Alati pristupačnosti:

 • • OOSS Teslić - Dnevnik u 2011.
 • • OOSS Teslić - Dnevnik u 2012.
 • • OOSS Teslić - Dnevnik u 2013.
 • • OOSS Teslić - Dnevnik u 2014.
 • OOSS Teslić - Dnevnik u 2015.

  Na ovoj web strani se nalaze događaji koje sam upisao u dnevnik za mjesece: januar.

  Januar 2015.

  U ovom poglavlju se nalaze hronološki poredani događaji za 2015. Korisnici čitača ekrana Koriste prečice: h, za sledeći događaj. Shift+H, za predhodni događaj.

  Četvrtak, 1. januar 2015.

  Četvrtak je, prvi dan, prvi puta u 2015. godini. Da nije praznik ovo bi bio radni dan u kancelariji. Novu godinu sam dočekao kod kuće sa povišenom temperaturom i povraćanjem. Nadam se da početak godine ne najavljuje ništa loše. U ovoj godini bi se trebalo dosta toga desiti. Prije svega slijede konačno promjene u rukovodstvu Organizacije a to uključuje i funkciju predsjednika. Trebalo je to da se desi još dosta ranije, ja sam odavno zreo da ne budem više predsjednik ali oni koji bi trebalo da vode Organizaciju nikako da zasuču rukave i urade ono šta se od njih očekuje.

  Nedelja, 4. januar 2015.

  Ovo je dan kada je rođen Louis Braille, dan kojeg u svijetu obilježavaju kao dan brajeve knjige, brajevog pisma i slično. Mi smo se u našoj Organizaciji dogovorili da ga obilježavamo kao dan naše Organizacije. U kancelariji imamo sliku Luja Braja. Ove godine ovaj dan nismo obilježili.

  Četvrtak, 15. januar 2015.

  Poslije nekoliko prazničnih dana, bolje reći prazničnih sedmica, danas je prvi puta u ovoj godini neko došao u kancelariju. Armin je donio poštu koja je stigla tokom proteklih dvije sedmice.

  Nedelja, 18. januar 2015.

  Moglo bi se reći da je ovo bio prvi radni dan u ovoj godini. Okolnosti su zahtjevale da to bude baš nedelja. Danas se u kancelariji sastala komisija za odabir ponuda po našem konkurentskom zahtjevu broj 2. Ovim zahtjevom prikupljamo ponude za medicinska i tiflo pomagala. Stiglo je nekoliko ponuda ali zbog nekoliko nejasnoća, komisija je samo evidentirala prispjele ponude a odluku će donijeti kada dobije neka detaljnija objašnjenja. Sastanku su prisustovali: Dragoslav Nedić, predsjednik komisije, Nenad Bubić i Boris Cvijanović članovi komisije, Nedeljko cvijanović, administrator u projektu i Nataša Nedić i Armin Glancer kao članovi Organizacije. Ja sam rad ove komisije pratio online preko Skype jer sam objektivno bio spriječen da prisustvujem.

  Četvrtak, 22. januar 2015.

  Danas se bavim organizovanjem prevoza jednog polov nog brajevog štampača za ličnu upotrebu iz Sarajeva. Poprilično komplikacija da taj štampač stigne do pošte u Lukavici, Istočno Sarajevo da bi brzom poštom bilo poslato za Teslić. Poslije nekoliko intervencija ipak u pošti u Lukavici kažu da je sve uredu i da će štampač u Teslić stići najkasnije u subotu do 12:00.

  Ponedeljak, 26. januar 2015.

  Lagano se vraćamo u redovne aktivnosti u Organizaciji. Štampač smo vratili sa servisa, neko zaglavljivanje papira i toner. Sitnica, platili smo samo 39 maraka. U Centar za socijalni rad smo poslali 5 očnih kartona. Opet oni kartone traže preko Udruženja distrofičara Teslić. Valjda smo im toliko mrski da nas ne žele ni kontaktirati. I neka smo takvi, ni oni nisu nama mnogo bolji...

  Utorak, 27. januar 2015.

  Još jedna prijava za novog člana. Tek odnesen očni karton, detalji drugi puta. Ne znam da li da se radujemo jer dobijamo mladog člana ili da žalimo što nam dolaze takvi članovi. Kasnije tokom dana ja i Armin smo otišli do Stanka na Đulić i pokušali da mu sredimo računar. Instaliran je legalni JAWS, greškom nije instaliran anReader. Stanko sada ima svoju email adresu, Skype i vjerujem da će online komunikacija sada biti bolja i Stankovo učešće u radu Organizacije.

  Četvrtak, 29. januar 2015.

  Spojio sam ugodno sa korisnim... Danas je slava, Časne verige. Kod brata ću na slavski ručak a prije toga sam u kancelariji instalirao JAWS i anReader Nataši na njen laptop. Učlanjena je Lidija, novi član, djevojka koja ima 20 godina. Odnesen je još jedan očni karton, nešto starija osoba iz Kamenice. Detalji kada se završi učlanjenje. Armin danas kupuje novi računar.

  Subota, 31. januar 2015.

  Danas smo ja i Didi proveli popodne kod Armina pokušavajući da mu stavimo u funkciju novi računar. Proradio JAWS, priča Snežana i ostala su podešavanja kakva su bila na starom računaru. Malo smo se namučili da vratimo naloge za Skype i Facebook jer je Armin pozaboravljao lozinke ali smo se nekako snašli i manje više sve doveli u red.

  Februar 2015.

  U ovom poglavlju se nalaze hronološki poredani događaji za februar 2015. Korisnici čitača ekrana Koriste prečice: h, za sledeći događaj. Shift+H, za predhodni događaj.

  Srijeda, 4. februar 2015.

  Juče su u kancelariji Dragoslav i Nataša sredili izvještaj blagajne za 2014. i predali Ružici račune za plaćanje. Plaća se telefon i popravka laserskog štampača.

  Danas je Duško Stojanović iz opštine poslao email poruku sa linkom koji vodi na opštinsku web stranu a na kojoj se nalazi: Javni poziv za finansiranje programa / projekata organizacija civilnog društva iz budžeta opštine teslić za 2015. godinu.

  Sredstva planirana budžetom opštine Teslić, po ovom pozivu, dodjeljuju se OCD sa teritorije opštine Teslić u skladu sa Odlukom o načinu finansiranja projekata OCD iz budžeta opštine Teslić.

  Ovo je vrlo bitan i važan poziv jer on mada se to u njemu ne kaže, u stvari predstavlja jedini način da se finansira rad naše organizacije.

  Petak, 6. februar 2015.

  Jutro je, oko 09:15 sam stigao na glavnu autobusku stanicu u Beogradu i za petnaestak minuta putujem za Kikindu. Tamo treba da pomognem da se jedna brajeva bilježnica stavi u funkciju. Rekli su mi da se radi o učenici prvog razreda gimnazije. Ovo me podsjeća na događaje od prije četiri godine kada sam to isto radio u Tesliću.

  Nažalost, nisam ništa posebno uradio jer tamo nije nabavljena prava bilježnica već samo jedna njena verzija i to ona verzija bez brajevog retka. Ipak, moj boravak nije bio uzaludan jer sam barem objasnio šta treba da se uradi da bi to bilo u funkciji.

  Uveče se vraćam za Beograd, vozim se autobusom Lasta prevoznikom koji važi za prevoznika koji ima najbolje autobuse ali iz mog iskustva i vrlo često loše konduktere. Jutros me je ispratio jak vjetar i neka kiša a uveče me dočekao snijeg i isto tako vjetar. Na stanici u Kikindi nisam mogao kupiti kartu za autobus jer su mi rekli da nemaju cijenu za taj autobus do Beograda već samo do Zrenjanina. Kupujem peronsku kartu a onu za autobus ću kupiti u autobusu. Kondukter komplikuje stvar te me između ostalog pita i što barem nemam pratioca. Kada sam mu rekao da mi piše punu kartu jer ja nemam povlasticu stvar se malo sređuje. Pitam ga da li mi može stati kod pančevačkog mosta, reče da može ali da me tamo mora neko čekati. Onda ja njega pitam: a šta ako me niko ne čeka, gdje ćete me voziti, ja nisam iz Beograda već iz Teslića, 309 kilometara daleko od Beograda. Daje mi kartu i kaže da košta 950 dinara i više ne spominje da me neko mora čekati...

  Utorak, 10. februar 2015.

  Od kako Didi nije angažovan, nemamo redovno dežurstvo u kancelariji. Dragoslav i Nataša dolaze u kancelariju i pokušavaju da se bave projektom. Dogovoren je sastanak mladih nezaposlenih članova za ponedeljak 16. februara 2015. a detalji projekta će se dogovarati u nedelju 15. februara 2015.

  Nedelja, 15. februar 2015.

  Danas su u kancelariji bili: Dragoslav, Nataša i Boris. Dogovarali su detalje o projektu ali se nije ništa napisalo jer ostali nisu došli.

  Ponedeljak, 16. februar 2015.

  Danas je održan sastanak mladih nezaposlenih članova. Oni su sami organizovali ovaj sastanak i razgovarali o problemu nezaposlenosti. Sastanku su prisustovali: Dragoslav, Jelena, Lidija, Nataša, Tihomir i Željko. Šest mladih nezaposlenih osoba u starosnoj dobi od 18-33 godine. Dogovorili su se da će učestovati u projektu, pratiti kurs za traženje posla i kurs za Engleski jezik.

  Četvrtak, 19. februar 2015.

  Tri dana se bavimo projektom. Nikada jednostavniji formular za prijavu na projekt i čini mi se nikada više posla. Ovaj projekt treba da vode sami mladi članovi, oni trebaju da ga pišu i realizuju. Utorak ja i didi pišemo tekst, juče Didi, Dragoslav, Nataša i Armin a danas ja i Nedeljko, te vjerovatno i večeras putem Skype ponovo o projektu...

  Ponedeljak, 23. februar 2015.

  Konačno, danas je predat projekt u opštinu. Za razliku od ranije kada smo ja, Aleksa i Nedeljko dolazili popodne u kancelariju i sjedili satima i pisali projekt, ovog puta je pokušano da se u hodu uz česte konsultacije putem Skype sve završi. Uz učešće nekoliko naših članova koji se prvi puta uključuju u pisanje projekta, ipak iskustvo daje najbolji rezultat.

  Projektom "Učimo za bolje sutra" želimo obuhvatiti tri oblasti: mlade i nezaposlenost, pripremu udžbenika za učenike i studente i opismenjavanje za brajevo pismo. Konačan iznos je veći od 6.000 km. Projekt bi se realizovao od 01.05.2015. do 31.12.2015.

  Petak, 27. februar 2015.

  Kraj prošle i početak ove godine je obilježen i sa nekoliko zahtjeva naših članova da po osnovu prava iz pravilnika o ortopedskim pomagalima dobiju novi računar. Tako se danas u organizaciji pojavljuju dva takva zahtjeva. Naša organizacija izdaje potvrde o održanoj obuci.

  Mart 2015.

  U ovom poglavlju se nalaze hronološki poredani događaji za mart 2015. Korisnici čitača ekrana Koriste prečice: h, za sledeći događaj. Shift+H, za predhodni događaj.

  Ponedeljak, 02. mart 2015.

  U kancelariji sam pokušao srediti prvi računar. Update je tako česta pojava da skoro svaki mjesec treba podešavati računare. Danas u 12:00 se otvaraju koverte u vezi prijava za projekt. Zanimljivo da otvaranje nije javno.

  Utorak, 03. mart 2015.

  U kancelariji su Dragoslav, Armin i Nataša. Dogovaraju detalje za 8. mart. Nadam se da će se i ove godine održati druženje naših žena u kancelariji.

  Četvrtak, 05. mart 2015.

  Trebalo je da danas budem u kancelariji u vremenu 09:00-12:00 ali je snijeg i kiša odlučili da ne odem. Zato telefoniram i od kuće obavljam određene poslove. Saznao sam da postoji mogućnost da nam se odobri uvoz brajevog redka bez PDV i carine. Procedura je komplikovana ali vrijedi jer štedimo više od 1.000 Eura kojih inače nemamo.

  Iz Saveza su nam poslali anketni formular - socijalna karta. Rekoše u email poruci da treba što prije popuniti. Inače od početka nove godine iz Saveza nam nije stizala nikakva pošta. Ovo je stiglo tek nakon naše intervencije.

  Petak, 06. mart 2015.

  Nataša je dogovorila detalje. Okupljanje povodom 8. marta je u ponedeljak 9. marta oko 13:00 u kancelariji naše organizacije. Biće neki skroman poklon, sok, kafa i zakuska.

  Ponedeljak, 09. mart 2015.

  Došao sam rano u kancelariju, sve je krenulo kako treba. Prvo sam se ošišao a onda do kancelarije. Stigli su didi, Dragoslav, Nataša i Lidija. Dogovaramo detalje za današnje druženje žena a u povodu 8. marta. Didi je očistio kancelariju, Dragoslav i Nataša su otišli u banku da uplate poklone za naše članice. Ja sam na računaru korisnik 2, instalirao najnoviju verziju anReadera.

  Onda je za mene krenulo naopako. Jak bol u stomaku me je prvo doveo da se mučim a vrlo brzo sam otišao kući i proveo prilično teško preostali dio dana.

  U ranim popodnevnim satima je počelo druženje žena. Bilo ih je 11. Osim naših članica tu su još bile i Slavica Parežanin iz Udruženja distrofičara Teslić i Ružica Panić koja nam vodi knjigovodstvo. Pored 11 žena bila su i 5 muškaraca. Uz skroman poklon, obezbjeđen je ručak. Organizatori današnjih aktivnosti rekoše da je bilo sve dobro organizovano i da su svi zadovoljni napustili kancelariju.

  Kasnije je stigla vijest da nam projekt "Učimo za bolje sutra" prolazi u opštini. Ne znamo još sa koliko finansijske podrške ali najbitnije da prolazi...

  Ponedeljak, 16. mart 2015.

  Nije me u kancelariji bilo sedam dana, ni ostalih članova isto toliko nije bilo. Snijeg, kiša, vjetar i ponešto drugo su nas zadržali kod kuća. Zato se danas radilo dosta. Došao sam u kancelariju još u 08:30 sa namjerom dok ne dođu ostali da sredim jedan računar. Susret sa Dušanom Kuzmanović, mojim prijateljom i saradnikom ove Organizacije mi je potrošio dosta vremena. Kuzmo se vratio na posao poslije svih događaja vezanim za mogući sudski spor pred sudom BiH u vezi ratnih zločina. Svaki susret sa Kuzmom me raduje a ovog puta sam saznao da je pri kraju svoje knjige o Kuzmanovićima.

  Dogovoren je za sutra u 11:00 sastanak sa predstavnikom biroa za zapošljavanje iz Teslića. Razgovaramo na temu realizacije našeg projekta "Učimo za bolje sutra" a u kom je prva aktivnost vezana za naše nezaposlene članove. Kako će ova aktivnost prva da krene, to moramo da počnemo već sada sa pripremama, mada projekt još nije zvanično odobren, niti su potpisani ugovori.

  Došla je i Ružica Panić, naš knjigovođa. Plaćamo račun za telefon, plaćamo Saši Popović račun kojeg mi inače jutros dade na ulici dok sam dolazio u kancelariju. Plaćamo APIF agenciji uslugu za predaju godišnjeg finansijskog obračuna. Plaćamo i Ružici, odnosno njenoj agenciji uslugu za vođenje knjigovodstva. Plaćamo i 6 mjerača šećera u krvi preduzeću "Frondis". Možda smo još nešto platili čega se ovog časa dok pišem dnevnik ne mogu sjetiti.

  Navratio je ali se kratko zadržao Nenad Bubić, član Upravnog Odbora a Dragoslav, Nataša, Armin i Didi su ostali do kraja. Održali smo jedan radni sastanak na kom smo se dogovarali o nekoliko detalja. Prije svega da se vezano za projekt "Učimo za bolje sutra" obezbjedi da već od početka aprila kancelarija bude otvorena u okviru radnog vremena. Dogovaramo da se subota i to ona prva u mjesecu aktivira kao dan Organizacije. Nismo baš tu svi do kraja saglasni ali ipak je dogovoreno da će se krenuti sa aktivnostima u prvoj suboti u aprilu, maju i junu. Dalje kako kasnije odlučimo. Dogovaramo da Didi i Armin u srijedu idu u Doboj Jug, na druženje i takmičenje koje organizuje "Udruženje paraplegičara i oboljelih od dječije paralize općine Doboj Jug". Sa ovim udruženjem sarađujemo u okviru regionalne koalicije regije Doboj.

  Sutra sam ponovo u kancelariji, valjda sutra dovršim sređivanje kompjutera zbog kojeg sam danas poranio.

  Utorak, 17. mart 2015.

  Redovan radni dan u kancelariji. Danas nije bilo novih članova ili članova koji su došli zbog nekih redovnih poslova. Dogovoreno sa Udruženjem distrofičara da Armin ide sa njima u Doboj Jug. Odlazak kombijem u 11:30.

  Oko 11:00 došao je Mišo Stojanović, rukovodilac biroa za zapošljavanje iz Teslića. Po ranijem dogovoru razgovaramo o našem projektu i mogućnosti da naših 7 članova bude obuhvaćeno obukom koju inače realizuje biro a koja se odnosi na pisanje CV, biografije, motivacionog pisma. Kako se predstaviti i prijaviti na konkurs.

  Razgovor smo završili oko 12:00, prisutni članovi su rekli da su razgovorom zadovoljni. Ostaje da sutra dostavimo zvanično pismo namjere te da pošaljemo i spisak naših nezaposlenih radi provjere statusa kojeg imaju kod biroa.

  Četvrtak, 19. mart 2015.

  Poranio sam do grada. Negdje u gradu sam osjetio da me boli noga i usporio sam hod. Na uglu ulica Krajiških brigada i Aleksandra Rajkovića me zaustavi neka žena. Ide iz pravca zgrade gdje naša Organizacija ima kancelariju. Hoće nešto da mi da jer otvara tašnicu. Pomislih, neko od naših članova poslao neki dokument, možda očni karton. Onda žena reče: evo ti pa neka ti neko nešto kupi... Odmahnu rukom i rekoh: Jesam slijep ali nisam prosjak... Skoro da sam potrčao ka kancelariji a žena iza mene viče: nisam ti ni rekla da si prosjak, dabogda progledao... Koliko sam požurio da sam prošao skretanje ka ulazu u zgradu te sam se morao vratiti da bi došao do ulaza.

  Otišao sam ranije iz grada nekako pod utiskom pa do kada će mi davati novac na ulici? Ostali članovi me zezaju pa što je nisi doveo u kancelariju i rekao da slijepih ima još te da svima udjeli ponešto...

  Stigle su poruke iz saveza slepih Srbije, to su ponude za mjerače pritiska krvi sa govornom podrškom. Plaćamo u ponedeljak a preuzimamo kada za to bude prilike.

  Petak, 20. mart 2015.

  I ja i Dragoslav danas bolujemo, on ima temperaturu, mene boli noga a ostale boli briga. Došao je Didi i uradio zahtjev za biro za zapošljavanje i spisak nezaposlenih. Ostale aktivnosti čekaju ponedeljak.

  Ponedeljak, 23. mart 2015.

  Danas smo uplatili 12 mjerača pritiska sa govornom podrškom. Očekujem da sljedeće sedmice to preuzmemo zajedno sa mjeračima šećera te da do Uskrsa organizujemo podjelu našim članovima.

  Kontaktirao sam upravu za inderektne poreze Bosne i Hercegovine i dobio prvo uputstvo kako da dobijemo odluku o oslobađanju od plaćanja PDV-a i carine za brajeve redke koje planiramo da uvezemo. Biće tu dosta administracije...

  Četvrtak, 26. mart 2015.

  U kancelariji sam se zadržao kratko. Nije niko dolazio od članova. Kontaktirao sam Duška stojanović u vezi detalja za kurs Engleskog jezika. O detaljima razgovaramo poslije 6. aprila. Privatno mi Duško reče da postoje velike mogućnosti da će i on u diplomatiju pa će kurs voditi neko drugi.

