaciji sada imamo već više od 50 članova a prema podacima sa terena još je dosta slijepih i slabovidih osoba pa se već sada može zaključiti da će broj biti znatno veći od prosjeka da na 1000 stanovnika dolazi 1 slijepa osoba.

  Po ranijem dogovoru danas sam sa Dušanom Kuzmanović iz Opštine Teslić i našim članom Nedeljkom Cvijanović bio u Banja Luci. Posjetili smo Pedagoški Zavod Republike Srpske i razgovarali sa Jelenom Šipka o mogućnosti da dođemo do rješenja kako da se dobiju udžbenici za naše učenike u elektronskom formatu. Razgovor je bio vrlo korektan, za nas i koristan ali rješenje ćemo morati tražiti prije svega u Ministarstvu obrazovanja Republike srpske.

  Tokom dana stigao je poziv za 5. prvenstvo u golbalu koje će se održati u Zvorniku 18.10.2013. Naša organizacija još nema ekipu koja bi mogla učestovati mada smo uplatili lopte za golbal i očekujemo uskoro da one stignu u teslić.

  Ponedeljak, 7. oktobar 2013

  Danas je završena obuka za rad na računaru koja se realizovala kroz projekat "omogućite nam da pokažemo šta možemo. Danas su obuku završili slobodan Jović i Veselin Miljić. Tokom ove obuke koja je trajala tri mjeseca obučavano je 6 naših članova od kojih su 2 člana dobila računare a po zadnjim informacijama i treći član uskoro dobija svoj računar.

  U udruženju distrofičara sam dogovorio sve detalje oko sastanka koji će se održati u srijedu u našoj kancelariji. Uveče je nastavljeno kuglanje na banja vrućici. Trening postaje sve intenzivniji.

  Srijeda, 9. oktobar 2013

  Očekivao sam da na jutro imam najviše poziva vezano za današnji sastanak koji se održavao u našoj kancelariji. Ipak, prvi telefonski pozivi su vezani za prilog na TV Republike Srpske za emisiju, sto lica, jedna priča. Prilog kojeg je početkom septembra snimao novinar Željko Milinković je danas emitovan u jutarnjem programu. Više detalja na linku: Sto lica - jedna priča

  Po ranijem dogovoru oko 11:00 počeo je sastanak koalicije invalidskih organizacije regije Doboj. Bili su prisutni predstavnici iz: Doboja, Doboj Istoka, doboj juga i Teslića. Raspravljalo se o izvještaju o radu u proteklom periodu kao i planu za naredne mjesece. Gosti su zadovoljni našom organizacijom i načinom kako smo organizovali sastanak.

  Iz naše organizacije sastanku su prisustovali: Gradimir, Dragoslav, Armin, Jelena a na početku sastanka bio je i Didi.

  Četvrtak, 10. oktobar 2013

  Jutros u kancelariji razgovaramo o jučerašnjem sastanku. Čitam komentare koji su došli kao e-poruke. Slobodan je dobio donaciju, novi računar ali me obaveze nisu dozvolili da ga danas sredim. Uradili smo nekoliko reljefnih slika, uradili smo probno i plan grada na formatu A3.

  Tokom dana posjetio nas je Ramo Odžaković. Ramo je iz teslića, sada živi u Jelahu ali će uskoro vjerovatno biti naš član. Ramo mi je rekao da su ga zvali iz Dervente na proslavu 65 godina postojanja škole. Tokom dana zvao je Vladan, direktor škole u Derventi da pozove i predstavnike naše organizacije da takođe prisustvujemo proslavi 65 godina postojanja škole.

  subota, 12. oktobar 2013

  Danas sam zajedno sa didijem i arminom bio u Tuzli. Privatno smo se organizovali i otišli na takmičenje slijepih u pikadu kojeg je organizovalo udruženje slijepih građana tuzle. Učestovali su takmičari iz Tuzle, bihaća, visokog, Beograda i Vukovara. Upoznao sam se kako radi pikado za slijepe.

