Alati pristupačnosti:

 • • OOSS Teslić - Dnevnik u 2011.
 • • OOSS Teslić - Dnevnik u 2012.
 • • OOSS Teslić - Dnevnik u 2013.
 • • OOSS Teslić - Dnevnik u 2015.
 • OOSS Teslić - Dnevnik u 2014.

  Na ovoj web strani se nalaze događaji koje sam upisao u dnevnik za mjesece: januar, februar, mart, april, maj, juni, juli, avgust, septembar, oktobar, novembar i decembar.

  Januar 2014.

  U ovom poglavlju se nalaze hronološki poredani događaji za januar 2014. Korisnici čitača ekrana Koriste prečice: h, za sledeći događaj. Shift+H, za predhodni događaj.

  Srijeda, 1. januar 2014.

  Novu godinu sam dočekao u Beogradu. Noćas sam poslao sMS poruke članovima naše organizacije i od većine njih takođe dobio odgovor sa dobrim željama za ovu 2014. Ja se nadam da će ona takva i biti.

  Petak, 3. januar 2014.

  Bilo je planirano da danas obilježimo dan Luja braja te da se tim povodom okupimo u Organizaciji. takođe, trebalo je da danas imamo i interno takmičenje u kuglanju. splet okolnosti nam to nije dozvolio da se sve organizuje. Više detalja u petak, 10. januara kada se okupljamo u Organizaciji i kada nam u posjetu dolazi ponovno kolo srpskih sestara.

  Petak, 10. januar 2014.

  Po ranijem dogovoru danas smo se okupili u organizaciji da obilježimo godišnjicu rođenja Luja Braja i da se družimo sa kolom srpskih sestara iz teslića. Mada je ovo vrijeme školskog raspusta, ipak nas je došlo dosta. Ovo druženje je organizovano zajedno sa Udruženjem distrofičara Teslić.

  Iz naše organizacije druženju su prisustovali: Gradimir, Dragoslav, Armin, Stanko, Mira, Timka, Nataša, Savka, Nada, Tihomir, Boris, Željko, Jelena, Đorđe, Ljubiša i Aleksa. Iz udruženja distrofičara su prisustovali: slavica i saša. Tu su bili i asistenti: Nada, Sanja, Rade i Zvjezdan. Iz kola srpskih sestara su bile: Toma, Zora, Rozalija, Marija i pop boro.

  Iskoristio sam priliku i sve prisutne podsjetio na 4. januar i godišnjicu rođenja Luja braja, na značaj brajevog pisma te na neke aktivnosti u našoj organizaciji. Naše druženje je prikazano na K3 televiziji isti dan u trećem dnevniku kao i u subotu 11. januara u emisiji panorama regije. Takođe ovo druženje je zabilježila i Elta televizija čiji snimak se može vidjeti na linku: Kafa u 5 - kolo Srpskih sestara

  Četvrtak, 16. januar 2014.

  Moglo bi se reći da je ovo prvi radni dan kancelarije ove 2014. godine. Nataši smo produžili ugovor do 28. februara tako da će kancelarija redovno raditi svakog utorka i četvrtka. Imamo još jednog novog člana, opet starija osoba.

  U opštini se još ništa ne zna o finansiranju naše organizacije u ovoj 2014. godini. Čeka se na odluke načelnika kao i na određivanje koliko sredstava za NVO a koliko za projekte.

  Sutra nastavljamo kuglanje, treba dogovoriti detalje oko plivanja i spremati se za šahovske aktivnosti.

  Utorak, 21. januar 2014.

  Stižu me neke obaveze pa ne dolazim u kancelariju. Poslije skoro mjesec dana danas imam na usluzi personalnu asistenciju kod kuće pa sam odlučio da ne idem do kancelarije. Za to vrijeme Nataša radi poslove tehničkog sekretara a Dragoslav poslove sekretara u organizaciji.

  Četvrtak, 23. januar 2014.

  Definitivno, sutra putujem u Beograd. U subotu, 25. januara ću u Udruženju novinara Srbije u okviru njihove škole web novinarstva govoriti o web pristupačnosti i sa najmanje jednim učesnikom škole uraditi praktični dio postavljanja sadržaja na blog. Ova škola je u svojoj sedmoj generaciji primila i deset osoba sa invaliditetom od kojih četiri osobe sa oštećenjem vida. Lijep je to primjer i pozitivno iskustvo te je ovo prilika da i ja dam svoj doprinos a koji nikada neće izostati kada su u pitanju ovakvi povodi.

  U kancelariji je Timka organizovala čašćenje za rođendan. Lijep primjer da se članovi druže i okupljaju ma koliko da ih dolazi.

  Nedelja, 26. januar 2014.

  Lagano se završava moj uspješan vikend u Beogradu. Zadovoljan sam predavanjem u okviru škole web novinarstva mada se o temi pristupačnosti može mnogo i treba još više govoriti. Snijeg je i poledica pa sam malo u pokretu ipak, večeras mi je pružena prilika da na malo sceni narodnog pozorišta pratim predstavu o Nikoli tesli, prilagođavanje anđela. To je predstava u kojoj je omogućeno da slijepe osobe uz dodatne slušalice prate predstavu sa dodatnim audio opisom. Zanimljiva mogućnost ali u ovoj predstavi nije bilo potrrebe da se nešto posebno opisuje pa su me slušalice više nažuljale nego što su bile od koristi. Na toj predstavi sam sreo još nekoliko slijepih osoba koje poznajem uključujući i moje školske drugarice kao što su Ljiljana Vuković i Vesna Radulović. Vesni i dugujem zahvalnost za ovu priliku da prisustvujem predstavi.

  Ponedeljak, 27. januar 2014.

  Po ranijem dogovoru sredinom dana sam posjetio nevladinu organizaciju "Centar za orjentaciju društva" (COD). Zanimljiva razmjena iskustva. U COD-u srećem Radoša i Gorana koje poznajem još sa seminara iz Neuma 2012. Zanimljivo da ova organizacija ima vrlo lijepo urađenu web stranu. Zbog svih elemenata pristupačnosti, preporučujem da se ovo posjeti. više detalja: o Centru za orjentaciju društva

  Uveče na autobuskoj stanici u Beogradu na peronu 15. srećem Dragoslava te se tako zajedno vraćamo u teslić. Promjenio sam karticu u mobilnom telefonu i vidim nekoliko propuštenih poziva sa meni nepoznatih brojeva. Predpostavljam da planirano snimanje priloga za TV i UNICEF nije uređeno.

  Utorak, 28. januar 2014.

  Tokom dana zvala je Milica Đurđević iz Doboja. Ona treba da dođe da snimi prilog za TV i UNICEF u našoj organizaciji. Još sam pospan od puta pa dogovor odlažem za sutra. Aleksa predlaže da to bude u petak.

  Srijeda, 29. januar 2014.

  Konačno sam u kancelariji. Privatno sam u gradu, došao sam gazeći baš ne dobro očišćen snijeg koji je padao predhodnu noć. U kancelariji nalazim armina, dolazi i didi te dogovaramo detalje za snimanje priloga u petak. Ekipa koja snima prilog dolazi u petak u 17:00, treba pokazati kako nastaje reljefna - taktilna slika. Onda odlazimo do hotela Kardijal u kuglanu gdje se snima praktična upotreba tih taktilnih slika. Poslije slavskog ručka vraćam se kući ali su sada ulice i trotoar bolje očišćeni.

  Četvrtak, 30. januar 2014.

  Trošimo prve marke iz blagajne, morala se kupiti nova česma. Voda već nekoliko dana curi u kancelariji. Takođe, danas je kupljen i ketrič za ing džet štampač. Lagano odmiče godina i lagano počinje da dolaze redovni troškovi za održavanje kancelarije.

  Petak, 31. januar 2014.

  Danas sam cijeli dan u kancelariji. I dalje nas zeza JAWS na računaru korisnika 1. U kancelariju su navratili: Armin, didi, Jelena, Drago Bogdanić. Dragi pokazujemo naše reljefne slike i dogovaramo detalje kako da radimo plan grada. Ni ovaj dan nije prošao bez šaljivih događaja u kancelariji.

  Popodne je sniman prilog o izradi taktilnih slika. Ovo je prilog koji bi trebao da se emituje na sve tri televizije u BiH. Prvo su snimani kadrovi u kancelariji a onda na kuglani u hotelu Kardijal. Nisam oduševljen prilogom. Ne volim novinare koji znaju sve a pokaže se da u praksi mnogo toga ne znaju. Nadam se da će kadrovi više pokazati od samog intervjua.

  Stiglo je odobrenje da se kuglanje produži za još 10 sati. U tom periodu treba održati interno takmičenje i obilježiti kraj ove aktivnosti u projektu "Omogućite nam da pokažemo šta možemo".

  Februar 2014.

  U ovom poglavlju se nalaze hronološki poredani događaji za februar 2014. Korisnici čitača ekrana Koriste prečice: h, za sledeći događaj. Shift+H, za predhodni događaj.

  Utorak, 4. februar 2014.

  Već je početak drugog mjeseca, danas u kancelariji radimo na finansijskom planu za 2014. godinu. Iznos kojeg planiramo je velik. Nadam se da će biti sreće i da ga realizujemo.

  Registrovao sam novi domen, sada će ovaj dnevnik biti na adresi: <http://www.SliKom.eu/pd.html>

  Četvrtak, 6. februar 2014.

  Stigao je poziv za učešće na treningu "Pisanje prijedloga projekata i izrada lokalnih akcionih planova u oblasti invalidnosti“. U pozivu piše i ovo:

  Helsinški parlament građana Banja Luka u sklopu projekta "IN – Implementacija UN Konvencije o pravima osoba sa invaliditetom u Bosni i Hercegovini“, Vas poziva da učestvujete na trodnevnom treningu pod nazivom "Pisanje prijedloga projekata i izrada lokalnih akcionih planova u oblasti invalidnosti", koji će se održati u periodu od 14. do 16. februara 2014. godine u hotelu "Kardijal" - Teslić. Trening će okupiti oko dvadeset predstavnika/ca različitih organizacija osoba sa invaliditetom iz gradova/opština dobojske regije.

  Cilj ovih treninga je jačanje kapaciteta organizacija osoba sa invaliditetom i obuka u pisanju projekata, kako bi organizacije mogle same napisati projekat, u skladu sa identifikovanim problemima u njihovim lokanim zajednicama i u skladu sa svojim potrebama. Kako je uključivanje oblasti invalidnosti u lokalne politike izuzetno važno, učesnici će imati priliku da se upoznaju sa procesom izrade lokalnih akcionih planova u oblasti invalidnosti te biti podstaknuti da analiziraju svoje, ali i resurse lokalne zajednice, te da iniciraju izrade lokalnih planova akcije u oblasti invalidnosti.

  Učesnici treninga će kasnije imati priliku da apliciraju za dodjelu grantova od 5000 Eura koji će se dodjeljivati njihovim organizacijama na osnovu pristiglih prijedloga projekata.

  Treninzi su dio gore pomenutog projekta koji Helsinški parlament građana Banja Luka sprovodi sa partnerskim organizacijama: Organizacija amputiraca „UDAS“, Savez udruženja za pomoć mentalno nedovoljno razvijenim licima Republike Srpske, Savez paraplegičara i oboljelih od dječije paralize Federacije BiH i Udruženje slijepih Kantona Sarajevo, a koji je finansira Evropska unija.

  Sutra ćemo se dogovoriti koga šaljemo na ovaj seminar i poslati prijavu.

  Utorak, 11. februar 2014.

  U kancelariji smo konačno dogovorili koje slike postavljamo kao simbole naše organizacije. Odabrali smo slike: Luja braja, Helen Keler i filipa višnjića. Još da se obrade slike i postave. Radili smo i na dokumentu koji se sprema za skupštinu i predstavlja naš finansijski plan. Ni sami ne vjerujemo koliki smo iznos planirali. Ipak više nego realno je da se on realizuje.

  Srijeda, 12. februar 2014.

  Danas sam u Karanovcu zajedno sa Arminom i Didijem razgovarao sa Stankom Pejić. Ako nam da povoljnu ponudu možda kod njega realizujemo neka pomagala potrebna našoj organizaciji. Sljedeće sedmice svakako imamo više detalja.

  Četvrtak, 13. februar 2014.

  Poslije intervencije, stigla je poruka kao potvrda o učešću na seminaru u petak, subotu i nedelju u hotelu Kardijal. Učestvuju predstavnici invalidskih organizacija sa područja regije Doboj. Među učesnicima ima i poznatih predstavnika organizacija koje su dio regionalne koalicije Doboj.

  Nedelja, 16. februar 2014.

  Danas je završen seminar u hotelu Kardijal koji je počeo u petak, 14. februara u 16:00. Intenzivno se radilo tri dana. Iz OOSS Teslić, seminar su pratili Gradimir Kragić i Branko Laušević - didi. Ostali predstavnici su bili iz organizacija regije Doboj a od slijepih osoba još samo Verica Bošković koja je seminar pratila kao predstavnik organizacije za pomoć osobama s posebnim potrebama iz Doboja.

  Učešćem u ovom seminaru naša organizacija stiče uslove da konkuriše za sredstva po prijedlogu projekta kojeg će moći podnijeti Helsinškom parlamentu građana Banja Luka tokom narednih nekoliko mjeseci.

  Utorak, 18. februar 2014.

  Redovan dan u kancelariji, jedan novi član iz Vitkovaca. Dogovoreni neki od detalja za 8. mart, međunarodni dan žena. Za realizaciju zadužena Nataša a sve će se realizovati zajedno sa Udruženjem distrofičara Teslić.

  Četvrtak, 20. februar 2014.

  Danas smo utvrdili da nam iz prošle godine Opština Teslić iz predviđenih sredstava u budžetu za 2013. nije uplatila 1.200,00 km. Ma koliko da smo u startu bili zadovoljni da smo ušli u budžet, na kraju se to baš i nije pokazalo kao nešto posebno. Konkurisali smo na 10.000,00 km, dobili 3.000,00 km. U drugoj polovini su nas obavjestili da nam je odobreni iznos umanjen za 10%, tako da je odobreni iznos pao na 2.700,00 km. U prošloj godini su nam uplatili samo 1.500,00 km.

  Dogovoreni su detalji za subotu, 22. februar kada će se u organizaciji okupiti članovi kuglaške ekipe da obilježe završetak projektne aktivnosti koja se odnosila na kuglanje. Sastanak je u 11:00 u kancelariji.

  Subota, 22. februar 2014.

  Subota je inače predviđena kao otvoreni dan u organizaciji, nažalost, rijetko to koristimo i rijetko se subotom okupljamo u kancelariji. Ovog puta je bio izuzetak. Okupili su se članovi kuglaške sekcije, trener, saradnici i volonteri. Zvanično smo obilježili završetak projektne aktivnosti koja se odnosila na kuglanje. Startovali smo krajem septembra sa prvim odlaskom na kuglanu u hotel Kardijal i završili nakon 36 odlazaka u ponedeljak 17. februara.