  Kod Armina sam u stanu sredio da ponovo radi anReader Snežana kao i Skype. Vratio sam se u kancelariju da uzmem brajevog papira jer sutra putujem u Tuzlu. Na ulazu u zgradu srećem nekoliko radnika iz moje bivše firme. Božo, Nada a onda i komšinica Zaga. Prepričavamo događaje one šaljive ali one svakodnevne.

  Petak, 27. mart 2015.

  Jutros sam oko 07:45 krenuo ka gradu, čekam Didija kod opštine pa zajedno putujemo u Tuzlu u Udruženje građana oštećenog vida Tuzla. Po ranijem dogovoru tamo idem da podesim brajevi štampač i instaliram program za brajevu štampu. Ovo treba da uradim po dogovoru sa Asistansijom D.O.O. iz Sarajeva, mada poznajem Tifu, izvršnog direktora UGOV Tuzla pa detalje dogovaram i sa njom. Podesio sam štampač i instalirao DBT program. Sve radi osim neki podešavanja u tekstu kao što su podešavanja margina i slično.

  U UGOV Tuzla sam ostao oko 5 sati. Planiram da se vratim istim autobusom iz Tuzle kojim sam i došao ali mi autobus kod glavne stanice ne staje pa tako mjenjam plan i vraćam se nekim autobusom za Jelah pa taksijem do kuće.

  Ponedeljak, 30. mart 2015.

  Prije podne sam u kancelariji. Provjeravam poštu i dogovaram kako da preuzmemo mjerače pritiska i šećera u krvi. Sve je uplaćeno, sve je spakovano samo se čeka da mi preuzmemo. Još nema informacije iz opštine kada se potpisuju ugovori vezani za projekte. Vjerujemo da će to biti sljedeće sedmice.

  Utorak, 31. mart 2015.

  Danas smo se dogovorili. Ja idem u četvrtak a Didi dolazi u petak i preuzimamo 12 mjerača pritiska i 6 mjerača šećera u krvi.

  April 2015.

  U ovom poglavlju se nalaze hronološki poredani događaji za april 2015. Korisnici čitača ekrana Koriste prečice: h, za sledeći događaj. Shift+H, za predhodni događaj.

  Četvrtak, 02. april 2015.

  Jutro je, rano je. Stigao sam u Beograd oko 04:30. Malo lutam beogradskim ulicama, krenuo sam ka Brankovom mostu. Nema nikog na ulici, samo ja i psi lutalice. Nije baš bilo pametno što sam krenuo ka mostu ali sam se na kraju ipak snašao i stigao do Zelenog venca. Moj Loadstone je i ovog puta bio najbolji prijatelj.

  U kancelariji preduzeća "Gloria Ferrari" sam preuzeo mjerače šećera a kasnije u Jevrejskoj 24 sam preuzeo mjerače pritiska. Popodne sam kod prijateljice Vesne preuzeo i svoje neke lične stvari pa se lagano pakujem za sutrašnji povratak. Tri prilično velike torbe treba donijeti u Teslić.

  Petak, 03. april 2015.

  Na Zelenom vencu sam se našao sa Didijem, gradskim autobusom smo se odvezli do Novog Beograda po neke sitnice. Popodne smo dovršili pakovanje i uveče krenuli autobusom za Teslić. Imamo malo i sreće. Došao je veliki autobus a u njemu samo 8 putnika tako da se vozimo brzo bez mnogo zaustavljanja. U svojoj kući sa tri torbe stvari sam bio rano ujutro već u 04:30, isto kao i prije dva dana u Beogradu. Taksi me je dovezao do kuće i subota počinje sa sendvičem iz Beograda i toplom nes kafom.

  Četvrtak, 09. april 2015.

  Vrijeme je bilo loše, čak je snijeg padao te ne odlazim u kancelariju. Ni drugi ne dolaze. Danas smo prvi puta u kancelariji poslije pauze od 7 dana. Donio sam mjerače pritiska i mjerače šećera u krvi. Pokušavamo da saznamo kada će se u Opštini potpisivati ugovori o finansiranju projekata.

  Iz Saveza slijepih Republike Srpske stigla je e-mail poruka sa dosta priloga. To su zapisnici sa protekle sjednice predsjedništva, skupštine, planovi rada i još nekoliko drugih dokumenata. Zanimljivo, ponovo nismo imali priliku da prisustvujemo godišnjoj skupštini saveza. Ne mislim da smo nešto posebno propustili ali je ovo već više nego indikativno. Ne znam je li predstavnik MOS Doboj prisustovao?

  Utorak, 14. april 2015.

  Prošao je Uskrs, prošao je produženi vikend i lagano se vraćamo u redovne aktivnosti. Današnji dan je počeo sa dogovorom o pripremi za sjednicu Upravnog Odbora. Utvrdili smo dnevni red i još neke detalje u vezi tog sastanka. Popodne, kasnije tokom dana stigla je vijest da možemo doći u Opštinu i potpisati ugovor o finansiranju našeg projekta "Učimo za bolje sutra".

  U kancelariji Udruženja distrofičara smo se takmičili ko ima tvrđe jaje, jednostavnije rečeno, tucali smo se... 6 naših članova i 2 člana Udruženja distrofičara. 4 žene i 4 muškaraca. Pobjedila je Slavica, izvršni direktor UD Teslić te je tako ispalo da Slavica ima najtvrđe jaje.

  Srijeda, 15. april 2015.

  U Opštini sam potpisao ugovor o finansiranju našeg projekta "Učimo za bolje sutra". Odobreni iznos je 6.000 km a ukupan iznos projekta je 6.374 km. Do kraja mjeseca će se uraditi sve da počne realizacija projekta kako je i planirano od 1. maja. Prvi puta od kako realizujemo projekte, ja nemam neku konkretnu obavezu osim što ću u narednih nekoliko mjeseci kao predsjednik imati obavezu da pratim realizaciju samog projekta.

  Sredinom dana zajedno sa Arminom, Dragoslavom i Natašom sam posjetio našeg člana Stanka Simić. Ostao sam 2-3 sata u podešavanju računara.

  Četvrtak, 16. april 2015.

  Po ranijem dogovoru, danas je u 10:00 održana 9. sjednica Upravnog Odbora. Radilo se po skraćenom dnevnom redu a nova sjednica se planira za 28. april ili eventualno poslije 10. maja. Na sjednici smo se uglavnom bavili projektima.

  Iz projekta "Nabavite mi opremu" smo donijeli odluku o raspodjeli nabavljenog softvera, raspodjelu mjerača pritiska sa govorom i mjerača šećera u krvi. Nisu raspodjeljeni svi uređaji pa je potrebno da se konsultujemo i sa porodičnim ljekarima.

  U projektu "Učimo za bolje sutra" kurs Engleskog jezika će voditi Jelena vasiljević a ne Duško Stojanović kako je bilo očekivano. Očekujemo da uskoro dobijemo potrebne materijale za kurs kako bi to štampali na brajevom pismu kao i u uvećanom fontu.

  Utorak, 21. april 2015.

  Ovo je dan kojeg se nećemo rado sjećati. Danas je sahranjena Ljiljana - Ljilja radišić, majka našeg člana Đorđe Radišić i supruga našeg volontera Alekse Radišić. Ljilja je radila i predavala Biologiju u O. Š. Njegoš. Dugo je bolovala i nažalost nije se izborila sa teškom bolešću. Neka joj je laka zemlja i vječna slava. Kupili smo cvijeće i prisustovali sahrani na novom gradskom groblju u broju koji je bio moguć

  Zvali su iz Opštine, traže da do sutra dostavimo finansijski izvještaj o poslovanju Organizacije u 2014. godini. Na sreću taj izvještaj imamo u elektronskom formatu i dostavili smo ga ekspresno.

  Kontaktirao sam biro za nezaposlene. Provjeravam listu nezaposlenih osoba sa oštećenim vidom. Rekoše da svi naši članovi nisu bili prijavljeni kao osobe sa invaliditetom. Sada je to ispravljeno. O drugim osobama koje imaju oštećen vid a eventualno su prijavljene na biro nemaju podatak.

  Četvrtak, 23. april 2015.

  U kancelariji nemamo struje pa osim Armina, niko drugi i ne dolazi ovih dana. Kućni majstori pokušavaju da poprave struju ali ne mogu da nađu kvar. Nije samo naša kancelarija bez struje.

  Petak, 24. april 2015.

  Danas su mi javili da je kancelarija dobila struju. Ipak, neke aktivnosti tek sljedeće sedmice. Iz Saveza slijepih Republike Srpske stiglo je obavještenje u kojem piše:

  U prilogu Vam dostavljamo raspis za 17. pojedinacno i 10. ekipno kuglasko prvenstvo Saveza slijepih RS, koje ce se odrzati u Derventi 08.05.2015. godine na cetverostaznoj kuglani Sportskog centra "Olimp".

  Zanimljivo da se ovakvo obavještenje pošalje petkom i to još poslije 13:00 časova. Baš me interesuje ko je ovo sve pročitao baš danas a ko tek sljedeće sedmice u ponedeljak. Nažalost, ni ove godine nećemo biti u prilici da organizujemo učešće naših članova na takmičenju. Neki će da slave još Svetog Georga, neki da putuju a neki jednostavno neće biti u prilici da se organizuju.

  Ponedeljak, 27. april 2015.

  Iz Opštine Teslić, konkretnije, iz razvojne službe stigao je sljedeći poziv:

  Skupština opštine Teslić je dana: 30.12.2015. godine donijela Odluku broj: 01-022-108/14 o pristupanju izradi revizije Strategije razvoja opštine Teslić za period 2010-2015 godine, kojom je definisano da se uz reviziju postojeće strategije izvrši i izrada Plana kapitalnih investicija (u daljem tekstu PKI).

  U cilju uključivanja šire javnosti u proces izrade navedenih dokumenata Radni tim za izradu strategije koji je imenovala Skupština opštine navedenom odlukom, organizuje sastanak na kome će biti formirana partnerska grupa sastavljena od predstavnika različitih sektora (privreda, organizacije civilnog društva, zainteresovani pojedinci i sl.). Na sastanku će biti predstavljen način rada u izradi navedenih dokumenata.

  S ciljem da se obezbijedi mišljenje što većeg broja aktera u definisanju ovih veoma značajnih dokumenata za razvoj opštine Teslić, pozivamo vas da uzmete učešće u sastanku i izrazite svoju spremnost da učestvujete u radu Partnerske grupe. Sastanak će biti održan u sali Skupštine opštine (iznad zavoda za zapošljavanje) u četvrtak 30.04.2015. godine sa početkom u 12:00.

  Zanimljiv je ovo poziv i za našu Organizaciju koristan. Zanimljivo da sam u ovom pozivu uočio prilično velik broj grešaka. Između ostalog piše da je odluka donešena 30.12.2015. Istina, kasnije je stigao i pisani poziv kojeg nisam pročitao a možda u njemu ima manje grešaka. U svakom slučaju neko će od nas ići na taj sastanak.

  Zanimljivo je da u pozivu piše da će sastanak biti održan u sali iznad "zavoda za zapošljavanje" a mi u Organizaciji to zovemo biro za nezaposlene...

  Četvrtak, 30. april 2015.

  Za mjesec april ovo je zadnji zapis. Već sljedeći događaj će biti u maju. Za ovaj četvrtak 3 događaja:

  Danas je u kancelariji održan prvi sastanak projektnog tima za realizaciju projekta "Učimo za bolje sutra". Kasnije kada bude urađen zapisnik, biće ovdje postavljen link ka tom zapisniku. Nataša je zvanično imenovana za projekt menadžera, Didi je administrativni saradnik a u timu su i ostali kao što je predsjednik i sekretar organizacije te izvršioci pojedinih aktivnosti. Ovim projektom dobijamo, između ostalog, da nam kancelarija bude redovno otvorena utorkom i četvrtkom od 09:00-12:00. Ostale konkretne aktivnosti će menadžer uskoro predložiti a to uključuje datum početka, trajanje i završetak pojedinih aktivnosti.

  Danas je u sali iznad "Zavoda za zapošljavanje / biroa za nezaposlene" održan sastanak kojeg je Organizovala razvojna služba Opštine Teslić a na kom se govorilo o reviziji strategije razvoja opštine Teslić u periodu 2010-2015 i donošenja nove strategije o razvoju za 2015-2017 te plana kapitalnih investicija za isti period.

  Prisustovao sam tom sastanku, čak i diskutovao i bio jedan od dva diskutanta. Sastanak je bio više nego koristan i ako bude dovoljno razumijevanja, ima šamse da neke ideje iz naše Organizacije kao i ideje drugih OCD budu uvrštene u strategiju razvoja Opštine Teslić u naredne 3 godine. Više detalja u maju kada će u vezi ovog biti više aktivnosti.

  Stigao je još jedan poziv zadnjeg radnog dana u sedmici a odgovor treba dostaviti najkasnije do ponedeljka, prvog radnog dana naredne sedmice. Sutra je 1. maj, praznik rada pa ćemo nešto i raditi... U pozivu između ostalog piše:

  MyRight ured u Bosni i Hercegovini koordinira, a Koalicija organizacija osoba sa invaliditetom regije Doboj organizuje dvodnevni trening na temu: “Monitoring ljudskih prava osoba s invaliditetom u Bosni i Hercegovini”. Trening će biti organizovan u Doboju, Hotel "Integra" u periodu 13-14 05. 2015. godine. Cilj kojeg treba postići do kraja treninga je da učesnici:

  1. Biti upoznati s pojmom monitoringa, koji su ciljevi monitoringa, način na koji se monitoring sprovodi;
  2. Biti u stanju prepoznati značaj monitoringa za njihove organizacije, te zagovarati za planiranje sredstava za kontinuirano vršenje monitoringa;
  3. Spoznati da monitoring ne iziskuje prevelika sredstva ako je unaprijed dobro planiran, kao dio aktivnosti organizacije.

  Na ovaj trening pozivaju se do po dva predstavnika organizaicija osoba s invaliditetom koje su članice Kolaicije, koji obavljaju određene funkcije ili su aktivni članovi u svojim organizacijama i koji će biti u mogućnosti inicirati primjenu i podijelu znanja stečenog na treningu.

  Uz napomenu da i u ovom dokumentu uočavam dosta grešaka, ne znam je li me to uhvatilo proljeće ali grešaka sve više i više uočavam, vjerovatno i sam isto toliko pravim. Svakako će neko ići na ovaj trening. Šteta, ideja da ovaj trening bude u hotelu "Kardijal" nije prošla. Sutra ću dogovoriti ko ide na trening a onda ja odlazim na put 5-7 dana. Ni na tom putu neće baš biti veselo... Opet problematika računari, brajevi štampači i slično...

  Maj 2015.

  U ovom poglavlju se nalaze hronološki poredani događaji za maj 2015. Korisnici čitača ekrana Koriste prečice: h, za sledeći događaj. Shift+H, za predhodni događaj.

  Utorak, 05. maj 2015.

  Nataša je danas radila od 09:00-12:00 i to je prvi utorak u ovoj godini. Do kraja godine će se raditi i četvrtkom od 09:00-12:00 a kada krenu projektne aktivnosti i ostalim danima.

  Ja sam u Beogradu i danas sam u domu za slepe u Pančevu. Drugi puta sam u toj i u takvoj ustanovi. Još kao učenik sam čuo za ovu ustanovu. Čuo sam i da je tada tamo bilo strašno biti. Boraveći prošle godine krajem oktobra imao sam samo priliku da osjetim da je prostor lijepo uređen. Sada boravim duže, podešavam njihov računar u "internet klubu". Posebno me raduje da srećem Dragiju Nešić, moju školsku drugaricu koja je dvije generacije mlađa od mene. Srećem i još nekoliko drugih osoba koje su bile učenici u Zemunu, čak i onih koji su bili kada i ja.

  Dom za slepe u Pančevu je otvorena ustanova za trajni smještaj slijepih, kažu sada i drugih osoba sa invaliditetom. Utisci su da je taj smještaj dostojan čovjekovih potreba ali dom nikada neće zamjeniti kuću. Osjetio sam i to kada sam nakon dva dana ponovo došao i kada sam radio sa prvom grupom slijepih budućih korisnika računara.

  Četvrtak, 07. maj 2015.

  Ponovo sam u pančevu, nastavljam tamo gdje sam stao u utorak. Kasnije tokom dana odlazim u Kovin u posjetu kod prijatelja Nedeljka i ostajem kod njega do kasnih večernjih sati. Vraćam se linijskim taksijem i u Beogradu sam za manje od 30 minuta. Koja prednost vožnje linijskim taksijem. Što tako mi u Tesliću nemamo nešto za Doboj, Tešanj ili posebno, za Banja Luku.

  Naravno, danas u kancelariji nema nikoga. Drugi dan je Đurđev dana i svi ili slave ili odlaze na slavu. Sada dolazi ljetni period kada nema slava pa će se više raditi a manje slaviti.

  Petak, 08. maj 2015.

  Još danas sam u Beogradu, već večeras krećem nazad za Teslić. Mira iz Italije traži me da se čujemo preko Skype. Stigla je email poruka, treba da se šalje izvještaj o realizaciji projekta "Nabavite mi opremu". Dakle, već sutra će da bude radno.

  Ponedeljak, 11. maj 2015.

  Došao sam u kancelariju da preuzmem izvode za podračun preko kojeg realizujemo projekt "Nabavite mi opremu". Ukupno 24 izvoda u *.pdf formatu. Kasnije sam saznao da će u 13:00 biti sastanak u kancelariji Udruženja distrofičara sa predstavnicima službe razvoja iz Opštine Teslić a u vezi strategije razvoja opštine i plana kapitalnih ulaganja za period 2015-2017.

  Ostao sam cijeli dan u kancelariji, danas neću kositi dvorište. Na sastanak su iz opštine došli Dragan Mišić i Nataša Jovičić. Razgovarali smo o našim idejama za strategiju i za kapitalna ulaganja. Iz Udruženja distrofičara predlažu da se planira praviti dom za trajni smještaj osoba sa invaliditetom. Mi podržavamo tu ideju ali predlažemo da se u dokument o strategiji unesu najmanje tri stvari i to: podrška obrazovanju osoba sa invaliditetom, podrška zapošljavanju i poboljšanju pristupačnosti u gradu. Istovremeno, za dokument kapitalnih ulaganja predlagaćemo osnivanje centra za podršku obrazovanju osoba sa invaliditetom i za zapošljavanje osoba sa invaliditetom. Mislim da ima realnih šamsi da se takva ideja podrži.

  Utorak, 12. maj 2015.

  Danas nema Nataše pa radi samo Didi. Arminu je rođendan pa smo mu lično čestitali. Dovršavam sa dokumentacijom za Italiju. Sredio sam izvode, dokument sa tabelama o raspodjeli pomagala. Još sve da sredim sa računima i mogu sutra ujutro poslati.

  Didi i Boris su se dogovorili o detaljima za odlazak u Doboj. Iz Teslića se kreće oko 08:15. Na seminar se ide kombijem jer će Dalibor da vozi sebe i slavicu.

  Četvrtak, 14. maj 2015.

  Poslao sam izvještaj i kompletnu dokumentaciju u Italiju o našem projektu "Nabavite mi opremu". I sam se čudim koliko je tu dokumenata... Nadam se da će Mira pomoći da će se oni moći snaći u toj dokumentaciji.

  Didi i Boris su danas završili sa dvodnevnim treningom u Doboju. Mislim da baš i nisu previše oduševljeni ali i ako nisu i to je trebalo vidjeti.

  U kancelariji su danas Nataša, Dragoslav, Armin, Aleksa, Lidija i ja. Razgovaramo o fondu zdravstvenog osiguranja i odlukama o ostvarivanju prava na računar. Lidiju su odbili, žalila se i čeka odgovor. Takođe i Đorđe je bio odbijen pa se žalio i rješenje je pozitivno ali ga još nije dobio. Jedino šta smo mogli da zaključimo je da oftamolog ne ispunjava pravilno formular te da to dovodi do zabune.