  Organizacija je bila odlična, učesnika dosta. Tokom takmičenja kao gost se pojavio i gradonačelnik tuzle. Na ovom takmičenju sam sreo nekoliko slijepih osoba koje do sada nisam imao priliku da sretnem. Takođe, sreo sam tu dosta i onih koje od ranije znam.

  Ovom prilikom smo donijeli zvučne lopte za golbal te se nadam da uskoro u Tesliću krene i trening za golbal. Lopte smo kupili u Hrvatskoj. Još ostaje da kupimo naočale te ostatak sportske opreme.

  Ponedeljak, 14. oktobar 2013

  Danas sam poslao na više adresa saopštenje u povodu dana bijelog štapa. Poslao sam ga i novinarima pa očekujem da će reagovati i napraviti odgovarajuće priloge. Naša organizacija već neko duže vrijeme djeli i distribuira letak sa kojim upoznajemo građane kako pomoći slijepoj osobi ako je sretnu na ulici.

  Utorak, 15. oktobar 2013

  Dan sam proveo u gradu, prije podne u kancelarijia popodne sam se spremio i uveče krenuo na put ka crnoj Gori. U Baru se održava međunarodno savjetovanje na temu samostalno kretanje osoba oštećenog vida. Pozvan sam da održim predavanje na temu korišćenja GPS tehnologija kao podrška samostalnom kretanju.

  Četvrtak, 17. oktobar 2013

  Po ranijem dogovoru, danas sam posjetio Savez slijepih crne gore. Razgovarao sam sa Goranom Macanović, izvršnim direktorom Saveza. Mada je goran bio zauzet organizacijom muzičke smotre i međunarodnog savjetovanja, uspjeli smo razmjeniti dovoljno informacija o Savezu slijepih crne Gore, o aktivnostima u savezu i budućim planovima. Priznajem da mnogo nisam znao mada redovno sam pratio zvučnu reviju, zvanično glasilo saveza slijepih crne gore.

  Petak, 18. oktobar 2013

  Prije podne sam zajedno sa članovima opštinske organizacije Podgorica odputovao za bar. smješteni smo u hotelu "Sidro", neposredno uz luku bar. Još tokom puta upoznao sam nekoliko članova. U samom Baru još više. Uveče je održana muzička smotra koja je imala takmičarski ali i revijalni dio. Smotru je pratilo više od 400 gledalaca, samo jedna četvrtina su bile osobe oštećenog vida. Ostali su uglavnom građani Bara. Lijep primjer kako rad jedne organizacije može da privuče toliko građana.

  U hotelu sam koristio pristup internetu i saznao da nam je odobren projekt kojim želimo realizovati nabavku pomagala. Finansijsku podršku će obezbjediti jedna pokrajina iz Italije. O ovom projektu više detalja narednih dana i novih zapisa u ovom dnevniku.

  Subota, 19. oktobar 2013

  Danas je dan posvećen međunarodnom savjetovanju organizacija osoba oštećenog vida u Baru - crna Gora. Evo šta sam tom prilikom napisao na listi "OiM".:

  Održano je "međunarodno savjetovanje organizacija slijepih sa temom: "Samostalno kretanje osoba sa oštećenim vidom". Program rada ovog savjetovanja je bio:

  1. Registracija učesnika. Po mojoj procjeni bilo je više od 100 učesnika, što samih osoba oštećenog vida, tako njihovih asistenata te gostiju uključujući i predstavnike resornog ministarstva te predstavnika opštine Bar.

  2. Filozofija samostalnog življenja osoba sa invaliditetom. Uspješan uvodničar je bio Goran Macanović. Prvi puta pratim ovakvu raspravu mada mi je ponešto bilo poznato o filozofiji samostalnog življenja osoba sa invaliditetom. U diskusiji je bilo dosta zanimljivih pitanja, komentara i razmišljanja.

