Alati pristupačnosti:

 • • OOSS Teslić - Dnevnik u 2011.
 • • OOSS Teslić - Dnevnik u 2012.
 • • OOSS Teslić - Dnevnik u 2013.
 • • OOSS Teslić - Dnevnik u 2014.
 • • OOSS Teslić - Dnevnik u 2015.
 • OOSS Teslić - Dnevnik u 2016.

  Na ovoj web strani se nalaze hronološki poredani događaji za 2016.

  Januar 2016.

  U ovom poglavlju se nalaze događaji koje sam upisao u dnevnik za mjesece: januar. Korisnici čitača ekrana Koriste prečice: h, za sledeći događaj. Shift+H, za predhodni događaj.

  Utorak, 5. januar 2016.

  Trebalo je da ovo bude prvi radni dan u ovoj godini. Snijeg koji je dostigao i do 60 centimetara nas je zaustavio da se okupimo u kancelariji. Kako sljedeći radni dani padaju na Božić i pravoslavnu novu godinu, to je sada sigurno da nas nema u kancelariji u narednih desetak dana.

  Utorak, 12. januar 2016.

  U kancelariju su došli samo Armin i Lidija. Još su praznični dani i niko od članova ne navraća...

  Utorak, 19. januar 2016.

  Moglo bi se reći da je ovo prvi radni dan u ovoj godini. Jutro je svježe, čak minus 12 stepeni ali sam ipak došao rano u grad. Nataša nije došla iz zdravstvenih razloga. U kancelariji smo ja, Didi, Lidija i Armin.

  Odgovorio sam na email poruku Savezu slijepih Republike Srpske. U poruci se od nas traži da dostavimo osvježenu bazu članova sa stanjem na dan 31. decembar 2015. Ili stvarno ne znaju ili se prave da ne znaju da nam nikada nisu ustupili odgovarajući softver za vođenje evidencije članova... Takođe, više nego sigurni smo da ni MOS Doboj ne vodi evidenciju još od majskih poplava 2014. godine. Mi smo još u 2012. godini dostavili Savezu sporazum o međusobnim odnosima i saradnji između MOS Doboj i OOSS Teslić. Mada nam je obećano, Savez nikada nije odgovorio na naš zahtjev u kojem je bio i taj sporazum.

  Počeli smo popis sve imovine kojom raspolaže naša Organizacija. Ovo treba da se završi u narednih sedam dana. Popisnu komisiju čine: Branko Laušević - Didi, Armin Glancer i Lidija Vuković.

  Za tri člana smo obezbjedili trakice za mjerač šećera. Ljubiša i edo su došli isti čas da to preuzmu. Vjerujem da ćemo im riješiti potrebe za trakicama u ovoj 2016. godini.

  Četvrtak, 21. januar 2016.

  Vrijeme je virusa pa izgleda da sam nešto pokupio. Danas sam ostao kod kuće a sa kancelarijom sam kontaktirao putem Skype. Članovi nešto posebno ne dolaze osim ovih koji su tu svakodnevni. Didi je nastavio da sređuje tabele, to je radio i u petak 22. januara.

  Utorak, 26. januar 2016.

  Sa virusima je sve prošlo dobro pa sam ovog jutra prvi u kancelariji. Pokušavamo da pokrenemo Dragoslavov računar. Neka hardverska greška na koju nas je Dragoslav upozorio. Došao je novi član, opet iz Cerovice. Opet nemože da uspostavi kontakt sa MOS Doboj pa se odlučuje za članstvo u našoj organizaciji. Ratni vojni invalid 1962. godište. Treba mu članstvo jer ima problema da dokazuje sljepoću. Konstatujem da nam Savez u vezi članstva kao i situacije u MOS Doboj ništa nije odgovorio.

  Odustali smo od Dragoslavovog računara, neka čeka njega kada se vrati iz Srbije. Koliko loših računara, svi sa krekovanim softverom je dobijeno od firmi koje su ovlašćene da distribuiraju ove računare u skladu sa pravilnikom o ortopedskim i drugim medecinskim pomagalima pod imenom "računar sa govornim softverom" koji su naplaćeni 1.200, KM a koji jedva da vrijede polovinu tih novaca. Takav je i ovaj Dragoslavov.

  U kancelariju smo uveli dežurnu svesku pa sada u njoj pišemo šta smo radili i šta treba da se uradi. Uredno upisujemo šta je danas sve rađeno i šta treba da se uradi. Danas su poslije dužeg vremena u kancelariju navratili Timka i Sanja. Sanja je preuzela trakice za Miru. Saznali smo da je Boris na listi studenata koji bi trebali dobiti opštinsku stipendiju

  Kasnije tokom dana je stigla e-poruka iz Saveza da će Branko Suzić sutra gostovati na televiziji te se predlaže da se ova emisija prati. Poslao sam SMS poruku većini članova a od nekih tražio da sutra obavezno prate ovu TV emisiju jer ću ih u četvrtak pitati, odnosno, ispitivati šta je u toj emisiji sve rečeno.

  Četvrtak, 28. januar 2016.

  Novi član je već danas donio popunjen očni karton pa smo dovršili ostatak potrebnih procedura i konstatovali da od danas imamo još jednog člana iz Cerovice. Dragoslav nam je pomogao da startujemo njegov računar ali on ipak mora kod servisera.

  Da se primjetiti da lagano hvatamo ritam sa redovnim aktivnostima koje su se usporile tokom ovih prazničnih dana. Razgovaramo o projektima. Vozilo, redovno finansiranje organizacije, dva su najvažnija posla o kojima se mora razmišljati. Kada sam dolazio u kancelariju sreo sam se sa Radomirom Antešević, vlasnikom firme "Lignum" koji je iskoristio priliku da navrati i u našu kancelariju jer je dolazio nekim obavezama u katastar. Kasnije tokom dana je došao i Boris. Niko nije pratio do kraja TV emisiju pa niko nije ni mogao da kaže šta se sve u toj emisiji govorilo.

  Februar 2016.

  U ovom poglavlju se nalaze događaji koje sam upisao u dnevnik za mjesece: februar. Korisnici čitača ekrana Koriste prečice: h, za sledeći događaj. Shift+H, za predhodni događaj.

  Utorak, 2. februar 2016.

  Ne osjećam se dobro, znakovi virusa, temperature i gripe pa nisam došao u kancelariju mada sam planirao. Aktivnosti redovne, nema stranaka niti posebnih zahtjeva.

  Srijeda, 3. februar 2016.

  Danas je u našoj kancelariji održan sastanak članova radioamaterskog kluba. Odlučili radioamateri da se aktiviraju i u nedostatku prostora, koristili su naš prostor za sastanak.

  Četvrtak, 4. februar 2016.

  Danas smo saznali da je umro naš član Slobodan Jović iz Šnjegotine. Nažalost, pored oštećenja vida Slobodan je imao i drugih zdravstveni problema koji su doveli do prerane smrti.

  Plaćen je telefon i internet za decembar.

  Utorak, 9. februar 2016.

  Virusi me ostavljaju pa sam danas u kancelariji. Telefoniram i provjeravam trajanje opštinskog konkursa za projekte. Dogovaram sa Ružicom detalje oko završnog računa.

  Dodjelili smo jedan mjerač pritiska, mada člana lično ne poznajemo njegova supruga nas redovno posjećuje. Dragoslav je vratio računar sa servisa. Tamo nisu našli nikakvu grešku a kod nas opet neće da se startuje sistem.

  Ostao sam duže u kancelariji i instalirao softver na Dragoslavovom računaru. Tokom dana stigao je telefonski račun za januar 2016. Neka pošiljka iz banke. Iz regionalne koalicije stigle su dvije e-poruke. U jednoj od njih je ponuda za seminar u Konjicu a u drugoj preporuka da se uključimo i podržimo žalbu vezanu za izmjene i dopune prava osoba na označavanje automobila i parkirališta za osobe sa invaliditetom.

  Posebno kao zanimljivo primjećujem e-poruku iz Saveza slijepih Rep. Srpske. U njoj između ostalog piše:

  Savez slijepih RS i Savez paraplegičara RS u saradnji sa Gradskim organizacijama slijepih i paraplegičara iz Banja Luke povodom Međunarodnog dana žena organizuju u Muzičkom paviljonu Izložbu ručnih radova i smotru stvaralaštva najvjerovatnije 07. marta. Ukoliko imate zainteresovanih članica, koje žele izložiti svoje radove pozivamo vas da iste prijavite najkasnije do 01. marta. Napominjemo da će izložba biti prodajnog karaktera, tako da zainteresovane članice mogu tokom izložbe prodavati svoje radove.

  Zanimljivo je da je u samom pozivu u zaglavlju nabrojana lista organizacija kojima se ovo dostavlja. Na listi su samo organizacije iz zapadnog djela Rep. Srpske, bez bijeljine i svih ostalih organizacija istočnije. Na listi se nalazi naša Opštinska Organizacija a poziv nije upućen MOS-u Doboj.

  Srijeda, 10. februar 2016.

  I danas sam u kancelariji. Nastavio sam da podešavam Dragoslavov računar. Pošto je naišlo neko nevrijeme, iskoristio sam ponudu za prevoz i otišao kuće ranije nego što sam planirao.

  Četvrtak, 11. februar 2016.

  Još jedna prijava za novog člana. Odnešen je očni karton. Armin je dobio zadatak da kopira 25 očnih kartona i da 5 preda u Centar za socijalni rad. Popunjavam obrazac za prijavu na konkurs u Opštini za projekte. Dogovorio sam sa Nedeljkom da u nedelju radimo i kompletiramo projekt.

  Nedelja, 14. februar 2016.

  Po ranijem dogovoru i danas sam u kancelariji. Zajedno sa Nedeljkom i Borisem kompletiramo naš projekt. Kod kuće sam uradio većinu potrebnog teksta. Uradio sam ciljeve, opis aktivnosti i izvještaj o radu. Budžet će ipak preći 6.000,00 KM. Ostalo je da se uradi opis budžeta i naprave neke ispravke i možemo reći da je sve kompletirano.

  Utorak, 16. februar 2016.

  Ipak danas kompletiramo projekt. U kancelariji smo odštampali propratni akt, Statut i izjavu u finansijskom učešću. Nedeljko je odštampao obrazac prijave i budžet. Uspjeli smo se dogovoriti i o imenu projekta. Detalji kada projekt bude odobren.

  Nataša je podigla novac za blagajnu. Poslali smo pisano saučešće i novčanu pomoć porodici našeg člana Slobodana jović koji je preminuo prije nekoliko dana.

  Završio sam podešavanje računara za Dragoslava i on svoj računar danas nosi kući. Razgovarao sam o mogućnosti da angažujemo osobu koja bi nam čistila kancelariju. Izgleda da ćemo ipak morati sami da čistimo...

  Četvrtak, 18. februar 2016.

  Mada tokom rada na projektu nisam osjećao neko posebno opterećenje, ipak danas nisam otišao u kancelariju i osjećam se odmorno. Ipak je to bilo teže nego što sam osjećao dok sam radio.

  Ponedeljak, 22. februar 2016.

  Došao sam kasno sredinom dana u kancelariju. Prije toga sam u gradu obavio neke lične obaveze i na terasi restorana popio pivo. Vanije toplo, za malo da nisam krenuo u majici kratkih rukava. U kancelariji sam odštampao nekoliko strana brajevog teksta, hama test i slično. Armin je uradio nekoliko taktilnih slika. Sve večeras nosim u Beograd jer ću u petak i subotu biti na sajmu novih tehnologija u obrazovanju i ovo nosim kao primjere.