  Kuglaška ekipa tokom projektnih aktivnosti je bila u sastavu:

  1. Aleksa Radišić - projekt menadžer.
  2. Armin glancer - takmičar, B/3.
  3. Boris Cvijanović - takmičar, B/2.
  4. Branko Laušević - asistent.
  5. Branko stjepanović - trener.
  6. Dragan Nedić - vozač.
  7. Dragoslav Nedić - takmičar, B/2.
  8. Đorđe Radišić - takmičar, B/2.
  9. Gradimir Kragić - takmičar, B/1.
  10. Nataša Nedić - takmičar, B/3.
  11. Stanko simić - takmičar, B/1.
  12. Tihomir Marković - takmičar, B/3.

  današnjim sastankom je zvanično formirana sekcija za sportske i šahovske aktivnosti. Upravo sada kreću šahovske aktivnosti a u planu je da uskoro startuje i ekipa za golbal. Ovo je svakako nešto novo u radu naše organizacije i nešto što angažuje članove da budu aktivni.

  Za današnje druženje, organizacija je obezbjedila sokove i mješano meso. Ovakva druženja su rijetkost pa su na kraju svi pitali: kada ćemo se ovako ponovo družiti?

  Ponedeljak, 24. februar 2014.

  Nataša je radila danas umjesto sutrašnjeg utorka. Bilo je dosta računa za plaćanje. Ovo je zadnji dan po ugovoru. Za sljedeći mjesec nemamo predviđena sredstva pa rad utorkom i četvrtkom nastavljamo na volonterskoj osnovi.

  Utorak, 25. februar 2014.

  Baš taj prvi volonterski utorak nakon tri mjeseca je pripao meni da ja budem dežurni u organizaciji. Još jedan novi član, još jedna starija osoba. Preporučeno iz centra za socijalni rad.

  Sredinom dana došli su Boris i Didi, počeli smo raditi na projektu za nabavku opreme i pomagala. Radna verzija projekta je "NOP". Sredstva očekujemo 75% iz Italije i 25% iz Opštine Teslić.

  Četvrtak, 27. februar 2014.

  Danas je dan za kontakte. Krenulo je još juče, javila se Dr. Sanja Glišić i razgovarali smo o sastanku vezano za prijedlog oko opštinskih nagrada. Danas sam poslije dužeg vremena telefonom čuo Dr. Damira Ovčinu, direktora Centra za slijepe iz Sarajeva. Naravno, sa njim razgovor uvijek počinje: kada ćeš se ženiti... Damir me je pozvao da budem gost ali i da dođemo grupno iz Organizacije. Kaže ima novosti, nova sportska sala, novi informatički kabinet i još dosta drugih novosti.

  Došao je pop Boro, dogovorili smo detalje oko snimanja TV priloga o završetku akcije renoviranja kuće Stanka Simić. Trebalo je da dođe i Petar Pepić iz stanice javne bezbjednosti teslić ali se u toku radnog vremena nije pojavio.

  Mart 2014.

  U ovom poglavlju se nalaze hronološki poredani događaji za mart 2014. Korisnici čitača ekrana Koriste prečice: h, za sledeći događaj. Shift+H, za predhodni događaj.

  Utorak, 4. mart 2014.

  U kancelariji sam pogledao nabavljene šahovske table. Nisam zadovoljan urađenim poslom ali će table poslužiti za ono za šta su namjenjene. Nataša je obavila razgovore sa ženama koje će doći na druženje u petak, 7. marta a u povodu 8. marta, međunarodnog dana žena. Druženje se realizuje zajedno sa Udruženjem distrofičara. Ove godine trebalo bi da se žene više druže. Od svih pozvanih, samo jedna neće biti u prilici da dođe.

  Četvrtak, 6. mart 2014.

  U povodu 8. marta, međunarodnog dana žena, danas je na kuglani hotela Kardijal održano takmičenje u kuglanju, kategorija za žene. Nataša Nedić je prvi puta učestovala u jednom takmičenju u kuglanju. Za učešće u takmičenju je dobila pehar.

  Dogovoreni su svi detalji oko prijedloga za opštinsku nagradu, koja se inače dodjeljuje 6. aprila u povodu dana opštine Teslić. Ja sam odustao od kandidovanja za nagradu ali je naša organizacija podržala da to bude Slavica Parežanin, izvršni direktor Udruženja distrofičara Teslić.

  Petak, 7. mart 2014.

  Po ranijem dogovoru, danas su se u našoj kancelariji okupile žene u povodu 8. marta, međunarodnog dana žena. Na druženje uz buket cvijeća, piće i ručak je došlo šest naših članica, žene iz Udruženja distrofičara, personalni asistenti i nekoliko žena iz centra za socijalni rad Teslić. Pozvao sam sekretara Dragoslava telefonom iz Beograda, prvi izvještaj je da je druženje bilo dobro organizovano.

  Stigao je poziv za sastanak predstavnika koalicije invalidskih organizacija regije Doboj u utorak 11. marta. Stiglo je nekoliko poruka sa pratećim materijalom za taj sastanak. Kako sam bio u Beogradu, ove materijale čitam sa zakašnjenjem a zbog drugih obaveza neću ići na taj sastanak.

  Iz Opštine Teslić su tražili da im dostavimo izvještaj o finansijskom poslovanju za 2013. godinu. Valjda poslije tog izvještaja nam uplate preostalih 1.200,00 KM.

  Ponedeljak, 10. mart 2014.

  Stojan Bjelajac je potvrdio da sutra dolazi u posjetu našoj organizaciji. Ja zbog obaveza neću uskoro moći da odem do Tuzle. Ovo su rijetke prilike kada je našoj organizaciji ponuđena neka saradnja. Za sada tih ponuda ima više od organizacija izvan Saveza slijepih Republike Srpske. Vjerujemo da će se od tih ponuda nešto i realizovati.

  Utorak, 11. mart 2014.

  Poslije sedam dana ponovo sam u kancelariji. Dragoslav i Nataša pričaju kako je bilo u petak kada su se okupile žene a u povodu 8. marta. Dogovaramo detalje za narednu sjednicu upravnog odbora naše organizacije. Došao je predstavnik SJB teslić da idemo na teren u Pribinić. Zbog gostiju nije bilo prilike da neko od nas ode.

  Oko 10:00 stigao je Stojan Bjelajac iz Osijeka. On je predsjednik udruge "Svjetlost" koja okuplja slijepe i slabovide sportiste. razmijenili smo iskustva o radu naših organizacija, za Stojana smo uradili nekoliko reljefnih slika i odštampali nekoliko brajevih strana teksta. Posjetu smo završili na kuglani hotela Kardijal gdje nam je Stojan pokazao kako on kugla. Svakako jedno zanimljivo iskustvo.

  Ponedeljak, 17. mart 2014.

  Danas smo poslali u opštinu izvještaj o finansijskom poslovanju za 2013. godinu. Na taj izvještaj su nas iz opštine podsjetili. Nadam se da to podsjećanje ima veze sa dugom od 1.200,00 km kojeg očekujemo.

  Utorak, 18. mart 2014.

  Sa Dragoslavom sam se dogovorio da ove sedmice pravimo sjednicu Upravnog Odbora. Treba konačno zakazati i tu godišnju skupštinu. Popodne me je poslije nekoliko propuštenih poziva dobio Goran Vasić iz Prnjavora. Sutra, srijeda 19. marta u Prnjavoru obilježavaju pet godina rada. Opštinske Organizacije slijepih Prnjavor. Idem na tu sjednicu, govoriću na temu orjentacije i mobiliteta. Vjerovatno još iz naše organizacije ide i Stanko Simić.

  Srijeda, 19. mart 2014.

  Danas smo ja i Stanko Simić odputovali u Prnjavor. Opštinska Organizacija slijepih Prnjavor je obilježavala 10 godina postojanja. Održana je svečana sjednica, okrugli sto na temu orjentacije i mobiliteta i šahovski turnir između OOSP i Opštine Teslić.

  Obilježavanju 10 godina postojanja OOSP Prnjavor su prisustovali predstavnici: GOS Banja Luka, MOS Gradiška, MOS Derventa, OOSS Srbac, OOSS Teslić, direktor škole Budućnost iz Dervente, predstavnici Saveza slijepih Republike Srpske, te predstavnici opštine Prnjavor i predstavnici drugih organizacija iz Prnjavora. Takođe, prisustovali su i mnogobrojni članovi OOS Prnjavor.

  Naša organizacija za sada ima jedino saradnju sa OOS Prnjavor. Zato nam je bilo zadovoljstvo da smo pozvani i da smo imali priliku da ovom obilježavanju prisustvujemo.

  Petak, 21. mart 2014.

  Ovaj dan je namjenjen za kontakte, dopisivanje i telefonske dogovore. Potpisao sam i poslao izjavu o partnerstvu sa regionalnom koalicijom invalidskih organizacija regije Doboj. Stigao je poziv za učešće na konferenciji LOD3 za april mjesec, tek treba da se dogovorimo ko će da ide na tu konferenciju. Poslao sam izvještaje o realizaciji projekta za dva mjeseca. To je predzadnji izvještaj. Dogovorio sam odlazak sutra u tešanj na turnir u golbalu. Idemo da prisustvujemo otvaranju turnira i da pratimo barem jedan meč.

  Danas je na TV Republike Srpske popodne i na TV BiH uveče u emisiji "Govorimo o mogućnostima - Pridružite nam se" prikazan prilog iz naše organizacije o tom kako se prave reljefne slike.

  Subota, 22. mart 2014.

  Jutros je na TV Republike Srpske reprizirana emisija "Govorimo o mogućnostima - Pridružite nam se" prikazan prilog iz naše organizacije o tom kako se prave reljefne slike.

  Jutros smo oko 08:30 otišli u Tešanj i prisustovali otvaranju turnira u golbalu i pratili tri meča. Otišli smo sa dva automobila. Organizator je pozdravio naše prisustvo a nama je bila prilika da vidimo kako su markirali igralište, kako se sudi i kako nastupaju ekipe. U Tešnju su bili: Aleksa, Boris, Dragan, Dragoslav, Gradimir i Nataša.

  Srijeda, 26. mart 2014.

  Kao da su neki dani unaprijed određeni za konkretne aktivnosti. Dok sam se ja kod kuće bavio mojim dvorištem, kosačicom, trimerom i ostalim alatkama za uređivanje zelenih površina, zvonili su telefoni, stizale SMS i e-poruke. Sve me to stiglo u jednom satu kada sam došao u kuću da se odmaram. Za to vrijeme sekretar, Dragoslav, uživa u gostima u Srbiji. Stigle su tri ponude za seminare i kongrese. Dva seminara u aprilu, jedan kongres u julu. Uz obaveze za koje znam da me čekaju u maju i junu, izgleda da me čeka ne samo vrelo ljeto nego još vrelije proljeće. Da samo od ovog organizacija i članovi imaju neku konkretnu korist, sve bi to bilo dobro. Ovako me samo tjera na duga razmišljanja i najčešće odustajanja od takvih ponuda.

  Četvrtak, 27. mart 2014.

  Danas sam na web strani Opštine Teslić pronašao dokumentaciju koja potvrđuje da je načelnik Opštine Teslić raspisao javni poziv za finansiranje programa / projekata organizacija civilnog društva iz budžeta opštine teslić za 2014. godinu.

  Sredstva planirana budžetom opštine teslić, po ovom pozivu, dodjeljuju se OCD sa teritorije opštine teslić u skladu sa odlukom o načinu finansiranja projekata OCD iz budžeta opštine teslić ("Službeni glasnik Opštine Teslić", br. 10/13).

  Ovaj javni poziv za našu organizaciju kao i za druge organizacije je vrlo bitan. Slijedi pisanje projekta a vrijeme je vrlo kratko. Slijedi vjerovatno nekoliko popodneva u kancelariji...

  Petak, 28. mart 2014.

  Kao da dolazi vrelo ljeto, stvari se zagrijavaju i komplikuju. Ko preživi, pričaće...

  Juče sam saznao da mi je riješena žalba na iznos za naknadu za tuđu pomoć i njegu. Imam pravo na prvu kategoriju i veći iznos. Zaostatci koje ću dobiti će popraviti trenutno negativno finansijsko stanje, možda ću biti i boljeg raspoloženja. Danas mi je poštar donio rješenje. Zanimljivo, drugo stepena stručna komisija riješila moju žalbu u četvrtak 19. marta u Banja Luci a već danas mi Centar za socijalni rad šalje rješenje. Kada je komisija radila u tesliću rješenje sam dobio nakon šest mjeseci i to nakon žalbe o neuručivanju rješenja. Ovo sada otvara mnogo problema jer je u tesliću na djelu jedan od najtežih oblika diskriminacije slijepih osoba. Onaj koje znao i imao advokatskog iskustva ima veći iznos, koliko je onih slijepih osoba koje i ne znaju šta im piše u rješenju?

  Sigurno je da se sada otvara nekoliko frontova na kojima se moramo boriti za svoja prava, to su svakako razgovori na lokalnom nivou, mediji i možda sud i slične institutucije.

  U takvim okolnostima uveče u 18:30 ja, Aleksa, Nedeljko i didi smo sjeli da pišemo projekt. Ostali smo u kancelariji do 22:30 i kasno sam se vratio kući. Šta li me još čeka ovih dana? Najradije bih isključio telefone, Skype i ostalo u sljedećih 60 dana ali neće moći...

  Nedelja, 30. mart 2014.

  Po dogovoru od petka, danas, mada je nedelja, ja, Boris i Nedeljko smo došli u kancelariju u 16:00 a kasnije u 17:00 nam se pridružio i Aleksa. Projekt smo doveli do prihvatljivog formata. Sutra treba da se konsultujemo u opštini u vezi nekih detalja te da ga u utorak kompletiramo i u srijedu 2. aprila predamo.

  Vrijednost projekta, nešto manje od 40.000 km, uglavnom nabavka opreme i pomagala. Trebalo bi da ovim u tesliću imamo 12 legalnih JAWS-ova, 10 anReadera. Dosta druge tiflo-pomagala i opreme. Oprema i pomagala se nabavljaju za našu organizaciju ali i za članove. Kući sam se vratio u 22:30.

  Ponedeljak, 31. mart 2014.

  Radno je danas, uređujem tekst kojim trebam objasniti kako i zašto su slijepe osobe u tesliću oštećene u postupku utvrđivanja prava na naknadu za tuđu pomoć. U kancelariji su mi rekli da je tekst dobar, ugledaće on skoro i svjetlo dana. sutra na tu temu razgovaramo sa načelnikom opštine teslić. Onda ostale akcije, i o tom više kada bude vrijeme.

  Pokazao sam članovima foliju za uvećanje sadržaja, oni koji su vidjeli, kažu da je dobro rješenje. Nažalost, kod dobavljača nema zalihe pa ćemo valjda nabaviti samo 4. Ipak, možda nađemo još toga negdje drugdje.

  April 2014.

  U ovom poglavlju se nalaze hronološki poredani događaji za april 2014. Korisnici čitača ekrana Koriste prečice: h, za sledeći događaj. Shift+H, za predhodni događaj.

  Utorak, 1. april 2014.