  Ja i Aleksa smo se dogovorili da uradimo prijedloge za opštinu za strategiju i za kapitalna ulaganja. Udruženje distrofičara je već uradilo svoj prijedlog kojeg ćemo i mi podržati.

  Petak, 15. maj 2015.

  Sinoć je u Tesliću a ja mislim posebno na Banji Vrućici bilo loše vrijeme, moglo bi se reći oluja. Kod kuće nemam cijeli dan struju pa ne stižem da uradim neke dokumente koje je danas trebalo uraditi. Zvali su me iz Italije telefonom. Ne snalaze se u dokumentaciji koju sam poslao. Nisu baš najbolje uočili da sam poslao da izvještaja i da se računi nalaze baš u drugom izvještaju.

  Utorak, 19. maj 2015.

  Juče sam završio sa prijedlozima za Opštinu Teslić a koji se odnose na strategiju razvoja i plan kapitalnih ulaganja u naredne tri godine. Naša Organizacija predlaže podršku u obrazovanju i zapošljavanju te posebno ulaganje u osnivanje posebnog preduzeća koje bi zapošljavalo osobe sa invaliditetom. Zato danas radim druge stvari i nisam u kancelariji. Nataša kao menadžer radi svoj dio posla. Danas su u kancelariju dolazili predstavnici zavoda za zapošljavanje da dogovore detalje za obuku nezaposlenih.

  Na internetu čitam o okruglom stolu u specijalnoj biblioteci za slijepe na temu budućnost zvučne knjige kao i o predavanjima na temu dostupnosti bibliotečke građe. Kako me samo neke rečenice iz ovog teksta podsjećaju na događaje iz prošle godine. Zato mislim da je više nego dobro da smo se i ove godine odlučili da u projektu imamo pripremu udžbenika za učenike i studente.

  Stiglo je obavještenje ili rješenje iz privredne komore BiH da se brajevi redci ne proizvode u Bosni i Hercegovini a u vezi našeg zahtjeva da na uvoz budemo oslobođeni PDV-a i carine. Sada slijede kontakti sa upravom za indirektne poreze radi daljeg postupka do dobijanja rješenja.

  Četvrtak, 21. maj 2015.

  Danas je održan još jedan sastanak mladih nezaposlenih članova naše Organizacije. Razgovaralo se o prestojećoj obuci u saradnji sa zavodom za nezaposlene. Svi nezaposleni su došli na sastanak.

  Ponedeljak, 25. maj 2015.

  Ponedeljak je, 25. maj, nekada dan mladosti. Odmaram se od puta i boravka u Zagrebu. Tradicionalno, u drugoj polovini maja odlazim na takmičenje slijepih radioamatera. Ovog puta je to bilo 21. Otvoreno pojedinačno prvenstvo Zagreba i Ekipno prvenstvo slijepih "Croatia cup 2015." u amaterskoj radiogoniometriji za slijepe. Imam treće mjesto u ekipnom plasmanu zajedno sa Tomislavom Lilić iz Rijeke. Ipak, draže, imam i plaketu za mojih deset godina učešća. Meni ipak najdraže da sam tih desetak godina i učestovao u ovom takmičenju.

  Iz Zagreba nosim lijepe uspomene. Ovog puta sam nagovorio još nekoliko osoba da se pojave na takmičenju. Tako su se pojavila dva učenika iz Centra za slijepe u Sarajevu, Zumreta Galijašević iz Tešnja i Nedeljko Rakić iz Kovina. Svi nosimo lijepe uspomene i svi ćemo se sjećati između ostalog i kiše koja je padala dva dana.

  Na samom takmičenju pod šatorom sam se slikao sa Milanom Bandić, gradonačelnikom grada Zagreb i onako za sebe konstotavao da je gradonačelnik došao i po ovakvoj kiši. Koliko bi trebalo uložiti napora da mi u našoj Organizaciji nešto uradimo i da na takav skup dovedemo našeg gradonačelnika? Mi možda bi čak i uspjeli a koliko je onih drugih kojima to ne bih pošlo za rukom... Čitam danas po internetu da je Bandić u subotu bio čak na tri skupa osoba sa invaliditetom i svagdje je bilo neko takmičenje. Još dok sam se vraćao autobusom, Višnja mi je javila da je na Bandićevom profilu na facebook postavljeno nekoliko slika sa takmičenja, pa između ostalog i slika na kojoj se i ja vidim.

  U Zagrebu sam prvi puta bio na pozorišnoj predstavi "Novog života", sreo sam se lično sa Vojinom Perić te sa još nekoliko slijepih osoba. Šetao sam se po gradu sa Zumretom i Nedeljkom. Na trgu Bana Jelačića pijemo kafu i ponovo srećem one koji prose. Neka žena skuplja novac za račune za struju, stan i slično. Pokažem joj svoj bijeli štap te kažem što od mene tražiš. Onda se žena silno izvinjava i pravda da nije vidjela. Slične slike srećem i u drugim gradovima i kao da standard ili status neke države ne određuje hoće li biti prosjaka...

  Danas nastavljam aktivnosti u Organizaciji. Pokušavam dobiti telefonom upravu za indirektne poreze u Tuzli, da vidim za sljedeći korak u vezi zahtjeva za oslobađanje od PDV-a i carine za uvoz brajevih redaka. Telefon je cijeli dan zauzet. Skoro da vjerujem da je neko namjerno blokirao liniju.

  Utorak, 26. maj 2015.

  Kiša ne prestaje pa danas neću u grad niti u kancelariju. Razgovarao sam sa upravom za indirektne poreze i dobio objašnjenje šta dalje da radimo u vezi uvoza brajevih redaka. Danas uglavnom čitam poruke koje su stigle u posljednja dva dana.

  1. Iz koalicije invalidskih organizacija regije Doboj stiglo je obavještenje da trebamo u najskorije vrijeme odgovoriti i predložiti terenskog koordinatora za regiju Doboj. Taj posao je do sada radila Jelena Mišić. Predlaže se da to sada bude Zoran Panić. Takođe treba nominovati i člana programskog odbora. Nemam još dogovor sa članovima iz moje organizacije. Mada o svom stavu sami odlučujemo, konsultovaću i Udruženje distrofičara.

  2. Iz Saveza slijepih Republike Srpske stigao je poziv na 14. pojedinačno prvenstvo slijepih rs u šahu. U njemu piše još i ovo:

  Savez slijepih Republike Srpske u skladu sa planom i programom rada organizuje 14. pojedinačno prvenstvo slijepih RS za muškarce. Prvenstvo će se održati 05. i 06. juna u Prijedoru u prostorijama Međuopštinske organizacije slijepih Prijedor. Prvenstvo će se igrati po Švajcarskom sistemu uz tempo od 45 minuta po igraču. Prvenstvo je zatvorenog tipa i pravo učešća imaju samo članovi Saveza slijepih RS.

  Mi za ovo prvenstvo nemamo zainteresovanih članova, ipak, pokušaću razgovarati sa dva člana da probaju da odu na prvenstvo.

  3. Savez slijepih Republike Srpske nam je proslijedio poziv iz Ministarstva zdravlja vlade Republike Srpske u vezi raspodjele lutrijskih sredstava za prvo polugodište u 2015. godini. sredstva su namjenjena finansiranju projekata iz oblasti socijalne zaštite i humanitarne djelatnosti za organizacije i udruženja građana, ustanove socijalne zaštite i socijalno humanitarne organizacije u Republici Srpskoj.

  4. Iz Udruženja paraplegičara i oboljelih od dječije paralize općine Doboj Jug stigao je poziv na jednodnevno druženje i sportsko takmičenje revijalnog karaktera za osobe sa invaliditetom u takmičenju u šahu i gađanju iz vazdušne puške.

  5. Iz Opštine Teslić su nam poslali javni poziv pod naslovom: Iskoristi priliku ! To je ponuda za uključivanje u BIP-ov program obuke "Pokreni svoj posao". Kao objašnjenje piše još i ovo:

  Opština Teslić u saradnji sa Business Innovation Programom (BIP) Norveška ambasada u BIH i Ministarstvo spoljnih poslova Kraljevine Norveške poziva sve zainteresovane osobe iz opštine Teslić da se prijave na obuku i naprave vlastiti poslovni plan. BIP BiH nudi priliku za besplatan razvoj biznis plana (Business Plan Development) te osnovnu manju finansijsku podršku za početak biznisa kroz Fond za registraciju biznisa putem sufinansiranja (Fund for business registration). Polaznici koji uspješno završe obuku dobiju BIP-ov certifikat. Program "Pokreni svoj posao" je namjenjen isključivo fizičkim licima, nezaposlenim osobama, koje imaju poslovnu ideju i žele pokrenuti vlastiti biznis (muškarci potencijalni preduzetnici, starosti od 18 do 35 i žene, potencijalne preduzetnice, bez obzira na starosnu dob).

  U toku dana sam odgovorio na sve poruke tako da sam u stvari potvrdio prijem istih a konkretni odgovori tek slijede.

  Četvrtak, 28. maj 2015.

  Danas u kancelariji sređujem i štampam račune za Italiju. Tokom dana nas je posjetila Mira Ristić te će ona račune odnijeti lično za Italiju.

  Ovo je kraj prvog mjeseca u kojem se realizuje projekt "Učimo za bolje sutra". Nataša i Didi imaju obavezu da urade mali izvještaj i plan za drugi mjesec.

  Iz organizacije "Aurora" stigao je poziv na donatorsko veče. Večeras u 19:00 u sali kina. Nisam siguran da ću otići mada je saradnja sa "Aurorom" više nego poželjna.

  Jun 2015.

  U ovom poglavlju se nalaze hronološki poredani događaji za jun 2015. Korisnici čitača ekrana Koriste prečice: h, za sledeći događaj. Shift+H, za predhodni događaj.

  Utorak, 02. jun 2015.

  Ovo je početak realizacije drugog mjeseca u projektu "Učimo za bolje sutra". Nataša i Didi su napravili mali izvještaj za prvi mjesec, za maj. Napravljen je i obračun za menadžera i asistenta u projektu. Nije se mnogo radilo pa su i naknade više nego skromne.

  U ovom drugom mjesecu treba da krene obuka nezaposlenih i da se pripremi sve za početak kursa Engleskog jezika.

  Odštampao sam nekoliko listova brajevog teksta. Večeras putujem za Beograd, Zemun i Niš i na putu će mi trebati taj odštampani materijal.

  Kasnije tokom dana stiglo je rješenje iz Opštine Teslić da sam član partnerske grupe koja će da radi na izradi strategije razvoja opštine za period 2015-2017. te isto tako član partnerske grupe za kapitalna ulaganja za isti period.

  Iz regionalne koalicije invalidskih organizacija za regiju Doboj, stigao je dopis o potrebi da se obnavljaju ugovori o članstvu, da se šalju prijedlozi za aktivnost u narednom periodu. Ovim ću se ipak baviti kada se vratim iz Srbije.

  Srijeda, 03. jun 2015.

  Jutro je rano, opet sam na dolaznom peronu autobuske stanice u Beogradu. Ništa novo, samo su novi taksisti - divljaci koji me vuku za rukav, pitaju da li mi treba taksi, u koji dio grada trebam i slično. Znam da se nekada govorilo kako bi slijepe osobe mogli da nose neke manje kartone na kojima bi pisalo: taxi, te ga držali u ruci kada na ulici trebaju da zaustave taksi. Danas kada svi imamo mobilne telefone, takve potrebe skoro da nema. Ipak meni dođe da napravim karticu na kojoj će da piše: Ne trebam taxi!

  Popodne sam u Zemunu u školi "Veljko Ramadanović". Ovdje treba da se održi sastanak bivših učenika koji su učili Esperanto. Etelka reče da je na sastanak pozvala 20 bivših učenika. Došlo nas je malo, jedva da se može i govoriti da je to bio sastanak. Ipak smo razgovarali i dogovorili da od naredne školske godine svakog trećeg utorka u mjesecu ovdje održavamo sastanke.

  U školi srećem nekoliko zaposlenih, srećem i Svetlanu profesora ili instruktora samostalnog kretanja a koju sam sreo još u Sarajevu tokom seminara i radionica posvećenih "Echolocation". Sada u ovoj školi nema naših učenika iz Teslića. Ipak, razgovaram sa zaposlenim o nekoliko naših bivših učenika. Ja lično volim doći u ovu školu i kad god da bude neka prilika svakako ću doći.

  Uveče sam prisustovao koncertu narodne muzike u Ustanovi kulture "Palilula". Koncert je imao za cilj da pomogne organizaciji slijepih Palilule, da skrene na neke probleme sa kojima se susreću slijepi. Na koncertu su između ostalih nastupili: Neša Lutovac, Nedeljko Bilkić, Jelena Broćić, Merima Njegomir te slijepi pjevači, Mirjana Marjanović, Ranko Burić i Dragiša Gaborović.

  Kako lično nemam priliku da prisustvujem ovakvim koncertima, za mene je koncert bio dobar mada su se uočile mnogobrojne greške. Slijepi pjevači su nastupili sa samo jednom pjesmom, orkestar je bio odličan, kako i ne bi kada je u pitanju umjetnnički orkestar RTS-a. Ozvučenje nije bilo dobro a ni publike u sali nije bilo previše. Platio sam ulaznicu od 500 dinara, to je jeftina ulaznica i tim dao i svoj lični doprinos ovoj akciji.

  Četvrtak, 04. jun 2015.

  Danas putujem u Niš u Univerzitetsku biblioteku "Nikola Tesla". Treba da podesim jedan brajevi štampač, instaliram DBT softver i prenesem neka iskustva o brajevoj štampi. Sve je prošlo uspješno i ovo je svakako lijep primjer kako se na jednom univerzitetu pokušavaju organizovati da se pomogne slijepim studentima.

  U Nišu srećem nekoliko poznanika sa kojima sam na ćevapima i čaši piva. Srećem: Dalibora Savić, Stefana Stevanović i Dragana Miljojčić. Naravno pričamo o računarima, organizacijama slijepih i njihovim projektima za obuku za rad na računarima, o savezu i onom šta nas sve muči. Upoznavanje i susret sa Stefanom je jedno pozitivno iskustvo. Susret sa Draganom je uvijek drag i jedino ovog puta nije bilo vremena za ručak i malo više piva...

  Iz Organizacije u Tesliću me nisu zvali, znači da aktivnosti idu svojim redovnim putem. Jedino su kasnije javili da je kompletirana dokumentacija za još jednog člana i da je uručen još jedan mjerač pritiska sa govornom podrškom.

  Petak, 05. jun 2015.

  Još jedna posjeta Zemunu, ovog puta poljoprivredni fakultet u centru grada u blizini parka. I oni su dobili nešto od opreme koje mogu koristiti slijepi studente te sam angažovan da pokažem šta je to i šta treba da se radi. Zanimljivo na poljoprivrednom fakultetu računaju da može doći slijepi student i da treba obezbjediti opremu za takve studente. Istina, kontaktiram samo sa osobom koja je u funkciji IT podrške na fakultetu. Jedan JAWS, anReader i bilježnica "Pac Mate Omni". Na glavnom ulazu primjećujem taktilnu stazu ali u hodnicima primjećujem studente koji se ne sklanjaju i akomi je u ruci vidljiv bijeli štap. Možda "predložim" Borisu našem članu da studira poljoprivredu.

  Ostatak dana provodim na splavu na Dunavu uz hladno osvježavajuće piće, tople i dobro slane girice i šetnji pored Dunava. Ne primjećujem tačke pristupačnosti na ovom keju. Možda i naš grad Teslić dobije ovakav kej kao što ga ima Zemun.

  Utorak, 09. jun 2015.

  Danas je nabavljeno nešto od potrebnog kancelarijskog materijala. Koverte, fascikle, papir za štampač. Uplaćen je prvi iznos za tehničkog sekretara / projekt menadžera i njegovog administrativnog asistenta. Ovo sa nazivom tehnički sekretar / projekt menadžer je zbunilo Natašu te je nezadovoljna uplaćenim iznosom. I ja sam nezadovoljan, kamo sreće da možemo isplaćivati više novca. Ipak, lično mislim da je iznos za naknadu realan jer da nam tehnički sekretar / projekt menadžer radi puno radno vrijeme imao bi platu od oko 620 KM. Sada tehnički sekretar / projekt menadžer i njegov administrativni asistent sedmično rade 9 sati što je dovoljno da se urade sve redovne planirane aktivnosti.

  Četvrtak, 11. jun 2015.

  Danas je krenula prva konkretna aktivnost u projektu "Učimo za bolje sutra". Održana je prva sesija od mogućih devet koja ima za cilj da naše nezaposlene članove učini konkurentnijim na tržištu rada. Svi su tu: Dragoslav, Nataša, Tihomir, Jelena Lidija i Željko. Prvo što su naučili je objašnjenje šta je klub mladih nezaposlenih. Naučili su da je traženje posla već neki posao. Poslije prve sesije rekli su svi da su zadovoljni današnjim danom.

  Održan je drugi sastanak projektnog tima. Glavna tačka je bila da razjasnimo nesporazum oko visine naknade za tehničkog sekretara / projekt menadžera. Nadam se da smo to i objasnili. Pojasnio sam kako je planirana stavka za tehničkog sekretara / projekt menadžera, koliko je planirano novca a kakve su realne šamse da to i dobijemo. U ugovoru sa Opštinom o realizaciji projekta stoji klauzula da iznos može biti umanjen ako sredstva u budžetu budu umanjena. Zanimljivo da ako sredstva u budžetu opštine budu uvećana, nama neće biti uvećan iznos.

  Mada je dnevni red ovog sastanka imao tri tačke, na drugu se nije prešlo jer je sastanak završen poslije prve tačke. Vjerovatno će projekt menadžer na nekom sljedećem sastanku ovu tačku ponovo staviti na dnevni red.

  U firmi "D-Soft" sam pogledao printer / skener / fax. Sve ovo nam treba a imamo odobrena sredstva za ovu nabavku. Treba još malo da pogledamo specifikaciju uređaja prije nego što odlučimo da li ćemo kupiti baš ovaj model.

  Ponedeljak, 15. jun 2015.

  Došao sam rano u kancelariju kako bi izbjegao visoku temperaturu kao i radove u Karađorđevoj ulici. Ovjerio sam i potpisao izjavu o partnerstvu usaglašenih aktivnosti Koalicije invalidskih organizacija regije Doboj sa organizacijom MyRight. Prema ovoj izjavi naša organizacija pristaje i nastavlja da radi po principima dobre partnerske prakse. Izjavu će danas u hotelu Kardijal preuzeti Zoran Panić iz Doboja, kordinator aktivnosti u ovoj koaliciji.

  Pokrenuo sam update nekoliko programa na sva tri naša računara. Pojavila se nova verzija anReadera - Snežana, sada je to verzija 4.2.5. Takođe od jutros je dostupan i najnoviji NVDA čitač ekrana, sada je to verzija 2015.2. Naravno i ostali update su aktuelni.

  Častio sam: Slavicu, Dalibora, Sanju, Timku i Didija pitom ispod sača. Od skoro pite ispod sača se mogu kupiti u blizini naše zgrade. Dobra pita, još boljom je čini dobra reklama.

  Razmjenio sam e-mail poruke sa Nedeljkom Cvijanović a u vezi našeg projekta "Nabavite nam opremu". Jutros sam poslao još četiri računa za Italiju kojim pravdamo nabavku opreme i pomagala za našu organizaciju i naše članove.

  Po ranijem dogovoru u 12:00 u kancelariju su došli Dobrila Drinić - Malić i Duško stojanović. Duško je naš stari znanac, saradnik a povremeno kontaktiramo sa njim kao službenikom u administracije Opštine Teslić. Duško je budući ambasador. Dobrilu Drinić - Malić sam sreo na jednom seminaru na lokalnom nivou u Tesliću. Dobrila je sada poslanik u Narodnoj Skupštini Republike Srpske iz redova Socijalističke partije, član kluba poslanika Socijalističke partije i član odbora za finansije i budžet te takođe i odbora za ustavna pitanja.