  Utorak, 23. februar 2016.

  Jutro je, Beogradska autobuska stanica, dolazni peron. Naravno, kada sam sa perona krenuo ka Zelenom Vencu, krenula je i kiša. Može li Beograd bez kiše kada sam ja u njemu? U kancelariji su Didi, Armin, Lidija i ostali. Još jedan novi član, bolje reći članica. Kompletirana je dokumentacija za člana iz Vitkovaca.

  Didi je sa Daliborom iz Udruženja distrofičara otišao na sastanak regionalne koalicije u Doboj jug. Potpisali smo ponovo izjavu da ćemo i u ovoj godini sarađivati u koaliciji. Na sastanku se razgovaralo o aktivnostima u ovoj 2016. godini.

  i u ovoj 2016.

  Srijeda, 24. februar 2016.

  Uvijek se radujem kada dolazim u moju bivšu školu u Zemunu. Ovu iz Vrućice i ne pamtim niti me neki osjećaju obuzimaju kada pored nje prolazim. Danas sam ponovo na redovnom i ranije dogovorenom sastanku. U školi pričamo o učenicima, kažu da je sada u školi nešto više od stotinjak učenika a tek njih 49 je u internatu. Mnogo više je onih koji po završetku nastave odlaze kući, isto toliko je u inkluziji. Možda je baš zato uloga organizacija kao podrška u obrazovanju danas važnija nego ranije. Možda zato u organizaciji i nemam uvijek dovoljno razumijevanja za podršku učenicima.

  Četvrtak, 25. februar 2016.

  U kancelariji su morali promjeniti bravu. Mogli su prijaviti službi za održavanje u opštini ali su se odlučili da kupe bravu. Ružica je u kancelariji spremila dokumentaciju za finansijski završni obračun. Nataša nije ostavila izvještaje iz blagajne. U dnevniku je napisano da nedostaje sredstava za higienu.

  Ja sam se u Beogradu upoznao sa još jednom slijepom osobom. Interesantno iskustvo. Osoba se vrlo dobro kreće po Beogradu, nosi bijeli štap, fakultetski obrazovan i zaposlen u organizaciji koja radi sa osobama intelektualnim oštećenjima. Treba da za potrebe te osobe uradim kratku obuku za rad na računaru. Organizacija u kojoj radi je kupila JAWS i anReader.

  Kasnije tokom dana navratio sam do Nebojše u Gloria Ferrari, ostavio taktilne slike, brajevu štampu i još neke sitnice. Dogovorio se za sutrašnji dan. Kasnije sam se sreo sa nekoliko mojih poznanika. U Sremskoj kupio burek, da se zna da sam bio u Beogradu.

  Petak, 26. februar 2016.

  Jutro je, zbog ovog dana sam najviše došao u Beograd. Rano, još oko 06:45 sam krenuo ka Novom Beogradu. Ulazim u gradski autobus i vjerujem kako će biti lijep dan ali kada izlazim na Zelenom Vjencu kiša već lije. Može li nešto bitno da se dešava u Beogradu, da sam ja tamo i da ne pada kiša. Presjedam na 95 pa uzimam taksi i tako dolazim do BelExpoCentra.

  Cijeli dan sam proveo na sajmu. Veliki sajamski prostor u sklopu hotela. Sajam novih tehnologija u obrazovanju. O sajmu organizator je napisao i ovo:

  Organizujemo treći po redu događaj posvećen upotrebi informaciono-komunikacionih tehnologija (IKT) u obrazovanju – konferencija i sajam “Nove tehnologije u obrazovanju 2016” održaće se u Belexpocentru u Beogradu 26. i 27. februara 2016. Želimo da pružimo podršku predškolskim ustanovama, školama, univerzitetima i drugim organizacijama koje se bave obrazovanjem da postanu inovativnije, da osavremene proces učenja i na što bolji način iskoriste mogućnosti koje nove tehnologije pružaju. S druge strane, želimo da podržimo male preduzetnike i velike kompanije da predstave svoje tehnološke proizvode i usluge koje mogu da promene obrazovanje budućih generacija. Svima njima pružićemo priliku da čuju svetske stručnjake i nađu inspiraciju tako što će ekperimentisati sa novom tehnologijom i sresti interesantne sagovornike/partnere iz regiona, ali i celog sveta.

  Tokom dva dana boravka na sajmu nosim dosta lijepih utisaka. Sreo sam dosta onih koji rade u školama sa slijepim i slabovidim osobama kao i sa drugim učenicima koji imaju neki od invaliditeta. U subotu među prvim posjetiocima je bio i ministar obrazovanja Republike Srpske a nešto kasnije i ministri obrazovanja iz Makedonije i Albanije. Broj slijepih i slabovidih se može izbrojati na prste koji su bili na ovom sajmu. Predstavnika iz Organizacija slijepih uopšte nije bilo, kao da ih obrazovanje uopšte ne interesuje.

  Mart 2016.

  U ovom poglavlju se nalaze događaji koje sam upisao u dnevnik za mjesece: mart. Korisnici čitača ekrana Koriste prečice: h, za sledeći događaj. Shift+H, za predhodni događaj.

  Utorak, 1. mart 2016.

  U kancelariji redovne aktivnosti. Nema posebnih aktivnosti. U dnevniku je zapisano da je Nataša u Beogradu a da se Dragoslav javio telefonom. Posljednjih dana sve češće i češće dolazi Tihomir i pokazuje interesovanje za rad u Organizaciji. Ozbiljno razmišljam da bi on mogao biti projekt menadžer u našem sljedećem projektu.

  Javio sam se SMS porukom da večeras krećem ka Tesliću. Uveče sam u prijatnom društvu Igora iz Teslića i Nebojše iz Beograda. Naravno kada sam krenuo ka stanici opet je počela da pada kiša.

  Četvrtak, 3. mart 2016.

  Poslije deset dana ponovo sam u kancelariji. Pozvao sam Armina da donese ključeve jer su moji ostali kod Didija a on je u Banja Luci. Počinjem sa telefoniranjem. Lidija se muči da pročita dnevnik za predhodne dane. Ružica je došla da potpišem završni izvještaj o finansijskom poslovanju za Organizaciju u 2016. godinu. Dušan Kuzmanović nam je donio pozivnicu za promociju njegove knjige o Kuzmanovićima. Istina, pozivnica je na moje ime ali važi za sve naše članove. Imam ozbiljnu namjeru ići na tu promociju.

  Čitam prispjelu elektronsku poštu. Još u predprošli utorak iz Saveza nam je stigla poruka sa attachmentima sa desete sjednice predsjedništva. Iz koalicije je stigao zapisnik sa sastanka te plan rada u ovoj 2016. godini.

  Utorak, 8. mart 2016.

  Danas je 8. mart, međunarodni dan žena. Očekivalo se da se danas kao što je to bilo u protekle tri godine okupe naše članice te da se obilježi ovaj dan. Nažalost, nije se ništa dogovorilo mada je što se tiče finansija to organizacija mogla da podrži.

  Dan je bio uobičajeno radni. Uredio i odštampao sam pismo namjere za službu razvoja Opštine Teslić. Opština Teslić konkuriše kod razvojnog programa Ujedinjenih nacija (UNDP) u Bosni i Hercegovini. Radi se o projektu "Lokalni integrisani razvoj" (LID). Ako prođe, onda ima šamse da u naredne dvije godine i naša Organizacija konkuriše za sredstva koja će biti namjenjena za OCD u Tesliću.

  Urađena potvrda za Lidiju kojom će ostvariti pravo na povoljniji paket kod nabavke mobilnog telefona kod M.TEL-a. Nije bilo uslova za neke dodatne aktivnosti pa smo se danas razišli ranije.

  Četvrtak, 10. mart 2016.

  Danas smo održali još jedan od radnih sastanaka. To je sastanak kada se dogovaramo o redovnim aktivnostima a koje nisu predmet interesovanja Upravnog Odbora. Upoznali smo se sa nekoliko dopisa iz SSRS-a. U njima su dostavljeni podaci o aktivnostima za izbore na svim nivoima u Savezu. Uskoro će biti sjednica Upravnog Odbora na kojoj ćemo se konkretno dogovoriti o aktivnostima koje predhode a u vezi izbora.

  Voda iznad male kancelarije sve više i više počinje da curi te je potrebno hitno sanirati ovaj problem. Prijavio sam ovo u Opštini i očekujem da će već sutra doći da vide kako se sve može riješiti.

  Tokom rada na računaru otkazao je laserski štampač. Poslije više pokušaja, ipak je odlučeno da ga nosimo u servis. Razišli smo se nekako oko 12:00 a bilo nas je sedmoro. Bilo je planirano još da se upoznamo sa prijedlogom brošure za zdravstvene radnike kako da se ponašaju prema osobi sa invaliditetom tokom pružanja neke od usluga u zdravstvu.

  Popodne sam kod kuće preuzimajući e-poruke i sa adrese Organizacije našao i poruku od Saveza slijepih Republike Srpske. U njoj između ostalog piše i ovo:

  Naslovljeno na: OPŠTINSKA ORGANIZACIJA SLIJEPIH TESLIĆ.
  Predmet: Odgovor na dopis
  Naslov: Poštovana gospodo!
  U samom tekstu je pisalo i ovo: Nedavno smo zaprimili vaš dopis elektronskom poštom u kojem nas obavještavate o podacima o članstvu i o nastaloj situaciji u MOS Doboj i njenom funkcionisanju...
  Vama se zahvaljujemo na dostavljenim podacima o registrovanim članovima Teslićke organizacije. Upoznati smo sa rezultatima vašeg rada i na tome vam upućujemo čestitke.

  Moglo bi se reći da je ovo prva zvanična i službena razmjena podataka u našoj konunikaciji. Sve do sada je bilo jednostrano, to jest ili mi pišemo Savezu a oni ne odgovaraju ili oni šalju cirkularne poruke na koje se ne odgovara.

  Petak, 11. mart 2016.

  Jutros rano su došli iz Opštine da vide naš problem sa vodom koja curi iznad male kancelarije. Ima šamse da se to u ponedeljak počne popravljati. Didi je odnio štampač u server da se utvrdi kvar kao i način popravljanja.

  Subota, 12. mart 2016.

  Mada je subota, Didi i Armin su došli u kancelariju i sklonili dio stvari iz male kancelarije. Ostalo je pokriveno najlonima tako da se sada može početi i raditi na problemu curenja vode.

  Ponedeljak, 14. mart 2016.

  Rano sam stigao u kancelariju. Armin je morao donijeti ključeve pa je i on uranio. Tokom dana stigli su majstori iz Opštine i skinuli plafon u maloj kancelariji. Otkriveno, curi voda iz cijevi za grijanje. Voda je bila prljava jer se ispod plafona nalazila trula lamperija. Ima šamse da se to u subotu zamjeni i da konačno budemo oslobođeni sa problemom curenja vode.

  Utorak, 15. mart 2016.

  Ima nas jutros dosta u kancelariji. Tihomir se lagano sprema da krene sa realizacijom projekta, po planu to je od 1. aprila. Ovo će se voditi kao prvi radni dan. Didia ćemo vjerovatno opet za administrativnog asistenta.