  Jutro je, startovao sam rano. Još uz jutarnju kafu uređujem dio teksta koji se odnosi na budžet u našem projektu. Ispravljam greške i vjerujem kako smo uradili dobar posao. Još da prođe projekt i da krenemo u akciju. 39 hiljada i nešto malo više nije mali posao.

  Radim tekst za projekt a razmišljam o sastanku u opštini danas u 12:00 kod načelnika Milana Miličevića. U tom razmišljanju me zove Dragoslav i kaže da je sastanak odgođen. Počinjem da se čudim, tražim telefon da provjerim zašto i onda shvatim da je 1. april. Počelo je sa prevarama i naravno da i ja moram uzvratiti, barem da se malo opustim.

  U 12:00 smo kod načelnika na razgovoru, ja, Dragoslav i Nataša. Iznijeli smo problem, pokazali mnogo dokumenata i po meni razgovor je bio vrlo korektan. Nije bilo za očekivati da se da bilo koje konkretno obećanje osim obećanja da će se pokrenuti postupak rješavanja ovog problema. Naredni dani će dati odgovor na ovo pitanje.

  Tokom sastanka, riješili smo i dilemu šta je sa 1.200,00 duga iz budžeta opštine teslić za našu Organizaciju. Iznos nije isplaćen, uknjiženo kao dug i biće uplaćeno. Ovo je već nešto konkretno, ovo je konkretan odgovor.

  Popodne sam opet u kancelariji, ma ja sam tamo danas bio skoro pa cijeli dan. Ja, Nedeljko i Boris smo kompletirali dokumentaciju za projekt. Mislimo da je sve uredu, dodali smo još dva dokumenta koji se inače nisu tražili a za koje vjerujemo da će biti od koristi.

  Stigla je poruka od Branke Matić, aktivnosti iz projekta "LOD3", moraju da se završe do 14. aprila. Tokom naredne sedmice doćiće oni i u jednu kratku posjetu. Ima tu još stvari koje trebaju da se završe. Ipak, generalno ja sam zadovoljan realizacijom tog projekta.

  Zvali su me iz Sarajeva, zanimljivo, popodne u kancelariju. Provjeravaju jesam li dobio poziv za seminar, hoću li doći i ostale detalje. Ostavio sam da odgovor na to pitanje dam kasnije. Sada mi treba odmor. Zato je pješačenje do Banje bilo više nego korisno.

  Petak, 4. april 2014.

  Posljednja tri dana nisam u kancelariji. Poslije pisanja projekta uzeo sam slobodne dane da se malo odmorim. Neke druge obaveze me drže, ipak i u te "slobodne dane" bavim se organizacijom. Dogovaram sastanke, kontaktiram ombudsmena i razgovaram sa članovima. Jedino je Skype na čekanju.

  U Udruženju distrofičara su održali okrugli sto na temu personalne asistencije. Učestovali su i naši članovi koji su u proteklih 10 mjeseci bili korisnici te asistencije. Kod mene je asistencija završena 1. aprila 2014. godine.

  Stigla je zvanična pozivnica za prisustvo svečanoj akademiji povodom dana Opštine teslić koja će se održati u nedelju, 6. aprila u sali gradskog bioskopa sa početkom u 19:00. Potvrdio sam prisustvo predstavnika naše organizacije.

  Popodne su u kancelariji Aleksa i Nedeljko radili na tekstu brošure koja treba da se uradi u sklopu projekta "omogućite nam da pokažemo šta možemo" a koji se zvanično završava u ponedeljak 14. aprila 2014. Nisam bio od pomoći u ovom radu jer sam kod kuće zajedno sa Didijem kosio dvorište.

  Nedelja, 6. april 2014.

  Danas je nedelja. Spremam se za sutrašnji put u Sarajevo. Tamo će se održati seminar pod nazivom "Inkluzivnost je nasa prednost". Ipak mnogo važnije, popodne je održan jedan sastanak na kom razgovaram o problemu tuđe pomoći u tesliću. O ovom sastanku i rezultatima nešto kasnije u ovom dnevniku. Zbog ovog sastanka nisam bio prisutan na svečanoj akademiji povodom 6. aprila, dana opštine teslić.

  Ponedeljak, 7. april 2014.

  Rano ujutro odputovao sam u Sarajevo da bih naredna tri dana bio na seminaru "Inkluzivnost je nasa prednost". Seminar se održavao u organizaciji fondacije Mozaik u hotelu "holivud" na Ilidži - Sarajevo. Na seminaru smo bili ja i Branko Laušević - didi. Tema inkluzija koja je svakako bila više zanimljiva za predstavnike organizacija čiji članovi nisu osobe sa invaliditetom. Ipak, ovaj seminar je bio zanimljiv i za mene kao i za priliku da se čuje ponešto šta radi naša organizacija u Tesliću.

  Srijeda, 9. april 2014.

  U organizaciju je dolazila Branka Matić / monitoring za naš projekt "Omogućite nam da pokažemo šta možemo. Ovo je predzadnja posjeta. Ostaje još finalni monitoring za kraj projekta koji se očekuje sredinom maja ove godine.

  Četvrtak, 10. april 2014.

  Jutros je zvala Stana iz Centra za socijalni rad. Dogovaramo termin za sastanak. Pošto su oni dogovarali detalje za sastanak, ostavio sam da oni i odluče kada će biti sastanak. Dogovoreno, sutra, petak 11. april 2014. u 09:00. sastanak u našoj kancelariji.

  Petak, 11. april 2014.

  Po jučerašnjem dogovoru danas je održan sastanak predstavnika naše organizacije i Centra za socijalni rad. Iz naše organizacije su bili Gradimir kao predsjednik i Dragoslav kao sekretar a iz centra, Ratko kao direktor i Stana kao radnik i kordinator aktivnosti tokom revizije prava na naknadu za tuđu pomoć i njegu. Sastanak je trajao nešto više od sat vremena.

  Tokom sastanka otvorili smo nekoliko pitanja. Prije svega ono o činjenici da slijepe osobe u Tesliću nisu ostvarile prava na naknadu u visini od 160 km. Zatim na lošu organizaciju u radu centra i komisiju za reviziju. Za ove činjenice koristimo jedan pisani dokument u kom se hronološki navode činjenice. Na moje pitanje, da li u tom dokumentu ima nešto a da nije istina, dobio sam odgovor da su svi navodi tačni. Predstavnici centra su nastojali, prije svega direktor Ratko da objasni da u ovom propustu nema namjernih radnji to jest da nije postojala namjera da se neko od slijepih ošteti i da mu se oduzme pravo koje ima.

  Iz centra su pokušavali da od nas dobiju preporuku kako da se ovo riješi, naravno, bilo je to ispitivanje koliko smo istrajni u svojim zahtjevima. Naravno da nismo predlagali rješenja osim konkretnog zahtjeva da se oštećene osobe vrate u onu kategoriju koja im pripada. Na ovom polju će se još raditi.

  Ponedeljak, 14. april 2014.

  Jutros sam rano u kancelariji, provjeravam neki spisak članova a koji se prije svega odnosi na one naše članove koji su oštećeni po osnovu prava na naknadu za tuđu pomoć i njegu. Mislim da moramo nastaviti dalje ne samo planiranom dinamikom nego i mnogo dinamičnije.

  Juče sam poslao žalbu na adresu "Institucija ombudsmena BiH". Danas sam tu žalbu dopunio novim dokumentima jer neki dokumenti zbog formata nisu bili čitljivi. Ružica i Aleksa su preko vikenda završili sve finansijske obaveze iz projekta tako da je danas praktično zadnji dan za naše aktivnosti koje su nam omogućile da pokažemo šta možemo.

  Sutra se neće održati planirana sjednica Upravnog Odbora. Svi smo nešto zauzeti. Ova sedmica je predpraznična i teško da ćemo se moći okupiti u kancelariji. Ja ću na kratko možda i odputovati pa su prvi sastanci neposredno iza Vaskrsa.

  Utorak, 15. april 2014.

  Danas je stigla poruka u kojoj piše: "... Potvrđujemo da je Institucija ombudsmena 14.04.2014. godine primila Vašu žalbu i zavela je pod navedenim brojem. ..." Ovo potvrđuje da će se Institucija ombudsmena baviti našim problemom. Koliko uspješno, koliko brzo ostaje da se vidi. Nije mi ovo bila želja ali jednostavno drugačije nije moglo.

  Spremio sam i dopis za Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite. Vjerujem da će ova dva dokumenta pomoći da se pokrene rješavanje naših problema u ostvarivanju prava na naknadu za tuđu pomoć i njegu.

  Petak, 18. april 2014.

  Po ranijem dogovoru danas su sa televizije K3 iz Prnjavora snimili prilog o renoviranju stambenog objekta našeg člana Stanka Simić iz Đulića. Prilog je emitovan uveče u večernjem dnevniku, takođe, sutradan u panorami regije. U ime naše organizacije izjavu je dao Dragoslav Nedić, aktuelni sekretar.

  Četvrtak, 24. april 2014.

  Mada je bilo planirano, ipak, tokom proteklih sedam dana nije bilo posebnih aktivnosti u kancelariji naše organizacije. Malo putovao ja, malo sada putuje Dragoslav, malo kiša i to je razlog da nas nije bilo. Sljedeća sedmica bi trebala donijeti više aktivnosti.

  Pisala nam branka Matić iz UNDP-a. Sljedeće sedmica završna kontrola projekta "Omogućite nam da pokažemo šta možemo". Onda ona prva sedmica u maju eksterna evoluacija istog projekta.

  Danas se u Opštini teslić raspravljalo o projektima koji su stigli na raspisani konkurs. Nezvanično, prolazi nam projekt za nabavku opreme i pomagala. Rekoše da su nam nešto umanjili sredstva ali projekt prolazi. Više detalja kada bude zvanično objavljeno na web strani Opštine teslić.

  Četvrtak, 29. april 2014.

  Mada je bilo planirano za ovu sedmicu, ipak neki događaji se neće desiti. Tako će se sjednica Upravnog Odbora održati tek poslije 8. maja. Posjeta kola Srpskih sestara "Srpkinje" iz Teslića će biti nekada krajem maja. Revizija projekta "Omogućite nam da pokažemo šta možemo" je takođe u maju. Prvi maj kao praznik, loše vrijeme i Đurđev dan su razlog da se sve ovo odgodi.

  Maj 2014.

  U ovom poglavlju se nalaze hronološki poredani događaji za maj 2014. Korisnici čitača ekrana Koriste prečice: h, za sledeći događaj. Shift+H, za predhodni događaj.

  Srijeda, 7. maj 2014

  Od 5. maja odvija će eksterna evaluacija treće faze "LOD" projekta. Angažovana je konsultantica Laia Castells Vicente iz Španije. Danas je Laia Castells Vicente posjetila opštinu Teslić a bili su predviđeni sastanci po sljedećem rasporedu:

  1. Sastanak u Opštini (Dragan Mišić), 13:30 - 14:30.
  2. Sastanak sa predstavnicima OCD. Udruženje distrofičara (Slavica Parežanin) i OOSS Teslić (Gradimir Kragić), 15:00 - 16:00.

  Po ovom planu došao sam prije podne u kancelariju i ostao kasno popodne. Gosti su kasnili više od jedan sat pa se sve završilo tek poslije 17:00. Ovom prilikom provjeravano je da li je tokom realizacije projekta treće faze "LOD" došlo do poboljšanja odnosa između Opštine Teslić i naših organizacija.

  Ponedeljak, 12. maj 2014

  Posljednjih dana, što zbog praznika, što zbog kiše te i privatnih razloga, nešto nas nema često u kancelariji. Ova sedmica bi trebala biti drugačija, valjda i ovaj ponedeljak na to ukazuje. danas nas je poslije dužeg vremena bilo malo više u kancelariji.

  Juče sam od Mire Ristić saznao da je umrla gospođa Maria Fischnaller, koja nam je najviše pomogla da dobijemo sredstva iz Italije za naš novi projekt. Tokom dana sam organizovao da se prevede tekst poruke na Njemački jezik u kojoj izražavamo saučešće i poslao sam je na adresu Centra za slijepe u Bolzaniju. Hvala gospođi Maria Fischnaller za podršku i žalimo što nije bilo prilike da je lično upoznamo.

  Danas nas je posjetila Janja Penava, draga djevojka koja je prošle godine vodila obuku u orjentaciji i mobilitetu. Janja sada boravi u Njemačkoj i tokom svoje prve posjete svom rodnom mjestu, posjetila je i nas. Bilo nam je drago da smo se ponovo sreli.

  Zajedno sa Janjom u posjetu nam je došla i Zumreta galijašević, za većinu prisutnih članova je ovo bila prilika da lično upoznaju Zumretu. Od naših članova bili su prisutni: Gradimir, Dragoslav, Armin, Nataša i Jelena. Došla je i Slavica Parežanin iz Udruženja distrofičara da nas posjeti i pozdravi Janju i Zumretu koje poznaje od ranije.

  Ovaj ponedeljak će ostati upamćen i po nekoliko dopisa koje smo dobili kroz posebno dostavljene pošiljke ili kao poruke u elektronskom formatu:

  1. Centar za socijalni rad u posebno dostavljenoj pošiljci, čiji prijem smo morali potpisati, nam bostavlja kopiju dopisa koju su uputili Ministarstvu zdravlja i socijalne zaštite a u vezi nastalog problema u primjeni zakona o pravu na naknadu za tuđu pomoć i njegu. Iz ovog dopisa vidimo da se predlaže zajednički sastanak sa predstavnicima Ministarstva, JU Centar za socijalni rad Teslić, Opštine Teslić i predsjednicima prvostepenih komisija.
  2. Iz Saveza slijepih republike Srpske stigla je poruka u kojoj piše: "U prilogu Vam dostavljamo Zapisnik sa III sjednice Skupstine Saveza slijepih Republike Srpske, sa radnim materijalima." Ova sjednica je održana 24. aprila a da mi za nju nismo ni znali. Nekako u isto vrijeme smo nekim privatnim kanalima saznali da u Savezu imaju dobro mišljenje o našoj Organizaciji ali nas na svakom mjestu izbjegavaju da nas kontaktiraju.
  3. Iz Udruženja paraplegičara i oboljelih od dječije paralize Općine Doboj Jug, stigla je pozivnica na Sportsko takmičenje i zajedničko jednodnevno druženje koje će se održati u nedelju 18. maja. Pozivnicu potpisuje, Edib Skulić sa kojim naša Organizacija ima vrlo dobra iskustva u saradnji u okviru regionalne koalicije invalidskih organizacija regije Doboj.
  4. Stigle su dvije e-poruke od Branke Matić iz UNDP-a. U prvoj branka potvrdjuje da će se finalni monitoring održati u Teslicu za srijedu 14. maj od 11:00 - 14:00 a da se sa Udruženjem distrofičara trebamo dogovoriti o redosledu monitoringa. U drugoj poruci branka nas obavještava da se treca faza LOD projekta zavrsava 31. maja 2014. te da se u sklopu zadnjeg mjeseca organizuju u svim partnerskim opstinama/opcinama zavrsne dogadje/prezentacije ostvarenih rezultata. Prezentacija obicno traje oko dva sata i odrzava se u zgradi opcine, a svaka organizacija koja je implementirala projekat ima izmedju 5 i 10 minuta da predstavi ostvarene rezultate. U prilogu Vam saljem formu za prezentaciju (za sve je ista).