  Vrijedno je napisati da je do ove posjete došlo na inicijativu Duška i Dobrile. Kada bi nas ovako posjećivali i ostali predstavnici političkih partija, javnih ustanova i drugi, svakako bi bilo mnogo manje nerazumijevanja i dobre saradnje. Nadam se da će poslije ovog današnjeg razgovora da se realizuje neka konkretna aktivnost.

  Razgovarali smo o dosta stvari koje muče našu organizaciju i naše članove. Konstatovali da nedostaje senzibiliteta prema osobama sa invaliditetom i da na tom polju treba dosta raditi. Istakao sam nekoliko problema kao što su: prilagođeni udžbenici za naše učenike i studente te kako smo to do sada rješavali, problem nedostatka vozila kojim bi riješili našu mobilnost koja često utiče na našu aktivnost, te trenutne aktivnosti u vezi naših šest nezaposlenih članova. I Dobrila i Duško su pokazali interes za daljnju saradnju te da su otvoreni za bilo koju vrstu kontakata.

  Utorak, 16. jun 2015.

  Nataša, Didi i Armin su u kancelariji, ja daljinski iz kuće rješavam neke tehničke detalje. Odštampali smo četiri računa i u pisanom formatu poslali za Italiju. Nezaposleni će sutra imati drugu sesiju u obuci u saradnji sa birom za zapošljavanje.

  Iz Saveza slijepih Republike Srpske je stigla e-poruka sa nekoliko priloga. u pozivu za učešće na konferenciji „status slijepih i slabovidih lica republike srpske, stanje i perspektive“ piše ovo:

  Savez slijepih Republike Srpske pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite organizuje dvodnevnu multisektorsku statusnu konferenciju 23./24. juna 2015. godine u hotelu „Kardial“ u Banji Vrućica sa početkom u 12,30 časova. Sa zadovoljstvom Vas pozivamo da svojim učešćem u radu konferencije doprinesete njenom kvalitetu i postizanju planiranih ciljeva.

  Iznenadio sam se kada sam na listi pozvanih iz Saveza pročitao imena: Gradimir Kragić i Dragoslav Nedić. Na listi pozvanih se nalazi 21 osoba. Eto i nas Savez poziva na konferenciju.

  Srijeda, 17. jun 2015.

  U kancelariji je nastavljena obuka nezaposlenih. Traženje posla metodom "Od usta do usta". Dogovaraju se detalji oko priloga za televiziju.

  Iz Opštinske Organizacije slijepih Srbac stigao je poziv u kom piše:

  Ovim putem vas pozivamo da prisustvujete humanitarnom koncertu pod nazivom "Veče za Bodu" koji će se održati u četvrtak, 18. juna 2015. u domu kulture u Srpcu sa početkom u 20:00 časova.

  Bodu smo prošle godine upoznali u Srbcu kada su naši članovi bili na proglašenju rezultata Svetosavskog konkursa. Nažalost, neće biti prilike da odemo na ovaj koncert.

  Zvala je Gordana Antešević iz kola Srpskih sestara "Srpkinje" i tražila da odredimo datum kada mogu da dođu u posjetu.

  Prijavio sam se za učešće na dvodnevnoj multisektorskoj statusnoj konferencij koja će biti održana 23/24 juna 2015. godine u hotelu „Kardial“ u Banji Vrućici sa početkom u 12:30 časova. Nažalost, Dragoslav neće moći učestovati mada je i on pozvan. Naravno da neću spavati u hotelu a prijavio sam se da bih samo ručao na dan otvaranja konferencije.

  Petak, 19. jun 2015.

  Jučerašnji dan je prošao kao i svaki redovni radni dan. Čuo sam se uveče sa Mirom u vezi detalja oko računa za Italiju. Danas je bio radni dan za nezaposlene. Treća sesija traženja posla. Kontakt sa poslovdavcom telefonski broj i slično. Dogovoreno je da se ova aktivnost predstavi na televiziji. Najvjerovatnije u petak 26. juna da se snima prilog kada će biti u posjeti i predstavnici kola Srpskih sestara "Srpkinje" iz Teslića.

  Na internetu sam našao članak o obuci naših članova da lakše pronađu posao. U tom tekstu piše:

  Klub za traženje posla Teslić provodi obuku aktivnog traženja posla za slijepa i slabovidna lica. Jedna od orjentacija Kluba za traženje posla je svakako fokus na podršku teže zapošljivim licima kako bi se njima pomoglo i poboljšalo stanje na tržištu rada. S tim u vezi, pozitivne su vijesti iz Teslića gdje Klub za traženje posla u saradnji sa “Opštinskom Organizacijom slijepih i slabovidih Teslić” provodi obuku sa članovima (mladima) ove organizacije, prilagođenu njihovim potrebama. Obuka se održava u prostorijama organizacije radi korištenja opreme koja je prilagođena ovoj posebno ranjivoj kategoriji kojoj je ova vrsta podrška potrebna. Grupa broji 6 članova od kojih je 5 članova sa oštećenim vidom i 1 član sa oštećenim vidom-slijep. Obuku Kluba provodi voditeljica Kluba, zaposlenica Biroa Teslić (Zavod za zapošljavanje RS) koja se shodno edukacijii prilagođava potrebama ove ciljne grupe i nastoji svojim savjetima pomoći im u traženju zaposlenja i mjesta na tržištu.

  Tekst preuzet sa linka: Klub za traženje posla Teslić provodi obuku aktivnog traženja posla za slijepa i slabovidna lica

  Utorak, 23. jun 2015.

  Danas je u ranim popodnevnim satima u hotelu "Kardial" počela dvodnevna multisektorska statusna konferencija „Status slijepih i slabovidih lica republike srpske, stanje i perspektive“. Organizator ove konferencije je Savez slijepih Republike Srpske. Pokrovitelj je Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite vlade Republike Srpske. Učesnici su predstavnici ministarstava vlade Republike Srpske, saveza slijepih RS, lokalnih organizacija i udruženja članica saveza, javnih ustanova i organizacija koje se bave problematikom slijepih i slabovidih lica i ostali zainteresovani subjekti.

  Cilj konferencije:

  1. sagledavanje aktuelnog stanja i društvenog položaja slijepih i slabovidih lica Republike Srpske i njihovih organizacija kroz multisektorski pristup u različitim oblastima sa akcentom na prava u sektorima: zdravstvene i socijalne zaštite, obrazovanja i kulture, profesionalne rehabilitacije, osposobljavanja i zapošljavanja, sporta šaha i rekreacije, te pristupu informacijama i komunikaciji.
  2. Utvrđivanje preporuka i smjernica za unapređenje društvenog položaja slijepih i slabovidih lica i njihovih organizacija radi osiguravanja minimuma socijalne sigurnosti i jednakih mogućnosti, a kroz provođenje utvrđene politike i strateško planiranje i razvoj zakonodavno institucionalnog okvira usklađenog sa međunarodnim standardima.
  3. Unapređenje saradnje, komunikacije i koordinacije između vladinog i nevladinog sektora na zaštiti i unapređenju prava slijepih i slabovidih lica u RS.

  Prisustvujem ovoj konferenciji jer sam na nju i pozvan, bio je pozvan i Dragoslav Nedić ali on nije u prilici da prisustvuje. Zato je tu armin koji se odlučio da ima status pratioca a ne učesnika. Na konferenciji srećem nekoliko slijepih osoba koje od ranije poznajem po razno raznim osnovama. Zanimljivo, preko puta stola tokom trajanja ove konferencije sjedi Želimir Radinović, direktor J.U. specijalne biblioteke za slijepe i slabovide Republike Srpske ali se tokom trajanja te iste konferencije nismo uopšte pozdravili.

  Srijeda, 24. jun 2015.

  Prije nego što sam otišao do hotela "Kardial" pročitao sam poziv za sastanak Partnerske grupe za izradu revizije Strategije razvoja opštine Teslić za period 2010-2015 i plana kapitalnih investicija. Ovaj sastanak će biti održan u maloj sali opštine Teslić u utorak 30.06.2015.

  U hotelu "Kardial" sa početkom u 09:00 je nastavljen rad multisektorske statusne konferencije „Status slijepih i slabovidih lica Republike Srpske, stanje i perspektive“. Jutros prvo radimo u grupama. Ja sam se odlučio za grupu koja se bavi obrazovanjem i kulturom. Rad grupe kordinira Vladan Popović a u grupi je i Želimir Radinović. Pokušao je da razgovaramo ali sam bio jasan i podvukao da postoji žestok sukob između mene i njega ali da neću koristiti ovu priliku da o tom sukobu raspravljam. Biće za to prilike, to smo mu u našem pismu i napisali krajem prošle godine.

  Konferencija je završila rad oko 13:00, pozdravio sam se sa nekoliko učesnika i otišao kući da izbjegnem moguću jaču kišu. Inače, kada sam dolazio padala je kiša a ja sam bio obućen kao da će biti plus 30°C.

  Na konferenciji su na plenarnom zasjedanju usvojeni zaključci koji imaju za cilj poboljšanje statusa slijepih u Republici Srpskoj. Zaključci su dobri, koliko i ostvarljivi, ostaje da se vidi. Organizacija ovakve konferencije nije jednostavna, te se mora odati priznanje organizatoru za dobru organizaciju. Ipak, niz sitnica je moglo biti poboljšano da uspjeh bude još bolje.

  Četvrtak, 25. jun 2015.

  sutra je zadnji dan obuke 6 naših nezaposlenih članova u djelu koji se odnosi na traženje posla. U vezi ove obuke dogovoreno je da se pozovu novinari i da naprave priloge za svoje redakcije. Pozvao sam: Sašu Bubić, Željka Milinković i Biljanu Stokić kao novinare koji rade na području opštine Teslić. Dogovaraju se još neki detalji za sutrašnji dan.

  Petak, 26. jun 2015.

  Kako je danas zadnji dan rada sa birom za zapošljavanje u kancelariji su: Nataša, Dragoslav, Tihomir, Lidija, Jelena i Željko. Iz biroa su došli Danijela i Mišo. Pri kraju obuke stigao je Saša Bubić koji snima prilog za emisiju "Panorama regije Doboj" za TV-K3. Kasnije je stiglai Biljana Stokić koja snima svoj prilog za Elta Kabel TV.

  Tokom dana su se pojavili:

  1. Prvi pisani članak na: SrpskaCafe Internet Portal
  2. a kasnije tokom dana snimci na YouTube - kafa u5: Učimo za bolje sutra
  3. Panorama regije na TV K-3

  Oko 11:00 u posjetu su došle predstavnice kola Srpskih sestara "Srpkinje" i pop Boro Šanjić. Ovo je ranije najavljena posjeta. Predstavnice kola Srpskih sestara nam uvijek donesu ručak i druže se sa nama. Ovog puta je za ručak bila riba, salata i posni kolači. Ostali smo do 13:00, ispričali dosta zanimljivih priča i podsjetili se na neke događaje iz prošlosti. U tim podsjećanjima nam je dosta pomogao i Dušan Kuzmanović kojeg smo pozvali da se druži sa nama.

  Utorak, 30. jun 2015.

  Redovan dan, došao sam u kancelariju jer danas u 12:00 trebam na sastanak u Opštinu, partnerska grupa za izradu strategiju razvoja opštine teslić u naredne tri godine. Nestalo je struje, mislim da smo mi krivi što je nestalo struje u našoj kancelariji. Napravili smo nekoliko slika i poslali u Italiju. Neka vide nas, neka vide našu kancelariju i ostalo.

  Zajedno sa Daliborom iz Udruženja distrofičara prisustovao sam sastanku partnerske grupe za izradu strategije razvoja Opštine Teslić. Sastankom je presjedavao Milovan stanković, zamjenik načelnika Opštine Teslić a u samom dokumentu sam našao stavku koja je unešena kao prijedlog naše Organizacije. Diskutovao sam i predlagao tri izmjene ili dopune:

  1. U mjeri koja se odnosi na: izgradnju adekvatne infrastrukture, konkretno, mjera, 2.1.4.2. Izgradnja pješačkih ulica i pješačkih staza, tražio sam da se doda sa elementima pristupačnosti.
  2. Takođe, mjera: 5.3.1.4. Poboljšanje položaja osoba sa invaliditetom u oblasti obrazovanja i zapošljavanja, koja je konkretan naš prijedlog, tražio sam da se konkretizuje na šta se sve odnosi.
  3. Dodatni podsticaj za zapošljavanje osoba sa invaliditetom.

  Prve dvije mjere su podržane i u konačnoj verziji strategije će dobiti i svoju konačnu definiciju. Prijedlog o dodatnoj stimulaciji zapošljavanja nije dobio podršku jer nije sigurno da je to moguće regulisati u postojećoj odluci.

  Jul 2015.

  U ovom poglavlju se nalaze hronološki poredani događaji za juni 2015. Korisnici čitača ekrana Koriste prečice: h, za sledeći događaj. Shift+H, za predhodni događaj.

  Srijeda, 01. jul 2015.

  U kancelariji i dalje nemamo struju. Nataša i Dragoslav su u kancelariji obavili razgovor sa Jelenom Vasiljević u vezi kursa Engleskog jezika. Jelena odlazi na more pa će početak kursa biti odgođen. Kako sigurno i sutra neće biti struje, to je današnji dan uzet kao radni dan a četvrtak se preskače.

  Iz saveza slijepih Republike Srpske smo dobili poziv za prijavu kandidata za program neformalnog samozapošljavanja i Zaključke konferencije "Status slijepih i slabovidih lica Republike Srpske, stanje i perspektive".

  Petak, 03. jul 2015.

  Danas sam dovršio većinu instalacija na Borisovom novom laptopu dobijenom preko fonda zdravstvenog osiguranja. Instalirani su legalni JAWS 16.0, anReader 4.2.5. i Fine Reader profesional 12.0. Sa registracijom anReadera je bilo problema jer nije ispravno vraćena licenca sa predhodnog računara pa sam morao zvati Alfanum iz Novog Sada. Korektnim odnosom iz Alfanuma ovo je riješeno. Boris će od sljedeće studentske godine biti student na Univerzitetu u Banja Luci.

  U ovoj sedmici sam postavio tri video snimka na YouTube. Linkovi od predhodna dva se odnose na intervjue iz naše Organizacije a ovaj sam preuzeo od drugih. To je snimak Organizacije slepih za severni banat. Pogledati: Kako prići i pomoći slijepoj osobi

  Utorak, 07. jul 2015.

  Danas su Nataša i Didi uradili tabelarni prikaz aktivnosti u projektu "Učimo za bolje sutra". Urađen je i obračun za prošli mjesec i dostavljeno Ružici na plaćanje. I dalje imamo problema sa obračunom i plaćanjem prevoza jer za svaki prevoz nemamo odgovarajuću kartu.

  Četvrtak, 09. jul 2015.

  Po ranijem dogovoru održali smo sastanak sa Duškom Stojanović. Konačno je dogovoreno da kurs Engleskog jezika traje 32 časa, svi su u jednoj grupi a ako bude potrebno sa nekima će se raditi i posebni časovi.

  Petak, 10. jul 2015.

  Jutros sam doputovao u Beograd. Tokom dana sam dolazio u Knez-Mihajlovu 42 pa sam iskoristio priliku da na kratko posjetim i Branku Brkić, sekretara u Savezu slepih Srbije. Razgovarao sam o mogućnosti da opet po potrebi dobijemo neke prilagođene knjige. Kako je lako i jednostavno dogovoriti se sa Brankom. Naravno ovo me podsjeća na ono šta nam se dešavalo prošle godine kada smo pokušali da se dogovaramo sa Želimirom Radinović, direktorom specijalne biblioteke za slijepe Republike Srpske.

  Ž

  Razgovarao sam sa Nebojšom Marković iz "Gloria Ferrari" o detaljima kako da realizujemo nabavku dva brajeva redka. Mislim da smo sada bliži toj realizaciji. Više detalja kada se za dva dana vratim u Teslić.

  Utorak, 14. jul 2015.

  Posle povratka iz Beograda čitam email poruke. Između ostalih Dragica Bekanović je poslala zapisnik sa dvodnevne radionice na kojoj je učestvovala na poziv MyRighta zajedno sa Milenkom Tripunović kao zamjenikom Zorana Panića.

  Istovremeno, Zoran Panić je poslao poziv za sastanak kooalicije OOSI regije Doboj , koji će se održati 15.07.2015. god. ( Srijeda ) sa početkom u 11:00 časova u prostorijama Udruženja Paraplegičara Doboj-Jug. Dnevni red sastanka bit će zajednički usaglašen na samom sastanku kooalicije. Nažalost, iz naše Organizacije niko neće prisustovati sastanku.

  Četvrtak, 16. jul 2015.

  Već nekoliko dana imamo tropske temperature. Predložio sam članovima da se napravi pauza u aktivnostima ili barem da se skrati radno vrijeme. Po najavama ovo će trajati još desetak dana. Danas ili sutra će se uplatiti iznos za brajeve redke, usput plaća se i telefon za predhodni mjesec.

  Utorak, 21. jul 2015.

  Sa odmora se vratila Jelena koja u našoj Organizaciji treba da vodi kurs Engleskog jezika. Dobili smo tekstove za prve dvije lekcije. Nadam se da kreće aktivnos u vezi ovog kursa. Tokom dana razmjenili smo e-poruke u vezi tih lekcija.

  Srijeda, 22. jul 2015.

  Danas je i Đorđe dobio svoj laptop. Tokom dana instalirao sam: JAWS 16.0, anReader 4.2.6. i ABBYY Fine Reader 12.0. Sredio sam i ostali software tako da sada Boris i Đorđe imaju iste računare i na njima legalan software u vrijednosti oko 650,00 Evra.

  Zoran panić kao terenski kordinator iz koalicije invalidskih organizacija regije Doboj je poslao e-poruku sa 8 priloga. Tu je plan rada za 2015. Plan zajedničkih aktivnosti, finansijski plan i još neke dokumente. Plan je prilično ambiciozan, posebno u zadnja četiri mjeseca ove godine.

  Četvrtak, 23. jul 2015.

  Poslije nekoliko vrelih dana, ponovo sam u kancelariji. Opet sam častio članove pitom ispod sača a Dragoslav je častio sokom. Razgovaramo o aktivnosti u narednim danima. Najavio sam uskoro sjednicu Upravnog Odbora i odluku o pripremama za izbore u Organizaciji.

  Dogovaramo se da u nedelju 26. idemo na izlet na planinu Borja. Ima nas 7 zainteresovanih. Još da nas posluži vrijeme i konačno da krenemo. Zvali smo nekoliko članova ali nema interesa, ipak i broj 7 je dobar broj.

  Utorak, 28. jul 2015.

  Nataša je danas odsutna pa smo u kancelariji ja i Didi. Pričamo kako nas je u nedelju zeznula kiša zbog koje nismo otišli na planinu. Baš ujutro je bilo kiše a tokom dana dan je ponovo postao lijep i topao. Osposobljavamo kolor štampač jer račune i dokumentaciju za Italiju treba na njemu štampati.

  Četvrtak, 30. jul 2015.

  Dogovoreno je da kurs Engleskog jezika krene u ponedeljak. Biće to prvi čas od 32 časa koja su planirana u ovom kratkom kursu Engleskog jezika.

  Iz Saveza slijepih je stiglo obavještenje o dostavi podataka za članove za koje se traži oslobađanje od plaćanja RTV pretplate. Danas smo počeli sa obradom podataka onih članova koji bi mogli steći to pravo.

  Avgust 2015.

  U ovom poglavlju se nalaze hronološki poredani događaji za avgust 2015. Korisnici čitača ekrana Koriste prečice: h, za sledeći događaj. Shift+H, za predhodni događaj.

  Ponedeljak, 03. avgust 2015.

  Danas je počeo kurs Engleskog jezika. Kurs će trajati 32 časa a održava se u kancelariji naše Organizacije. Kurs vodi Jelena Vasiljević iz Teslića.

  Utorak, 04. avgust 2015.

  Danas sam ponovo u kancelariji. Urađen je obračun za juli mjesec, ponovo imamo problema sa prevozom i kartama kojim pravdamo prevoz tehničkog sekretara.