  3. Sljedeće tri teme su se odnosile na kretanje osoba sa oštećenim vidom uz pomoć bijelog štapa, uz pomoć psa vodića i korišćenje GPS tehnologija kao podrška samostalnom kretanju. I ove tri teme su bile praćene mnogobrojnim pitanjima, diskusijama i razmjenom iskustava. U Crnoj gori postoje dvije slijepe osobe koje koriste psa vodiča. Ja vjerujem da će ih biti još više jer postoji program za naredne godine da se dobije još nekoliko pasa vodića. Vjerujem da će i broj onih koji će koristiti GPS tehnologije biti više.

  Bio sam lično učesnik ovog savjetovanja, nosim lijepa iskustva i koristim i ovu priliku da se zahvalim domaćinu i organizatoru na pozivu i prilici da govorim te da razmjenim iskustva o samostalnom kretanju osoba oštećenog vida.

  Ponedeljak, 21. oktobar 2013

  Danas nastavljam aktivnosti koje su započele još juče u resursnom centru u Nikšiću. Bavim se pomagalima a najviše me muči brajevi štampač. Imam iste probleme koje smo imali i mi u našoj organizaciji.

  Još jedan radni dan za kojeg se može reći da je bio izuzetno korektan od strane domaćine, predstavnika Organizacije slijepih Nikšić. Uveče sam se vratio za Podgoricu i nastavio put ka Beogradu. Prevoz nije baš jednostavan, nekako je jednostavnije preko Beograda mada mnogo duže. Ipak, ovo putovanje ću pamtiti po vožnji vozom nakon ko zna koliko godina.

  U kardijalu je nastavljen trening u kuglanju. Snimljen je TV prilog za kojeg sada mogu da napišem da je emitovan u srijedu 23. oktobra u jutarnjem programu RTRS-a. Zanimljivo koliko je o aktivnostima naše organizacije objavljeno u medijima ali ne još u zvučnom časopisu kojeg izdaje Savez slijepih Republike srpske. Nije teško pogađati zašto nema priloga o našoj organizaciji u tom časopisu.

  Petak, 25. oktobar 2013

  Poslije desetak dana, ponovo sam u organizaciji. Posjetila nas je Mira ristić. Utvrdili smo da je naš projekt prošao. Još jednom se srećem sa Mirom uveče u hotelu Kardijal na treningu. Slikali smo se u kancelariji ali i u kuglani i dali Miri slike da nosi za Italiju.

  Ponedeljak, 28. oktobar 2013

  Dragan Mišić je u opštini razgovarao sa načelnikom i postoji čvrsto obećanje da će opština sljedeće godine odobriti sredstva da se finansira projekt tehničkog opremanja naše organizacije a koji će se uglavnom finansirati sredstvima iz Italije.

  Srijeda, 30. oktobar 2013

  U kancelariji sam, pokušavamo ostaviti neke video snimke na naš kanal na YouTube. Sada je tamo već tri snimka. Posjetio nas je Nedjo Jović, donio skroman poklon za organizaciju. Doneo i dva bureka da doručkujemo. To samo Nedjo zna tako da nas posjeti. Došla je i Jelena, ona nas časti za rođendan.

  Popodne je stigla poruka od Dragice Bekanović, ona traži da pišem referat za okrugli sto koji će se održati uskoro u Doboj Istok a da u tom referatu napišem pozitivna iskustva rada naše organizacije.

  Projektni tim je popodne sredio izvještaj za protekli period, izvršio sve finansijske obaveze iz projekta. Sada čekamo odgovor iz UNDP-a i njihovu redovnu kontrolu.

  Novembar 2013.

  U ovom poglavlju se nalaze hronološki poredani događaji za novembar 2013. Korisnici čitača ekrana Koriste prečice: h, za sledeći događaj. Shift+H, za predhodni događaj.