  Upoznao sam članove da je stigao odgovor iz SSRS u vezi mog odgovora u vezi izbora našeg predstavnika u skupštinu saveza. O tom sam sinoć razgovarao i sa Predragom Radojčić iz MOSS Doboj i postigao dogovor da zadovoljimo formalnosti oko tog izbora.

  Popravljen je štampač, to zadovoljstvo nas je koštalo 39,00 KM. Ipak je u pitanju toner. Zato se Didi dao da se što prije stavi u funkciju novi štampač.

  Četvrtak, 17. mart 2016.

  Tihomir lagano preuzima obaveze koje slijede iz budućeg projekta, mada detalje o finansiranju samog projekta još ne znamo. Otvoren je folder za projekt, odštampano nekoliko dokumenata i nabavljeno nešto kancelarijskog materijala.

  Kontaktirao sam Opštinu, treba još sutra da se čujem i najvjerovatnije u subotu se mjenja cijev za grijanje. U Doboj Jug nije niko išao, sljedećeg utorka je sjednica u Doboju pa bi trebalo da se ode.

  Nedelja, 20. mart 2016.

  Mada je vikend, bio je za nas prilično radni. Juče su u kancelariji zamjenili cijev od grijanja i sada više voda ne curi. U kancelariji su bili Tihomir i Didi. Tihomir je očistio kancelariju i tako preuzeo i obavezu čišćenja kancelarije. Sada ostaje da se prostor uredi i vrati u neki normalan prostor.

  Ja sam se večeras sreo sa Aleksom i Nedeljkom na kafi u Kardijalu. Pokazao sam DAISY plejer "HV-E5". Naši članovi nemaju DAISY-i plejere pa su i ostali imali priliku da to vide. O ovom plejeru postoji pozitivno mišljenje ali za sada nije u planu da se nabavljaju.

  Aleksa sljedeće sedmice odlazi na ranije dogovorenu hirušku intervenciju pa je to bila prilika da razgovaramo i o njegovim redovnim i drugim aktivnostima. Ovu kafu ćemo pamtiti po pronađenih 10 KM i prilici da se popije još jedna tura pića. Trebalo je da ja platim piće ali sam zaboravio novac te sam se tako izvukao.

  Utorak, 22. mart 2016.

  Redovan radni dan. Krenuo sam kada nije padala kiša ali je tokom puta počelo da pada jače te sam došao mokar u kancelariju. Stigli su i ostali: Tihomir, Lidija, Armin i Didi. Navratio je Dalibor iz U. D. Teslić koji ide na sastanak u Doboj. Od nas niko neće ići. Ja već nekoliko puta preskačem sastanke. Dobijem poziv u kom nema dnevnog reda pa nekako uvijek pomislim kako sastanak i nije nešto posebno važan, mada je svaki važan. Kasnije sam saznao da se Dalibor vratio sa benzinske pumpe jer je sastanak u toku prijepodneva otkazan.

  Formirali smo registrator sa dokumentacijom za projekt. Odštampali ono šta je trenutno dostupno i tako započeli lagano pripreme. Urađena je tabela sa pregledom aktivnosti po mjesecima.

  Plaćeni su računi: telefon za februar, popravka štampača i nabavka kancelarijskog materijala.

  Utorak, 29. mart 2016.

  I dalje je u kancelariji glavna tema početak projekta. Još ne znamo je li nam projekt odobren i detalje o raspoloživim finansijskim sredstvima ali mi se spremamo kao da je on odobren u punom iznosu. Danas smo nastavili da radimo na planu njegove realizacije. Isplanirane su prve tri radionice i napravljen spisak potrebnih materijala koje treba nabaviti do početka projekta.

  Jedan od problema u kancelariji je vođenje knjige protokola. Konačno, pokušavamo da to dovedemo u red. Tihomir i Didi su otišli do Nedeljka u opštinu da vide detalje vođenja protokola. U četvrtak te detalje razrađujemo.

  Kontaktirali smo telefonom Aleksu koji je u bolnici u B. Luci. On je dobro i očekuje da za dva dana dođe kući. Kada sam se vratio kući, imao sam telefonski poziv i najavljuje se za nas jedna zanimljiva posjeta. Najvjerovatnije u subotu 2. aprila da ćemo u našoj kancelariji razgovarati sa Ministrom Zdravlja, Draganom Bogdanić.

  Srijeda, 30. mart 2016.

  Danas sam sa Daliborom iz U. D. Teslić bio na sastanku koalicije regije Doboj. Aktuelna tema vođenje kampanje na izmjeni pravilnika o ortopedskim i drugim pomagalima. Ova kampanja će se voditi na nivou Rep. Srpske, nekoliko kantona i u Federaciji BiH. Kampanje su dobra stvar ali je po meni lično rezultat još daleko. Ipak u koaliciji barem ozbiljno pristupaju kada je u pitanju plan vođenja ove kampanje.

  Četvrtak, 31. mart 2016.

  Jutro je počelo sa informacijom u kancelariji da u subotu očekujemo posjetu ministra zdravlja. Još nemamo potvrdu te posjete ali u toku dana ćemo to saznati. Nekako današnji sastanak prolazi u znaku te moguće posjete.

  Nisam mogao telefonom kontaktirati načelnika Opštine u vezi problema sa našom kancelarijom. Poslao sam e-poruku sa molbom da nam se pomogne da se otklone problemi koji su nastali poslije havarije sa cijevima za grijanje. U kancelariji smo se dogovorili oko detalja za subotu. Sutra se čisti kancelarija.

  Nataša je iz blagajne isplatila troškove zamjene brave i kopiranja ključeva. Ponovo na isplatu čekamo i više od mjesec dana. Tihomir i Didi su obavili kupovinu sredstava za održavanje higiene u kancelariji. Urađen je obračun naknade za tehničkog sekretara i administrativnog asistenta u projektu te čim pređemo u mjesec april ovo će biti isplaćeno.

  April 2016.

  U ovom poglavlju se nalaze događaji koje sam upisao u dnevnik za mjesece: april. Korisnici čitača ekrana Koriste prečice: h, za sledeći događaj. Shift+H, za predhodni događaj.

  Petak, 1. april 2016.

  Po dogovoru danas sređujemo kancelariju. Prvi je april pa i ne razmišljam da će me neko prevariti. Daliboru iz U. D. Teslić sam rekao da očekujemo posjetu ministra zdravlja a on zove nakon nekoliko minuta i pita je li to prvoaprilska šala? Kancelarija sada znatno ljepše izgleda, nema one paučine koja je stajala možda i nekoliko godina.

  Detalji za posjetu su dogovoreni. Očekujemo posjetu oko 12:00, izjavu za novinare u 12:45 a naši članovi će doći u kancelariju oko 11:00.

  Tihomir je odnio obračun za plaćanje, Ružica je izvršila povrat od 100,00 KM koji je pogrešno prenešen na račun U. D. Teslić. Današnji dan sam završio kod Armina, urađen je update anReadera i otklonjeno nekoliko sitnica na računaru.

  Subota, 2. april 2016.

  U kancelariju sam došao danas već u 09:00. Ispred zgrade su zaposleni sređivali prostor. Iskoristio sam tu situaciju i poslao članovima poruku da dolaze u kancelariju jer se i prostor ispred sređuje u vezi današnjih događaja.

  Dogovorili smo se o nekoliko tehničkih detalja u samoj kancelariji kako bi tokom razgovora sve funkcionisalo dobro i kako bi i ostali mogli da učestvuju u eventualnom razgovoru.

  Ministar Dragan Bogdanić je došao oko 12:00, došao je i Mile Brkić te smo razgovor brzo počeli. Iskoristio sam priliku da Bogdanića upoznam sa našom Organizacijom. Interesovao se za broj i strukturu članova. Spomenuli smo neke od problema koje imamo.

  Ministar Bogdanić je pokazao razumijevanje za naše probleme i predložio kako bi se neki od njih mogli riješiti. Razgovor smo završili nakon 45 minuta izjavama za novinare koje smo dali ispred zgrade.

  Tokom dana već su se pojavile vijesti o posjeti Bogdanića u Tesliću, istina prvo njegove izjave o cijeni lijekova jer su novinari iskoristili priliku da ga i o tom pitaju tokom posjete našoj Organizaciji. U Večernjem dnevniku RTRS te na TV-K3 su se pojavile moje i izjava ministra Dragana Bogdanić. Takođe, agencija "SRNA" je prenijela dio naših izjava. I ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite je na svojoj web strani objavilo u vijestima detalje sa ove posjete. Već u nedelju ujutro bilježim da je Google registrovao u svojim rezultatima neke web strane gdje se nalaze detalji o posjeti ministra Bogdanića našoj Organizaciji.

  Video snimci koji su emitovani u večernjem dnevniku i na k3 se mogu vidjeti na našem YouTube - kanalu.

  Vijest koju je objavilo ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite se može: Pročitati ovdje

  Utorak, 5. april 2016.

  Dan je počeo komentarima o posjeti od subote. Neki su pratili TV i vidjeli priloge, drugi će to uraditi preko YouTube kanala. Zanimljivo je da me je juče zvao Branko Suzić, predsjednik Saveza, skoro da sam mogao i predvidjeti ovaj poziv. Nije mu bilo jasno šta je ministar mislio kada je predložio da se trebamo aktivnije uključivati u javne rasprave o zakonu i pravilnicima iz oblasti zdravstvenog osiguranja i socijalne zaštite.

  Prva vijest koja stiže danas u kancelariju je da je gotov ugovor sa Opštinom Teslić o finansiranju našeg projekta. Odobreno je 5.000,00 KM. To je 709,00 KM manje nego što smo tražili i to je 1.000,00 KM manje nego prošle godine a za naš projekt koji ima vrijednost nešto više od 6.300,00 KM.

  Nemamo još uvida šta je drugim odobreno, nismo nezadovoljni ali iskreno nismo očekivali da će iznos u ovoj godini biti manje. Zahvaljujući drugim donacijama i našim načinom štednje, mi ćemo ovaj projekat realizovati i uz manje odobrenih sredstava.

  Nekako se baš desilo da danas imamo i prvi sastanak projektnog tima. Dogovoreni su detalji prvih aktivnosti. Već u petak 15. aprila je prva radionica. Dogovorili smo se da na svečanu akademiju povodom dana Opštine Teslić ide Nenad Bubić.

  Mislim da smo danas konačno uredili pravilno vođenje protokola. Urađeni su formulari, bolje reći, tabele za pojedine akte, priloge i primljenu poštu. Trebalo bi da od sada imamo uredno vođenje protokola. Još da uredimo našu arhivu i sve će izgledati i više nego dobro.

  Sljedećeg četvrtka, 7. aprila 2016. je tačno 10 godina kako sam penzionisan. Kada sam imao 49 godina i 6 mjeseci životne dobi, otišao sam u penziju sa 40 godina penzijskog staža. Rezultat je to nekih drugih vremena za koje sada većina kaže da su bila bolja... Danas u Organizaciji razmišljamo kako da se zaposle 3 naša člana, oni sigurno ni u 65 godini života neće imati 40 godina penzijskog staža. Obećao sam da ću častiti članove koji dođu u kancelariju.

  Četvrtak, 7. april 2016.

  Danas smo u Opštini potpisali ugovor o finansiranju projekta "Učenjem do boljih kompetencija - radom do većeg kapaciteta" na iznos od 5.000,00 KM. Ovaj projekt se realizuje od 1. aprila do 31. decembra 2016. godine.