  Zvao sam Savez slijepih Republike Srpske da utvrdim da li se na listu za oslabađanje od plaćanja RTV takse mogu stavljati i učenici. Dobio sam potvrdan odgovor. Po našoj evidenciji biće više od 30 članova koji će biti na listi za oslabađanje od plaćanja RTV takse.

  Srijeda, 07. avgust 2015.

  Kurs Engleskog jezika je nastavljen, danas je rađen 3/4 čas. Za Kristinu je odštampan materijal na brajevom pismu za današnji čas.

  Utorak, 11. avgust 2015.

  Danas sam i ja u kancelariji. Proteklih dana se radilo. Nataša pokušava da ostvari kontakt sa što više članova na terenu. Ne ide to lako a ni jednostavno. Saznali smo da nam je umro još jedan stariji član, mada je relativno blizu naše Organizacije, živio je u gradu i postao je član samo da bi dobio očni karton te tako stekao mogućnost da ostvari pravo na naknadu za tuđu njegu i pomoć. Imao je više od 80 godina i jedini kontakt je bio sa kćerkom, zato malo iznenađuje da nam nisu javili kada je umro.

  Kurs Engleskog jezika se nastavlja. Juče je rađeno po planu, sljedeći čas u petak 14. avgusta u 08:30.

  I danas Nataša pokušava da ostvari kontakt sa još nekoliko naših članova. Ja i Didi štampamo dokumentaciju za finalni izvještaj o projektu "Nabavite nam opremu". Juče smo uplatili novi štampač + skener + fax. Poslao sam Armina da donese novi štampač a kako je pakovanje bilo veliko, morao je i Didi da ode da ga donesu. Narednih dana ćemo ga instalirati, kako to radi kao štampač, skener, kopir mašina, fax a možda i još nešto, biće prilike da se dobro namučimo da to sve podesimo.

  Srijeda, 12. avgust 2015.

  I danas sam u kancelariji. Došli smo ja i Didi na kratko da nešto još odštampamo. U kancelariju nam dolazi muž jedne naše članice. Pomislio sam da donosi rješenje o tuđoj pomoći i njegi jer smo to tražili. Nažalost, on dolazi da za sebe traži pomoć. Reče: Eto, ni ja ne vidim dobro. Idem kod ljekara, treba da primim neke injekcije i koštaju 300 KM. Bilo je teško objasniti čovjeku koji ima zdravstvenih problema sa vidom da Organizacija slijepih i slabovidih nije ta koja pomaže ovakve slučajeve. Istina, čovjek živi vrlo teško, vrlo skromno ali mu nema ko drugi pomoć... Sad se pitam gdje su oni pomagači sa ulice što mi nude novac, da pomognu ovom čovjeku...

  Petak, 14. avgust 2015.

  Danas sam prisustovao času Engleskog jezika. Umjesto u srijedu, čas je održan danas. Poslije časa odštampao sam i ovjerio račune potrebne za Italiju. Sve poslato u toku dana kao preporučena pošiljka. Sada čekamo da oni provjere račune i da nam odgovore kako bi mi mogli napraviti konačan finalni finansijski izvještaj za projekt "Nabavite mi opremu".

  Četvrtak, 20. avgust 2015.

  Ne dolazim već nekoliko dana u kancelariju, bliži sam bolnici nego kancelariji. Danas su u kancelariji bili: Nataša, Didi Armin i Lidija. Nastavlja se sređivanje spiska članova koji bi trebali biti oslobođeni plaćanja TV pretplate. Nekoliko članova je poslalo rješenja o tuđoj pomoći kako bi se ovaj spisak kompletirao.

  Peri iz Blatnice je poslat jedan mjerač šećera koji govori. On je jedan od naših članova sa potrebama da svakodnevno mjeri šećer. Nataša odlazi u Srbiju a onda zajedno sa Dragoslavom i na more tako da će Didi preuzeti obaveze tehničkog sekretara u narednih petnaestak dana.

  Utorak, 25. avgust 2015.

  Koalicija regije Doboj se aktivirala, sve češće i češće dolaze obavještenja o aktivnostima, sastancima i slično. I danas je jedan takav sastanak u Doboju. Zbog drugih obaveza iz naše Organizacije nije niko otišao na taj sastanak. Iskreno, posljednja dva sastanka se zakazuju tako da se dnevni red utvrđuje na samom sastanku pa i ne znam koliko je bitno da prisustvujem takvim sastancima.

  U kancelariji redovne aktivnosti. Danas sam došao u kancelariju mada baš i nisam bio takvog raspoloženja da dolazim.

  Četvrtak, 27. avgust 2015.

  I danas sam u kancelariji. Rano ujutro sam bio u gradu zbog obaveze da idem u labaratoriju u domu zdravlja pa je ovo moj drugi današnji dolazak u grad. Konačno dovršavamo listu članova za koje tražimo da budu oslobođeni od plaćanja RTV pretplate. Na našem zahtjevu je 29 članova. Ostali ili nisu dostavili tražene podatke ili nema potrebe da se za njih podnosi zahtjev.

  Došla je i Ružica Panić koja je izvršila nekoliko plaćanja kao što je plaćanje telefona, interneta, kancelarijskog materijala i slično. Kurs Engleskog jezika se realizuje po planu. Već je realizovano više od polovine predviđenih časova.

  Ponedeljak, 31. avgust 2015.

  Pomalo zaboravljam da sam i dalje bolestan, samo ne boli. Dragoslav i Nataša su na odmoru u Nemu pa moram da vodim računa o svakoj sitnici. Već nekoliko dana pričam kako me je Beograd poželio ali nikako da krenem ka njemu i još se ne zna ni kada ću krenuti... U srijedu ka Beogradu putuje i Nedjo pa bih mogao usput kolima do Beograda ali ovog časa nisam siguran da će to tako biti.

  Iz Opštine je stigao poziv na javnu raspravu o revidiranoj Strategiji razvoja opštine Teslić za period od 2015 do 2018. i Planu kapitalnih investicija (PKI) za period od 2015-2018. Opština je usvojila nacrt, sada je javna rasprava i slijedi usvajanje konačnog dokumenta. U njemu se nalazi i mjera o podršci osobama sa invaliditetom u obrazovanju i zapošljavanju, bitnoj mjeri za našu Organizaciju.

  Javna rasprava će biti održana u sali Skupštine opštine (iznad Zavoda za zapošljavanje) u utorak, 08.09.2015. godine sa početkom u 12:00 sati.

  Ovo je rasprava o nacrtu i teško da je moguće nešto promjeniti u ovom dokumentu. Moguće je predlagati ali konačnu odluku donose odbornici u skupštini opštine Teslić. Ipak, učešće na sastanku bi bilo važno.

  Još u subotu su nas tražili iz pošte Teslić. Stigla su dva brajeva redka. Nadam se da će sve proći bez velekih papirologije, plaćanja carine i poreza. Ovo je jedna od vrijednih investicija u našoj Organizaciji.

  Popodne je zvala Mira iz Italije. Naša dokumentacija u vezi projekta "Nabavite mi opremu je konačno stigla. Poslali smo u petak, 14. avgusta a evo danas ponedeljak, 31. avgust je to stiglo. Šta je previše, previše je.

  Septembar 2015.

  U ovom poglavlju se nalaze hronološki poredani događaji za septembar 2015. Korisnici čitača ekrana Koriste prečice: h, za sledeći događaj. Shift+H, za predhodni događaj.

  Utorak, 01. septembar 2015.

  Ima ponekada dana kada ustanem na "lijevu nogu" i prije nego bilo šta uradim, najradije bi sve poslao u tri "mačke piterine", vratio se u krevet ili nešto čitao. Nekako mi je ličilo da će i ovaj utorak takav biti. Prije nego što sam krenuo u grad osjetio sam da će proraditi moj kamenolom u desnom bubregu i da ću umjesto u poštu prvo stići u hitnu pomoć. Tek nekako na sredini puta do grada sam poslao SMS poruku Arminu i Didiju da u 08:01 budu pred poštom. Arminu sam napisao da donese pečat organizacije a Didiju da ne zaboravi glavu...

  Prvi puta nešto sami uvozimo, stigla su dva brajeva redka i očekujem da će biti gnjavaže mada je najavljeno da će sve brzo da se završi. Rijetko smo nešto sami uvozili a kada je i bilo toga stvari su se komplikovale mada su to za našu Organizaciju radili drugi. Kada se samo sjetim kupovine brajevog štampača. Umjesto u Teslić štampač je otišao na bliski istok, tamo stajo nekih 15 dana i onda se odjednom pojavio u Tesliću. Ni sada ne znamo šta se tačno desilo.

  Prosto da ne povjerujem, za manje od 5 minuta dobili smo u pošti naša dva brajeva redka, ovjerili neka tri dokumenta i evo nas na ulici nosimo dva paketa u Organizaciju a da pri tom ništa nismo platili. Vrijednost ovih paketa je 3.600 Evra. Naravno pričamo o državi, propalim političarima ali ja još ne vjerujem da sve tako jednostavno prođe. U ulici Jovana Dučića Didi je ugledao neku djevojku na čijoj majici na Engleskom jeziku piše: "tvoje je samo da pitaš". Tako se naš razgovor do kancelarije nastavio na temu tog natpisa na majici.

  Priključio sam i isprobao brajevi redak "Focus 40 - BlueToot". Divimo se kako ova mala sprava odlično radi ali i čudimo zašto on košta više od 2.000 Evra.

  Zvala je telefonom Mira iz Italije, upravo sređuju našu dokumentaciju o nabavci opreme i pomagala iz našeg projekta "Nabavite nam opremu", treba da zatvorimo još jedan račun i da napišemo jedan mali izvještaj i što se tiče donatora sve je završeno.

  Navratio je Nedjo Jović, on nam je donio kolača, burek, jogurt i još ponešto, tako da evo danas imamo i doručak. Nedjo se sutra vraća u Austriju gdje živi i radi. Trebalo je da i ja sa njim putujem do Srbije ali odustajem od puta jer se moj lični plan mjenja. Doručak smo bratski podjelili sa prijateljima iz Udruženja distrofičara.

  Vraćam se kući sa kolima i razmišljam o kakav dan. Umjesto da sve ode u tri "mačke piterine" ispade dobar i uspješan dan. Popodne u 17:00 sam na kafi u piceriji hotela Srbija sa Vanjom Čolić iz Banja Luke. Vanju sam ranije sretao, ona je osoba koja koristi kolica, radi u Ministarstvu prosvjete Vlade Rep. Srpske. Zadnji puta sam je sreo na dvodnevnoj multisektorskoj statusnoj konferenciji „Status slijepih i slabovidih lica republike srpske, stanje i perspektive“, koja je održana 23-24 juna ove godine baš ovdje u Banja Vrućici.

  Onako u opuštenoj atmosferi pričamo o svemu, najviše o obrazovanju, inkluziji ali i nekim vlastitim iskustvima. Sa Vanjom i njenom majkom sam popio kafu, sok nisam do kraja jer mi je u čašu upala osa.

  Kasno uveče sam razgovarao sa Nebojšom iz "Gloria-Ferrari". Sa Nebojšom dogovaram detalje kako da nastupimo zajedno na okruglom stolu i sajmu pomagala i asistivnih tehnologija kojeg organizuje Savez slepih Srbije a koji se održava u četvrtak, 10. septembra 2015. u Beogradu. Baš ovaj događaj je i glavni razlog za pomjeranje mog puta u Beograd.

  Pišući ovaj dnevnik za danas, primjećujem da je ovo jedan od vrlo uspješnih dana. Kamenolog u lijevom bubregu nije proradio, sve je bilo uspješno i osjećaj sa kojim sam krenuo jutros u grad je bio nepotreban.

  Četvrtak, 03. septembar 2015.

  Nije svaki dan 1. septembar, danas je četvrtak, 3. septembar. Kurs Engleskog jezika se ne održava ove sedmice. Jelena je zauzeta početkom nove školske godine pa tako nema ni mnogo aktivnosti u samoj kancelariji.

  Zvao me telefonom Branko Suzić, predsjednik Saveza slijepih Republike Srpske. U utorak, 8. je neki sastanak sa Regulatornom agencijom za komunikacije, mobilnim operatorima i drugim u vezi primjene UN konvencije o pravima osoba sa invaliditetom na temu pristupačnosti. Branko je poželio da razgovaramo na temu pristupačnosti. Od kako postoji OOSS Teslić nemamo neku posebnu komunikaciju, do sada nas još niko nije posjetio iz Saveza mada predstavnici Saveza znaju češće boraviti u Banja Vrućici. Mi kontaktiramo Savez po potrebi pa kada se ovako desi da nas pozove neko iz Saveza, odmah pomislim da se nešto neobično dešava ili da će se tokom dana desiti. Ništa se danas nije neobično desilo. Dobro je da nas i ponekada nazovu iz Saveza, samo da nas ne zovu ovi iz Specijalne biblioteke.

  Sutra treba da pošaljem jedan kratak tekst o završetku projekta "Nabavite nam opremu", kao u inat nikog od prevodilaca koji bi preveli jedan kratak tekst. Ipak, u pomoć je priskočio naš član Tihomir i njegova djevojka pa je to u toku dana urađeno. Nadam se da je ovo konačno zadnji pisani dokument koji se traži.

  Utorak, 08. septembar 2015.

  Sa odmora su se vratili Dragoslav i Nataša pa smo danas upriličili radni sastanak da se dogovorimo o dosta detalja, posebno jer ja putujem u Beograd i neću tu biti narednih osam dana. Došao sam rano u kancelariju i na jutro je navratila neka žena koja traži pomoć za svog svekra koji je po njoj slijep. Uputili smo je na Centar za socijalni rad te da se utvrdi je li njegovo oštećenje vida takvo da treba biti naš član.

  U 12:00 zajedno sa Daliborom iz Udruženja distrofičara sam prisustovao javnoj raspravi o strategiji Opštine Teslić. Na sastanku su bili prisutni predstavnici mjesnih zajednica, škola, nevladinih i drugih organizacija. Uglavnom su diskutovali predstavnici mjesnih zajednica interesujući se o izgradnji puteva, vodovoda i slično.

  U hotelu "Kardijal" se održavao forum žena sa invaliditetom. Na poziv Suvada iz I. C. Lotos sam otišao da popijemo kafu ali su me zadržali i na ručku tako da sam došao kući tek oko 16:00.

  Četvrtak, 10. septembar 2015.

  Jutros rano sam ponovo u Beogradu. Na dolaznom peronu ista slika kao i od prije dva mjeseca. Izbjeglice, Arapski jezik i gužva. Prolazim pored picinog parka i neko od tih izbjeglica pokušava da mi pomogne jer je na ulici lokva vode. Razmišljam, ima li među ovim izbjeglicama slijepih, ima li osoba sa invaliditetom ili je izbjeglištvo samo privilegija bogatih.

  Savez slepih Srbije u okviru svojih programskih aktivnosti je organizovao danas, 10. septembra 2015. sa početkom u 11:00 časova Okrugli sto „Diskriminacija slepih i slabovidih u obrazovanju“ i Sajam pomagala i asistivnih tehnologija povodom Međunarodnog dana pismenosti. To je glavni razlog da sam baš danas u Beogradu. Vani lije kiša ali sam nekako došao do Jevrejske 24 i prisustovao ovim događajima.

  Program Okruglog stola je izgledao ovako:

  Izlaganja su bila zanimljiva i moglo se čuti dosta toga interesantnog. Nisu oni u Srbiji riješili sve probleme u inkluziji ali se nešto radi.

  U okviru sajma pojavilo se nekoliko firmi koje su izložile svoje proizvode. Zanimljivo da je Organizacija slepih Paraćin izložila svoje bijele štapove koje sami proizvode. Nije u pitanju neki poseban kvalitet ali je i cijena od 1.000,00 dinara više nego prihvatljiva.

  Na ova dva skupa sam sreo nekoliko osoba koje poznajem sa razno raznih drugih mjesta. Pozdravio sam se sa Milanom Stošić, predsjednikom Saveza slepih Srbije a on iskoristi priliku da nešto privatno porazgovaramo. Sada i on ima problema sa Brankom Lukić... Ovdje se zaustavljam jer je daljnje pisanje nepotrebno. Možda jednog dana ovaj paragraf nastavim.

  Za to vrijeme dok sam ja bio u Beogradu u kancelariji su bili Nataša, Didi, Armin i Lidija. Nataša je pisala izvještaj o realizaciji projekta "Učimo za bolje sutra" za prvih 4 mjeseca, to jest za prvu polovinu a Didi uređivao kancelariju.

  Petak, 11. septembar 2015.

  U Beogradu danas ne pada kiša, onako samo rominja. Po ranijem dogovoru jutros sam u Opštinskoj Organizaciji slepih Palilula. Jedna od Beogradskih opština u kojoj djeluje organizacija slijepih. Kod njih provjeravam stanje brajevog štampača. Već od ranije znam kako u Srbiji postoji dosta štampača koji ne rade pa je zanimljivo da se pokušava da ovaj proradi. Imaju sav softver, treba srediti računar i štampač će da radi. U kancelariji su me sačekali Savo Veselinović, predsjednik i Danijela, tehnički sekretar. Tokom dana sam sreo i upoznao Suzanu Bila.

  Utorak, 15. septembar 2015.

  Još jedan dan i vraćam se nazad. Beograd postaje sve topliji i topliji. U nedelju sam imao jedan privatan razgovor sa jednim učenikom i njegovim ocem o nabavci računara i dodatne opreme. Prilično komplikovan slučaj ali se nadam da će se sve realizovati. Učlanio sam se u Univerzitetsku biblioteku a sve u želji da mi budu dostupne neke skenirane knjige, prije svega one iz oblasti informatike. Kasnije tokom dana sam u Savezu slepih Srbije posjetio Branku Brkić, sekretara saveza i onako neobavezno razgovarao o dosta tema koje su zajedničke i za mene i moju organizaciju kao i za nju i Savez. Kasnije tokom dana sam dao intervju Johanu Derks koji je osnivač i urednik časopisa "Balkana Verda Stelo" u kojim pričam o mojim iskustvima u radu sa računarima i slijepim osobama.

  U kancelariji Nataša sređuje obračun za plaćanja za avgust mjesec. Ja nisam na vrijeme prijavio naše predstavnike za seminar za oktobar pa sam iz Beograda poslao Zoranu poruku o imenima naših članova a formular ću kasnije popuniti.

  Srijeda, 16. septembar 2015.

  Pored učešća na okruglom stolu i sajmu pomagala koji je održan u prošli četvrtak i ovaj dan je jedan od onih zbog kojih sam došao u Beograd. Danas se u školi "Veljko Ramadanović" održava, sada će se to zvati redovni sastanak bivših učenika koji su Esperantisti. Stigao sam u školu oko 17:00 kada je upravo sastanak počinjao. Na sastanku su: Etelka, Dragana, Dušan, Nedeljka, Goran, Stefan te još nekoliko učenika... Razgovaramo o aktivnostima u ovoj školskoj godini. Priznajem da je svaki boravak u ovoj školi vezan za niz podsjećanja i emocija.

  Kao što su me izbjeglice dočekale u Beogradu, one me večeras i ispraćaju kući. Sa prijateljem sjedim ispred hotela "Prezident" a bašta je puna izbjeglica koji piju kafu ili nešto drugo. Mada iz razgovora na Arapskom jeziku ništa ne razumijem, ipak shvatam da se radi o obrazovanim ljudima. Mnogi od njih govore Engleski jezik i vrlo su ljubazni.

  Četvrtak, 17. septembar 2015.

  Stigao sam rano kući ali sam ipak umoran i neću danas u kancelariju. Čuo sam se sa Natašom o aktivnostima u organizaciji. Stanko je pisao i obavjestio nas da je manifestacija u Srbcu planirana za subotu, 26. septembra 2015. Sa Nedeljkom sam se dogovorio da u nedelju sređujemo dokumentaciju za projekt "Nabavite mi opremu" koji se konačno privodi kraju a još dok sam bio u Beogradu saznao sam da je naša poslata dokumentacija uredu.

  Uveče sam se čuo sa Božidarom Drinić iz Srbca. Dogovorili smo detalje oko odlaska u Srbac. Najvjerovatnije kombi iz Udruženja distrofičara i odlazak naših članova na manifestaciju koja će biti održana kod manastira Osovica.