  Petak, 1. novembar 2013

  Petak je, danas su pune dvije godine od kako je osnovana Opštinska Organizacija slijepih i slabovidih Teslić. U organizaciji se niko nije ni sjetio da je to godišnjica. Uveče smo bili na kuglanju u hotelu Kardial, ni tada se niko nije sjetio.

  Uskoro će se održati redovna skupština, na njoj ćemo raspravljati o izvještaju o radu u proteklih dvije godine. Sada imamo dobar radni prostor. U protekle dvije godine dva puta smo mjenjali taj prostor. Imamo i dovoljno novaca za realizaciju aktivnosti, samo nemamo dovoljno članova koji su aktivni.

  Petak, 8. novembar 2013

  U ovoj sedmici nisam redovno vodio dnevnik pa u ovom poglavlju pišem sve događaje koji su se desili u proteklih 7 dana:

  Utvrdili smo da nam je na žiro račun legla donacija od 4.500 KM. To je donacija koju je obezbjedio Branko Janjić iz amerike. To je do sada najveća donacija. Ne znam hoće li ovo donijeti više raspoloženja kod članova jer će najveći dio biti podjeljen baš njima, ili možda nezadovoljstva jer će svi misliti kako baš oni trebaju dobiti najviše. O raspodjeli će se baviti Upravni odbor koji će svoju 7. sjednicu održati u ponedeljak 11. novembra.

  U realizaciji projekta "Omogućite nam da pokažemo šta možemo" na red je došao kurs za Brajevo pismo. Dva člana, Jelena i Slobodan su polaznici kursa. Slobodan je nekada učio i koristio Brajevo pismo, Jelena je učenica srednje škole i prvi puta uči čitati i pisati Brajevo pismo.

  Kancelariju je posjetio i pop Boro. Utvrdili smo da je Dragoslav kada je bio učenik kod popa Bore iz vjeronauka imao samo dvojku. Pop Boro je pokrenuo inicijativu da se kod Stanka radi renoviranje kuće, postojeći prostor se povećava tako da će sada Stanko u svojoj kući dobiti kupatilo, WC i sudoper. Cijela investicija košta 2.300 KM. Organizacija će izdvojiti 230 KM, ostalo će se skupiti kao donacija.

  Ponedeljak, 11. novembar 2013

  Danas je u kancelariji organizacije održana 7. sjednica Upravnog Odbora. Tema sjednice je bila pomoć članovima, dogovor o održavanju godišnje skupštine i angažovanje tehničkog sekretara. Više detalja u drugom dokumentu koji će biti sastavni dio ovog dnevnika.

  Utorak, 12. novembar 2013

  Juče je stigla e-poruka u kojoj između ostalog piše i ovo:

  "U prilogu Vam dostavljamo upozorenje u vezi sa dostavom osnovnih podataka i dokumentacije i u vezi sa kandidaturom za ulogu tehničkog organiizatora i domaćina manifestacije republičkog karaktera za 2014. godinu. Skrećemo Vam pažnju da do kraja ove sedmice trebate doznačiti tražene podatke i dokumentaciju.

  Nemam običaj da komentarišem odluke Saveza ali prilično neuobičajeno da nam se pošalje ovakvo upozorenje a da taj isti Savez zaboravlja da nam odgovori na našu poruku još iz prošle godine o rješavanju statusa OOSS Teslić. U našoj Organizaciji su predlagali da odgovorimo istim rječnikom i upozorimo na valjda osnovnu obavezu da nam se odgovori. Ne čudimo se mi što Savez nije pozitivno riješio naš zahtjev ali da nas toliko ignoriše, to baš i nije uredu.

  Ponedeljak, 18. novembar 2013

  Već nekoliko dana me muče sitni zdravstveni problemi zbog kojih nisam previše boravio u kancelariji. Ipak, večeras sam bio na treningu za kuglanje ali je bilo bolje da nisam došao. Stigao je dopis iz Opštine o statističkim podacima za NVO u Tesliću pa tako i za našu Organizaciju.