  Održana je 10 sjednica Upravnog Odbora na kom je glavna tačka bila izbori u 2016. Prema prijedlogu Upravnog Odbora u našoj organizaciji će se birati:

  1. Skupština od 11 članova;
  2. Upravni Odbor od 5 članova od kojih 3 neće biti članovi Skupštine;
  3. Nadzorni Odbor od 3 člana;
  4. Jedan predstavnik naše Organizacije u Skupštini Saveza.

  Danas sam častio naše članove u Organizaciji a u povodu mojih deset godina penzionisanja. Bilo nas je devetoro, petoro je postilo a četvoro nisu postili.

  Utorak, 12. april 2016.

  Napravili smo prijedlog glasačkog listića za našu prvu izbornu Skupštinu. Trebalo bi da u izborima učestvuje više od 1 trećine svih članova. Skupština će imati 11. članova, Upravni odbor 5 a Nadzorni odbor 3 člana. Zna se da ja više neću biti predsjednik i da ćemo Borisa predložiti za predstavnika u Skupštini Saveza. Sve ostalo čeka izbore i sjednicu Skupštine.

  Evidencija članstva je stalna aktivnost, na njoj treba da se još radi. Uvodimo i kategoriju članova iznad 5 kategorije kao članove volontere.

  Četvrtak, 14. april 2016.

  Sutra je prva aktivnost iz projekta kojeg realizujemo u ovoj 2016. godini. Odštampani su materijali za radionicu, ostalo je da se odštampa i na brajevom pismu. Kupljeni su sokovi, kafa i voda. Spremni smo za radionicu. Očekujem da će učestovati 10-12 člana.

  Zvali su iz Opštine, traže da dostavimo izvještaj o utrošku opštinskog novca u 2016. godini. Zanimljivo, ne može da se šalje godišnji izvještaj jer rekoše, nemaju ko zna da pravi za njih izvještaj iz tog godišnjeg izvještaja, već da im dostavimo posebno podatke o utrošku novca. Na sreću, Ružica će to napraviti jer ja sam već jednom nogom u autobusu za Beograd.

  Petak, 15. april 2016.

  Danas je praktično krenula realizacija našeg projekta. Predviđeno je da će prve aktivnosti trajati od 1. aprila do 15. maja 2016 i odnosi se na trening posvećen jačanju kapaciteta osoba sa invaliditetom. Angažovan je certifikovan trener sa iskustvom u ovoj oblasti. To je Mr. Zumreta Galijašević iz Tešnja. Kroz tri treninga članovi OOSS Teslić će proći obuku na teme:

  1. Odnos prema invaliditetu.
  2. Pristupi u odnosu prema invaliditetu.
  3. Motivacija osoba sa invaliditetom u borbi za prava osoba sa invaliditetom i aktivnosti u organizacijama za osobe sa invaliditetom.

  Današnja prva radionica bila je posvećena odnosu prema invaliditetu. U okviru ove radionice radilo se posebno na temu osobe sa invaliditetom kao ravnopravni članovi društva. Tokom radionice konstatovali smo da pristup invalidnosti zavisi i od stepena razvoja i uloge koje same osobe sa invaliditetom imaju u pokretu osoba sa invaliditetom i njihovim organizacijama. Nivo obrazovanja i edukacije osnovni je faktor koji može uticati na razvoj svijesti osoba sa invaliditetom o njihovim vlastitim mogućnostima kao osoba sa invaliditetom. Pogrešni stavovi osoba sa invaliditetom o njihovim mogućnostima zasnivaju se na nerazlikovanju hendikepa od invaliditeta. To dovodi do negativnog odnosa osoba sa invaliditetom i predrasuda prema vlastitom invaliditetu na čemu se onda bazira i negativan odnos sa okruženjem.

  Cilj ove radionice je da se kod članova naše organizacije promjeni odnos i pristup prema invaliditetu. Očekuje se da će kod 10 članova naše Organizacije doći do promjene odnosa i pristupa prema vlastitom invaliditetu. Ovo se prije svega odnosi na one članove kod kojih je invaliditet - oštećenje vida nastalo u kasnijoj dobi života i koji tokom školovanja nisu bili obuhvaćeni specijalnim školovanjem, radom sa defektolozima i specijalnim edukatorima.

  Na radionici su učestovali: Boris, Didi, Dragoslav, Gradimir, Jelena, Lidija, Nataša, Stanko, Tihomir i Željko. Ocjena radionice je više nego dobra. Ovo je prvi puta da naša organizacija nešto ovako radi pa su i drugi detalji, prije svega oni organizacioni bili interesantni da se prate.

  Tokom dana stigla je e-poruka u kojoj piše da Savez slijepih Republike Srpske organizuje 7. ekipno prvenstvo slijepih RS u šahu za muškarce. Domaćin i tehnički organizator šahovskog prvenstva je Opštinska organizacija slijepih Zvornik sa Sportskim društvom Bijeli štap.

  Ekipno prvenstvo za muškarce će se održati u vremenu od 20. do 21. maja 2016. godine sa početkom u 14,00 časova. Prvenstvo je zatvorenog tipa i pravo učešća imaju samo ekipe čiji igrači su članovi Saveza slijepih RS. Ekipa od četiri igrača i jednog rezervnog igrača se može formirati od dvije do tri susjedne organizacije.

  U našoj organizaciji nismo razvili naviku igranja šaha pa tako nemamo ni kandidata za ovo takmičenje mada bi neka zajednička ekipa sa MOS Doboj možda mogla i da se formira.

  Utorak, 19. april 2016.

  Ja sam u Beogradu, između ostalog bavim se i aktivnostima osnivanja jedne organizacije. U kancelariji su Tihomir i Didi na redovnim aktivnostima. Posebno rade na sređivanju evidencije članova. Kontaktirao sam Ružicu telefonom i dogovorio detalje oko izrade finansijskog izvještaja.

  Četvrtak, 21. april 2016.

  Danas je odštampan finansijski izvještaj i poslat u Opštinu Teslić. Nije potpisan pa čeka da se ja sutra vratim i ponovo da ga štampamo i potpišemo.

  Petak, 22. april 2016.

  Danas je održana druga radionica. Tema radionice je bila: motivacija osoba sa invaliditetom u borbi za prava osoba sa invaliditetom i aktivnosti u organizacijama za osobe sa invaliditetom. Ponovo je sa nama trener Zumreta Galijašević. Očekuje se da će poslije ove radionice članovi biti motivisaniji, osposobljeniji i aktivniji u ostvarivanju prava osoba sa invaliditetom te da će to dugoročno podići aktivnost u organizaciji čime bi se podigao i kapacitet Organizacije da realizuje veće i složenije projekte.

  Na radionici su učestovali: Boris, Didi, Dragoslav, Gradimir, Jelena, Nataša, Stanko, Tihomir i Željko. Ocjena radionice je više nego dobra. Ovo je sada već druga radionica pa su neke organizacione greške od prošli puta ispravljene.

  Ponovo smo štampali izvještaj o finansijskom poslovanju organizacije u prošloj godini. Opština duguje 2.000,00 KM. Borka iz Opštine mi je rekla da će u izvještaju za Skupštinu biti prikazan taj dug.

  Četvrtak, 28. april 2016.

  Ponovo smo u redovnim aktivnostima. Ipak danas malo više obaveza. Bavimo se izborima u našoj Organizaciji. Napravili smo glasačku kutiju, listiće za glasanje i prvi glasači su već glasali. Uručili smo dvije kutija trakica za mjerenje šećera, obračunali radne sate za april mjesec. Ujutru sam zvao Opštinu da vidimo da li ima šamse da se nešto radi u vezi plafona u našoj kancelariji.

  Sada slijede praznični dani a okupljamo se u utorak. Maj mjesec donosi promjene u Organizaciji. Očekuje nas izborna Skupština, nastavak projekta i valjda ljepše vrijeme.

  Maj 2016.

  U ovom poglavlju se nalaze događaji koje sam upisao u dnevnik za mjesece: maj. Korisnici čitača ekrana Koriste prečice: h, za sledeći događaj. Shift+H, za predhodni događaj.

  Utorak, 3. maj 2016.

  Prvi radni dan u ovom mjesecu, već tri dana pada kiša, tako je i jutros. Ovo je dan poslije dvostrukog praznika. Prošla nedelja je bila Uskrs / Vaskrs i praznik rada, 1. maj.

  Tradicionalno za prvi dan poslije Uskrsa organizujemo takmičenje u razbijanju jaja. Naših članova je došlo 7, a tu je i Dado iz Udruženja distrofičara, tako da nas ima 8. Baš pogodno za takmičenje. Najtvrđe jaje je imao Armin Glancer i on je pobjednik u 2016. godini.

  Danas su glasali još tri člana, glasanje lagano kreće a ja se spremam za primopredaju obaveza u Organizaciji. Danas smo nastavili na sređivanju arhive dokumentacije. Nedostaje nekoliko registratora pa sređivanje se nastavlja u četvrtak.

  Utorak, 10. maj 2016.

  Radno je danas. Urađen je obračun za Zumretu Galijašević i danas su plaćene sve obaveze iz projekta nastale tokom prošlog mjeseca. Dogovoreni su detalji za odlazak na seminar u Bijeljinu. Sutra na seminar ide Tihomir zajedno sa Daliborom iz Udruženja distrofičara.

  Konačno sam danas instalirao JAWS na računaru (K2). Poslije nekoliko pokušaja i grešaka, ovo konačno radi. Tokom dana u kancelariju je navratio Zijad Sejmenović iz Tešnja. Za njega bi se moglo reći da je skoro oslijepljela osoba. Pokazali smo mu nekoliko naših kancelarijskih pomagala.

  Ipak, najviše će po sjećanju ostati posjeta Mladena, predsjednika udruženja nezaposlenih na području opštine Teslić. Mladen je došao sa konkretnom inicijativom koja se može napisati u sljedećim rečenicama: Predlažem da se sve organizacije sa područja opštine Teslić organizuju i naprave listu kandidata za lokalne izbore. On predlaže nezavisnu listu koja bi imala kandidata koliko i organizacija. Da se svi troškovi snose zajedno i zajedno nastupi.

  Naravno da nisam sam mogao prihvatiti ovakvu ideju, lično i ne mislim da je ona dobra ali sam ipak konsultovao nekoliko naših članova. Mislimo da tu ima mnogo nerazjašnjenih detalja i da nije potrebno da se bavimo ovom idejom.

  Četvrtak, 12. maj 2016.

  Ponovo kiša, ovaj mjesec je inače sav u kišnim danima. Tihomir je u Bijeljini, ja sam ostao kod kuće tako da je sammo Armin dežurao jedan sat u kancelariji.

  Utorak, 16. maj 2016.

  Tihomir se vratio sa seminara iz Bijeljine i priča o svojim utiscima. Dobro je da su utisci sa prvog seminara dobri. Za vikend je ponovo seminar na Banji Vrućici, kontaktirao sam Zorana iz Doboja i dogovorio da na seminar u subotu i nedelju idu Tihomir i Boris.

  Plaćen je telefon i račun iz "Kopi centra". Ja sam opet lično platio mobilni telefon. Valjda ćemo u četvrtak konačno riješiti i to plaćanje telefona tako što ćemo potpisati drugačiji ugovor.

  Stigla je zanimljiva informacija o mogućem projektu "Start SMART", koja privlači našu pažnju pa sam dogovorio da o nekim mogućim idejama razgovaram u razvojnoj službi u opštini Teslić.