  Srijeda, 14. maj 2014

  Danas je održan finalni monitoring za naš realizovani projekte "Omogućite nam da pokažemo šta možemo". Sređeno je finansijsko stanje, sređene su aktivnosti i dobili smo finalnu potvrdu o realizaciji projekta. Ostaje još da sljedeće sedmice na završnoj manifistaciji predstavimo naš projekt, njegove rezultate i aktivnosti.

  Početak projekta je obilježen kišom i zdravstvenim problemima nekih članova projektnog tima. tako je bilo i danas. Kiša je lila da sam sav mokar došao do organizacije a finalnom monitoringu nisu mogli prisustovati svi članovi projektnog tima.

  Petak, 16. maj 2014

  Danas je trebalo da se održi sjednica Upravnog Odbora. Već je nekoliko puta odgađamo. Danas smo je odgodili zbog kiše, poplava ili jednostavnije rečeno, zbog elementarnih nepogoda.

  Poplave koje su svuda oko nas nisu nešto posebno pogodile Teslić, ne barem naše članove. Teslić je odsječen od susjednih opština. Imamo vodu, struja često nestaje, radi povremeno i mobilna mreža. Ono šta trenutno pratim je da je najgore u Doboju. Kako je prošla MOS Doboj i kako su prošli članovi u Doboju još nemam nikakvih informacija. Pokušao sam nekoliko telefonskih razgovora ali niko se nije mogao dobiti.

  Ponedeljak, 19. maj 2014

  Jutros sam kratko proveo u kancelariji. Naša zgrada pa tako i kancelarija nisu ugrožene od poplave, mada ćemo morati napraviti procjenu i voditi računa o opremi i dokumentaciji. Razgovarao sam tokom dana sa Predragom Radojčić, predsjednikom MOS Doboj i saznao da je kompletna kancelarija, sav namještaj i dokumentacija u doboju uništena. Predrag se tokom poplave zatekao u banja Luci i nema još detaljne informacije šta se sve desilo u Doboju.

  Tokom dana stigla je email poruka od Saveza slijepih Republike Srpske. Poruka ima temu: "poziv za humanitarnu akciju". U njoj se savjetuje šta treba da rade i kako da postupe "GOS, MOS i ooss" koje su ugrožene poplavama. Na sreću ova poruka se na odnosi na nas iz teslića. Na sreću barem iz dva razloga. Prvi da nismo ugroženi i drugo da ne moramo postupiti po ovom uputstvu...

  Utorak, 20. maj 2014

  Trebalo je da se danas održi sjednica Upravnog Odbora. Opet smo je odgodili. Lične obaveze jednog člana i nije moglo da se održi sjednica. Ipak, dogovorili smo se o detaljima a sjednicu pomjeramo najvjerovatnije za sedam dana. Jedan od dogovora je da za potrebe MOS Doboj izdvojimo 500 KM kao hitnu pomoć. Finansijsku pomoć izdvajamo da se što prije kancelarija stavi u funkciju kako bi mogla da radi, kako bi moglo da se kontaktira sa članovima i rade redovne aktivnosti.

  Petak, 23. maj 2014

  Jutros sam odputovao u Zagreb na 20. jubilarno takmičenje slijepih radio amatera. Dok sam sjedio u restoranu sa prijateljima stigla je SMS poruka od Slavice iz Udruženja distrofičara u kojoj je pisalo: Umro je Saša. Saša je bio tehnički sekretar u Udruženju distrofičara. Imao je 24 godine i sa njim smo izuzetno lijepo sarađivali.

  Subota, 24. maj 2014

  Danas je na gradskom groblju u tesliću sahranjen Saša Ćumurović. Iz naše Organizacije sahrani su prisustovali: Dragoslav, Nataša i armin.

  Utorak, 27. maj 2014

  Danas je uplaćeno 500,00 KM kao novčana pomoć za MOS Doboj. Uplaćeno je na njihov žiro račun. Ovo su bezpovratna finansijska sredstva dodjeljena zbog poplave i štete koju je prtrpila MOS Doboj. Sredstva smo namjenili prije svega za stavljanje kancelarije u funkciju.

  Srijeda, 28. maj 2014

  Danas je poslije nekoliko pokušaja, održana 8. sjednica Upravnog Odbora. Sjednici su prisustovali: Gradimir, Dragoslav, Nenad i Armin. Upravni odbor je radio po sljedećem dnevnom redu:

  1. Izvještaj između 7. i 8. sjednice Upravnog Odbora:
   1. Zapisnik sa 7 sjednice UO;
   2. Izvještaj o aktivnostima;
   3. Projekt – omogućite nam da pokažemo šta možemo;
   4. Izvještaj o radu tehničkog sekretara.
  2. Održavanje godišnje skupštine:
   1. Izbori u Upravnom Odboru;
   2. Datum i mjesto održavanje skupštine;
   3. Dnevni red za 1. redovnu Skupštinu.
  3. Tekuća pitanja:
   1. Projekt „Nabavka opreme i pomagala;
   2. Aktivnosti;
   3. Odluka o pomoći MOS Doboj;
   4. Ostalo ...

  Petak, 30. maj 2014

  Danas sam dobio odgovor iz kancelarije Ombudsmena Bosne i Hercegovine, kancelarija u Banja Luci. U poruci je dokument koji je u stvari odgovor Centra za socijalni rad iz Teslića a u vezi moje žalbe vezane za naknadu za tuđu pomoć i njegu. U ovom odgovoru zanimljivo je nekoliko detalja. Prije svega vidim da je kancelarija ombudsmena vrlo brzo reagovala na moju žalbu. Zatim odgovor Centra za socijalni rad u Tesliću je prilično uopšten i u njemu nije demantovan ni jedan moj navod. Prvi puta se srećem sa ovakvom tužbum i sada imam mogućnost da odgovorim na ovaj njihov odgovor te da iznesem svoja zapažanja.

  Jun 2014.

  U ovom poglavlju se nalaze hronološki poredani događaji za juni 2014. Korisnici čitača ekrana Koriste prečice: h, za sledeći događaj. Shift+H, za predhodni događaj.

  Ponedeljak, 2. jun 2014

  Danas nas je u kancelariji posjetio Dr. Mladen Pešta. Mladi ljekar zaposlen u Banja Luci. Sa Mladenom dogovaramo aktivnosti u našoj organizaciji a u kojima bi i on mogao da učestvuje. Prije svega iz oblasti medecine i prevencije nekih bolesti.

  Srijeda, 4. jun 2014

  Danas sam poslao odgovor Ombudsmenu Bosne i Hercegovine, kancelarija u Banja Luci. Izjasnio sam se i napisao zapažanja na odgovor J.U. Centar za socijalni rad u Tesliću. Odgovor sa citatima iz njihovog odgovara ima 5 stranica. Očekujem da će Ombudsmen brzo odgovoriti.

  Utorak, 10. jun 2014

  Još od juče intenzivno pokušavam da organizujem odlazak naših članova u Srbac. Tamošnja Organizacija slijepih organizuje kod manastira Osovica proglašenje rezultata književnog konkursa posvećenog Svetom Savi. Tek sada je došlo na red da se to organizuje. Kako ovog časa stoje stvari u nedelju 15. juna u Osovicu će krenuti: Stanko Simić kao učesnik konkursa, Dragoslav Nedić kao predstavnik naše Organizacije te još Nataša i Boris kao naši članovi. Ako se sve organizaciono dogovori, na put će i Kristina Tomić ali u organizaciji domaćina.

  Danas je stigla vijest da su iz Opštine dostavili ugovore za potpisivanje u vezi našeg projekta "Nabavite nam opremu". Konačno, odobreni iznos je 6.000,00 KM. Detalje tek kada vidim ugovor.

  Srijeda, 11. jun 2014

  Danas smo potpisali ugovor o finansiranju programa/projekta organizacija civilnog društva/nevladinih/neprofitnih organizacija za 2014. godinu. Iste smo poslije potpisivanja vratili u Opštinu na dalje postupanje i okončanje postupka.

  Danas se kao novi član prijavio Nedeljko Popović iz Pribinića. Nedeljko je bio član u MOS Doboj ali tek sada se prijavljuje za članstvo u našoj organizaciji. Za njega nemamo dokumentaciju pa mora uraditi novi očni karton i sve ostalo.

  Petak, 13. jun 2014

  Danas smo definitivno dogovorili detalje za odlazak u Srbac. U nedelju ujutro put ka manastiru Osovica kreću: Dragoslav, Stanko, Boris i Nataša. Sve ostale varijante su odpale.

  U sklopu pripreme za Skupštinu, danas sam se razdužio sa blagajnom. Od danas blagajnom raspolaže Dragoslav. Poželio sam mu uspjeha a Organizaciji sam donirao 190,00 KM. U našoj Organizaciji je praksa da oni koji kroz projekte ostvare neka lična primanja, dio toga vrate u kasu.

  Ipak, popodne je došlo do promjene u vezi odlaska u Srbac. Boris ima flaster na čelu pa je odlučeno da ja idem. Nije mi bila namjera da putujem ali sada kada je slobodno mjesto odlučio sam se da putujem.

  Nedelja, 15. jun 2014

  Poranio sam, još u 05:45 krenuo sam pješke ka gradu. Oko 06:30 sam sjeo u kola i zajedno sa Dragoslavom, Stankom i Natašom krenuo put Srbca. Vozi nas Dragan, Dragoslavov otac. Vozimo se preko Doboja, Dervente prema Kobašu. U mjestu Nova ves skrećemo ka manastiru Osovica. Stigli smo prvi i pozdravljamo se sa monahom Dositejem kojeg koje slučajnosti poznajem iz manastira Liplje a koji je ovdje još od 2008.

  U 09:00 je bila liturgija, kasnije su proglašeni rezultati konkursa. U ovom djelu je svoj rad recitovao i Stanko Simić. Dobili smo svi audio knjigu sa radovima ovog konkursa. A onda smo se odvezli do Srbca i tamo kod ribnjaka Kaoci proveli ostatak dana. Sreo sam Vesnu Radulović iz Beograda, Zorana Marjanović iz Dervente te još dosta poznatih osoba. Božidar Drinić se potrudio da sve bude dobro organizovano. Kako se radi o Opštinskoj Organizaciji mora se priznati da je organizacija bila dobra. Primjetio sam izostanak predstavnika Saveza slijepih Republike Srpske. Međutim bili su prisutni i vrlo aktivni predstavnici specijalne biblioteke za slijepe i slabovide Rep. Srpske.

  Ponedeljak, 16. jun 2014

  Danas sam obavjestio Jelenu Mišić da iz naše Organizacije neće moći niko ići na Vlašić, inače planiranu radionicu za ponedeljak, 23. i utorak 24. jun. Radi se o novom projektu u kojem "MyRight" u saradnji sa pet regionalnih koalicija organizacija osoba s invaliditetom radi na zagovaranju za veće poštovanje prava na zdravstvene i usluge rehabilitacije osoba s invaliditetom.

  Utorak, 17. jun 2014

  U kancelariju je navratio Vlado Ćumurović. Njega muči lokalni put u dužini 600-700 metara. Traži pomoć, traži da se angažujemo da se ovaj put uredi kako bi mogao normalno da prilazi do svoje kuće u Donjim Kuzmanima.

  Sa Aleksom sam dogovarao detalje o realizaciji projekta "Nabavite nam pomagala". Nedostaje nam više od 3.000 KM. Prijedlog je da odustanemo od stolne lupe. U kontaktu sa predstavnicima Opštine sam dogovorio neke detalje o monitoringu.

  Kontaktirali smo Želimira Radinović, direktora J.U. Specijalne biblioteke za slijepe i slabovide Rep. srpske i sa njim je Aleksa razgovarao o mogućnosti da se dobiju udžbenici u elektronskom formatu za naše učenike.

  Takođe, razgovarao sam sa Aleksom o održavanju redovne sjednice Nadzornog Odbora a u vezi naredne sjednice Skupštine. Treba da sredim svu finansijsku dokumentaciju.

  Ovo je i dan koji bi se mogao nazvati, dan anketa. Pisala nam je Sanja Kolović iz centra za socijalni rad i ona se interesuje šta je sa anketnim upitnicima koje nam je ostavila. Svrha ovih anonimnih upitnika je istražiti položaj osoba sa invaliditetom na području opštine Teslić, utvrditi njihove potrebe, probleme s kojima se susreću i nivo socijalne uključenosti u društvene tokove na području naše opštine. A Sanja to treba zbog odbrane svog magistarskog rada.

  Ljubiša Vuković zaposlen u Administrativnoj službi Opštine Teslić na poziciji samostalnog stručnog saradnika za razvoj i održavanje informacionog sistema Opštine Teslić, takođe se interesuje za anketu jer je U cilju svog daljeg stručnog usavršavanja upisao postdiplomski studij iz oblasti projektnog menadžmenta . Tema njegovog završnog rada je „Primjena projektnog menadžmenta u implementaciji projekata u javnoj upravi".

  Vera Bošković nam je takođe poslala anketne upitnike kojima bi se trebalo obraditi Podatke a koji će biti korišteni za analizu stanja položaja mladih sa invaliditetom u Republici Srpskoj koja će ući u prijedlog izmjena dokumenta Omladinske politike RS sa ciljem izjednačavanja mogućnosti mladih sa invaliditetom.

  Za sve ove ankete bi nam trebalo da tehnički sekretar provede dosta sati u kancelariji. Neke od ovih podataka sam sekretar ne može uraditi. Uz svu želju da pomognemo zainteresovanim da dođu do popunjenih anketa, moraće nam i sami pomoći da se ovo popuni.

  Srijeda, 18. jun 2014

  Danas sam i ja razgovarao sa Želimirom Radinović iz J.U. Specijalna biblioteka za slijepe i slabovide Rep. Srpske iz Banja Luke. Dogovarali smo da početkom jula organizujemo jedan radni sastanak na kom ćemo razgovarati o mogućoj saradnji.

  Dogovaram detalje za aktivnosti u kancelariji za sutra. Bors će sljedeće sedmice u Banja Luku na jednu radionicu za mlade. Jelena dolazi da preuzme diplomu o završenoj srednjoj školi. Ostavio sam dva video priloga na našem kanalu na youtube.

  Četvrtak, 19. jun 2014

  Redovan radni dan, došao sam u kancelariju još u 08:00. Usputni prevoz pa se poranilo. Dok čekam Dragoslava i ostale, sređujem elektronsku arhivu dokumenata na računaru broj 1. Stigla je Jelena sa diplom iz ugostiteljske škole. Jelena je sada diplomirani kuvar. Prošle godine nekako u ovo vrijeme sa diplomom instalera došao je Tihomir Marković. Pitam se koliko će trebati vremena da ove slabovide osobe počnu da rade? Kada sam ja završio školu u Zemunu - škola za slijepu djecu i omladinu "Veljko Ramadanović" posao sam dobio za 50 dana. Danas u Tesliću ne samo da nema posla, nego nema ni preduzeća gdje mogu da rade osobe koje nisu invalidi.