  Utorak, 19. novembar 2013

  Došao sam u kancelariju samo da bi riješio sve u vezi ugovora od jelu. Od danas pa do kraja ove godine u kancelariji će utorkom i četvrtkom u predviđenom radnom vremenu raditi tehnički sekretar Nataša Nedić. Trebalo bi ovo da riješi mnoge tehničke probleme u funkcionisanju i radu naše Organizacije.

  Četvrtak, 21. novembar 2013

  Mada je danas praznik i ne radi se, Dragica iz Doboja je poslala poziv za okrugli sto "Partnerstvom za veća prava OSI" koji će se održati u Doboj Istok - Klokotnica.

  Predviđeno je da na ovom okruglom stolu imam izlaganje u trajanju od 15 minuta. Još nisam siguran da ću moći prisustovati. Valjda će se ovi moji zdravstveni problemi stabilizovati i da ću se vratiti redovnim aktivnostima.

  Utorak, 26. novembar 2013

  Danas je održan okrugli sto "Partnerstvom za veća prava OSI". Ovaj okrugli sto je održan u Doboj Istok - Klokotnica. Imao sam izlaganje na temu pozitivna iskustva iz rada organizacija OSI iz teslića. Rad okruglog stola ocjenjujem dobro, jedino svo vrijeme nas je pratio snijeg.

  Srijeda, 27. novembar 2013

  snijeg je padao cijelu noć i jutros ga imamo oko 35-40 centimetara. Odgođeno je kuglanje planirano za večeras a zbog snijega i narednih nekoliko dana neće biti aktivnosti u kancelariji.


  Decembar 2013.

  U ovom poglavlju se nalaze hronološki poredani događaji za decembar 2013. Korisnici čitača ekrana Koriste prečice: h, za sledeći događaj. Shift+H, za predhodni događaj.

  Ponedeljak, 1. decembar 2013

  Poslije nekoliko dana ponovo sam u kancelariji. Vani je bila poledica ali sam došao koristeći najdužu varijantu puta ali ujedno i najsigurniju. Na računaru korisnik 1, nas zeza legalna verzija JAWS-a pa pokušavam da reinstaliram tu verziju. Došli su i Dragoslav, Nataša i armin,.

  Utorak, 3. decembar 2013

  Danas je međunarodni dan invalida, neki kažu i praznik. Očekivali smo da će ove godine načelnik opštine Milan Miličević organizovati prijem u opštini povodom ovog dana ali se to nije desilo. Prošle 2012. kada je Miličević izabran za nečelnika tražili smo da nas primi u povodu međunarodnog dana invalida. Tada je načelnik organizovao okrugli sto pod nazivom "podignimo rampe" i tada obećao da će se ovako nešto dešavati svakog 3. decembra. zašto se nije desilo ove 2013. godine ostaje da vidimo?

  Danas su se javila još dva nova člana, Radojka i Ljubiša iz Blatnice. Oni su od ranije članovi MOS Doboj, mi smo imali podatke o njima ali nikako nismo stupili u kontakt. Sada se je Radojka javila i od danas su i oni naši članovi. Sa današnjim datumom naša organizacija ima 50 članova.

  Nataša počinje da radi svoje prve radne dane kao tehnički sekretar. Ovo bi trebalo da olakša rad u organizaciji i da pojednostavi mnoge druge aktivnosti.

  Četvrtak, 5. decembar 2013

  Jutros je hladno, vani je poledica i nisam krenuo u grad. Javila se Nataša iz kancelarije, konektovao sam se preko "tandem" opcije i za potrebe kancelarije odštampao iz svoje kuće neke dokumente tako da je Nataša imala šta da radi. Ovo je dobra opcija jer ovako mogu da uređujem dokumente, da ih štampam i radim druge poslove za koje bi inače trebalo da budem u samoj kancelariji.