  Četvrtak, 19. maj 2016.

  Prihvatio sam ponudu za izradu police, konačno da dobijemo dovoljno prostora za našu arhivu te da se ona organizuje kako bi trebalo. Nadam se za 10-20 dana da će arhiva biti složena kako treba.

  Brajevi štampač nas zeza, moraće se resetovati i sve ponovo podešavati. Koliko god da su nam računari bitni, toliko često je potrebno pratiti najnovije update, podešavati i podešavati.

  U M:TEL-u nismo riješili naše telefone, ali jesmo dobili odgovarajuću ponudu za povoljnije rješenje korištenja mobilnih telefona. Na tom tek treba da radimo. Ostaje da se to rješava narednih dana.

  Petak, 20. maj 2016.

  U kancelariju sam došao da bih se dogovorio sa Tihomirom i Borisom oko njihovog učešća na seminaru sutra u hotelu Kardijal. Ipak, došlo nas je više nego što je bilo planirano. Osim Tihomira i Borisa, tu sam još ja, Armin i Didi, navratio je i Dalibor iz U.D. Teslić, tako da ovo liči na redovni radni dan. Neplanirano, javila se Mira Ristić te ja i ona došla u kancelariju.

  Razgovarali smo o detaljima vezanu za posjetu predstavnika centra iz Bolzanija našoj organizaciji. Sada su mnogi detalji poznati Treba da uputimo zvanični poziv u Bolzani i da krenemo ka realizaciji te posjete.

  Subota, 21. maj 2016.

  Danas je na Banji Vrućici u hotelu Kardijal počeo dvodnevni seminar na temu strateškog planiranja. Ujutru se javio Tihomir da neće moći doći jer ima temperaturu. Onda sam odlučio da idem ja. Tako sam se pred hotelom našao sa Borisem i Daliborom iz U.D. Teslić.

  Na seminaru učestvuju predstavnici regionalnih koalicija iz Doboja, Bijeljine i Tuzle. Oko 24 učesnika sa organizatorima i pratiocima. Zoran je napustio seminar oko 12:00 zbog ličnih obaveza, Dalibor je otišao nakon ručka a Boris na prvoj popodnevnoj pauzi. Ja sam ostao prvi dan do kraja ali se u nedelju nisam pojavio.

  Ponedeljak, 23. maj 2016.

  Danas sam u razvojnoj službi Opštine Teslić obavio razgovor na temu mogućnosti zapošljavanja naših nezaposlenih članova. Ni manje organizacije, ni više problema, kada je ovaj problem u pitanju. U razvojnoj službi postoji razumijevanje za ovaj problem. Dogovorene su neke od aktivnosti koje bi trebalo uskoro da daju konkretne rezultate.

  Utorak, 24. maj 2016.

  U M:TEL-u sam potpisao ugovor o korištenju fiksnog telefona i interneta. Dobili smo bežični telefon a treba da dobijemo i novi ADSL modem.

  Novo je potvrdio, u četvrtak treba da bude urađena nova polica. Nadam se da ćemo konačno srediti svu našu arhivu.

  Petak, 27. maj 2016.

  Jutros su došli iz M:TEL-a i zamjenili ADSL modem. To je u sklopu potpisanog ugovora o korištenju fiksnog telefona i interneta.

  Iz InterLignuma su dovezli i montirali policu. Sada smo u uglu male kancelarije dobili novi prostor za sređivanje arhive i dokumenata. Tihomir će sutra očistiti kancelariju tako da se od utorka može pristupiti sređivanju male kancelarije.

  Popodne sam kod kuće preuzeo poruku koja je došla iz Saveza sa listom izabranih predstavnika u Skupštinu Saveza. Na listi je i naš član Boris Cvijanović. Pregledao sam dokument sa izabranim predstavnicima. Nema tu novih ljudi, nema tu mladih, neće tu biti ni ozbiljniji promjena u radu Saveza.

  Utorak, 31. maj 2016.

  Glasanje se lagano privodi kraju. Još dva člana da glasaju i izbori za Skupštinu su završeni. Danas su glasala dva člana. Nastavljeno je sređivanje police i male kancelarije.

  Juni 2016.

  U ovom poglavlju se nalaze događaji koje sam upisao u dnevnik za mjesece: juni. Korisnici čitača ekrana Koriste prečice: h, za sledeći događaj. Shift+H, za predhodni događaj.

  Srijeda, 1. juni 2016.

  Po jučerašnjem obećanju, danas sam ponovo u kancelariji. Iz Elta TV su tražili da dođu i snime prilog o podršci učenicima tokom školske godine. Ova televizija je o nama već ranije objavljivala priloge pa sam i pored kiše odlučio da dođem u grad.

  Omogućili smo im da naprave kadrove kako nastaje taktilna slika, kako se uveličava sadržaj na elektronskoj lupi i kako sadržaj na ekranu. U kratkom intervju dao sam nekoliko podataka o radu naše organizacije i podršci učenicima.

  Rekli su nam da će prilog biti emitovan u četvrtak u 20:00. Ovog časa ne znam je li to sutra, četvrtak, 2. juna ili tek onaj 9. juna.

  Četvrtak, 2. juni 2016.

  Danas smo završili sa glasanjem. Sljedeće sedmice otvaramo glasačku kutiju i brojimo glasove. Plaćene su naknade za tehničkog sekretara i administrativnog asistenta za mjesec juni. U gostima su nam Slavica i Dalibor iz U.D. Teslić.

  Ponedeljak, 6. juni 2016.

  Jutros je Google - Alerts za Teslić našao rezultat o Željki i prilog koji je sniman i u našoj kancelariji. Ovaj snimak sam postavio na naš kanal i može se pogledati na linku: Obrazovanje slijepih i slabovidih - Teslić

  Utorak, 7. juni 2016.

  Danas je komisija u sastavu: Tihomir, Armin i Didi otvorila glasačku kutiju i prebrojala glasove. Glasala su naša 23 člana, što je 39,60% posto od ukupnog broja članova. To je više nego dobar odziv u glasanju. Ima nekoliko nevažećih glasačkih listića. Malo je listić bio komplikovan.

  Mogu potvrditi moje zadovoljstvo što se ovako glasalo i što je sada dobijena skupština od 13 članova koji imaju legalitet i legitimitet jer svaki izabrani član ima više od 50% posto dobijenih glasova od ukupno važećih listića. Glasanje obavezno dovodi do novog predsjednika u organizaciji. U petak je sjednica Upravnog odbora koji će donijeti odluku o održavanju Skupštine na kojoj će se izabrati novo rukovodstvo a to uključuje novog predsjednika, sekretara, Upravni i Nadzorni odbor.

  Petak, 9. juni 2016.

  Danas je održana 11. sjednica Upravnog Odbora. Ovo je vjerovatno zadnja sjednica Upravnog Odbora u ovom sazivu i u ovom sastavu. Sjednica je održana danas jer je četvrtak bio dan kada smo svi imali nekih obaveza.

  Upravni Odbor je verifikovao rezultate izbora i izvještaj komisije za realizaciju izbora u Organizaciji. Dobili smo 13 članova Skupštine, te kandidate za predsjednika i sekretara Organizacije. Kandidat za predsjednika Organizacije je Dragoslav Nedić a kandidat za sekretara je Tihomir Marković. Neki rezultati izbora predstavljaju iznenađenje i o tom se raspravljalo na ovom sastanku. Rezultati su apsolutno legalni i legitimni i predstavljaju odraz stanja i interesovanja u našoj Organizaciji.

  Ponedeljak, 13. juni 2016.

  Iz koalicije regije doboj danas je stigao poziv za okrugli sto na temu: "Promocija prijedloga izmjena i dopuna odluke/pravilnika/uredbe o ortopedskim, medicinskim i drugim pomagalima u rs i ze-do kantonu, fbih".

  Sastanak će se održati u Doboju, hotel "Integra" u petak 17.06.2016. U pozivu piše između ostalog i ovo:

  U saradnji sa pet koalicija organizacija osoba sa invaliditetom koje djeluju u okviru programa My Right u Bosni i Hercegovini, Koalicija OOSI regije Doboj, započela je kampanju javnog zagovaranja za pravedno društvo i jednake mogućnosti za sve pod nazivom “Ponosni na sebe”.

  Glavni cilj zagovaračkih aktivnosti u okviru kampanje je usmjeren na donošenje nove Uredbe o obimu, uslovima i načinu ostvarivanja prava osiguranih lica na korišćenje ortopedskih i drugih pomagala, endoproteza, stomatološko-protetske pomoći i stomatološko-protetskih nadomjestaka ili njene izmjene i dopune,kako bi ista bolje zadovoljavala potrebe osoba s invaliditetom, a u skladu sa UN Konvencijom o pravima lica/osoba sa invaliditetom i principima prihvaćenim od strane predstavnika pet koalicija koje će provoditi kampanju.

  Utorak, 14. juni 2016.

  Danas smo se dogovorili, izborna Skupština će se održati u utorak 21. juna 2016. u 09:00. Utvrđen je dnevni red i dogovoreni ostali detalji.

  Zvala je Gordana iz kola Srpskih sestara, inače predhodni dan i Anđa a u vezi naredne posjete našoj Organizaciji. Dogovorili smo se da se posjeta realizuje za sedam ili nešto više dana a sve da sačeka da se održi naša Skupština. Sada ova Organizacija je u nadležnosti Dragoslava.

  Zvao je Zoran Panić iz koalicije Doboj. Provjerava da li ćemo doći na sastanak u petak u Doboj. Za sastanak je planiran Tihomir.

  Četvrtak, 16. juni 2016.

  I danas se bavimo pripremama za Skupštinu. Odštampan je dnevni red, pozivi i glasački listić. Od 13 članova buduće Skupštine, o sastanku smo obavjestili 11 članova. Samo Vladu ne možemo dobiti telefonom pa će njemu biti poslat poziv putem redovne pošte. Didi je u Švedskoj a Mirko slavi Duhovski utorak, tako da očekujemo da će na sastanak doći najmanje 10 članova, možda ipak i svih 11. Pozvali smo još nekoliko članova, prije svega mladih.

  Utorak, 21. juni 2016.

  Ovaj dan svakako će označiti posebno poglavlje u ovom dnevniku. Dnevnik vodim od 1. novembra 2011. godine, preciznije 1.684 dana od kako sam izabran za predsjednika Opštinske Organizacije slijepih i slabovidih Teslić. Juče je održana Skupština OOSS Teslić i izabran je drugi predsjednik. Tako da od danas ovi zapisi nemaju karakteristiku predsjedničkog dnevnika. Hoće li novi predsjednik nastaviti da vodi dnevnik, ostaje da se vidi kroz nekoliko dana ili sedmica.

  Po ranije utvrđenom planu danas je u 09:30 počela Skupština naše organizacije. Sastanak je trajao nešto manje od 2 sata a radilo se po sljedećem dnevnom redu:

  1. Izbor radnog predsjedništva,
  2. Verifikacija mandata izabranih odbornika,
  3. Izvještaji o radu,
  4. Izbori:
   1. Izbor predsjednika OOSS Teslić,
   2. Izbor sekretara OOSS Teslić,
   3. Izbor 3 člana u Upravni Odbor OOSS Teslić,
   4. Izbor Nadzornog Odbora,
   5. Izbor predstavnika OOSS Teslić u Savez slijepih Republike Srpske,
  5. Plan rada OOSS Teslić,
  6. Tekuća pitanja,

  Tokom trajanja sjednice obrađena su sva pitanja predviđena dnevnim redom. a između ostalog odlučeno je:

  Po završetku Skupštine, prisutni su se nastavili družiti uz osvježavajuće piće, kafu i mješano meso. Gosti na ovoj Skupštini su bili Slavica Parežanin, Izvršni direktor i Dalibor Vuković Sekretar Udruženja distrofičara Teslić

  Srijeda, 22. juni 2016.