  Ponedeljak, 21. septembar 2015.

  Došao sam sa namjerom da nešto uradim kada ostali članovi nisu u kancelariji. Nisam baš bio dobrog raspoloženja pa nisam mnogo ni uradio. Raspoloženje su mi popravili Lidija, Armin i Didi koji su takođe došli. Pokušavam da radim i da se navikavam na brajevi redak Focus 40 i sve prednosti koje on nosi.

  U Udruženju distrofičara smo se dogovorili za kombi koji će voziti naše članove u subotu 26. septembra do manastira Osovica kod Srbca. Kombi, plus 25% od cijene goriva, plus dnevnica vozaču od 25,00 km i put od oko 105 kilometara u jednom pravcu. U kombiju je trenutno 1+5 mjesta a po potrebi će se dodati još tri mjesta. Za sada nemam kandidata za ta tri mjesta.

  Utorak, 22. septembar 2015.

  Danas je već radni dan. U "D-Soft" sam kupio jedan USB HUB jer nam na računaru za administratora ponestaje USB priključaka. U kancelariji smo dogovorili sastanak projektnog tima "Učimo za bolje sutra" za četvrtak 24. septembar u 09:00. Prošla su 4 mjeseca realizacije projekta, to jest polovina i vrijeme je da se analizira šta smo uradili i šta nam još ostaje da se uradi.

  Pogledali smo izvode iz banke i utvrdili da nam je opština početkom septembra uplatila 1.500,00 km ili 25% predviđenih sredstava za ovu godinu. Nakon 8 mjeseci rada mi dobijamo 1/4 predviđenih sredstava, odnosno nakon 4 mjeseci realizacije projekta mi dobijamo 1/4 predviđenih sredstava. Sljedeća je godina izborna, da vidimo kako će to ići u 2016?

  U subotu će u Osovicu da idu: Stanko, Gradimir, Armin, Željko i Lidija, možda i Boris. Nikako da nahvatam dovoljno članova, nešto im ponuda za put nije mnogo zanimljiva.

  Srijeda, 23. septembar 2015.

  Popodne oko 17:00 sam se našao u kancelariji sa Nedeljkom i Borisem. Sređujemo dokumentaciju od projekta "Nabavite mi opremu", spremamo rebalans budžeta jer ga treba uskladiti sa realnim stanjem. Ne ide baš sve kako smo zamislili jer nam finansije nisu jača strana. Ipak jednu stvar koju uočavamo je da nas banka onako pošteno odere na provizijama i nekim drugim uslugama.

  Četvrtak, 24. septembar 2015.

  Po dogovoru od utorka danas je održan treći sastanak tima za realizaciju projekta "Učimo za bolje sutra". Sastanku prisustvuju: Nataša kao menadžer projekta, Didi, Dragoslav, Gradimir, Boris te Armin i Lidija. Na dnevnom redu je izvještaj o radu u proteklih 4 mjeseci, finansijski izvještaj za isti period te aktivnosti koje slijede.

  Izvještaj je usvojen uz nekoliko komentara i zaključaka. Uglavnom, zadovoljni smo realizacijom projekta osim kursa za Engleski jezik koji kasni u odnosu na predviđeni period. Našli smo i rješenje kako da isplatimo dug prema učesnicima u projektu koji su dolazili vlastitim prevozom.

  Najvažnija aktivnost u narednom periodu je održavanje okruglog stola na temu zapošljavanje osoba sa invaliditetom, posebno osoba sa oštećenim vidom koji se planira za kraj oktobra.

  Subota, 26. septembar 2015.

  Po ranijem planu jutros oko 07:30 smo krenuli ka manastiru Osovica na Motajici kod Srbca. U kombiju su: Gradimir, Armin, Lidija, Željko a Stanka smo uzeli kod njegove kuće na Đuliću. Vozi nas Dalibor iz Udruženja distrofičara. Stigli smo relativno brzo, samo 100 kilometara preko Doboja i Dervente.

  Ovog puta sve aktivnosti su kod manastira. Prvo kraće bogosluženje, kafa i sok za osvježenje, akademija sa proglašenjem rezultata te ručak. Iz naše Organizacije u trećim književnom konkursu "Svetosavlje je u nama" je učestovao Stanko Simić.

  Učesnici slično kao i prošle godine. Osim domaćina tu su učesnici iz Dervente, Prnjavora, Gradiške i Banja Luke. Ovog puta srećem i Mladena Gužvića iz mjesta Negoslavci kod Vukovara. Domaćinu smo uručili 5 reljefnih slika skice manastira Osovica i CD sa slikama od prošle godine.

  Vratili smo se u ranim popodnevnim satima zadovoljni što smo i ove godine bili prisutni na ovoj manifestaciji. Imali smo lijepo vrijeme, bez kiše ali i bez sunca a u Tesliću nas je dočekala kiša.

  Ponedeljak, 28. septembar 2015.

  Razmišljam o planiranom okruglom stolu. Biće dosta posla da se sve to organizuje. Počeo sam sa razgovorima. Danas sam kontaktirao fond u Prijedoru i razvojnu službu u Opštini Teslić. Prvi kontakti su dobri. Treba poslati službene dopise i najaviti organizaciju okruglog stola.

  Utorak, 29. septembar 2015.

  Jutros sam krenuo ka Beogradu sa namjerom da već sutra budem u Užicu, moglo bi se reći da sam krenuo ka Užicu. U kancelariji su se okupili u redovnom terminu radnog vremena. Ovog puta je bilo više članova.

  Danas je uplaćena elektronska lupa model "Topas". Očekujem da ako ne bude carinskih zavrzlama da lupa stigne u narednih petnaestak dana. Još da nađemo odgovarajući monitor.

  Srijeda, 30. septembar 2015.

  Ka Užicu sam krenuo u 07:30, Gaga trans. Već sam se vozio ovim autobusom, čak sam polazio u isto vrijeme. Prolazeći kroz Ovčarsko - Kablarsku klisuru, prijateljima sam poslao SMS poruku sljedećeg sadržaja: Putujem kroz Ovčarsko - Kablarsku klisuru ka Užicu koje više nije Titovo Užice ali ja pjevušim onu pjesmu. Sa Ovčara i Kablara čobanica progovara. Druže Tito bijelog lica, kad ćeš doći do Užica.

  U Užicu sam prvo u njihovoj Organizaciji slepih, zajedno sa Nebojšom Marković pokušavamo da utvrdimo zašto ne radi brajevi štampač. Dragana i Milka su nas korektno dočekale, kafa, liker, burek, jogurt i kolači. Kasnije u Narodnoj biblioteci Užice u 14:00 sam imao izlaganje na temu koju bih ja nazvao: informatičko društvo i informatička pismenost. Ovdje nam je domaćin Dušica iz biblioteke. Instalirao sam MAGic a na predavanju je bilo 16 prisutnih što je vrlo dobar odziv.

  Iz Užica sam krenuo u 17:25 i kada sam stigao u Beograd, nakon 45 minuta nastavio ka Tesliću.

  Oktobar 2015.

  U ovom poglavlju se nalaze hronološki poredani događaji za oktobar 2015. Korisnici čitača ekrana Koriste prečice: h, za sledeći događaj. Shift+H, za predhodni događaj.

  Četvrtak, 01. oktobar 2015.

  Početak je oktobra, ovo je zadnji kvartal ove 2015. godine. Nas čeka dosta obaveza do kraja godine. Okrugli sto za kojeg sada vjerujem da će se održati početkom novembra, izbori za novo rukovodstvo i za novog predsjednika. Nataša i Didi su uradili izvještaj za septembar kao obračun za plaćanje tehničkog sekretara i za ostala plaćanja. Kurs Engleskog jezika nikako da se nastavi.

  Ponedeljak, 05. oktobar 2015.

  Ova web strana kao i svi drugi sadržaji na našoj prezentaciji su očišćeni od virusa te se dnevnik može nastaviti ažurirati redovno novim detaljima. Danas je našu organizaciju posjetio Miro Popović, slikar i neko ko već dugo rukovodi likovnom galerijom u Tesliću. Dogovaramo detalje za našu organizovanu posjetu galeriji kao i da se neke slike urade reljefno.

  Utorak, 06. oktobar 2015.

  Danas je radno u kancelariji, bolje reći danas se dogovaramo šta će se sve raditi u narednih mjesec dana. Dogovoreno je:

  1. Obilježićemo dan bijelog štapa. Okupljanje u kancelariji, tražimo da nas primi načelnik Opštine Teslić i idemo u posjetu likovnoj galeriji.
  2. Kurs Engleskog jezika se neće nastaviti. Menadžer u projektu ne uspijeva nikako da dogovori detalje sa Jelenom. Zaključili smo da je najbolje da se kurs prekine.
  3. Okrugli sto na temu zapošljavanja slijepih - slabovidih i drugih osoba sa invaliditetom će se održati u utorak, 3. novembra 2015.
  4. Redovna skupština koja je ujedno i izborna će se održati do kraja 2015. Sada dok se bavimo ostalim aktivnostima, prije svega pripremama okruglog stola se nećemo baviti skupštinom.

  Negdje pri kraju sastanka nam je nestalo struje. Opet osigurač. Imamo svjetlo ali su nam utičnice ostale bez struje pa tako su ostali i kompjuteri bez mogućnosti da se radi.

  Četvrtak, 08. oktobar 2015.

  Nisu mi javili da je struja juče popravljena pa sam danas odustao da idem do grada. Ipak radim daljinski zahvaljujući "JAWS Tandem" opciji te uređujem i štampam dokument za dan bijelog štapa. Uređujem neku vrstu proglasa i pišem dopis za načelnika Opštine Teslić.

  Iz Saveza je došao dopis u vezi RTV takse, traže nam da dostavimo podatke ako se protiv nekog našeg člana vodi sudski postupak kako bi on bio obustavljen. Za sada jedino znamo da je postupak vođen protiv Nedeljka Cvijanović. Oni moji postupci su za mene dobro završeni.

  Zoran Panić je poslao poziv za okrugli sto koji će se održati u ponedeljak, 12. oktobra 2015. godine. Okrugli sto će se održati u Doboju, motel "Integra".

  Dok sam spremao dokument u vezi dana bijelog štapa, razmišljao sam o novinarima i medijima, nisam ni slutio da ću popodne čuti vijest da je umro novinar Željko Milinković. Sa Željkom smo lijepo sarađivali, snimio je nekoliko priloga o našoj Organizaciji i o meni lično. Neki od tih priloga su na našem kanalu na YouTube

  Javio se i Miro Popović, dogovoreno. U Četvrtak, 15. oktobra 2015. idemo u likovnu galeriju da pogledamo izložbu.

  Utorak, 13. oktobar 2015.

  Članovima koji redovno dolaze, javio sam SMS porukom da ne kupuju burek, da kuća časti. Danas mi je rođendan i odlučio sam da častim one koji dođu u kancelariju. Naravno da sam ja častio a ne kuća. Pozvao sam i Kuzmu te i njega častio. Sa Kuzmom smo razgovarali o studentskim stipendijama. Dobili smo korisne informacije i vjerujemo da će nešto od toga biti realizovano.

  Dogovaramo detalje za četvrtak i dan bijelog štapa. Sekretarica načelnika je potvrdila da možemo doći u četvrtak u 09:00 te da će nas primiti načelnik Opštine Teslić. Potvrdio sam u telefonskom razgovoru Miri Popović da dolazimo u galeriju u četvrtak u 10:30.

  Iz Saveza slijepih Republike Srpske je stigla poruka sa tekstom koji se može koristiti u povodu dana bijelog štapa. Stigla je i poruka iz Saveza slepih Srbije koji prenose saopštenje svjetske unije slijepih a u povodu dana bijelog štapa. Komentarišemo vijest sa televizije a u povodu prijema predstavnika Saveza slijepih Republike Srpske kod ministra zdravlja. Uručili su mu neko priznanje kao znak dobre saradnje a u nastavku te vijesti su predstavnici saveza govorili o toliko problema da se pitamo a zašto mu uručiše priznanje? Ministar zdravlja je naš sugrađanin i kada nam je trebala njegova pomoć mi smo je i dobili ali mu nismo uručili nikakvo priznanje.

  Bavimo se pripremama okruglog stola. To je sada redovna tema svih naših okupljanja sve do 3. novembra. Iz hotela Kardijal smo saznali da je cijena korišćenja salona 500,00 KM. Ako naš okrugli sto uključuje ručak, onda je salon besplatan. Provjerićemo uslove u opštini da koristimo njihovu salu. Tokom dana potvrdili su iz fonda za zapošljavanje invalida da će njihovi predstavnici doći na okrugli sto. Ostaje da narednih dana dogovorimo detalje.

  Potpisali smo ugovor sa Jelenom Vasiljević u vezi nedovršenog kursa Engleskog jezika i poslali na plaćanje. Plaćamo i telefonski račun. Nekako smo jedva čekali da taj ugovor riješimo. Šteta što je sa kursom tako ispalo. Moglo je biti mnogo, mnogo bolje. Mi smo sve korektno i na vrijeme platili. Najkraće, nije do nas...

  Četvrtak, 15. oktobar 2015.

  Rano sam otišao u grad jer treba prvo da vadim krv u labaratoriji u domu zdravlja. Tu priliku koristim da se rano nađem u kancelariji. Jutros sam među prvim došao u zgradu. Google i njegova obavještenja su danas poslali najviše poruka koje kao ključnu riječ imaju: slijep, slijepi, slijepih i slično. Ne čudi, danas je 15. oktobar kojeg zovu: dan bijelog štapa, međunarodni dan bijelog štapa, dan slijepih, svjetski dan slijepi i kako još sve ne...?

  U 09:00, ja, Dragoslav i Nataša smo kod načelnika u Opštini Teslić. Mi smo inicirali da nas primi u povodu ovog dana. Opušten razgovor, pričam o našoj Organizaciji, o aktivnostima i problemima koji nas trenutno okupiraju. Nismo se mnogo žalili mada sam rekao da nam je trenutno glavni problem nezaposlenost slijepih i slabovidih, nemogućnost rada na terenu te redovno finansiranje organizacije. Sastanku je prisustovao i Borislav Tešić, načelnik odeljenja za privredu i društvene djelatnosti.

  Zadovoljni smo razgovorom. Bio je to otvoren razgovor bez mnogo obećanja ali i bez naših velikih zahtjeva. Okrugli sto ćemo održati u opštinskoj sali. Nju dobijamo besplatno. Na kraju sam dao izjavu za TV-k3 i predpostavljam da će se to večeras emitovati u dnevniku TV-k3 kao i u subotu u emisiji panorama regije.

  U kancelariji smo se podsjetili današnjeg dana. Zašto je to dan bijelog štapa, ko nosi i ko treba da nosi bijeli štap. A onda po ranijem dogovoru smo otišli do doma "Prosveta" te posjetili likovnu galeriju gdje smo se upoznali sa postavljenom izložbom članova likovne sekcije "Sretanja" koju vodi slikar Miro Popović. Miro se potrudio da nam približi svaku sliku, tehniku i stil u slikarstvu a svagdje gdje se nešto moglo opipati, dozvolio a se opipa. Moj utisak je da je ova posjeta bila interesantna. Ostalo je da se dogovaramo o daljnjoj saradnji a svakako prije svega da se neke slike urade i u taktilnoj tehnici i omoguće da naši članovi imaju priliku da vide neke taktilne slike.

  Na povratku iz grada osjetio sam da bi moglo biti kiše te sam se vratio do kancelarije da uzmem kišobran. Na putu do kancelarije mi je sa štapa otpao roler. E, baš me hoće... Na dan bijelog štapa za malo da ostanem bez štapa na ulici.

  Kasnije tokom dana na web strani Opštine Teslić kao i na Facebook profilu načelnika pojavila se vijest: "Prijem kod Načelnika opštine povodom Medjunarodnog dana bijelog štapa" a u njoj je pisalo i ovo:

  Teslić, 15. oktobra - povodom 15. oktobra „međunarodnog dana bijelog štapa" načelnik opštine teslić milan miličević primio je danas predstavnike Opštinske organizacije slijepih i slabovidih Teslić.

  Načelnik opštine je tom prilikom istakao da je Opštinska uprava sa ovom organizacijom prethodne tri godine imala odličnu saradnju, te je ukazao na dobru organizaciju udruženja. „Bez obzira na poteškoće koje imaju slijepe i slabovide osobe, oni su jako aktivni i korisni članovi naše zajednice. Mogu samo reći da je ovo udruženje jedno od onih koji postižu najbolje rezultate i koji marljivo rade i vode računa o svim svojim članovima" – rekao je Miličević i obećao pomoć i podršku u narednom periodu. Miličević je dodao da je osnovni problem koje imaju slijepe i slabovide osobe proces zapošljavanja invalidnih osoba , ne samo u Tesliću, nego na nivou Republike Srpske, ali to je problem koji se mora sistemski rješavati kroz zakonske akte.

  Gradimir Kragić, predsjednik Opštinske organizacije slijepih i slabovidih rekao je od kada djeluje i radi ova Organizacija, postignuti su određeni rezultati zahvaljujući Opštinskoj upravi, prije svega pružanjem finansijske podrške u realizaciji nekoliko projekata. „Ovom prilikom zahvalio bi se Načelniku opštine na prijemu, ali i pomoći koju lokalna vlast pruža ovom udruženju. Opštinska uprava će nas podržati i u organizaciji okruglog stola na temu zapošljavanja slijepih i slabovidih osoba, zaključili smo da ćemo i dalje sarađivati i rješavati goruće probleme" – rekao je Kragić.

  Subota, 17. oktobar 2015.

  Po programu "MyRight" 2015. u hotelu Kardijal danas je počeo dvodnevni trening na temu:”Javno zagovaranje za poboljšanje ostvarenja prava na zdravstvenu zaštitu osoba sa invaliditetom u BiH”.

  Svrha treninga: Intenzivirati zagovaračke aktivnosti članica koalicije i povećati njihovu uspješnost u provođenju kampanje javnog zagovaranja kojima se utiče na poboljšanje ostvarenja prava na zdravstvenu zaštitu osoba s invaliditetom u regiji. U ovom treningu u regiji Doboj i ZD kantonu. Iz naše Organizacije prvog radnog dana učestovali su Nataša i Dragoslav Nedić.

  Utorak, 20. oktobar 2015.

  Ovih dana sam opet malo više u posjeti domu zdravlja, bolnici u Doboju i apotekama pa nisam u kancelariji. Jutros su javili iz Banja Luke da je na poštu referat za carine stigla lupa. Biće administrativnih poslova. Nadam se da to sve riješimo što jednostavnije i što brže.

  Nataša je kontaktirala Fond iz Prijedora i biro za zapošljavanje a u vezi planiranog okruglog stola. Vrijeme je da se napravi plan i dnevni red samog stola.

  Iz koalicije OSI Doboj stigao je poziv u kom piše: Obaviještavam Vas da za 23.10.2015. godine (petak) zakazujem sastanak koalicije Organizacija osoba sa invaliditetom regije Doboj u prostorijama Udruženja paraplegičara regije Doboj- jug( kod Ediba) sa početkom u 11:00 časova. Dnevni red bit će zajednički usaglašen na sastanku koalicije.

  Sastanak nam je potreban zbog aktivnosti- izrade prijedloga plana kampanje za Javno zagovaranje za izmjenu pravilnika o pravu na medecinska sredstva- ortopedska pomagala koji trebamo da uradimo do 30.10.2015. godine , kako je i rečeno na treningu koji smo imali u Tesliću.

  Stručna služba Opštine Teslić je dostavila poziv u kom piše: Poslovnikom o radu Skupštine opštine Teslić, predviđeno je da Skupština donosi Program rada za kalendarsku godinu, po pravilu do početka godine. Programom rada Skupštine opštine za 2015. godinu predviđeno je da se u novembru mjesecu razmatra Nacrt Programa rada Skupštine opštine za 2016. godinu. Program rada Skupštine treba da sadrži pitanja i zadatke iz nadležnosti, odnosno djelokruga rada Skupštine opštine, a koji proizilaze iz Ustava, zakona i Statuta opštine, utvrđene politike razvoja opštine, kao i druge poslove i zadatke čije rešavanje je od interesa za građane opštine. U vezi navedenog, a u cilju izrade što kvalitetnijeg Programa rada Skupština opštine Teslić za 2016. godinu, molim Vas da dostavite Vaše prijedloge (teme) koje bi trebalo uvrstiti u Pogram rada.