  Počinjemo obavještavati članove da će organizacija kao pomoć svakom članu uplatiti 50,00 KM troškova struje. Članovi trebaju donijeti zadnji račun i čim se skupi najmanje 15 računa uradićemo prvo plaćanje.

  Javio se još jedan novi član, dobio je očni karton i ušao u proceduru učlanjenja. Hoće li on biti 51 član, ostaje da vidimo kada donese karton.

  Utorak, 10. decembar 2013

  Postoje dani koji su drugačiji od dana kada su redovne aktivnosti ili kada se nešto posebno ne dešava. Ovaj dan je bio drugačiji od ostalih:

  Četvrtak, 12. decembar 2013

  Odluka o angažovanju tehničkog sekretara se pokazala više nego dobra. Ja sam jutros u 06:00 sjeo u autobus za Zagreb a kancelarija je danas uspješno radila. Skupljeno je dosta računa za struju i narednih dana Ružica će uraditi plaćanje jedne rate za potrošnju struje.

  Odputovao sam u Zagreb da bih prisustovao tribini posvećenoj slijepim radioamaterima. Radi se o 55-godišnjici od kako se u Zagrebu slijepi bave organizovano radio amaterizmom. Tribina je bila više nego dobro organizovana. Usput sam sreo nekoliko slijepih osoba a koje inače nisu radioamateri.

  Posjetio sam "HUPRT", Hrvatsku udrugu za promicanje i razvoj tiflotehnike, i upoznao se o radu ove organizacije. Postoje dobre osnova da se sarađuje sa ovom organizacijom.

  Sastanak za ponedeljak 16. je pomjeren za 25. decembar. Treba dogovoriti dosta detalja u vezi tog sastanka, to je u stvari okrugli sto.

  Nedelja, 15. decembar 2013

  Danas su naši članovi u hramu Svete trojice upalili svijeće za donatore koji su nam iz SAD-a poslali finansijsku pomoć. Svijeće su palili: Dragoslav, Nataša i Boris. Prisustovao je i Armin koji je napravio nekoliko snimaka kako bi sve to poslali donatorima.

  Ponedeljak, 16. decembar 2013

  Danas smo u kancelariji. Narađujemo četvrtak 19. decembar kojeg ćemo inače kao redovan dan preskočiti. Prijavila su se dva nova člana. Ponovo dvije starije osobe. Ja i Dragoslav smo spremali plan rada za narednu 2014. godinu. Popodne je kuglanje. Danas se takmičimo i u praksi primjenjujemo pravilnik o takmičenju u kuglanju.

  Zvali su me iz UNICEF-a, iz Sarajeva. Saznali su o nama kao organizaciji koja pruža podršku svojim članovima koji su u redovnim školama u inkluziji. Saznali su za naše radove oko Brajeve štampe, izrade taktilnih slika i ostalo. Vjerovatno će se raditi jedan TV prilog koji će se emitovati na sva tri javna TV emitera u Bosni i Hercegovini a u sklopu UNICEF-ovih aktivnosti u narednoj 2014. godini. Ideja je zanimljiva i naravno da sam prihvatio da na tom sarađujemo.

  Utorak, 17. decembar 2013

  Sada već mogu pisati, redovan radni dan za Natašu. Redovne aktivnosti u organizaciji. Ja sam kod kuće ali pokušavam da utvrdim šta će biti sa finansiranjem NVO za narednu 2014. godinu. Još niko da kaže konkretno šta se očekuje.

  Poslao sam i dobio odgovor od Dragice o dnevnom redu, učesnicima i ostalim detaljima okruglog stola za srijedu 25. decembra 2013. Vjerovatno sutra poziv, dnevni red i ostali detalji.