  Jutros sam prvo uredio zapis u ovom dnevniku za jučerašnji dan. Poslao sam obavještenja o održanoj Skupštini i izboru novog predsjednika na nekoliko e-adresa. Svakako u Opštinu Teslić, koaliciju regije Doboj i Savez slijepih Republike Srpske.

  Četvrtak, 23. juni 2016.

  Danas je u kancelariji zapisnički urađena primopredaja. Primopredaja je urađena u prisustvu tročlane komisije. Predmet primopredaje su bili: dokumenti za registraciju Organizacije, finansije, oprema, kancelarijski materijal i softverske licence.

  Svakako da je najinteresantniji detalj da je na žiro računima, u blagajni i kao kredit na mobilnom telefonu ostalo više od 7.000, (slovima: sedam hiljada) konvertibilnih maraka.

  Utorak, 28. juni 2016.

  Danas je Vidovdan. Neke organizacije slijepih ovaj dan obilježavaju kao dan svojih organizacija. Nisam u kancelariji mada je bio plan da odem. Juče sam se sreo i razgovarao sa Duškom Stojanović, sada ambasadorom u Egiptu. Duško nam je za organizaciju donio poklon. Malu Keopsovu piramidu. Zanimljiv poklon, Duško još misli na nas mada ga mnogobrojne obaveze više ne vezuju za Teslić i organizacije u njemu.

  Poslao sam zvaničnu pozivnicu u Centar iz Bolzanija. Trebalo je to da ode još ranije ali sam morao da čekam na prevod pozivnice na Njemački jezik. Nadam se da sada ulazimo u fazu dogovaranja i konkretizacije njihove posjete našoj Organizaciji.

  Srijeda, 29. juni 2016.

  Dok Dragoslav ne počne da vodi ovaj dnevnik, ja nastavljam da pišem o aktivnostima uključujući i onima u kojima nisam učestovao. Mada nije radni dan, Dragoslav je danas u kancelariji proveo dio vremena i bavio se organizovanjem posjete Kola Srpskih sestara "Srpkinje" iz Teslića. One nas već nekoliko puta posjećuju. Ovog puta posjeta je dogovorena za ponedeljak, 4. juli 2016. O posjeti je obavješten i Saša koji redovno pravi priloge za TV K3. Nadamo se da će se odazvati već broj naših članova, prije svega sa Teslićke parohije te da će druženje biti kao i do sada interesantno.

  Četvrtak, 30. juni 2016.

  Ovo je zadnji zapis za mjesec juni i u njemu će biti više događaja. Kao da se ljeto zagrijava.

  Pri dolasku u kancelariju, Slavica iz Udruženja distrofičara, je za malo izbjegla saobračajnu nesreću. Tu neposredno pred ulazom u zgradu vozeći se u kolicima za malo da je udari automobil. Što jest, jest, prelaz je vrlo nezgodan a kao sve da brže i brže voze. Uputili smo dopis SJB Teslić i tražili da se malo više posveti pažnje ovoj ulici i ponašanju vozača.

  Plaćen je račun za uslugu iz "Košute". Jedan od rijetkih računa kojeg plaćamo sa odgođenim plaćanjem. Obično traže plaćanje unaprijed.

  Na e-adresu Organizacije, stigao je poziv za regionalnu konferenciju o asistivnim IKT koja se održava 08. jula u Banja Luci. Savez slijepih Republike Srpske uz podršku Ministarstva nauke i tehnologije 08. jula organizuje Regionalnu konferenciju pod nazivom "Asistivne informacione tehnologije u funkciji slijepih“.

  Cilj jednodnevne konferencije je unapređenje pristupa digitalnim informacijsko komunikacijskim tehnologijama i njihovo prilagođavanje specifičnim potrebama slijepih i slabovidih lica, naročito u oblasti bibliotečke, izdavačke i informativne djelatnosti. To podrazumijeva ostvarivanje specifičnih ciljeva kao što su:

  - Osavremenjavanje, razvijanje i prilagođavanje digitalnih hardverskih i softverskih IKT kapaciteta;
  - Razvijanje i uspostavljanje prilagođenih Programa obuke operatera, administratora i korisnika u primjeni asistivne informatičke tehnologije;
  - Razvijanje međunarodne saradnje u oblasti primjene informatičkih tehnologija;
  - Razvijanje svijesti pružaoca usluga i potencijalnih korisnika za primjenu savremenih informatičkih tehnologija u lokalnoj zajednici.

  Takođe iz Saveza slijepih Republike Srpske stigao je poziv na izbornu konstitutivnu sjednicu skupštine. U pozivu između ostalog piše i ovo:

  Pozivamo Vas na Izbornu konstitutivnu sjednicu Skupštine Saveza slijepih Republike Srpske sedmog saziva, koja će se održati u subotu 09.07.2016. godine sa početkom u 11,00 časova u konferencijskoj sali Biblioteke u ulici Frana Supila 31F u Banja Luci.

  Ovo je već pitanje za Borisa pa ako ne bude dobio poruku i poziv, onda ću mu ovo proslijediti.

  Juli 2016.

  U ovom poglavlju se nalaze događaji koje sam upisao u dnevnik za mjesece: juli. Korisnici čitača ekrana Koriste prečice: h, za sledeći događaj. Shift+H, za predhodni događaj.

  Ponedeljak, 4. juli 2016.

  Po ranijem dogovoru, danas je u našoj kancelariji održan susret predstavnika kola Srpskih sestara "Srpkinje" iz Teslića. Ovo je tradicionalni susret u kom nas predstavnice ovog udruženja posjećuju nekoliko puta tokom godine. Ovog puta su došle nove članice koje do sada nisu bile ali i kod naših članova je bilo oni koji su prvi puta došli na ovo druženje.

  Ovo je ujedno i prva aktivnost koju organizuje novo rukovodstvo sa Dragoslavom kao predsjednikom i Tihomirom kao sekretarom Organizacije. Više detalja se može pogledati na YouTube

  Utorak, 5. juli 2016.

  Danas se u kancelariji analizira jučerašnji događaj te reakcije na prilog objavljen na TV - K3. Uglavnom, svi su zadovoljni jučerašnjom posjetom KSS i reakcijama na tu posjetu.

  Plaćene su naknade za tehničkog sekretara za prošli mjesec. Dragoslav je kontaktirao Opštinu u vezi finansiranja naše Organizacije i saznao da je početkom jula uplaćeno dvije rate dugovanja iz prošle godine.

  Četvrtak, 7. juli 2016.

  Redovan radni dan. Kontaktiraju se članovi za koje se predpostavlja da treba da se nabave bijeli štapovi. Izgleda dda smo blokirali toking pa će Dragoslav i Nataša to riješiti u banci. Usput će se preuzeti formulari kako bi se napravile potrebne izmjene u vezi ovlašćenih osoba za raspolaganje sredstvima na žiro računu.

  Subota, 9. juli 2016.

  Danas je u Banja Luci održana Skupština Saveza slijepih Republike Srpske. Ovo je 7. saziv Skupštine u kom i naša Organizacija sada ima predstavnika. Skupštini je prisustovalo svih 19 predstavnika. Za predsjednika je ponovo izabran Branko Suzić, za sekretara Jovica Radanović a za podpredsjednika Milka Jaćimović.

  Utorak, 12. juli 2016.

  Došlo je ljeto i temperature se podižu do nivoa neizdržljivosti. Danas je Dragoslav kontaktirao Organizaciju slepih Paraćin i dogovorio narudžbu 8 bijelih štapova. Takođe, kontaktirao je i Ministarstvo zdravlja u namjeri da se pokrene realizacija dogovorenih aktivnosti sa Ministrom Bogdanić a u vezi dogovora od 2. aprila 2016.

  Četvrtak, 14. juli 2016.

  Danas pred zgradom opet dežuraju policajci. Pada kiša pa su umjesto na ulici sakriveni ispred ulaza u zgradu. Pokušao sam preći ulicu u njihovom prisustvu. Umjesto da regulišu saobraćaj, oni pokušavaju meni da pomognu. Ipak, prešao sam dva puta ulicu dok su oni bili tu.

  Juče su nas kontaktirali iz Ministarstva zdravlja, treba da pišemo zahtjev u vezi dogovora od 2. aprila ove godine. Danas smo taj zahtjev i napisali. Zahtjev je upućen preporučenom poštom pa se nadamo da će uskoro biti pozitivnih odgovora.

  Upoznali smo se sa dokumentacijom koju je poslao Savez a u vezi konkursa fonda za profesionalnu rehibalitaciju i zapošljavanje iz Prijedora. Konstatovali smo da Tihomir i Goran imaju relne šamse da konkurišu.

  Dragoslav je telefonom kontaktirao Organizaciju slijepih iz Paraćina i dobili smo račun za 8 bijelih štapova. Takođe zvao je i Branka Suzića, predsjednika Saveza. Od tekućih poslova, plaćen je telefonski račun.

  Utorak, 19. juli 2016.

  I danas se uglavnom bavimo konkursom za podršku nezaposlenim. Tihomir je popunio svoju aplikaciju pa će po njoj i ostali da tako urade. Potvrđena je nabavka 8 bijelih štapova iz Paraćina.

  Dogovoreno je da se u četvrtak održi 1. sjednica Upravnog Odbora novog saziva. Dnevni red je danas dogovoren a svi članovi su potvrdili svoje učešće na sjednici.

  Četvrtak, 21. juli 2016.

  I danas se prvo bavimo konkursom za podršku nezaposlenim. U kancelariju je došao i Goran Popović. Imamo i goste. Iz Beograda je došla Vesna Radulović i od ranije poznata gošća Svetlana Lazarevska iz Makedonije. Juče je stigla poruka iz projekta "LOD" pa će njegov sadržaj biti na sjednici Upravnog Odbora. Štapovi su stigli u Sremsku Mitrovicu i Dragoslav i Nataša će u ponedeljak da ih preuzmu i plate na licu mjesta.

  U 10:00 je počela prva sjednica Upravnog Odbora drugog saziva. Sjednici su prisustovali svih pet članova: Dragoslav Nedić kao predsjednik, Tihomir Marković kao sekretar i članovi, Nenad Bubić, Gradimir Kragić i Nataša Nedić. Izostao je Boris Cvijanović, predstavnik naše Organizacije u Savezu slijepih Republike Srpske. Tokom trajanja sastanka je stigla Kristina Tomić pa je i ona učestovala u radu sastanka.

  Za prvu sjednicu Upravnog Odbora drugog saziva je predložen i usvojen sljedeći dnevni red:

  1. Izvještaj o radu izmedju dvije sjednice UO (21. Jun – 21 jul 2016.).
  2. Donošenje odluke o konkurisanju na javni poziv Fonda za zapošljavanje.
  3. Donošenje odluke o ovlašćenim podpisnicima kod Raiffeisen banke.
  4. Donošenje odluke o izradi strateškog plana 2016-2020.
  5. Tekuća pitanja:
   1. Odluka o nabavci telefona;
   2. Izvještaj o realizaciji aktuelnih projekata;
   3. Dodatna evaluacija projekta „Omogućite nam da pokažemo šta možemo“ – LOD3 iz 2013-2014.