  Možda je ovo prilika da predložimo neke teme za koje mislimo da bi mogle dobiti podršku i ući u plan rada za narednu 2016. godinu. Posebno ako bi neke teme bile zajednički podržane od više NVO iz Teslića.

  Srijeda, 21. oktobar 2015.

  Opet koristim priliku da poslije odlaska u dom zdravlja navratim u kancelariju. Ovog puta čekam kod ljekara malo duže. Moj asistent traži od sestre da kao slijepo lice dobijem prednost. Prije mene ulazi druga slijepa osoba, to je naš član Vlado koji me nije poznao a nije ni njegov asistent. Sestra je valjda zapamtila da nekoj slijepoj osobi treba dati prednost pa je na mene zaboravila. Vjerovatno se pita odkuda toliko slijepaca jer ovo nije pregled kod oftamologa već kod urologa...

  U kancelariji su Dragoslav, Nataša i Armin. Bavimo se detaljima za okrugli sto. Čini se da će u zadnji čas biti mnogo obaveza. Razgovaram sa carinom u Banja Luci u vezi "Topaz" lupe, biće svašta nešto. Onda zovem špeditera "Meridijan" koji na osnovu našeg JIB broja konstatuje da nismo carinski obveznici, to jest da nemamo pravo na uvoz. Od biroa za zapošljavanje smo dobili spisak firmi koje zapošljavaju u Tesliću. To je u stvari registrator svih pravnih lica, samostalnih zanatskih radnji i slično. Nije od velike pomoći ali eto dobili smo neki dokument

  U ranim popodnevnim satima očekuje se početak redovne sjednice Narodne Skupštine Republike Srpske. Dobrila Drinić Malić, narodni poslanik će pokušati u okviru aktuelnog sata postaviti poslaničko pitanje u vezi udžbenika u elektronskom formatu. Pri kraju aktuelnog sata Dobrila je dobila priliku i pitala ministra obrazovanja da li je moguće da se za slijepe i slabovide učenike omogući da dobiju udžbenike u njima pristupačnom formatu a da se organizacijama koje imaju opremu omogući da štampaju te udžbenike.

  Zadovoljan sam što se to pitanje našlo na Skupštini Republike Srpske, spomenulo se i da naša organizacija ima opremu za štampanje tih udžbenika ali nisam zadovoljan odgovorom ministra. Izbjeću svaki komentar jer se radi o ministru u vladi Republike Srpske ali odgovor je neočekivan. Svi oni koji se bave inkluzijom na bilo koji način ako su slušali ili pročitali odgovor znaju na šta konkretno mislim.

  Četvrtak, 22. oktobar 2015.

  Redovni radni dan. Nataša je otputovala pa ja danas dolazim ranije. Poslao sam dopis u Banja Luku sa namjerom da pojasnim službenicima na carini problem oko naše "Topaz" kamere. Onda sam poslao Didija koji je na licu mjesta preuzeo "Topaz". Sve je dobro kada se dobro svrši... Ovdje bi umjesto 3 tačke, možda trebalo staviti tri puta po 3 tačke.

  Dogovorio sam sa Dadom, sutra idem u Doboj Jug na sastanak koalicije regije Doboj. Iz Teslića ćemo krenuti oko 10:00. Navratio je Željko Tomić, Kristinin tata. Kristina je dobila odbijenicu za računar. Treba da pišemo žalbu. Opet neobična činovnička odluka.

  Obavio sam nekoliko razgovora u vezi okruglog stola. Konačno sam valjda dogovorio sastanak sa predstavnicima udruženja gluvih Teslić. Trebalo bi da sljedeće sedmice imamo sastanak i sa predstavnikom odbora ratnih vojnih invalida. Od ponedeljka se kreće punom parom da se radi.

  Petak, 23. oktobar 2015.

  Danas sam na sastanku koalicije regije Doboj, ja Dalibor i Armin smo krenuli oko 10:00. Prvi puta sam na sastanku u Doboj Jugu. Mora se priznati da Edib i njegovi saradnici imaju dobar prostor i ostale uslove za rad. Razgovara se, bolje reći pravi projekat o vođenju kampanje o promjeni pravilnika za ortopedska pomagala. Pomalo neobična aktivnost. Zbog karaktera koalicije, ovu kampanju treba voditi u dva kantona i u Republici Srpskoj.

  Danas se u nezavisnim novinama pojavio zanimljiv članak o dostupnim udžbenicima za slijepu i slabovidu djecu. Ne znam da li to ima bilo koju vezu sa poslaničkim pitanjem od prije nekoliko dana ali je vijest svakako zanimljiva. U vijesti se između ostalog kaže i ovo:

  "... Iz Specijalne biblioteke za slijepa i slabovida lica RS rekli su da slijepi i slabovidi đaci i njihovi roditelji kod njih mogu pronaći udžbenike namijenjene osnovnoj školi u elektronskom digitalnom pdf formatu (čije čitanje omogućava govorni softver).

  Ako je ovo sve tačno, sjajna je to vijest... Konačno je krenuo taj automobil koji je još u septembru prošle godine čekao samo pola sata da krene i preuzme narezane CD-ove sa udžbenicima. Na sreću naša Organizacija nema potrebe da sarađuje sa takvom institucijom čijem automobilu treba više od godinu dana da se upali i krene.

  Ponedeljak, 26. oktobar 2015.

  Danas je u kancelariji glavna tema pokušaj da se u funkciju stavi "Topaz" lupa. Didi je sinoć doputovao iz Banja luke i dovezao lupu. Troškovi preuzimanja nas koštaju 24,50 KM. Nemamo odgovarajući monitor pa svaki pokušaj je bez uspjeha. Telefoniramo, zovemo: D-Soft, Dado-Mobile, KomTel, AntenaMont ali niko nema monitor sa HDMI ulazom.

  Kompletirao sam dopis za okrugli sto i poslao na nekoliko adresa. Iz Opštine su potvrdili učešće. Vjerovatno služba razvoja. Potvrđeno je da u utorak 3. novembra možemo koristiti salu za sastanke.

  Utorak, 27. oktobar 2015.

  Nastavljamo sa pokušajem da se pronađe odgovarajući monitor. Predhodno veče sam provjeravao i kod radioamatera i dobio nekoliko korisnih savjeta. Jutro je pametnije od večeri. Sada već znamo ponešto i šta je to HDMI, šta je VGA a šta DVI ulazi na monitorima. Ponovo telefoniram i u STR Limun saznajem da imaju jedan polovan ali dobar 22 inčni monitor. Didi i Armin su donijeli monitor i vidi čuda, lupa radi...!

  Prvi koraci sa lupom su odlični. uveličava do 67 puta, zumira, zamrzava sliku na monitoru. Ima fiksatore za čitanje za one osobe koje imaju problema sa fokusom. Mjenja kontrast, odnos pozadinskih boja i sve ono što treba jednoj slabovidoj osobe da pravilno čita tekst kojeg jedva da vide i osobe koje imaju normalan vid.

  Srijeda, 28. oktobar 2015.

  Jutros sam reinstalirao anReader na administratorskom računaru u kancelariji. U našem slučaju se pokazalo da računari sa 64-bites operativnom sistemu baš i ne rade najbolje kada je u pitanju anReader. Danas je na red došao i naš novi štampač, kopir i fax uređaj. Uobičajeno ne ide sve od prve. Muči nas defaultni password. Ipak, očekujemo da će ovaj uređaj uskoro biti u funkciji.

  I danas se bavimo pripremam za organizovanje okruglog stola. Svaki dan po nekoliko detalja. Nadam se da će do utorka biti većina detalja spremna. Sa Daliborom iz Udruženja distrofičara smo razgovarali o mogućim prijedlozima za plan rada skupštine opštine Teslić u narednoj 2016. godini. Za nas najvažnija pitanja su: status naših organizacija, lokalni akcioni plan za oblast invalidnosti te redovna finansijska podrška do koje dolazimo kroz realizaciju projekata.

  Četvrtak, 29. oktobar 2015.

  Vratila se Nataša iz Srbije pa smo danas brojniji. Odran je ranije planirani sastanak projektnog tima. Ovog puta samo jedna tačka. Okrugli sto na temu zapošljavanja osoba sa invaliditetom. Razrađujemo svaki mogući detalj. Uočavamo da nema posebnog interesa kod biznis sektora, čak ni kod onih koji već zapošljavaju osobe sa invaliditetom. Ipak, stvar se kreće u dobrom smjeru što se tiče organizovanja ovog stola.

  U kancelariji sve više i više osjećamo da curi voda sa sprata. Prijavili smo problem pa očekujemo da će narednih dana neko reagovati. Javio se Kristinin tata, on će doći sutra da napišemo žalbu. Došao je i jedan novi član iz Vitkovaca. On je stari član MOS Doboj i kako ne uspjeva da pronađe prostor u Doboju gdje je sada smješten MOS Doboj, došao je da se učlani u Teslić.

  Petak, 30. oktobar 2015.

  I danas sam u kancelariji, istina planiram biti kraće jer danas treba da uradim nekoliko manjih poslova. Ove sedmice sam svaki radni dan bio u kancelariji. Napisali smo žalbu za Kristinu Tomić kojoj su odbili zahtjev za novi računar. Opet greška oftamologa. Nadamo se da će postupak žalbe ispraviti ovu grešku.

  Poslali smo tri poziva za učešće na okruglom stolu. Pokušali smo priključiti fax-printer ali smo utvrdili da nemamo odgovarajući kabal i priključak. Kabal smo tokom jutra dobili ali ostaje problem priključivanja zbog splitera za ADSL konekciju. Stigli su i majstori iz Opštine da vide gdje i zašto curi voda. Nisu oduševljeni onim šta treba da se radi. Nismo ni mi ali nas niko ne pita.

  Novembar 2015.

  U ovom poglavlju se nalaze hronološki poredani događaji za novembar 2015. Korisnici čitača ekrana Koriste prečice: h, za sledeći događaj. Shift+H, za predhodni događaj.

  Nedelja, 01. novembar 2015.

  Nedelja je dan za odmor, tako se nekako i ponašam danas. Ujutro me pozvao Dragoslav da me podsjeti na godišnjicu naše organizacije. Danas su pune četiri godine od kako je održana osnivačka skupština. Prilika da se podsjetim na to šta je sve urađeno u ovih četiri godine. Nisam bio zadovoljan što sam prihvatio da budem predsjednik, nisam to ni danas mada radim kao da jesam bio i kao da još jesam zadovoljan.

  U ove četiri godine je mnogo toga stalo, djelimično o tom govori i ovaj dnevnik, još više govori naša kancelarija i naši članovi. Uz svo moje nezadovoljstvo, ipak konstatujem da je dobro da se je sve ovo desilo.

  Ponedeljak, 02. novembar 2015.

  Sutra je okrugli sto pa je danas vanredno planiran radni dan za projektni tim. Štampaju se radni materijali, dnevni red i zaključci sa konferencije o položaju slijepih u Republici Srpskoj. Dogovoreni su svi detalji počevši od preuzimanja ključa za salu gdje će se održati okrugli sto, spremljen materijal, dogovoreno vrijeme dolaska u kancelariju i odlaska u salu za sastanke pa do osvježenja koje će biti ponuđeno učesnicima. Dogovoreno je prisustvo medija i potvrđen dolazak predstavnika Fonda iz Prijedora. Lično procjenjujem da postoje dobri uslovi da okrugli sto uspije.

  Utorak, 03. novembar 2015.

  Sve što smo radili danas ima veze sa okruglim stolom. Okupili smo se po dogovoru do 09:00 u kancelariji a već u 10:00 smo bili u skupštinskoj sali. Do početka okruglog stola je sve sređeno tako da se moglo početi sa radom u 11:00.

  Pred početak okruglog stola dao sam intervju za K3 TV i Elta kabel televiziju. U prilogu koji će se emitovati još su govorili Borislav Tešić, načelnik odeljenja za privredu i društvene djelatnosti i Miloš Marjanović iz J.U. Fonda iz Prijedora.

  Zajedno samnom za radnim stolom su: Nataša Nedić i Dalibor Vuković. Okruglom stolu su prisustovali:

  1. Iz opštinske uprave: Borislav Tešić, načelnik Odeljenja za privredu i društvene djelatnosti. Dragan Mišić, šef Odsjeka za razvoj i investicije kao i Draginja Sladojević iz istog odsjeka;
  2. Iz J.U. fonda za zapošljavanje invalida: Miloš Marjanović, rukovodilac službe;
  3. Iz javnih ustanova i preduzeća sa Opštine Teslić: Mile Brkić, šef poslovnice Fonda za zdravstveno osiguranje Teslić. Ostojić Igor, šef službe za ekonomsko-pravne i opšte poslove Doma zdravlja Teslić. Dragica Šajinović, pravnik Centra za socijalni rad Teslić. Dragan Prpoš, pravnik KP „Komunalac“ Teslić;
  4. Iz biroa za zapošljavanje: Mišo Stojanović, šef Biroa za zapošljavanje Teslić;
  5. Kao predstavnik privatnog biznisa: Goran Jotanović, radnik u D-Soft D.O.O.
  6. Iz nevladinih organizacija koje okupljaju osobe sa invaliditetom na području Opštine Teslić: Dalibor Vuković, administrativni radnik u Udruženju distrofičara Teslić. Radomir Simaković , predstavnik Boračke organizacije Teslić – Odbor ratnih vojnih invalida;
  7. Iz OOSS Teslić: Gradimir Kragić, Dragoslav Nedić, Armin Glancer, Tihomir Marković, Nataša Nedić, Željko Simunić, Branko Laušević;
  8. Mediji: K3 televizija Prnjavor i Elta kabel televizija.

  Očekivali smo više učesnika, posebno iz privatnog biznisa. Istina, neposredno pred početak okruglog stola dva za nas važna učesnika su iz opravdanih razloga otkazali učešće.

  Otvorio sam okrugli sto kratkim izlaganjem navodeći neke od problema koji su razlog da se naša Organizacija odlučila na organizovanje ovog stola. Tokom trajanja ovog stola izlagali su:

  1. Dragan Mišić: predstavio podsticajne mjere Skupštine opštine Teslić;
  2. Miloš Marjanović: predstavio aktivnosti Fonda, stimulacije i beneficije koje se mogu ostvariti po zakonu o profesionalnoj rehabilitaciji, osposobljavanju i zapošljavanju invalida;
  3. Mile Brkić: govorio o pomagalima koja mogu ostvariti slijepe i slabovide osobe po pravilniku o ortopedskim pomagalima;
  4. Dragan Prpoš: govorio o broju zaposlenih invalida u KP „Komunalac“;
  5. Mišo Stojanović: iznio podatak da je samo jedan poslodavac u 2015. naveo da bi zaposlio osobu sa invaliditetom;
  6. Dalibor Vuković: objasnio da u njegovom udruženju nema osoba konkurentnih na trištu rada, ali da imaju potrebu za zapošljavanjem jednog administrativnog radnika u Udruženju.

  O okruglom stolu tokom dana objavljen je prilog na TV K3 iz Prnjavora. Više detalja na WWW.YouTube.Com: Okrugli sto o zapošljavanju osoba sa invaliditetom u Tesliću 2015.

  Četvrtak, 05. novembar 2015.

  Danas se u kancelariji bavimo analizom rada okruglog stola. Dajemo prolaznu ocjenu ali i konstatujemo da je moglo biti bolje. Ovaj okrugli sto je početak aktivnosti da se dođe do zapošljavanje nekog od naših članova Za to će nam trebati dosta angažovanja, biće najbolje da ovu aktivnost smjestimo u neki projekt te tako dođemo i do sredstava da je možemo realizovati.

  Na osnovu izlaganja i diskusija pravimo moguće zaključke. Poslaćemo ih na adrese učesnika kako bi i oni dali svoje mišljenje. Kada zaključci budu usvojeni, biće osnova za naš dalnji rad.

  Tokom dana u kancelariju su navratila tri člana. Jedan član kompletira dokumentaciju o članstvu, jedno novo članstvo te jedno interesovanje o eventualnoj humanitarnoj pomoći.

  Utorak, 10. novembar 2015.

  I danas dolaze članovi. Još jedna prijava iz Cerovice, to je sada opština Stanari. Prijavljuju se jer kancelarija MOS u Doboju ne radi i nije u funkciji. Teško da će se stanje u Doboju skoro popraviti i čudi da Savez slijepih Rep. Srpske nije ovdje intervenisao da pomogne. Doboj je područje koje je najviše stradalo u prošlogodišnjim poplavama a pomoć ni od koga nisu Dobili. Naša pomoć je bila kap vode u okeanu.

  Danas je uručen još jedan govorni mjerač šećera u krvi za našeg člana koji je na insulinu. U kancelariji smo razgovarali o mogućem novom projektu koji bi u fokusu imao zapošljavanje i kulturu. Dolazio je Miro Popović i donio nekoliko slika, uključujući i Luja Braja da se uradi kao taktilna slika.

  Srijeda, 11. novembar 2015.

  Mada je srijeda i nije radni dan i danas smo se okupljali u kancelariji. Prije podne su bili: Armin, Didi, Dragoslav i Nataša. Rano popodne ja i Didi i priključili smo "Topaz" našu lupu na računar. Software Gem za sada radi dobro. Kasnije popodne su došli Nedeljko i Ružica da uradimo ponešto na budžetu projekta "Nabavite mi opremu". Urađen je najveći dio rebalansa budžeta, bolje reći finansijskog izvještaja. Isplaćene su naknade za ljudske resurse, još ostaju dvije nabavke i može se staviti tačka na finansijski izvještaj.

  Četvrtak, 12. novembar 2015.

  Planirao sam da jutros krenem ka Beogradu, splet okolnosti je diktirao da danas dva puta dolazim u kancelariju. Pješačio sam danas 14 kilometara. Prije podne sam u kancelariji jer treba za poznanika nešto da odštampam. Onda koristim priliku da u kancelariji razgovaramo o mogućim projektima. Konačno smo svi shvatili da su projekti jedini način da funkcionišemo... Od poznanika sam dobio kilogram meda kojeg ostavljam u kancelariji da nam služi kao "doping" kada bude trebalo da nas stimuliše za bolji rad.

  I distrofičari su danas na okupu pa smo zajedno popili kafu. Upoznao sam ih da je bilo interesovanja iz Opštine u vezi zahtjeva za uvrštavanje u plan rada Skupštine za narednu godinu našeg dopisa o posebnom statusu.

  Popodne sam ponovo u kancelariji. Dogovorio sam sa Zumretom da se nađemo jer ćemo se sresti sa Sinišom Moreti. On je uključene u projekt "Pro-budućnost" kao kordinator za opštine Teslić i Tešanj. Razgovaramo o nekim detaljima za naš projekt kojeg bi trebalo da realizuju OOSS Teslić i ECI Tešanj. Ima još dosta da se radi na tom projektu a prije nego što ispunimo sve uslove da ga kandidujemo za trenutno raspisanu ponudu.

  Utorak, 17. novembar 2015.

  Već je treći dan kako sam u Beogradu. U subotu uveče sam bio u narodnom pozorištu i pratio predstavu "Romeo i Julija" koju je režirao Miki Manojlović. U predstavi glume Srpski i Albanski glumci. Zanimljiva predstava na temu pomirenja. Ipak, OOSS Teslić i ECI Tešanj se nisu našli u projektu pomirenja kojeg smo imali namjeru kandidovati za projekt "Pro-budućnost". Nije lako učestovati u ovakvim projektima.

  U kancelariji redovne aktivnosti. Nije bilo posebnih posjeta ili zahtjeva od članova. Dolazi zima kada je takvih posjeta sve manje i manje.