  Za vikend putujem u Beograd, Dragoslav i Nataša u ponedeljak u Sremsku Mitrovicu. Sljedeće sedmice nema mnogo aktivnosti. Ostaje da Armin dežura a Aleksa i Nedeljko da urade ponešto za početak projekta "Nabavite nam opremu".

  Popunio sam anketu za Ljubišu, to je anketa kojom se anketira naša Organizacija koliko koristi softverska rješenja prilikom realizacije projekata te koju metodologiju koristi kod izrade projekata i strateškog planiranja.

  Dragoslav i Nataša su popunili tri anketna formulara za Veru Bošković. To je anketa kojom se prikupljaju Podaci a koji će biti korišteni za analizu stanja položaja mladih sa invaliditetom u Republici Srpskoj koja će ući u prijedlog izmjena dokumenta Omladinske politike RS sa ciljem izjednačavanja mogućnosti mladih sa invaliditetom.

  Dobro je da naši mladi članovi pokazuju interesovanje za ovakve ankete i eventualno njihov uticaj na položaj osoba sa invaliditetom. Tek danas smo se upoznali i sa anketom koju nam traži Sanja. Ova anketa je obimnija i nju nećemo moći raditi bez pomoći nekog ko vidi normalno. Nekoliko anketnih formulara je još ranije podjeljeno ali je do sada samo jedan popunjen.

  Petak, 20. jun 2014

  Jutros rano sam čuo da je umro Rade Rogić iz Banja Luke i da je juče sahranjen. Mnogi ga pamte po mnogo čemu. Ja ga lično pamtim kao šahistu, prvog predsjednika Saveza slijepih Republike Srpske te kao telefonistu sa kojim sam se često službeno čuo dok sam ja radio u drvnoj industriji "Borja" a on u preduzeću "Metal". Prilikom osnivanja Saveza, nisam bio član MOS Doboj ali me je Rade zvao i interesovao se o detaljima kako je u Tesliću i da li neko nešto radi. Neka mu je laka zemlja!

  U dogovoru sa Aleksom, danas sam poslao poruku direktoru J.U. Specijalne biblioteke za slijepe i slabovide u Rep. Srpskoj, gospodinu Želimiru Radinović. U poruci ga podsjećam na naše telefonske razgovore i dogovor da se početkom jula sretnemo i razgovaramo o mogućoj saradnji te na mogućnost da se biblioteka angažuje da naši slijepi i slabovidi učenici što lakše dođu do udžbenika za narednu školsku godinu u elektronskom formatu.

  Subota, 21. jun 2014

  Stigla je poruka od Branke Matić iz UNDP-a. U njoj piše: da je završni sastanak organizacija koje su realizovale projekte kroz "LOD3" zakazan za četvrtak, 26. juni sa početkom u 13:00 u zgradi Opštine Teslić. Predviđeno trajanje događaja je oko dva sata. Inače treća faza LOD projekta produžena je do 30. juna a četvrta faza LOD-a počela je 01. juna.

  Završni sastanak je prilika da predstavite aktivnosti i rezultate koje ste postigli tokom implementacije projekta u Tesliću, da razmijenimo iskustva i pružimo informacije za dalje planove Opštine, LOD projekta, i UNDP-a generalno.

  Utorak, 26. jun 2014

  Ovu sedmicu sam u Beogradu, Dragoslav u Sremskoj Mitrovici tako da je ostalo samo na Arminu da dolazi u kancelariju i obezbjedi dežurstvo. Lagano dolazi ljeto pa je i aktivnost članova prilično smanjena.

  Četvrtak, 26. jun 2014

  Danas je u zgradi Opštine održan završni sastanak organizacija koje su realizovale projekte kroz "LOD3". Našu Organizaciju na sastanku je predstavljao Aleksa Radišić, inače projekt menadžer u projektu "Omogućite nam da pokažemo šta možemo". Prezentaciju projekta u PowerPoint formatu je uradio Nedeljko Cvijanović. Na žalost, saznali smo da četvrte faze "LOD" neće biti u Tesliću.

  Koristeći Skype, čuo sam se sa Slavicom Parežanin, izvršnim direktorom Udruženja distrofičara Teslić. Saznao sam da iz Centra za socijalni rad traže da im dostavimo spisak slijepih osoba koje bi trebalo da se ponovo pojave pred komisijom za reviziju prava na naknadu za tuđu pomoć i njegu.

  Vrlo zanimljivo saznanje. Prvo nam Centar neće da uruči rješenja, ja svoje dobio tek poslije žalbe na neuručivanje rješenja. Onda poslije jednog razgovora sa predstavnicima Centra dobijam kopiju pisma koja je upućena Ministarstvu zdravlja ali tako da su me lično zvali nekoliko dana dok se nije stekla prilika da mi lično uruče uz obavezu da potpišem dostavnicu o uručenju pisma. Sada kada im trebaju podaci o našim članovima, to traže preko bivšeg radnika Centra i komšinice referenta kojem to treba. Naravno da to nije način na koji se mogu dobiti podaci o našim članovima, čak ni u slučaju kada je to od interesa za članove.

  Ponedeljak, 30. jun 2014

  Danas je dan za dogovaranja o sastanku koji će se desiti sutra. U našu Organizaciju a po ranijem dogovoru dolaze predstavnici Specijalne biblioteke za slijepe i slabovide Rep. srpske iz Banja Luke. Sastanak je dogovoren za 10:30. Pozvao sam: Aleksu, Nedeljka, Dragoslava, Borisa, Armina, Dušana Kuzmanović iz Opštine. Nadam se da će sastanak biti koristan i da ćemo sa Specijalnom bibliotekom nešto konkretno sarađivati. Za razliku od Saveza slijepih, dogovaranja sa bibliotekom idu nešto brže i konkretnije.

  Jul 2014.

  U ovom poglavlju se nalaze hronološki poredani događaji za juli 2014. Korisnici čitača ekrana Koriste prečice: h, za sledeći događaj. Shift+H, za predhodni događaj.

  Utorak, 1. jul 2014

  Po ranijem dogovoru danas je u našoj Organizaciji održan sastanak sa predstavnicima Specijalne biblioteke za slijepe i slabovide Rep. Srpske. Iz Banja Luke su došli: Direktor Želimir Radinović sa saradnicima Jovicom Radanović i Rajkom Hajduković. Iz naše Organizacije sastanku su prisustovali: Gradimir, Dragoslav, Aleksa, Armin i Boris te predstavnik Opštine Dušan Kuzmanović.

  Ovo je druga posjeta predstavnika Specijalne biblioteke. Ranije su nas posjetili u četvrtak, 22. novembar 2012. a u sklopu realizacije našeg projekta: "Projekt - pomoc u skoli i socijalizaciji slijepih i slabovidih osoba". Za razliku od Saveza slijepih Republike Srpske, sa predstavnicima biblioteke lako ostvarujemo kontakte.

  Sada je direktor druga osoba pa smo morali sve ponoviti. Predstavili smo našu Organizaciju, upoznali ih sa opremom koju imamo i razgovarali o mogućoj saradnji. Nas u ovom času najviše interesuje mogućnost da dođemo do udžbenika u elektronskom formatu za naše učenike.

  Po završetku sastanka, pitao sam prisutne članove naše Organizacije, jesu li zadovoljni razgovorom? Odgovori su pozitivni i vjerujemo da će ovog puta doći do konkretne saradnje i naše posjete biblioteci.

  Četvrtak, 3. jul 2014

  Planirao sam danas da budem u Organizaciji. Ujutro je padala kiša a kasnije je bilo kasno da odem. Kod kuće konačno počinjem da radim neke aktivnosti vezane za naš projekt: "Nabavite mi opremu". Treba da uradim web stranu za ovaj projekt i tamo će takođe biti dnevnik aktivnosti pa ovdje o tom neću mnogo pisati.

  Petak, 4. jul 2014

  Ja već razmišljam o kongresu slijepih Esperantista u Harkanj Banji - Mađarska i pretražujući neke podatke po internetu nađoh da je Google već indeksirao vijest koja je objavljena na web strani Specijalne biblioteke za slijepe i slabovide Rep. Srpske o posjeti delegacije našoj Organizaciji. Vijest se može pročitati na linku: Saradnja Specijalne biblioteke i Opštinske Organizacije slijepih i slabovidih Teslić  i to me lično raduje da je ovo objavljeno.

  Nedelja, 6. jul 2014

  Mada je nedelja, okolnosti su tražile da se i danas sastajemo u kancelariji. Održan je prvi sastanak projektnog tima koji će da realizuje projekt "Nabavite mi opremu". U kancelariji sredinom dana sastali su se: Gradimir, Dragoslav, Nedeljko i Boris. Projekt praktično je startovao 1. jula 2014. Završiće se 31. decembra 2014. A više detalja o projektu i aktivnostima na web strani posvećenoj samom projektu: Nabavite mi opremu

  Četvrtak, 10. jul 2014

  Mada sam odputovao za Harkany u Mađarsku, obezbjedio sam da se na vrijeme pošalju konkurentski zahtjevi na pet adresa kako bi se dobile ponude za nabavku softvera za našu Organizaciju i naše članove. Nabavljamo kroz projekt "Nabavite mi opremu" legalne verzije JAWS-a, anReader-e, Magic i DBX, softver za naš brajevi štampač.

  Sljedećih desetak dana neću biti u Tesliću pa tako ni u Organizaciji. Ostalo je da se Dragoslav, Nataša, Armin i ostali potrude da kancelarija radi.

  Ponedeljak, 14. jul 2014

  Nalazim se u Harkany u Mađarskoj. Ovo mjesto je nama više poznato kao Harkanj Banja. Danas je zvanično počeo da radi 80. kongres slijepih Esperantista. Organizuje ga svjetski savez slijepih Esperantista. Jedna od najstarijih organizacija koja okuplja slijepe. Tokom kongresa biće obilježeno i 110 godina od izlaska brajevog časopisa na Esperanto jeziku "Esperanto Ligilo".

  U prilici sam da razgovaram i da se upoznam kako rade neke organizacije koje okupljaju slijepe u Češkoj, Rusiji, Bugarskoj, Austriji, Njemačkoj i drugim zemljama. Zanimljiva su to iskustva i bilo bi dobro da neka od njih mogu prenijeti na rad u našoj Organizaciji.

  SMS porukama razmjenjujem informacije šta se dešava u Tesliću. Ne dešava se ništa posebno.

  Ponedeljak, 21. jul 2014

  Još sam pod utiskom puta i putovanja pa ne očekujem kako ću se ove sedmice nešto posebno angažovati u Organizaciji. Čuo sam se telefonom sa Dragoslavom, Arminom i Aleksom. U Organizaciji se nije ništa posebno dešavalo.

  Srijeda, 23. jul 2014

  Zainteresovani da ponude svoje usluge u nabavci softvera za naš projekt "Nabavite mi opremu" su se danas javili. Većina ih baš danas šalje svoje ponude. Probao sam dobiti direktora Specijalne biblioteke za slijepe Rep. Srpske. Zvao ga je i Aleksa ali nismo stupili sa njim u kontakt. Inače ga nismo čuli od kako je bio kod nas u posjeti početkom ovog mjeseca.

  Četvrtak, 24. jul 2014

  Kratko sam navratio u kancelariju. Aleksa se danas čuo sa direktorom Specijalne biblioteke Rep. Srpske. Još nemamo konkretne informacije šta će biti sa udžbenicima za naše učenike. Vjerovatno da ih i za ovu godinu radimo sami, ipak, možda već sutra bude neka drugačija informacija.

  Ponedeljak, 28. jul 2014

  Danas sam došao sa namjerom da ostanem duže u kancelariji. Uradio sam update na dva računara. Isprobao brajevi štampač i preuzeo email poruke. Armin je donio poštu. Stigle su prve ponude za projekt "Nabavite mi opremu". Iz Saveza slijepih Republike Srpske stiglo je obavještenje o terminima održavanja sportskih i šahovskih prvenstava Saveza slijepih Republike srpske u 2014. godini:

  1. 17. pojedinačno i 10. ekipno prvenstvo slijepih Republike Srpske u kuglanju za muškarce i žene održati će se 30. i 31. avgusta u Derventi.
  2. 7. prvenstvo slijepih Republike Srpske u golbalu održati će se 13. septembra u Srbcu.
  3. 7. ekipno prvenstvo za muškarce i 8. pojedinačno prvenstvo za žene u šahu održati će se od 19. do 21. septembra 2014. godine u Bileći.

  Ovo je prilika da se Opštinska Organizacija slijepih i slabovidih Teslić prvi puta pojavi na ovim takmičenjima. Najrealnije je da učestvujemo na takmičenju u kuglanju u Derventi, ima šamse i za golbal u Srbcu a najvjerovatnije da ćemo izostati sa šaha.

  Danas je stigla poruka iz kancelarije ombudsmena za ljudska prava Bosne i Hercegovine. Poruka ima predmet: "Zahtjev za dostavu pismenog izjašnjenja". U njoj između ostalog piše:

  Aktom od 02.07.2014. godine, Institucija Ombudsmena za ljudska prava Bosne i Hercegovine se obratila Ministarstvu zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske, tražeći pismeno izjašnjenje od ovog organa. Dana 18.07.2014. godine, označeno Ministarstvo nam je dostavilo odgovor koji Vam proslijeđujemo u prilogu. Pozivamo Vas da dostavite svoja pismena zapažanja povodom navedenog izjašnjenja do 12.08.2014. godine na adresu: Ombudsmen za ljudska prava Bosne i Hercegovine.

  Odgovor Ministarstva je kratak, vrlo jasan i konkretan. Potrebno je da dobro osmislimo naš odgovor. Ima dovoljno vremena za taj odgovor. U svakom slučaju, narednih dana slijedi nekoliko radnih dana.

  Četvrtak, 31. jul 2014

  Ponovo smo postavili natpis na vratima sa podacima o radnom vremenu, brojevima telefona za kontakt. Ovo je slučajno bilo skinuto. Stižu ponude za nabavku softvera. Nadam se da za vikend radi komisija i da će projekt da krene u fazu konkretnih aktivnosti.

  Avgust 2014.

  U ovom poglavlju se nalaze hronološki poredani događaji za avgust 2014. Korisnici čitača ekrana Koriste prečice: h, za sledeći događaj. Shift+H, za predhodni događaj.

  Ponedeljak, 4. avgust 2014

  U gradu se osjeća gužva. Prošli vikend je bio poznat po Ilindanskom zboru. Dosta je stranaca to jest naših sugrađana koji su došli na odmor. Primjeti se to i u našoj zgradi. Sve više i više stranaka je pred ulazom zgrade, u hodniku i u kancelarijama.

  Ovaj vikend je uticao da i neke naše planirane aktivnosti nisu urađene. Komisija za odabir ponuda će da održi svoj sastanak u srijedu 6. avgusta u popodnevnim satima. Aleksa je razgovarao sa direktorom Specijalne biblioteke u vezi udžbenika. Još uvijek vjerujemo da ćemo dobiti nešto od udžbenika, mada razmišljamo i o alternativi da ćemo to morati raditi sami.