  Prva sjednica Upravnog Odbora je završila svoj rad nakon sat vremena.

  Utorak, 26. juli 2016.

  Danas smo poslali tri aplikacione forme, tako se zove dokument, kojim naša tri člana konkurišu za podsticajna sredstva kod J.U. Fond za zapošljavanje i rehibilitaciju Republike Srpske iz Prijedora. Za podsticajna sredstva konkurišu: Marković Tihomir, Nedić Dragoslav i Popović Goran. Aplikacione forme se podnose preko Saveza slijepih Republike Srpske i ostaje da se vidi kako ćemo proći na ovom konkursu.

  Avgust 2016.

  U ovom poglavlju se nalaze događaji koje sam upisao u dnevnik za mjesec: avgust. Korisnici čitača ekrana Koriste prečice: h, za sledeći događaj. Shift+H, za predhodni događaj.

  Četvrtak, 4. avgust 2016.

  Nešto smo ovog jutra svi došli ranije u kancelariju. Prvo je došao Gradimir, onda Kristina, zatim Dragoslav i Natašša te ostali, Tihomir, Armin i Lidija. Podjelili smo nekoliko bijelih štapova koji su stigli iz Paraćina. Prvi utisak je da su to dobri štapovi. Cijena sa futrolom oko 24,00 KM.

  Kasnije tokom dana kontaktirano je nekoliko članova da se prikupe informacije o zainteresovanosti za nabavku govornih satova i toplomjera. Ima interesa za to a ima i finansijskih sredstava da se to realizuje. Potvrđeno je da će B. Vrućica biti sponzor posjeti delegacije iz Italije. Ostaje da se samo konkretizuju detalji kada za to dođe vrijeme.

  Utorak, 9. avgust 2016.

  Jutros nas je opet dosta u kancelariji. Ovog ljeta i Kristina dolazi redovno pa i to popravlja broj prisutnih članova. Vratio se Didi iz Švedske te projektni tim može da radi u punom sazivu.

  Didi i Tihomir su danas započeli da sređuju odluke sa izborne Skupštine. Urađene i arhivirane odluke o izboru članova Skupštine, Upravnog Odbora, Nadzornog odbora, predsjednika i sekretara. Ostalo je da se uredi još nekoliko odluka i tako dovrši arhiviranje i primjena odluka sa izborne Skupštine.

  Dragoslav je obavio razgovor sa Ivanom Krznarić iz Zagreba i tražio da dobijemo informacije o mogućnosti nabavke satova i toplomijera. Za sada postoji interes da se nabavi 25 sata i 10 toplomjera. Detalji će se kasnije dogovoriti jer je ostalo da pošaljemo zvaničan zahtjev za tražene informacije.

  u toku je evaluacija svih faza LOD projekta te se organizuju sastanci sa partnerskim organizacijama. U tu svrhu smo pozvani na zajednički sastanak sa evaluatorom g. Paul Van Hoof koji je održan danas, 09. avgusta 2016. u terminu od 17:00 do 18:00. Sastanak je održan u kancelariji Udruženja distrofičara a po ranijem dogovoru ispred naše Organizacije je učestovao Aleksa Radešić koji je i bio projekt menadžer u projektu "Omogućite nam da pokažemo šta možemo".

  Četvrtak, 11. avgust 2016.

  Danas se rad kancelarije odvija samo na tehničkom nivou. Gradimir je poslao e-poruku sa zahtjevom da se dobiju ponude za satove i toplomjere. U kancelariji se okupio manji broj članova.

  Ponedeljak, 15. avgust 2016.

  Mada je ponedeljak, danas je dosta aktivnosti koje se odvijaju izvan kancelarije. Nakon dogovora i usaglašavanja i potvrde učešća većine članica koalicije OOSI regije Doboj , zakazan je peti sastanak koalicije OOSI regije Doboj , koji će se održati u srijedu, 17.08.2016. godine sa početkom u 11:00 časova u Doboju , prostorijama Fondacije za djecu i omladinu sa smetnjama u razvoju.

  Dnevni red sastanka u doboju će se zajednički usaglasiti na početku sastanka a prema planu rada koalicije odnosi se na: Izvještaj i upoznavanje članica sa aktivnostima kampanje Ponosni Na Sebe, plan za naredni period, Pripreme i dogovor za održavanje sastanka sa predstavnicima Vlasti, Pripreme i održavanje okruglog stola sa predstavnicima Zdravstvenih institucija.

  Dragoslava su zvali iz Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite u vezi našeg zahtjeva u vezi nabavke automobila. Potrebno je da dostavimo dodatnu dokumentaciju, prije svega onu kojom dokazujemo finansijsku stabilnost naše Organizacije.

  Potvrđeno, sastanak sa predstavnicima Opštine Teslić i nekim javnim ustanovama će se održati u četvrtak, 18.08.2016. u 12:00 u našoj kancelariji. Više detalja kada budu dostupni...

  Kasno popodne stigla je E-poruka od Marine, uskoro Aljazeera-balkan će da snima prilog u našoj Organizaciji u vezi nabavke i prilagođavanja udžbenika za naše članove, učenike i studente. Očekujem da se sutra detaljnije o tom dogovaramo a Aleksa je obavješten da će biti taj koji će o toj problematici najviše da govori.

  Utorak, 16. avgust 2016.

  I ovo je dan kada se aktivnosti u kancelariji odvijaju najviše na tehničkom nivou. Tihomir i Didi su sredili sve odluke sa izborne Skupštine tako da je registrator sa osnivačkim aktima sada kompletiran sa najnovijim odlukama. Urađena je i odluka sa 1. sjednice Upravnog odbora koja se odnosi na izmjenu ovlašćenja za raspolaganjem finansijskim sredstvima na žiro računima i za elektronsko bankarstvo. Ostaje da Dragoslav, Tihomir i Nenad spreme ličnu dokumentaciju te da se te izmjene i realizuju kod banke.

  Ostale aktivnosti tokom današnjeg radnog dana su još bile: ažuriran spisak članova a u vezi sastanka koji će se održati u četvrtak. Tihomir ide sutra na sastanak u Doboj. Prikuplja se dokumentacija o finansijskoj stabilnosti i odgovornosti u našoj Organizaciji a u vezi zahtjeva iz Ministarstva zdravlja. Kasnije popodne stigla je ponuda za govorne satove i toplomjere.

  Četvrtak, 18. avgust 2016.

  Današnji dan je posvećen posjeti načelnika Opštine Teslić i direktora doma zdravlja "Sveti Sava", tako da su sve aktivnosti vezane za tu posjetu. Kako je posjeta najavljena za 12:00 to smo radno vrijeme kancelarije pomjerili za 10:00-14:00.

  Radni sastanak je počeo u 12:00, iz naše organizacije su učestovali: Dragoslav, kao predsjednik, Tihomir kao sekretar, Nataša i Gradimir kao članovi Upravnog odbora, te Boris kao predstavnik naše organizacije u SSRS i Kristina Tomić kao učenica. Sastanku su kao gosti prisustovali: Dr. Milan Miličević, načelnik Opštine Teslić i Mladen Kovanušić, direktor doma zdravlja "Sveti Sava" te Dalibor Vuković i Aleksandar Đurić, članovi Udruženja distrofičara Teslić.

  Iskoristili smo ovu priliku da načelniku Opštine Teslić ukažemo na neke naše uspješne rezultate u radu u proteklih 5 godina, pokažemo kancelariju i opremu kojom raspolažemo. Ukazali smo i na neke probleme kao što je finansiranje naše Organizacije, podrška učenicima i studentima te svakodnevne aktivnosti naših članova. Sa direktorom doma zdravlja je dogovoren poseban sastanak kako bi se dogovorili detalji o konkretnoj saradnji.

  Načelnik, Dr. Milan Miličević nas je upoznao sa problemom punjenja budžeta i razlozima zašto kasne finansijske uplate, obećao podršku i nastavak saradnje. Direktor Mladen Kovanušić nas je upoznao sa radom doma zdravlja te nekim problemima prije svega rada specijalističkih ambulanti.

  Na kraju sastanka u želji da predstavimo kako rade neka od naših govornih pomagala, načelniku smo izmjerili krvni pritisak i "utvrdili" da mu tokom sastanka nije porastao pritisak, čime smo zaključili da je sastanak bio uspješan...

  Ponedeljak, 22. avgust 2016.

  Dragoslav dogovorio sastanak sa direktorom doma zdravlja "Sveti Sava" Teslić. Treba da se predlože teme za sastanak koji će se održati u toku ove sedmice.

  Dragoslav kontaktirao Savez slijepih Republike Srpske, obećano da će Savez napisati pismo podrške koje nam je potrebno za naš zahtjev kojeg pokušavamo da realizujemo u saradnji sa Ministarstvom zdravlja.

  Javila se Marina, snimanje priloga za Al Jazeera TV o našoj podršci slijepim učenicima i studentima će biti tokom naredne sedmice. Ovog puta će se snimiti kraći prilog za informativni program.

  Utorak, 23. avgust 2016.

  I ovog utorka, kancelarija radi na tehničkom nivou. Pada kiša tako da su u kancelariju došli samo: Tihomir, Didi i Armin. Poslat je prijedlog tema za razgovor sa direktorom doma zdravlja "Sveti Sava. Urađen dopis za Ministarstvo zdravlja, čeka četvrtak da Dragoslav potpiše.

  Četvrtak, 25. avgust 2016.

  Redosled aktivnosti u Organizaciji je danas izgledao ovako: Gradimir je došao prvi u kancelariju i instalirao novu verziju JAWS-a na računaru "Korisnik 1". Takođe instalirana je i najnovija verzija programa DBT 12.1. Sada još da se urade dodatna podešavanja za brajevi štampač i može da se nastavi sa upotrebom štampača.

  U najavljenu posjetu su došle Janja Penava i Zumreta Galijašević. Janju znamo kao našu dragu prijateljicu koju svi pamtimo kao instruktorku u obuci za samostalno kretanje. Ona sada živi i radi u Njemačkoj a svake godine kada dolazi kući u Usoru obavezno posjeti našu Organizaciju. Zumretu češće srećemo u našoj Organizaciji. Ona se sada bavi realizacijom projekta posvećenom menadžerstvu te je u našoj Organizaciji organizovano popunjavanje ankete vezano za ovaj projekt. Popunjeno je devet anketa.

  Urađeno je nekoliko slika u kancelariji koje su se isti čas pojavile na "facebook" a tokom dana je bilo nekoliko zanimljivih reagovanja na te slike.

  Dragoslav, Tihomir, Željko i Nataša su bili u domu zdravlja "Sveti Sava" na ranije dogovorenom sastanku. Ovo je prvvi puta da je naša organizacija organizovano posjetila neku javnu ustanovu u Tesliću. Dogovoreni su konkretni oblici saradnje u narednom periodu. Moguća i finansijska podrška.

  Upućen dopis, kao e-poruka, Savezu slijepih Rep. Srpske u kom se traži da Savez napiše pismo podrške Ministarstvu zdravlja a u vezi nabavke vozila za našu Organizaciju. Gradimir i Aleksa pokušavaju da ostvare određene kontakte u Ministarstvu obrazovanja u vezi nabavke udžbenika u elektronskom formatu. Slučaj "Specijalna biblioteka Rep. Srpske" je i dalje specijalan slučaj...