  Petak, 20. decembar 2013

  O okruglom stolu se sve zna, poslati su pozivi, ostalo je da se obavijeste mediji i dogovore još neki detalji. Na treningu na kuglanju nema trenera, gripa ili prehlada. Ja teško i nesigurno bacam kuglu, nisam slutio da ću sljedećih pet ili čak i više dana provesti u krevetu sa temperaturom, kašljem i sličnim problemima.

  Utorak, 24. decembar 2013

  Iz Udruženja distrofičara su provjeravali kakvog sam zdravlja i hoću li doći sutra na okrugli sto. Nemaju informacija ko će sve doći na okrugli sto.

  Srijeda, 25. decembar 2013

  Ujutro sam saznao da na okrugli sto dolazi nekoliko predstavnika iz administracije Opštine Teslić, te sam i pored lošeg zdravlja odlučio da i ja dođem. Sto je počeo da radi u predviđenih 12:00 a naši članovi su pomagali da se riješe neki tehnički detalji.

  Ispred koalicije regije Doboj došli su: Dragica, Zoran i Jelena. Iz Udruženja distrofičara: Slavica i Saša te personalni asistenti. Iz naše organizacije: Gradimir, Dragoslav, Armin, Nataša, Timka, Aleksa i Nedeljko. Iz Opštine Teslić: Milovan Stanković, zamjenik načelnika, Igor Jovanović, šef odeljenja za boračka i invalidska pitanja, Dragan Mišić, rukovodilac odsjeka za razvoj, dušan Kuzmanović, referent koji u okviru svog rada prati i aktivnosti NVO u Tesliću. Još su prisustovali: Doktor Boško Đurić kao zamjenik direktora doma zdravlja, Sveti Sava, Ružica Panić i Sanja Kolović iz Centra za socijalni rad, predstavnik mladih SNSD i ...

  Dragica je govorila o potrebi da se usvoji LAPI, Zoran o konvenciji, Jelena o kodeksu predstavljanja OSI u medijima a Aleksa o projektu "omogućite nam da pokažemo šta možemo".

  Diskutovala je većina učesnika. Ja sam diskutovao na temu potrebe da se radi na podizanju senzibiliteta o potrebama slijepih u tesliću. Istakao sam kao posebno problem revizije prava na tuđu njegu i pomoć u Tesliću. Zanimljivo da predstavnici centra za socijalni rad uopšte nisu reagovali mada sam stavio niz grešaka u tom radu.

  Na kraju smo ostali još dugo po završetku stola, poslužen je ručak i družili smo se.

  Bio je Željko Milinković i Saša Bubić, predstavnici medija sa područja Teslića. Sutradan u dnevniku K3, TV prikazan je prilog sa ovog okruglog stola. U prilogu govore: Dragica, Aleksa i Milovan Stanković.

  Četvrtak, 26. decembar 2013

  Ovo je zadnji radni dan kancelarije za ovu godinu. Nataši sam izdiktirao nekoliko obaveza a sljedeći dolazak u kancelariju je za 4. januar kada ćemo se okupiti povodom dana Luja Braja.

  Danas registrujemo i prvi zahtjev za prestanak članstva. Jedan član zbog regulisanja svog statusa u drugoj organizaciji neće više biti naš član.

  Ponedeljak, 30. decembar 2013

  Ipak je ovo bio zadnji dan kada je neko navratio u kancelariju. Ružica je uradila obračun i isplatila sve obaveze koje su nastale u posljednje vrijeme u našoj organizaciji. U ovoj godini nismo stigli uplatiti struju za sve naše članove. Ova akcija se nastavlja u 2014. godini. U kancelariji su danas bili Dragoslav i Nataša. Za to vrijeme ja sam privatnim obavezama otputovao u Beograd. Nadam se da se ovaj dnevnik uspješno vodi i u narednoj godini.

  Valid (HTML5)
  Valid CSS!
  Level A conformance icon,
W3C-WAI Web Content Accessibility Guidelines 1.0