  Srijeda, 6. avgust 2014

  Po ranijem dogovoru, danas se u 16:30 sastala komisija za odabir ponuda za nabavku softvera u projektu "Nabavite mi opremu". Kiša i poplave su bile razlog da sastanku nisu mogli prisustovati Dragoslav i Nedeljko. Dragoslav nije mogao doći jer je put bio poplavljen a Nedeljko je morao u Šnjegotinu gdjemu je poplavljena porodična kuća i gdje je voda odnijela nekoliko košnica pčela.

  Komisija je razmatrala četiri ponude i odlučila se za najbolje ponude. Više detalja o ovim ponudama kada se uradi zapisnik i obavještenja. Sada se stvaraju uslovi da svi naši članovi koji koriste računar imaju legalne softvere kao što su: JAWS i anReader.

  Saznao sam da se radi na obezbjeđenju udžbenika u elektronskom formatu te da će možda biti nešto od naše akcije. Ipak, rezervna opcija da ćemo sami sve morati raditi ostaje još aktuelna.

  Četvrtak, 7. avgust 2014

  Ipak, stigla je dobra vijest iz specijalne biblioteke iz Banja Luke. Biće knjiga u elektronskom formatu... Procedura je komplikovana, Ministarstvo obrazovanja, Pedagoški zavod, Zavod za izdavanje udžbenika, Specijalna biblioteka i ko zna ko još u lancu dogovaranja.

  Utorak, 12. avgust 2014

  Jedan dan vruće, drugi hladno, onda kiša pa sunce. Nekako tako je sa ovim vremenom ali i sa događajima koji nas okružuju. Danas sam poslao zvanična obavještenja o radu komisije za odabir najboljih ponuda za nabavku softvera. Moramo čekati pet i još koji dan više pa da pravimo ugovore i da krenemo u realizaciju.

  Saznao sam da Opština Teslić neće dodjeljivati sredstva za redovan rad NVO. Oni koji su dobili sredstva za projekte, iz tih sredstava treba da finansiraju svoj rad. Prilično neobična odluka ali protiv nje se nema načina da se borimo.

  Četvrtak, 14. avgust 2014

  Centar za socijalni rad u Tesliću je priča za sebe. Danas se u rješavanje problema uključio i Aleksa. Tek danas se osjetilo koliko je neprofesionalizma u toj javnoj ustanovi, koliko nesposobnih službenika, koliko neodgovornosti pa zašto ne reći i neljudskosti. Očigledno da će ovo u neko skorije vrijeme morati na sud i to podnošenjem krivičnih prijava kako protiv onih koji obavljaju određene funkcije tako i protiv drugih.

  Petak, 15. avgust 2014

  I danas smo se okupili u kancelariji. U gradu je opšta gužva, haos u saobraćaju. Nema prostora za parkiranje, teško se prelaze ulice i slično. Ponešto smo uradili i razišli se vrlo brzo.

  Ponedeljak, 18. avgust 2014

  Mada ne volim intervjue, najčešće ih odbijem, ipak na preporuku prijatelja Nedeljka Rakić iz Kovina, napisao sam odgovore na pitanja koje mi je poslala Negoslava Stanojević za njen blog. Tamo je neko pitao zašto se ne piše malo o slepima, o njihovim naporima da se usklope u sve sfere života i o tome kako im zajednica i kako svaki pojedinac mogu pomoći, olakšati im svakodnevne probleme, čak i bez mnogo napora. Moj intervju je objavljen u dva dijela a još dva teksta su takođe objavljeni. U ovom tekstu govorim o osobama sa invaliditetom, o slijepim o Brajevom pismu i slično. Linkovi su ispod:

  1. Kako slepe osobe vide svet oko sebe
  2. Posle Brajevog pisma, IT najznačajnije za slepe

  Petak, 22. avgust 2014

  Spremljeni su tekstovi ugovora za Alfanum iz Novog Sada i za Gloria Ferrari iz Beograda a u vezi nabavke softvera. Očekujem da oni odgovore, popune nedostajuće podatke u ugovoru i da se krene ka konačnom potpisivanju ugovora.

  Srijeda, 27. avgust 2014

  Dragica Bekanović je poslala poruku u vezi sastanka predstavnika regionalne koalicije Doboj. U poruci piše:

  Nakon nase medusobne komunikacije pozivam vas da prisustvujete sastanku koalicije koji ce se odrzati u prostorijama Udruzenja paraplegicara i oboljelih od djecije paralize Doboj Jug 29.08.2014. (petak) sa pocetkom u 11:00 sati. Za sastanak se predlaže sljedeći dnevni red:

  1. Analiza plana rada koalicije za 2014. godinu i donosenje odluke o terminima za nastavak zapocetih aktivnosti u aprilu i maju (do poplave).
  2. Donosenje odluke o izboru organizacije i ucesnika za trening - pisanje prijedloga projekata - prilog od MyRighta ste dobili.
  3. Razno.

  Proslo je dosta vremena od naseg poslednjeg sastanka te me je jako obradovalo da ćemo nastaviti tamo gdje smo stali sa aktivnostima a sve zbog katostratofalni poplava u Doboju.

  Četvrtak, 28. avgust 2014

  Petak, 29. avgust 2014

  Danas sam razgovarao sa Kristinom Tomić, našim jedinim članom koja je u centru "Budućnost" u derventi i koja za tri dana nastavlja školovanje u drugom razredu srednje medecinske škole. Saznao sam da joj još nije uručena odobrena pomoć od 50,00 KM. Kako je od odluke da joj se odobre sredstva prošlo 3 mjeseca, pobrinuo sam se da joj se pored odobrenih 50,00 KM, još dodatno obezbjedi 50,00 KM tako da je Kristina kao pomoć dobila 100,00 KM. Pomoć joj se dodjeljuje za učešće na 10 muzičkoj smotri održanoj krajem aprila u Istočnom Sarajevu.

  Boris Cvijanović je učestovao na 18. susretima omladine Rep. Srpske u Trebinju. Na ove susrete je poslan iz organizacije "Infopartner" iz Banja Luke. Nadam se da će to kod Borisa ostaviti dobar utisak i postaći njegovu veću aktivnost u Organizaciji jer ima i onih koji misle da su se članovi umazili i da nisu dovoljno aktivni.

  Danas je u Doboj Jugu održan sastanak predstavnika organizacija osoba sa invaliditetom regije Doboj. Na sastanku smo bili ja i Armin. Analizirao se dosadašnji rad i dogovarale nove aktivnosti koje su zaustavljene poslije katostratofalni poplava u Doboju. Mada je od poplava prošlo više od tri mjeseca, tamo je stanje još komplikovano. MOS Doboj još nije u svojim prostorijama, nemaju evidenciju članova niti uslova za rad.

  Septembar 2014.

  U ovom poglavlju se nalaze hronološki poredani događaji za septembar 2014. Korisnici čitača ekrana Koriste prečice: h, za sledeći događaj. Shift+H, za predhodni događaj.

  Ponedeljak, 01. septembar 2014

  Danas je ponedeljak, prvi dan školske godine. Đorđe će u 1. a Boris u 4. razred gimnazije. Kristina će u 2. razred srednje medecinske škole u Derventi. U školskoj 2014/2015 imamo tri srednjoškolca koji koriste Brajevo ili znatno uvećani tekst i jednog slabovidog učenika. Jelena se prijavljuje na biro nezaposlenih.

  Aleksa je razgovarao sa Želimirom Radinović, direktorom Specijalne biblioteke za slijepe Rep. Srpske. Iz razgovora sam saznao da će biti nešto od elektronskih udžbenika. Školska godina danas kkreće a mi još nemamo udžbenike.

  U kancelariji sam počeo da spremam računare za nove software. Potrebno je dosta toga pripremiti. Napisao sam potvrdu za Natašu Nedić kako bi mogla da podnese zahtjev za nabavku računara preko fonda zdravstvenog osiguranja.

  Popodne je stigla poruka da se sutra u Tešnju održava sastanak na kom se predstavljaju mogućnosti dobijanja malih grantova u sklopu projekta "PRO Budućnost". Opština Teslić i Tešanj su uparene opštine u tom projektu.

  Utorak, 02. septembar 2014

  Nije bilo planirano, ipak zajedno sa Daliborom iz Udruženja distrofičara i Arminom sam otišao u Tešanj i bio prisutan na predstavljanju mogućnosti dobijanja grantova u sklopu projekta "PRO Budućnost". Cijeli dan je uglavnom padala kiša, pa sam tako došao mokar kući.

  Četvrtak, 04. septembar 2014

  Danas smo uplatili prvu narudžbu u sklopu projekta "Nabavite mi opremu". Nabavljamo legalne verzije JAWS-a i anReader, sinteze za Srpski jezik. Takođe, već sam uradio update softvera DBT.

  Ponedeljak, 08. septembar 2014

  Danas je stigla poruka iz Saveza slijepih Republike Srpske. To je poziv na savjetovanje menadžmenta lokalnih organizacija namjenjena prije svega za predsjednike i sekretare organizacija. Nadam se da će nam biti omogućeno da prisustvujemo ovom savjetovanju.

  Srijeda, 10. septembar 2014

  Provjerio sam, uplate za software su prošle uredno. Treba da organizujem preuzimanje ttih software, onda instaliranje i da dobijemo da svi naši članovi imaju legalan software.

  Iz UDAS-a Banja Luka stigla je poruka u kojoj piše: "... Kao što smo i obećali na treningu održanom u hotelu Kardijal, Tesliću, od 14.-16. februara 2014. godine na temu "Pisanje prijedloga projekata i izrada lokalnih akcionih planova u oblasti invalidnosti", obavještavamo Vas da je danas 10.09.2014. godine na web sajtu www.ukljuci.in i www.udas.rs.ba objavljen je Javni poziv za dostavljanje prijedloga projekata u okviru projekta IN.

  Četvrtak, 11. septembar 2014

  Dragoslav i ostali su danas u kancelariji. Jedan novi član i ostale redovne aktivnosti. Ja sam na putu za Užice jer u tamošnjoj narodnoj biblioteci treba da se instalira jedan računar, JAWS i anReader. Trebalo je da se sretnem i sa mojom školskom drugaricom, Milenom ali se putovalo malo duže a sve u biblioteci je trajalo takođe duže pa od susreta ništa. Milena je planirala da se sretnem i sa predstavnicima organizacije slijepih Užicu.

  Petak, 12. septembar 2014

  U Beogradu sam se sreo sa Mirom Ristić. Ona je boravila u Kanjiži u banji. Na putu za Italiju navratila je i u Beograd. Razgovarali smo o projektu "Nabavite nam opremu". Uručio sam joj svu odštampanu dokumentaciju, uključujući i prvi račun za nabavku software.

  Zvali su iz Opštinske Organizacije slijepih i slabovidih Prnjavor. U utorak imaju tradicionalno druženje sa pjesnicima. Prošle godine smo bili prisutni, za ovu godinu nisam siguran.

  Četvrtak, 18. septembar 2014

  U Beogradu sam se sreo sa Vidanom Danković iz udruženja "Revizija pristupačnosti". Razgovarali smo o pristupačnosti. Onoj na web-u ali i onoj na svakom drugom mjestu. Zanimljivo je ovo šta radi Vidan i njegovi saradnici.

  U organizaciji Saveza slepih Srbije, održana je tribina o značaju štamparija na brajici u okviru Saveza i organizacija slijepih. Izlagali su: Mr. Tihomir Nikolić, Nedeljka Ložajić i Dalibor Šipka. Uzeo sam riječ u diskusiji i ukazao na značaj da se uspostavi kontakt sa proizvođačima software i sa njima dogovori da se na vrijeme unose sve ispravke koje se odnose na standardizaciju Brajevog pisma.

  Ponedeljak, 22. septembar 2014

  Danas smo u kancelariji postavili slike koje krase naše zidove. Postavili smo slike: Filipa Višnjića, Helen Keller i Louis Braille. To je moja lična donacija. Slike su postavili Branko Laušević - Didi i Armin Glancer.

  Podešavao sam računar, instalirao sam JAWS 15.0. To je konkretna realizacija nabavke opreme i pomagala u okviru projekta "Nabavite mi opremu".

  Utorak, 23. septembar 2014

  Danas sam nastavio podešavati računare. Ostalo je dosta da se uradi. Izgleda da će morati da se radi ponovno instaliranja Windows-a. Ovi su instalirani prije 3 godine i dobro je da sve radi kako treba.

  Iz Saveza slijepih Republike Srpske je stigla poruka u kojoj piše: "Ovim putem Vas obavještavamo da se termin savjetovanja pomjera sa 03.09.2014. na 10.10.2014. god." Rok za prijavu ostaje isti. Dogovorili smo se o prijavi naših članova koji bi išli na ovo savjetovanje.

  Četvrtak, 25. septembar 2014

  Didi je danas došao da odradi svoj prvi dan. Armin je donio svoj računar da se podešava. Tako nam je prošao dan u dogovoru kako da se radi i pokušaju da se podesi računar. Od 2. oktobra didi će da dežura svakog utorka i četvrtka od 09:00-12:00. Dogovorili smo detalje šta sve treba da se radi.

  Utvrdili smo da Arminov računar nema zvučnu karticu te nije moguće da se instalira JAWS ili neki drugi čitač ekrana. Zato nam je dobro došla pauza kada su u kancelariju došli Timka, Sanja i Slavica.

  Iz Saveza slijepih Rep. Srpske su stigle juče dvije poruke. Danas čitam a u njima piše:

  1. Ovim putem Vas obavještavamo da se 8. pojedinačno prvenstvo u šahu za žene neće održati zbog nedovoljnog broja prijavljenih žena.
  2. U prilogu Vam dostavljamo poziv na 7. prvenstvo u golbalu. Prvenstvo će se održati u Srpcu 11.10.2014. godine, sa početkom u 08:00 časova. Molimo Vas da prijavu sa spiskom takmičara i pratilaca dostavite najkasnije do 03.10.2014. godine.

  I pored dobre volje, naša organizacija na ovom prvenstvu neće učestovati.

  Ipak na kraju radnog vremena jedna stranka. Neka žena je ušla u kancelariju i pita gdje može da se obrati u vezi problema da joj prokišnjava kuća. Didi joj je objasnio da je ovo Organizacija slijepih na šta žena reče. Dobro, dobro imate li vi nekog poznatog doktora, imam ja problema i sa vidom. Ako mi nećete pomoći u vezi kuće, možete li mi pomoći da bolje vidim. Tako je Didi imao ipak prvu stranku u toku svog prvog radnog dana.

  Kasnije, tokom dana stigle su poruke od Saveza slijepih Rep. Srpske u kojima je pisalo:

  1. Poruka: Poštovane-i, U prilogu Vam dostavljamo poziv upućen od strane Saveza slepih Srbije, a vezano za seminar "Nauka na dohvat ruke" koji se organizuje u naučno-istraživačkoj stanici Petnica od 28.-31.10.2014. godine. Više detalja o samom seminaru možete pronaći u pozivu u prilogu ove poruke. Ukoliko imate zainteresovanih omladinaca, uzrasta od 17 do 21 godine, molimo da nam dostavite prijavu najkasnije do ponedeljka 29.09.2014. godine do 14,00 časova.