  Večeras je Palilulska Organizacija slepih organizovala književno veče pod nazivom "Rame uz rame". Nastupili su tri slijepa i tri videća pjesnika i dva muzičara. Sve je organizovano u maloj sali dječijeg kulturnog centra u Takovskoj 8. Kako se radi o pjesnicima moglo bi se reći da je posjeta bila odlična.

  Utorak, 24. novembar 2015.

  Vratio sam se iz Beograda ali zbog prehlade danas nisam u kancelariji. Još sam pod utiskom mog boravka u Beogradu. Posebno me raduje da sam ponovo bio u školi "Veljko Ramadanović", ovog puta čak dva puta u toku sedmice. Bio sam u prilici da razgovaram sa direktorom škole te da posjetim njihov resursni centar. Zadovoljan sam, napisao bih i zahvalan za razgovor sa direktorom škole. Za sve ostalo ću se uzdržati od komentara...

  Tokom boravka u Beogradu bio sam u kancelariji Paliluske Organizacije, tamo se bavio njihovim brajevim štampačom. Uradio nekoliko podešavanja računara kod mojih poznanika i ponovo konstatovao kako je u Beogradu totalno rasulo kada je u pitanju podrška onima koji koriste računare. Umjesto da imaju odgovarajuću online ili drugu podršku, sve je nekako prepušteno da se svako snalazi kako zna i umije.

  Sinoć je na Skype pisala Tifa Tučić iz Tuzle. Dolazi u četvrtak u Banja Vrućicu, ima dovoljno slobodnog vremena pa bi rado navratila i do naše Organizacije. Nadamo se da će u četvrtak biti lijepo vrijeme i prilika da se sretnemo u našoj organizaciji.

  Četvrtak, 26. novembar 2015.

  Pješačim ka gradu a okolo je snijeg. Nije ovo svake godine da snijeg padne u novembru. Trotoari su čišćeni ali ima snijega pa je potrebno koristiti jači štap. Javila se Tifa, dolazi u Teslić oko 09:30. Nemamo mi često posjete predstavnika drugih organizacija, posebno ne od slijepih. Mi smo bili u Tuzli kada smo preuzimali naše zvučne lopte, tada smo imali priliku da se upoznamo sa govornim pikadom. Udruženje građana oštećenog vida je tada prema nama bilo više nego gostoljubivo pa je red da i mi barem malo uzvratimo. Tifa Tučić, izvršni direktor ovog udruženja i Emra Hadžikadunić su prvi puta u našoj Organizaciji. U Teslić su došle zbog konferencije u Banja Vrućici a posjeta našoj organizaciji je onako usputna.

  Stiglo je nekoliko e-mail poruka:

  A. Iz Opštinske Organizacije slepih Paraćin a preko Saveza slijepih Republike Srpske. A oni pišu: "U ponudi imamo:"

  1. Bele štapove na sklapanje - trodelni sa kuglicom cena : 7 eura;
  2. Trodelni sklapajući štap bez kuglice cena : 7 eura;
  3. Beli četvorodelni štap sa kuglicom cena : 8 eura;
  4. Futrole za štapove sa logom saveza i natpisom. Futrole 1,50. eura. Postoji mogućnost da odštampamo šta želite.
  5. Zidne Brajeve azbuke uramljene (51x36) cena. 10-20 eura u zavisnosti od rama.
  6. Stona rotirajuća Brajeva azbuka, cena: 3-6 eura u zavisnosti od veličine.

  B. Iz Opštinske Organizacije slijepih Srbac su pisali: "Ovim putem vas pozivamo da prisustvujete promociji pikado uređaja opremljenih govornim softverom. Promocija se održava u petak, 27. novembra u Banja Luci.

  C. Savez slijepih Republike Srpske je poslao sljedeći dopis:

  Obavjestavamo Vas da je u Galeriji savremene umjetnosti Republike Srpske u Banja Luci priredena i prilagodena za slijepe izlozba slika. Ova izlozbena postavka umjetnickih radova iz apstraktnog slikarstva moze se posjetiti do kraja februara. Iz Muzeja savremene umjetnosti pozivaju nas da organizujemo grupne i kolektivne posjete i da sa njima kontaktiramo 2-3 dana prije posjete kako bi ugovorili termin i obezbjedili prisustvo kustosa, odnosno lice koje bi grupu provelo kroz izlozbu uz strucne komentare i objasnjenja. Prilika je to da se kod naseg clanstva pocnu razvijati navike i za konzumiranje i ovakvih kulturnih dogadaja i da svojim posjetama podstaknemo galeriju i druge institucije kulture da i druge sadrzaje prilagodavaju i ucine ih nama dostupnim. Dakle vrlo je vazno da iskazemo visok stepen interesovanja i tako potvrdimo svoj nivo kulture. Pozivaju se organizacije da organizuju jednodnevne izlete do Banja Luke i svoje clanove dovedu na izlozbu koja je specijalno prilagodena nasim potrebama.

  Na promociju pikado uređaja sigurno niko iz naše Organizacije neće ići a za izložbu u muzeju savremene umjetnosti se još ništa ne zna. Možda do kraja februara nešto i organizujemo.

  Decembar 2015.

  U ovom poglavlju se nalaze hronološki poredani događaji za decembar 2015. Korisnici čitača ekrana Koriste prečice: h, za sledeći događaj. Shift+H, za predhodni događaj.

  Četvrtak, 03. decembar 2015.

  Danas je međunarodni dan invalida. I ovaj dan slično danu bijelog štapa neki ga zovu drugačije. Bilo je za očekivati da će u opštini biti organizovan prijem kod načelnika ili nekog drugog kao što je to bilo prošle godine. Predlagao sam Udruženju distrofičara da se zvanično obratimo i tražimo prijem ali oni nisu bili za to obraćanje. Nismo tražili prijem, nismo ga ni imali. Mislim da je propuštena prilika da još jednom dobijemo priliku da ukažemo na sve ono šta je sadržaj rada naših organizacija.

  Mada naša organizacija ima nešto novaca na žiro-računu, pa čak i za reprezetativne namjene, ipak sam samo ja lično častio skromno članove u povodu ovog dana. I baš kada smo se spremali da pređemo na radni dio našeg druženja, iznemada i nenajavljeno došao nam je gost.

  Posjetila nas je Koviljka Špirić - Kova koja je trenutno ambasador Bosne i Hercegovine u Kanadi a pokriva i Kubu. Ovu posjetu treba posmatrati kao posjetu naše sugrađanke koju znamo više kao Kovu koja je nekada bila vrlo aktivna u NV pokretu a ne kao ambasadora. U kratkom ali ipak duplo dužem vremenu nego što je Kova planirala razmjenili smo informacije o našoj Organizaciji pa moglo bi se reći i ponešto dogovorili o mogućoj saradnji. Ostali smo svi iznenađeni njenom posjetom i moglo bi se reći da smo je dočekali nespremno i sa nesređenom kancelarijom. Ipak, ovo nam će ostati dugo u sjećanju.

  Radni dio sastanka nismo uradili, ostalo je to za sljedeći utorak. Ipak razgovarali smo o temi tog radnog sastanka. Približavaju se izbori i sve više i više sam uvjeren da ne treba da budem više predsjednik organizacije. Popodne sam prošao kroz naše realizovane projekte da bih provjerio neke detalje o realizovanim aktivnostima kao što je broj učesnika, trajanje aktivnosti i utrošeni iznos za te aktivnosti.

  Utorak, 08. decembar 2015.

  Po ranijem dogovoru, danas je održan sastanak projektnog tima "Učimo za bolje sutra". Prvo smo se upoznali o konkursu za dodjelu sredstava za projekte kod Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite. To su lutrijska sredstva za drugu polovinu 2015. godinu. Konkurs kao i do sada. Jedna polovina za republičke organizacije osoba sa invaliditetom koje imaju status organizacije od posebnog značaja a druga polovina za ostale. Razmišljamo da li možemo uraditi neki projekt i konkurisati.

  U djelu sastanka koji se bavio konkretnom realizacijom projekta zaključili smo da dvije aktivnosti nisu realizovane. Priprema udžbenika nije realizovana ili bolje reći projektni tim ne zna ništa šta je rađeno u toj oblasti pa sam ja predložio da se i ne vodi da je nešto urađeno. Takođe i aktivnost vezana za brajevo pismo neće biti realizovana. Tako sam konstatovao da podrška učenicima ne traje 4 već 2,5 godina. Bio je to povod da se otvori nešto opširnija rasprava ne samo o projektu. Nažalost u takvim okolnostima se nismo bavili nekim realizovanim detaljima bitnim za projekt kao što su zaključci sa okruglog stola koji još nikom nisu dostavljeni.

  Četvrtak, 10. decembar 2015.

  Danas je Dragoslavu rođendan. Častio nas je za svoj 33. rođendan. Iskoristio sam priliku da prisutne upoznam sa nekoliko dopisa koji su ovih dana stigli na našu email adresu:

  1. Iz saveza slijepih Rep. Srpske je još ranije stiglo obavještenje o prilagođenoj izložbi u Galeriji savremene umjetnosti Republike Srpske te preporuci da se organizuju kolektivne posjete.
  2. Iz organizacije slepih Paraćin je stigla ponuda za bijele štapove koja je za nas interesantna. Mislimo da ćemo naručiti nekoliko štapova.
  3. Pročitali smo takođe saopštenje svjetskog saveza slijepih u povodu 3. decembra, međunarodnog dana invalida.
  4. Takođe, upoznali smo se i sa otvorenim pismom načelnika Opštine Teslić, upućenog ovih dana svim građanima naše opštine.

  Tokom današnjeg dana se bavim problemom ostvarivanja prava na računar sa govornim softverom. Lidija će svoj računar dobiti sljedeće sedmice. Vjerovatno već u ponedeljak. Kristinu opet šalju na ljekarski konzilijum na očnu kliniku u Banja Luci da konzilijum utvrdi pravo stanje vida. Zbog toga sam kontaktirao školu u Derventi, fond zdravstvenog osiguranja i mislim da će sve biti uredu ali Kristina mora ponovo kod očnog ljekara i vjerovatno i u B. Luku na konzilijum. Ako se uzme u obzir da su na ostvarivanje ovog prava problem imali i Boris, Đorđe i Lidija, možda bi se moglo ponešto i zaključiti...

  Utorak, 15. decembar 2015.

  Danas je svjetski ili međunarodni dan Esperanto jezika. Podjelio sam doručak sa članovima koji su bili u kancelariji. Skoro pa da postajemo pretplatnici na burek ispod sača...

  Moglo bi se reći da smo danas otvorili predizbornu kampanju za redovne izbore u našoj Organizaciji. Pregledali smo listu svih članova i odredili 19 članova koji bi mogli biti kandidati za izbor u Skupštinu naše Organizacije kao i za Upravni Odbor i ostale funkcije. Početkom naredne godine, vjerovatno već 4. januara prvi zbor članstva. Ostali sastanci po planu kojeg će usvojiti Upravni Odbor na narednoj prvoj sjednici.

  Lidija bi trebalo da sutra dobije svoj laptop računar, konačno je došlo i to na red. Na ovaj laptop čeka još od februara mjeseca ove godine.

  Ja putujem ka Beogradu, možda i Užicu pa će naredni zapis u dnevniku biti sa nekim događajem koji ima veze sa mojim putem. Sutra će u Doboju biti održan okrugli sto na temu realizacije LAPI ali iz Teslića neće niko učestovati.

  Srijeda, 16. decembar 2015.

  Danas sam ponovo u školi "Veljko Ramadanović" u Zemunu. Ponovo sjećanje na moje godine koje sam proveo u ovoj školi. U našoj Organizaciji je još nekoliko članova koji su boravili u ovoj školi pa je prilika kada se vratim da ispričam neke detalja o mom boravku u Zemunu.

  Četvrtak, 17. decembar 2015.

  U popodnevnim satima sam u kancelariji Organizacije slepih Palilula. Jednoj od opštinskih organizacija u Beogradu ali organizaciji koja je registrovana i djeluje samostalno. Ovdje sam slučajno i onako usput pratim kako radi njihov Upravni Odbor. Redovna sjednica sa nekoliko tačaka dnevnog reda. Sjednicom presjedava Savo Veselinović, predsjednik organizacije. Na kraju sam mogao zaključiti da i naše sjednice Upravnog Odbora rade slično.

  Ponedeljak, 21. decembar 2015.

  Po ranijem dogovoru ponovo sam u Užicu u Narodnoj biblioteci i učestvujem u realizaciji aktivnosti koje se odnose na njihov projekt "Korak ka jednakosti". Imam kratko izlaganje na temu GPS navigacije kao savremene tehnologije i njihov značaj u orjentaciji i mobilitetu.

  Kao izlagači tu su još: Mira Mihajlović i Nebojša Marković. Mira izlaže na temu brajeva literatura za muzičko obrazovanje, prije svega za studente na muzičkoj akademiji a Nebojša na temu brajevo pismo u primjeni kod brajevih redaka.

  U Narodnoj biblioteci Užice smo kao i do sada srdačno dočekani. Razgovarao sam sa direktorom biblioteke a svakako najviše sa Dušicom Murić koja je vodila ovaj njihov projekt. Takođe, srdačno smo primljeni i u MOS Užice gde sam već bio dva puta.

  Utorak, 22. decembar 2015.

  Planirani put za Makedoniju je odgođen pa se jutros vraćam nazad u Teslić. Iz kancelarije mi je Didi poslao SMS poruku da je završen spisak članova.

  Četvrtak, 24. decembar 2015.

  Ponovo sam nakon sedam dana u kancelariji. Prijavio sam kvar ADSL modema jer nam već duže vrijeme ne radi WLAN. Lidija je častila u prošli četvrtak, ostalo je nešto od kolača i za mene pa sam doručak počeo sa kolačima.

  Provjeravali smo sve uplate na žiro-račun u ovoj godini. Do sada je opština uplatila 50% od predviđenog iznosa. Nadamo se da će ostatak biti uplaćen u narednoj godini.

  Nataša je počela da piše narativni izvještaj o realizaciji projekta "Učimo za bolje sutra". Kontaktirao sam Željka Tomić da provjerim status zahtjeva za kompjuter za Kristinu. Prijavio se još jedan novi član, odnosno preuzeo je očni karton ali je sada sasvim sigurno da će on biti član.

  Počele su da stižu čestitke. Danas su se javili:

  1. TifloGlobus iz Čakovca: Svim partnerima i kupcima želimo sretan Božić i uspješnu novu 2016. godinu.
  2. LOD: Projekt Jačanje lokalne demokratije/demokracije LOD, vam želi sretne nastupajuće praznike i uspješnu 2016. godinu.
  3. Odsjek za razvoj i investicije opštine Teslić: srećna nova 2016. uz žalju za nastavak uspješne saradnje.

  Subota, 26. decembar 2015.

  Mada je subota, nije nedostajalo aktivnosti. Juče je iz Opštine stigla od načelnika čestitka za novu 2016. i poziv na koktel. Bila mi je želja da na taj koktel zakazan za 18:00 odu Dragoslav i Nataša ali je Dragoslav potvrdio da ima obaveza i da ne mogu ići. Otišao sam sa Nedeljkom Cvijanović jer on radi u Opštini pa mu je i bilo predviđeno da ode. Koktel organizovan u svečanom salonu sportske dvorane. Na ulazu dočekao nas je načelnik i zahvalio se što smo došli. U kratkom obraćanju načelnik je istakao nekoliko bitnih detalja iz ove 2015. godine. Prilikom pozdravljanja nije spomenuo NV Organizacije, mada je tokom koktela upriličena i donatorska akcija za udruženje djece sa posebnim potrebama.

  Iz Saveza slijepih Republike Srpske je stigla juče email poruka sa obavještenjem o aktivnostima u vezi pretplate za RT taksu. Iz poruke se vidi da je Savez povremeno aktivan u ovoj oblasti ali rješenja još nema te je ostavljeno svakom pojedinačno da odluči hoće li plaćati ili neće plaćati taksu.

  Zoran Panić je poslao poziv za sastanak predstavnika invalidskih organizacija iz koalicije Doboj koji će se održati u ponedeljak 28. decembra u 12:00. Ako Dalibor iz Udruženja distrofičara bude išao, idem i ja jer svakako planiram biti u kancelariji.

  Ponedeljak, 28. decembar 2015.

  Danas se u kancelariji bavim instalacijom softvera. Mjenjam antivirusne programe, tu je novi Update za DBT te još ponešto oko računara. Došao je predstavnik M:TEL-a i valjda popravio ADSL modem tako da sada i on radi.

  Oko 10:00 a po ranijoj najavi došao je Milivoje Savić, predsjednik udruženja dijabetičara iz Teslića. Ovo je naš prvi susret a naša organizacija ima želju i potrebu da sarađuje sa ovim udruženjem. Samo na području grada mi imamo tri slijepe osobe kod kojih je uzrok sljepoće dijabetis. Razmjenili smo informacije o našim organizacijama te lično vjerujem da će biti saradnje.

  Nisam otišao u Doboj na sastanak regionalne koalicije mada je bio plan da odem. Otišao je Dalibor iz Udruženja distrofičara a ja sam zamolio da prenese naše pozdrave.

  Utorak, 29. decembar 2015.

  Vjerujem da ovo nije zadnji zapis u dnevniku za ovu 2015. godinu. Još je jedan radni dan mada je četvrtak pred samu novu godinu i nije za očekivati da će se nešto posebno dešavati. Dan sam započeo informacijom da nam je uplaćena gotovinska donacija od našeg sugrađanina koji je već jednom bio donator.

  Nastavio sam da podešavam računare, koliko sam to puta uradio u ovoj godini, već i meni postaje dosadno sa stalnim update softvera. Izašla je nova verzija programa DBT na koju imamo pravo pa sam podesio da radi sa našim brajevim štampačem. Na računaru korisnik 2 sam instalirao novi antivirusni program i nadam se da će sada biti nešto manje problema.

  Nataša je na autobuskoj stanici preuzela dvije potvrde o cijeni autobuskih karata. U realizaciji projekta "Učimo za bolje sutra" ostalo je neisplaćeno autobuskih karata pa je potrebno da dobijemo potvrde o cijeni tih karata. Nažalost to smo morali platiti 34,00 KM, umjesto da su članovi sami donijeli odgovarajuće račune na koje sam ih na vrijeme upozorio. Nastojim da prije godišnje skupštine očistim svaki račun i da nikom ne ostane organizacija dužna jer će to inače sve da se stavi meni lično kao greška ili propust.

  U novoj banci sam zajedno sa Natašom i Arminom realizovao gotovinsku donaciju od 1.000,00 USD koja je došla "MoneyGram" uslugom iz USA. Novac nismo preuzeli u gotovini već ga direktno prebacili na naš žiro račun. O raspodjeli tog novca će odlučivati Upravni Odbor na narednoj sjednici. Već sada imam prijedlog a to je da o njegovom konkretnom raspolaganju odluči novi Upravni Odbor i novi predsjednik.

  Zoran Panić je dostavio dorađen plan Kampanje za izmjenu pravilnika o ortopedskim pomagalima koja će se voditi u narednoj godini. Izmjena ovog pravilnika je više nego potrebna a koliko će toj promjeni ova kampanja doprinijeti ostaje da se vidi. Ova kampanja je glavna aktivnost koalicije regije Doboj u narednoj 2016. godini. Ima aktivnosti koje se vezuju i za Teslić pa je to prilika da i naša Organizacija uzme učešće u ovim aktivnostima.

  Četvrtak, 31. decembar 2015.

  Mada je zadnji radni dan u ovoj godini i u gradu se osjeća novogodišnja gužva, ipak smo i danas radili. Ja sam uobičajeno za novu godinu prehlađen pa me je i danas steglo u grlu ali sam nastavio da podešavam računare. Osim mene i nataše danas su navratili: Armin, Željko i Aleksa. Aleksi sam najavio zajednički sastanak Upravnog i Nadzornog odbora za sredinu januara.

  © 2011-2015 "OOSS Teslić" - sva prava zadržana.

  Valid (HTML5)
  Valid CSS!
  Level A conformance icon,
W3C-WAI Web Content Accessibility Guidelines 1.0