  2. Poruka: Poštovane-i, U prilogu Vam dostavljamo javni poziv Ustanove za obrazovanje odraslih "Socijalno-edukativni centar" Banjaluka koji organizuje obuku pod nazivom "Menadžment u socijalnom radu". Ukoliko ste zainteresovani, molimo Vas da nam javite imena i prezimena zainteresovanih do ponedeljka, 29.09.2014. godine, do 12,00 časova.

  Subota, 27. septembar 2014

  Danas je održan sastanak menadžerskog tima koji realizuje projekt "Nabavite nam opremu". Sastanku prisustovali: Gradimir, Nedeljko i Aleksa. Konstatovano da je u prvoj fazi realizovano sve šta se odnosilo na nabavku softvera. Nabavljeno: 3 JAWS verzija 16.0 ILM, 2 Update za JAWS 15.0, 2 MAGic, 7 anReader 4.2.2, 3 update za anReader 4.2.2, 1 Update DBT 11.2.SR4 i 3 ABBY Fine Reader 12.0. Zadužen Gradimir da u skladu sa projektom napravi odluku o raspodjeli nabavljenog softvera.

  Konstatovano da još nije stigao ni jedan udžbenik u elektronskom formatu. U vezi nabavke i pripreme udžbenika startovalo se još 1. jula kada su u našoj organizaciji bili predstavnici Specijalne biblioteke za slijepe i slabovide iz Banja Luke i evo sada nakon skoro pa tri mjeseca, konkretnije, nakon 90 dana još ništa od obećanja. Bilo je mnogo bolje da smo sami krenuli u ovu realizaciju.

  Dogovoreno da se krene sa realizacijom druge faze koja se odnosi na nabavku zdravstvene i druge opreme. Detaljnije o projektu će se razgovarati na narednoj sjednici Upravnog Odbora.

  Ponedeljak, 29. septembar 2014

  Nastavio sam sređivati računare. Instaliran je i prvi MAGic program. Armin je dobio kroz ličnu donaciju računar pa sam počeo sređivati i njegov. Pokušao sam organizovati sjednicu Upravnog Odbora za sutra ali zbog obaveze članova to neće ići. Kontaktirao sam Savez slijepih Republike Srpske i prijavio Borisa za boravak u istraživačkoj stanici Petnica kod Valjeva krajem oktobra.

  Utorak, 30. septembar 2014

  Predhodnu noć me u krevetu ostavila jaka temperatura pa sam danas kod kuće. U kancelariji su Didi i Armin. Didi je prijavljen za seminar na temu zagovaranja i lobiranja u Doboju. Zajedno sa Daliborom iz U. D. Će narednih tri dana odlaziti u Doboj.

  Tri pojedinačna događaja će ostaviti traga na današnji dan. Nataša danas odlazi na komisiju da se utvrdi da li ima pravo na naknadu za tuđu pomoć i njegu. Telefonom iz Njemačke se javila Marica - Marija Maličević. Marica je slijepa osoba iz Teslića. Živjela i radila u Sarajevu, sada živi u Njemačkoj. Od proteklog rata pokušavam da je pronađem. Pročitala je jedan članak o meni i to je bio povod da se javi. U popodnevnim satima je stigla vijest da je umrla Ružica Simić. Tek sutra ću da provjerim detalje ali je ovo vijest u koju ovog časa niko ne vjeruje. Ružica je imala 39 godine.

  Oktobar 2014.

  U ovom poglavlju se nalaze hronološki poredani događaji za oktobar 2014. Korisnici čitača ekrana Koriste prečice: h, za sledeći događaj. Shift+H, za predhodni događaj.

  Četvrtak, 02. oktobar 2014

  Juče je sahranjena Ružica Simić iz Podjezera, naš slabovidi član. Imala je 39 godina i bila je samohrana majka. Živjela je daleko od centra grada više od 30 kilometara. Vijest u koju u startu nismo vjerovali je potvrdio Vlado iz Dervente, suprug Ružičine starije sestre.

  Ovih dana se u organizaciji uglavnom bavim računarima. Arminov računar je instaliran. Takođe računar u kancelariji, poznat kao korisnik 1 je takođe pri kraju. Još nekoliko podešavanja i on će biti u punoj funkciji.

  Nataša je trebala da preuzme računar po osnovu rješenja od fonda zdravstvenog osiguranja ali je prosto nevjerovatno šta su nam uradili ovi iz firme "Izvor komerc d.o.o" iz Banja Luka. Odbili su da nam daju bilo koji podatak o tehničkim karakteristikama računara kojeg isporučuju. Iz tog razloga računar nije ni preuzet.

  Utorak, 07. oktobar 2014

  Još sam u Beogradu, pokušavam daljinski da radim sa članovima koji su u organizaciji u kancelariji. Čujemo se na Skype, dogovaramo detalje i radimo. Za sada ovo funkcioniše.

  Stigla je poruka od Nikolića iz Srbije, njom se potvrđuje da će Boris ići u Petnicu. Predviđeni dan odlaska je utorak 28. oktobar 2014.

  Četvrtak, 09. oktobar 2014

  I danas radimo daljinski, ja u Beogradu a didi, Dragoslav, Nataša i armin u kancelariji. Neki problemi sa štampačom. Dogovaramo detalje za odlazak u Banja Luku. Odlučeno, u banja Luku idu Didi, Dragoslav i nataša. Didi još rješava neke tehničke detalje oko dokumentacije i evidencije članova. U Srbac na prvenstvo u golbalu neće ići niko. Nismo trenirali, nemamo novaca i vremena da odemo kao posmatrači.

  Petak, 10. oktobar 2014

  Danas je u Banja Luci održano savjetovanje u organizaciji Saveza slijepih republike Srpske. Iz naše organizacije ovom savjetovanju su prisustovali Dragoslav Nedić kao sekretar organizacije, Branko Laušević - didi kao tehnički sekretar i Nataša Nedić kao član i kao pratilac Dragoslavu. Ovo je prvi puta da je neko iz naše Organizacije bio na nekom sastanku u Savezu. Jesu li to neki novi vjetrovi ili je ovo samo slučajnost, pokazaće vrijeme...

  Kao izvještaj sa sastanka, Dragoslav je o istom napisao i ovo: Tema sastanka u Banja Luci bila je "Savetovanje perspektive razvoja organizacija slijepih u RS". U stvari čitavv taj sastanak se svodio na tako reći njihovu promociju i rad u protekle 22 godine rada. Bilo je govora o radu i problemima prisutnih organizacija gde smo mi kao skoro osnovani čak bili i pohvaljeni kako smo prilično aktivni. Mi smo naveli neke od naših problema kao što su:problemi sa udžbenicima za naše učenike, nezaposlenost kao i probleme vezane za stariju populaciju naših članova i samo finansiranje koje je problem i drugim organizacijama. Neke od prisutnih organizacija su bile: Trebinje, Doboj, Bjeljina, Zvornik, Brod, Derventa, Prnjavor, Gradiška itd. Dobojska organizacija nam se javno zahvalila što smo im pomogli kad im je bilo najpotrebnije ali i izneli novo nastali problem. Po završetka savetovanja u kratkom razgovoru sa predsednikom Suzićem dogovorili smo se da ćemo imati korektnu saradnju sa savezom Republike Srpske.

  Utorak, 14. oktobar 2014

  Opet daljinski rad. Didi mi je potvrdio učešće na savjetovanju u banja Luci. Nisam čuo Dragoslava pa nemam detalje. Prošli su izbori, ne bi trebalo da nas to nešto posebno interesuje ali problemi se neki rješavaju u ministarstvima pa će biti zanimljivo šta će se deseiti u narednih nekoliko dana. Sljedeći zapis u ovom dnevniku vjerovatno pišem iz Teslića.

  Utorak, 21. oktobar 2014

  Danas sam u organizaciji. Pišem jedan zahtjev za Vladu ćumurovića kako bi mu se pomoglo da riješi problem vode u Donjim Kuzmanima. Didi sređuje dokumentaciju i uočavamo mnogo problema sa očnim kartonima. Počelo je grijanje u kancelariji i sada je prijatno raditi.

  Četvrtak, 23. oktobar 2014

  Jesen dolazi lagano ali sigurno. Kada sam ušao u kancelariju, prvo sam potražio radijator. Malo sam sređivao računare, uradio dva dokumenta i pregledao stanje na žiro-računima. Finansijsko stanje je i bolje nego što sam očekivao.

  Petak, 24. oktobar 2014

  Kada ima događaja, onda ih ima, drugačije može da prođe i po desetak dana da nemam šta upisati u dnevnik. Ružica je danas uradila nekoliko pllaćanja, valjda konačno zatvorim i jedan podračun koji više nije u funkciji a za kojeg nam banka svakog mjeseca skine najmanje po 5,00 km. Boris je nažalost odustao od puta za Petnicu. Istina, ima tu dosta opravdanih razloga ali je meni lično žao da neće ići. Bila je to dobra prilika koja se baš ne pojavljuje često.

  Četvrtak, 30. oktobar 2014

  Danas sam bio u domu za slepe u Pančevu, bolje reći u okolini Pančeva. To je dom za trajni smještaj slijepih, možda i osoba sa drugim invaliditetom. Nabavili su dva računara a na jednom je instaliran JAWS i anReader. Sutra im je slava pa je valjda trebalo da to proradi za slavu. Koliko znam ovo je jedina ustanova ovakve vrste, prvi utisak je da je vrlo lijepo uređena. Imaju svoju farmu, imaju plastenike, pekaru a rekoše i farmu prasića. Saznao sam da su tu smještene i neke osobe koje ja poznajem ali nije bilo prilike da ih sretnem. Kako očekujem da ću uskoro ponovo do ovog doma, nadam se da će tada biti prilike da ih sretnem.

  Novembar 2014.

  U ovom poglavlju se nalaze hronološki poredani događaji za Novembar 2014. Korisnici čitača ekrana Koriste prečice: h, za sledeći događaj. Shift+H, za predhodni događaj.

  Subota, 1. novembar 2014

  Danas je godišnjica osnivanja naše Organizacije. Opštinska Organizacija slijepih i slabovidih Teslić je osnovana prije tri godine. Ovaj dan nije u kalendaru naših obilježavanja ali je ovo prilika barem za mene da se podsjetim na taj događaj. Prilika je to da se analizira i to šta je urađeno u proteklih tri godine dana...

  Ponedeljak, 3. novembar 2014

  Danas sam ponovo u Užicu, ponovo vezano za Narodnu biblioteku i njihov projekt u kojim se bavim njihovim računarom i obukama slijepih osoba iz Užica. Ovog puta sam prvo došao u Međuopštinsku Organizaciju slijepih Užice. Zanimljivo i korisno iskustvo.

  U MOS Užice prvo srećem predsjednicu Draganu Dučić koju sam do sada znao samo iz zvučnih časopisa. Možda sam je znao i kada je bila u osnovnoj školi u Zemunu ali se je ne sjećam. A onda srećem i ostale članove. U MOS Užice srećem i moju dragu školsku drugaricu Milenu Maksimović, sada Arsinijević. Srećemo se nakon 37 godina. Bili smo zajedno tri godine u istom razredu. sjećanje na našu generaciju 1974-1977, podsjećanje ko je gdje danas i šta radi...

  MOS Užice imaju odličan prostor za rad, imaju neiskorišćen brajevi štampač, imaju i dosta problema. U Užicu postoji i još jedna Organizacija koja okuplja slijepe. U srijedu sam se vratio iz Užica sa lijepim i dobrim iskustvom.

  Četvrtak, 6. novembar 2014

  Prije podne sam daljinski dogovarao detalje sa didijem u kancelariji. Saznao sam da je didi juče bio u Doboj Jugu na zajedničkom praćenju rasprave o "alternativnom izvještaju" iz Ženeve zajedno sa Daliborom iz Udruženja distrofičara. Zatim sam u Beogradu za našu Organizaciju preuzeo JAWS/MAGic tri tastature i 3 CD-a za program Fine Reader. Poslije podne sam se sreo sa Nezom Đurkić, predsjednicom Gradske organizacije slijepih Novi Sad. Razmjenili smo iskustva o radu naših organizacija, uključujući i iskustva vezana za dvojno članstvo.

  Utorak, 11. novembar 2014

  Na našu e-adresu stiglo je nekoliko poruka sa ponudama za projekte u kojima objektivno nećemo moći učestovati. Stiglo je i obavještenje o manifestaciji u Tuzli. Nekako 3. decembar, međunarodni dan invalida svi žele da obilježe tako da zovu i druge organizacije. A te pozvane organizacije takođe žele da obilježe ovaj dan. Kako ćemo ove godine u Tesliću obilježiti 3. decembar, međunarodni dan invalida, ostaje da se vidi.

  Četvrtak, 13. novembar 2014

  Jedna nova prijava člana, opet starija osoba i iz udaljenijih mjesnih zajednica naše opštine. Iz Srbca nas zovu na perušanje kukuruza...

  Utorak, 18. novembar 2014

  Jutro je počelo sa olujnom kišom pa nisam otišao do kancelarije. Treba da odnesem nove JAWS/MAGic tastature, da se instaliraju drajveri i podesi MAGic. U kancelariju je navratila majka jednog našeg člana. Interesuje se za mogućnost nabavke računara. Postoji dobra šamsa da dobijemo još jednog člana koji će da koristi računar.

  Srijeda, 19. novembar 2014

  Umjesto juče, okupili smo se danas u kancelariji. Radno je, po običaju i dosta priče koja baš i nema veze sa našom organizacijom. Meni je ovo bio baksuz dan. Dolazeći u kancelariju saznao sam da moram ponovo u "CIPS" da me slikaju za pasoš. Predao sam zahtjev za novi pasoš prije 20 dana i kada sam planirao da idem da podignem novi, saznao sam da slikanje nije bilo uspješno te da moram ponovo na slikanje i čekanje još 20 dana.

  Otvorili smo nove JAWS/MAGic tastature i konstatovali da sve tri nove tastature imaju fizičko oštećenje. Sa prednje desne strane na svakoj tastaturi polomljen je onaj dio na kojeg se naslanjaju ruke kada se kuca. Tastature ćemo slikati i pokušati dobiti nove mada znamo da će to biti prilično komplikovana aktivnost.

  Zvala je Toma Stanojević iz kola Srpskih sestara sa željom da dogovori detalje za narednu posjetu. Mi predlažemo da to bude četvrtak 27. novembar. Nataša je podigla gotovinu te nam je blagajna ponovo u funkciji.

  Četvrtak, 20. novembar 2014

  Redovan radni dan. Didi je došao još u 09:00 a ja nekoliko minuta kasnije. Slikali smo tastature i poslali slike u Beograd te očekujemo da dogovorimo detalje šta da dalje radimo.

  Pozvao sam Dalibora iz Udruženja distrofičara da dogovorimo detalje za susret sa predstavnicima kola Srpskih sestara. Takođe, dogovorili smo detalje oko dopisa za opštinu Teslić u kojem ćemo inicirati da se povodom 3. decembra u opštini organizuje prijem predstavnika organizacija koje okupljaju osobe sa invaliditetom. Tokom dana predali smo taj dopis i očekujemo pozitivan odgovor.

  Bio sam u "CIPS" i slikao se za pasoš. Ovo i ne bi trebalo da se nalazi u ovom dnevniku ali sam prilikom odlaska u "CIPS" naišao na izuzetnu ljubaznost koja se rijetko sreće kada su u pitanju osobe sa invaliditetom. Ovog puta razlog te ljubaznosti nije moj invaliditet već greška koju su napravili službenici prilikom predaje zahtjeva za zamjenu pasoša pa su su se sada sjetili da trebaju biti i ljubazni i pažljivi jer se radi o osobi sa invaliditetom.

  Ponedeljak, 24. novembar 2014

  Trebalo je da se u subotu održi sastanak projektnog tima u vezi detalja realizacije projekta "Nabavite nam opremu". Mnogo je bilo razloga da se nismo mogli sastati. Juče sam se javio Tomi Stanojević i dogovorio detalje da posjeta predstavnika kola Srpskih sestara bude u četvrtak 27. novembra. Ostale detalje dogovaramo sutra.

  Danas su nam u posjeti bili Janja Penava i Zumreta Galijašević. Janje se svi rado sjećamo jer je kod nas bila angažovana u projektu "Omogućite nam da pokažemo šta možemo" kada je radila obuku u samostalnom kretanju. Zumreta nam je uvijek drag gost. Pokazali smo im šta je novo u našoj organizaciji od posljednje njihove posjete. Prije svega tu je program "MAGic" za slabovide osobe, neke izmjene u samoj kancelariji. Slikali smo se zajedno sa slikama Filipa Višnjića, Luja Braja i Helen Keler. Završili posjetu uz toplu nes kafu u hotelu Kardijal.

  Popodne u 17:00 sastao se projektni tim. Razgovaralo se o detaljima projekta "Nabavite nam opremu". Prva faza realizacije je završena. Uspješno u nabavci softvera i potpuno neuspješno u oblasti nabavke udžbenika za naše učenike. Već pet mjeseci pokušavamo da sarađujemo sa Specijalnom bibliotekom za slijepe Republike Srpske iz banja Luke. Prvi sastanak o saradnji je održan još 1. jula, dakle prije skoro pa pet mjeseci a još nismo dobili ni jedan ujdžbenik niti se zna kada ćemo ga dobiti. Posao je opet pao na roditelje učenika a naša Organizacija se pobrinula da obezbjedi odgovarajući softver koji će ovih dana biti podjeljen.

  U tom pokušaju da se sarađuje bilo je mnogo telefonskih kontakata, mnogo obećanja i još ko zna čega sve... Malo je reći da je u odgovorima koje smo dobijali bilo previše "ne istine". Za ovo treba koristiti druge termine. Kako ćemo se narednih dana nekim drugim povodima naći u medijama, prilika je da ukažemo i na tu neuspješnu saradnju.

  Utorak, 25. novembar 2014

  Ovo je jedan od onih dana kada se radi punom parom... Dan je počeo sa toplom sirnicom u kojoj baš i nije bilo mnogo sira. Pozvali smo Dalibora iz Udruženja distrofičara i dogovorili detalje za četvrtak. Očekujemo da će nas biti oko 20 učesnika. U kancelariji su Dragoslav, Nataša, Armin i Didi. Tokom dana došla su i dve osobe u vezi nekih potvrda za naše članove.

  Telefonom sam kontaktirao nekoliko članova i pozvao ih da dođu u četvrtak. Svoj dolazak potvrdili: Stanko, Jelena, Nada, Željko, Nenad, kasnije je došao i Tihomir u kancelariju te i on potvrdio svoj dolazak.

  Prijavili smo Dragoslava za učešće na okruglom stolu u Prijedoru za 2. decembar koji će se baviti temom zapošljavanja i samozapošljavanja. A u vezi te prijave tokom dana poslali savezu podatke o broju naših članova koji aktivno traže posao.

  Obavio sam telefonski razgovor sa direktorom Specijalne biblioteke za slijepe Republike Srpske. Ovaj razgovor će mi svakako ostati dugo u sjećanju. Već duže vrijeme shvatamo da od saradnje sa ovom bibliotekom nema ništa. Direktor mi je potvrdio da u ovom pologodištu nema ništa od udžbenika, pa tako svojevremeno obećanje o sigurnom rješenju ovog problema pade u vodu i prije nego što se bilo šta konkretno uradilo. Nema sigurnog obećanja da će i u drugom pologodištu nešto biti.

  Pita me direktor šta je u ovom času prioritet? Nakon tri mjeseca trajanja školske godine on pita šta je prioritet? Jedini odgovor koji se može dati da su ovom času prioriteti učenici. I da baš na tom sastanku kada smo dogovarali saradnju nisu bili i učenici koji su vrlo konkretno govorili šta je prioritet.

  Ipak, biser iz tog razgovor je direktova reakcija kada sam rekao da ćemo mi nastaviti sami da spremamo udžbenike. Upozori on mene da li znam da tim kršimo zakon o autorskim pravima te i još neke zakone? Rekao sam da znam koje sve zakone kršim ali ako slijepom učeniku ne omogućimo da se školuje onda ih kršimo mnogo više. Pa tako ako učenik sebi kupi udžbenik, te ga prilagodi i koristi na način koji je njemu jedini mogući način, elektronski format, onda je to kršenje nekoliko zakona. Pitam ja njega a da li on zna da krši taj isti zakon, te da li zna koliko je nelegalnim putem u ukupan fond knjiga u specijalnoj biblioteci ušlo knjiga i sa mailing liste "Knjigoteka". Reče da zna... I tu je za mene bio kraj razgovora. Ostao sam dugo pod utiskom tog razgovora jer da ovako može da razmišlja direktor Specijalne biblioteke za slijepe ipak nisam mogao vjerovati.

  Četvrtak, 27. novembar 2014

  Po ranijem dogovoru danas smo se okupili da se družimo sa predstavnicima kola Srpskih sestara "Srpkinje" iz crkvene opštine Teslić. Bile su: Toma, Rozika, Vida i pop Boro. Zajedno sa distrofičarima, novinarima i ostalim, danas je kroz kancelariju prošlo više od 25. osoba.

  Ovi sastanci i druženje postaje tradicionalno, povod je to da se i naši članovi okupe u nešto većem broju nego obično. U popodnevni satima objavljeni su TV prilozi o ovom druženju.

  Decembar 2014.

  U ovom poglavlju se nalaze hronološki poredani događaji za decembar 2014. Korisnici čitača ekrana Koriste prečice: h, za sledeći događaj. Shift+H, za predhodni događaj.

  Utorak, 2. Decembar 2014

  Zima lagano steže. Jutro je hladno i baš ako ne moram, neću ni ići u grad. Juče sam dogovarao detalje oko sutrašnjeg dana osoba sa invaliditetom. Dragoslav i Nataša su danas u Prijedoru na okruglom stolu posvećenom zapošljavanju i samozapošljavanju slijepih. Didi je danas u Sarajevu tako da će kancelarija biti kratko otvorena. Za to će se potruditi Armin.

  Potvrđeno, načelnik opštine će primiti predstavnike organizacija osoba sa invaliditetom u četvrtak, 4. decembra u 10:00. Detalje dogovaramo večeras i sutra.

  Četvrtak, 4. Decembar 2014

  Danas je u opštini Teslić održan okrugli sto u povodu međunarodnog dana osoba sa invaliditetom. Organizator je bio načelnik opštine Teslić Dr. Milan Miličević. Treba ovdje napisati da je do ovog okruglog stola došlo zahvaljujući inicijativi iz naše Organizacije. Da zaključim, bolje ikako nego nikako.

  Iz naše organizacije su bili: Dragoslav kao sekretar, Nataša i naš gost Mira Ristić kao glavni donator finansijskih sredstava za projekt "Nabavite nam opremu". U Opštini su pokazali interes za naš projekt i probleme koji nas prate u njegovoj realizaciji.

  Ponedeljak, 8. Decembar 2014

  Ja sam danas u Pirotu u Narodnoj biblioteci Pirot. Instaliram dva JAWS-a, dva anReader-a, dva MAGic-a i jedan Fine Reader. Sve legalni software. Zanimljiv projekt u koji je ušla Narodna biblioteka sa željom da svoje usluge približi i slijepim i slabovidim osobama. Svakako me očekuje još jedan odlazak od nekoliko dana a radi obuke kako bi se instalirana oprema stavila u funkciju.

  Utorak, 9. Decembar 2014

  Savez slijepih Republike Srpske nam ovih dana šalje nekoliko dopisa. Između ostalog poslali su nam i "Javni poziv za raspodjelu prihoda od igara na sreću za drugo polugodište 2014. godine. Savez u svom dopisu predlaže svima da se odazovu na ovaj poziv. Rok za slanje je po njima do 19.12.2014. godine mada to nije datum objavljivanja poziva.

  Mi smo danas poslali direktoru Specijalne biblioteke za slijepe, gospodinu Želimiru Radinović pismo u kom smo izrazili nezadovoljstvo našom saradnjom sa bibliotekom. Pismo će biti sadržaj ovog dnevnika, pa o detaljima neću ovog trenutka pisati.

  Četvrtak, 11. Decembar 2014

  Danas se u organizaciji razgovaralo o mogućem projektu a u vezi javnog poziva i sredstava lutrije Republike Srpske. Ovaj projekt bi trebalo da se radi bez mog velikog učešća. Ja sam spremio dokumentaciju za drugi tender za nabavku medecinske opreme i tiflo-pomagala. U ponedeljak bi trebalo da o tom raspravlja komisija te da se tender i objavi.

  Petak, 12. Decembar 2014

  Ja sam danas u Požegi u osnovnoj školi Petar Leković instalirao anReader, NVDA i demo verziju JAWS-a. U Požegi su vodili akciju da se skupe sredstva i kupi jedan anReader. Radi se o akciji kojom se pomažu dva slijepa učenika u ovoj školi. Zanimljivo je da je ovu akciju vodila žena iz Požege koja je inače Dobojka. Akcija vrijedna poštovanja i zato sam pokazao spremnost da i sam pomognem kroz dodatnu obuku onih koji će da rade sa ovim računarom i djecom u školi.

  Ponedeljak, 15. Decembar 2014

  Danas je 15. decembar, dan Međunarodnog jezika Esperanto. Dan jezika za kojeg kažem i pišem da je moj maternji jezik. Didi je u kancelariji pa mi je i čestitao taj dan. U kancelariji su još Dragoslav, Nenad, Armin, Timka i Nataša. Donešena je odluka o tenderu broj 2 kojim se nabavlja medecinska oprema i tiflo-pomagala za našu organizaciju i naše članove. Tender važi od 16. do 31. decembra.

  Razgovaralo se o mogućem projektu, stigao je i Duško Stojanović koji treba da pomogne oko razrade ideje i izrade projekta. Nadam se da će ideja biti realizovana.

  Slavica nas je obavjestila da imamo 20 minuta vremena da odlučimo ko će sutra ići u Doboj Jug na radionicu koju organizuje koalicija invalidskih organizacija regije Doboj. U ovom času jedino je sigurno da može ići Armin.

  Utorak, 16. Decembar 2014

  Poslao sam odluku o tenderu na osam adresa. Dvije adrese iz Teslića, jedna iz Sarajeva, dvije iz Hrvatske i tri iz Srbije. Nadam se da će odziv biti dobar i da ćemo dobiti dobre ponude.

  U Doboj Jug je išao samo Armin iz naše organizacije.

  Utorak, 23. Decembar 2014

  Lagano se približava kraj godine. Osim što razmišljam o novoj 2015. godini, treba i mnogo toga dovesti na svoje mjesto u Organizaciji. Iz koalicije regije Doboj insistiraju na održavanju okruglog stola na temu lokalnih akcionih planova u oblasti invalidnosti i finansiranju organizacija iz budžeta opština u narednim godinama. Razgovarao sam sa članovima i sa predstavnicima Udruženja distrofičara, te smo zaključili da je organizacija takvog okruglog stola do kraja ove godine nemoguća. Ja sve manje i manje pratim rad regionalne kolacije.

  Ponovo hvatam članove na ulici. Jutros je prijavljen još jedan član. Starija osoba iz Osijevice. Lagano broj članova prelazi broj 60.

  Srijeda, 24. Decembar 2014

  Danas sam bio u Derventi u centru "Budućnost". Podešavao JAWS, podešavao brajevi redak i pokušao da njihovom defektologu pomognem da što bolje upozna rad čitača ekrana. Mada je Derventa prilično blizu, ipak je put do nje malo više komplikovan. Iz kuće sam izašao prije 05.00 ujutro a vratio se kasno uveče, nekako oko 19:45. Drago mi je da i ovaj centar nabavlja sve više i više novijih računara, softvera i druge opreme koju koriste slijepe osobe.

  Četvrtak, 25. Decembar 2014

  Zvanično, u kancelariji se radi još samo u utorak, ipak, biće potrebe da se još nekoliko dana dođe i sve sredi za kraj ove 2014. godinu. Kompletirao sam listu članova koji dobijaju besplatan JAWS i anReader. Didi radi još jedan dan a onda se vraćamo na redovna dežurstva.

  Završeno je učlanjivanje još jednog člana, zanimljivo da je to opet radnik mog bivšeg preduzeća "Borja", opet još jedan Borjanac. Iz Foče nas je zvala Ivana, asistent na defektološkom fakultetu koja skuplja podatke o djeci, učenicima koji su uzrasta do 18 godina. Dragica Bekanović je poslala poziv za sastanak koalicije u Doboju za ponedeljak, 29. decembra. Tako nekako kako dolazi kraj godine, svi bi da završe poslove koji nisu završeni tokom ove godine.

  Utorak, 30. Decembar 2014

  Danas je zadnji radni dan u kancelariji u ovoj 2014. godini. Ovo je i zadnji radni dan za Didija koji je u proteklih tri mjeseca bio angažovan da utorkom i četvrtkom radi od 09:00-12:00. Mene je u krevet oborila temperatura pa već dva dana nisam dolazio u kancelariju.

  Slučaj Bogdanić lagano postaje i predmet naše Organizacije. D. Bogdanić je već bio u našoj kancelariji a danas sam saznao od bivše komšinice da ga je srela u gradu te da traži mene jer mu je preporučeno da se meni javi. Od ovog slučaja ruke su digli Centar za socijalni rad, stanica javne bezbjednosti pa je ostalo izgleda jedino da se mi u organizaciji bavimo.

  Ovaj dnevnik za ovu godinu ću ovdje završiti uz jednu stavku da će ovaj dnevnik biti sutra uređen kako bi bio ispravno prikazan po godinama. U sljedećoj nastavljam da ga vodim ali pod godinom 2015.

  Valid (HTML5)
  Valid CSS!
  Level A conformance icon,
W3C-WAI Web Content Accessibility Guidelines 1.0