  Subota, 27. avgust 2016.

  Mada je subota, danas je kao e-poruka stigao poziv za 9. republičko prvenstvo u golbalu. U pozivu između ostalog piše i ovo: "U skladu sa planom i programom rada Saveza slijepih RS za 2016. godinu, raspisuje se poziv za 9. republičko prvenstvo u golbalu. Prvenstvo će se održati u Gradišci u sportskoj dvorani 24.09.2016. godine sa početkom u 08:00 časova. takmičari su dužni sa sobom ponijeti sportsku opremu, a zaštitne naočare i štitnici su obavezni za sve takmičare. Prvenstvo će se održati prema pravilniku IBSA-e."

  Utorak, 30. avgust 2016.

  Opet jedan tehnički dan. Dragoslav i Nataša su na odmoru, Didi u Banja Luci a Gradimir kod kuće. Napisan je zahtjev za finansijsku pomoć i dostavljen domu zdravlja "Sveti Sava" u Tesliću. Očekuje se konkretna podrška.

  Za dva dana startuje nova školska godina 2016/2017, ponovo nas je specijalna biblioteka iznenadila jer nismo dobili ni jedan udžbenik. Zato se intenzivno radi da dođe do susreta predstavnika naše Organizacije sa predstavnicima Ministarstva obrazovanja.

  Septembar 2016.

  U ovom poglavlju se nalaze događaji koji su upisani u dnevnik za mjesec: septembar. Korisnici čitača ekrana Koriste prečice: h, za sledeći događaj. Shift+H, za predhodni događaj.

  Četvrtak, 1. septembar 2016.

  Lijepo je kada prvi dan u mjesecu krene sa dosta aktivnosti. Juče su zvali iz Ministarstva zdravlja u vezi naše dokumentacije. Danas smo ponovo sredili dokumentaciju i poslali u Ministarstvo. Problem je bio što svi dokumenti nisu bili ovjereni. Iskreno i ne znamo zašto je trebalo da ovjeravamo izvode iz banke ili dopunski dokument sa tabelarnim prikazom realizovanih projekata. Vjerujemo da je ovo kraj slanja dokumentacije.

  Nakratko smo se sastali kao projektni tim i analizirali realizaciju projekta. Treba napraviti novi raspored aktivnosti, čekamo da se vrati Dragoslav i to radimo već u utorak.

  Dalibor nas je upoznao o ideji da se u Tesliću osnuje organizacija za sport i rekreaciju osoba sa invaliditetom. Lično mislimo da je to dobra ideja ali konačan stav ćemo zauzeti kada i Dragoslav bude mogao da učestvuje.

  Tihomir, Didi i Armin su do kraja radnog dana ostali da u funkciju stave kopir, fax, skener i štampač. Ovaj uređaj nam sve više i više treba.

  Ipak raspoloženje na početku radnog dana nam je najviše popravio Nedjo Jović, naš prijatelj koji radi u Austriji. Uz kratku posjetu, donio nam je: topli burek, jogurt, vino i pivo. Nedjo poznaje Tihomira i njegovu porodicu pa smo svi na kratko prekinuli redovne aktivnosti i posvetili se toplom bureku.

  Utorak, 6. septembar 2016.

  Ovaj dan ćemo pamtiti jer je danas nakon punih 26 mjeseci pokušaja saradnje sa specijalnom bibliotekom za slijepe Republike Srpske stigao prvi CD sa knjigom za naše učenike. Saradnju smo pokušali ostvariti 1. jula 2014. i rezultat te saradnje je danas prvi udžbenik. Ako se nastavi ovim tempom treba će nam više od 100 godina da dobijemo knjige za jednog učenika.

  Stižu najave da bi odluka o dodjeli jednog polovnog automobila mogla biti uskoro donešena. Nadamo se da neće trebati previše vremena da se to auto stavi u funkciju.

  Petak, 9. septembar 2016.

  Vratili se Dragoslav i Nataša sa godišnjeg odmora tako da je juče bilo radno u kancelariji. Konačno se može zaključiti da smo saglasni sa inicijativom da se osnuje organizacija koja bi se bavila sportom i rekracijom osoba sa invaliditetom u Tesliću.

  Danas je na adresu naše Organizacije i nekoliko članova stigao poziv u kom piše: "Edukacijski centar za osobe sa invaliditetom poziva Vas na prvu sesiju u programu obuke za unapređenje menadžerskih vještina koja će se održati u subotu, 24.09.2016. godine u Tešnju. Očekuje se da će na ovu obuku ići četiri naša člana.

  Takođe iz regionalne koalicije stigao je poziv za Okrugli sto/radionicu na temu "Razvoj i provođenje Lokalnog akcionog plana u oblasti invalidnosti za poboljšanje društvenog položaja osoba sa invaliditetom". Ovaj Okrugli sto/radionica je planirana da se održi u petak 16.09.2016. u Doboju.

  Utorak, 13. septembar 2016.

  Jutros smo potvrdili naše učešće na prvoj sesiji u programu obuke za unapređenje menadžerskih vještina koja će se održati 24. septembra 2016. u organizaciji "ECI" iz Tešnja. U Tešanj će da putuju: Dragoslav, Nataša Gradimir i Didi.

  Na sastanak u Doboj neće moći niko da ide. Kako će u radu radionice / okruglog stola da učestvuje Slavica i Dalibor iz Udruženja distrofičara to će biti dovoljno da se prenesu i naši stavovi.

  Pregledali smo zajedno nekoliko prispjelih e-poruka. Najviše nas je interesovala ona koja je došla iz Saveza slijepih Republike Srpske. U njoj piše između ostalog i:

  Savez slijepih Republike Srpske na osnovu Plana i programa rada u 2016. godini organizuje 11. muzički festival slijepih i slabovidih lica RS. Festival će se održati 18. oktobra 2016. godine (utorak) sa početkom u 18:30 časova u Centru za kulturu u Derventi. Generalna proba se održava istog dana počev od 16:00 časova.

  Dogovoreno je da se kontaktira Kristina i provjeri da li je potrebna neka pomoć oko njene prijave i nastupa.

  Četvrtak, 15. septembar 2016.

  Provjereno, još u utorak je uplaćena finansijska donacija od strane doma zdravlja "Sveti Sava" iz Teslića. O ovoj donaciji se razgovaralo na sastanku u domu zdravlja prije nekoliko dana.

  Srijeda, 21. septembar 2016.

  Posljednjih dana se bavimo tekućim aktivnostima u Organizaciji. Ono što je drugačije nego što su tekuća pitanja je odlazak u Tešanj na prvu sesiju u okviru projekta "Građenje imidža menadžera u programu inkluzivne obuke" a kojeg realizuje ECI. Prva sesija ima za temu: Karakteristike i uloga savremenih menadžera". U subotu idu četiri naša člana a iz Teslića još dva člana iz Udruženja distrofičara.

  Današnji dan je nešto drugačiji. Direktor Republičke agencije za razvoj malih i srednjih preduzeća Marinko Đukić posjetio je danas našu organizaciju i sa našim članovima razgovarao o aktivnostima koje mogu da poboljšaju zapošljavanje i samozapošljavanje, jer je to jedan od naših trenutno najvećih problema sa kojim se ova Organizacija susreće.

  Dogovoreno je da se krajem godine organizuje okrugli sto koji bi okupio sve relevantne institucije, a na kojem bi se razgovaralo o tome kako poboljšati zapošljivost slijepih i slabovidih u Tesliću i na području Republike Srpske.

  Kako je Marinko Đukić aktivan i u politici na lokalnom nivou iskoristili smo priliku da razgovaramo i o drugim temama interesantnim za našu Organizaciju a koji se odnose prije svega na aktivnosti na opštinskom nivou.

  Subota, 24. septembar 2016.

  Danas je u organizaciji Edukacijskog centra ECI iz Tešnja održana prva sesija u okviru projekta „Građenje imidža menadžera u programu inkluzivne obuke“. Tema sesije bila je „Karakteristike i uloga savremenih menadžera“. Sesija je okupila predstavnike NVO, privrednog sektora s ciljem unapređenja znanja iz oblasti menadžmenta.

  Sesiji je prisustvovalo ukupno 31 osoba, )učesnici, asistenti, gosti, članovi organizacionog odbora). Iz naše organizacije ovoj sesiji su prisustovali: Dragoslav, Gradimir, Nataša i Didi. Takođe, prisustovala su i tri člana iz Udruženja distrofičara iz Teslića. Nakon vremena predviđenog za medijsko obraćanje i zvanično otvaranje sesije, vođena je konstruktivna rasprava o temama iz oblasti menadžmenta. Po završetku sesije, date su sljedeće preporuke:

  1. Učesnicima je preporučeno da rade na samomotivaciji i edukaciji u svrhu napredovanja od dobrog ka boljem menadžeru.
  2. Za unapređenje menadžerskih vještina poseban je naglasak na aktivnosti planiranja u organizacijama i kompanijama s ciljem unapređenja upravljačkog procesa.
  3. Date su preporuke za korištenje prezentacije za edukaciju i unapređenje menadžerskih vještina. Prezentacija će biti dostavljena učesnicima na mail.
  4. Preporučena literatura je brošura „Smjernice za izgradnju menadžerskih vještina“ u izdanju ECI kao i dodatna literatura iz oblasti menadžmenta.

  Opšti utisak je da je organizaciono sve funkcionisalo na najbolji način. Svi učesnici iz Teslića imaju samo riječi hvale za organizaciju ove sesije.

  Petak, 30. septembar 2016.

  Ovo je zadnji radni dan u ovoj sedmici, zadnji dan u septembru i zadnji dan u predizbornoj kampanji. Protekla sedmica po aktivnostima je u znaku redovnih tehničkih aktivnosti. Poslije dužeg vremena jedan zahtjev za članstvo u organizaciji. Iz regionalne koalicije stigla su dva dopisa. Jedan se odnosi na izbor ličnosti među osobama sa invaliditetom koja bi bila predstavljena na bilbordu. Drugi se odnosi na pitanja vezana za alternativni izvještaj o sprovođenju konvencije o pravima osoba sa invaliditetom.

  Danas mi je lično upućen poziv da prisustvujem predizbornom mitingu SNSD-a i njegovih koalicionih partnera. U Tesliću je završni predizborni skup pa će kao gosti biti i predsjednik Republike Srpske Mile Dodik i Premijerka Željka Cvijanović te još dosta drugih gostiju. Oni su jedini koji su pozvali predstavnika naše organizacije na predizborni skup. Nisam bio u prilici pa nisam ni prisustovao. Kao Organizacija baš i ne očekujemo mnogo novog od izbora i mogućih promjena. Nevladine Organizacije nisu bile tema ovih izbora, čak ni pitanja osoba sa invaliditetom takođe.

  Oktobar 2016.

  U ovom poglavlju se nalaze događaji koji su upisani u dnevnik za mjesec: oktobar. Korisnici čitača ekrana Koriste prečice: h, za sledeći događaj. Shift+H, za predhodni događaj.

  Utorak, 4. oktobar 2016.

  Prošli su lokalni izbori. Danas svi pričaju ko je kako prošao. U kancelariji smo održali radni sastanak i jedna od tema su bili i rezultati izbora. Na radnom sastanku smo se dogovarali o: Pozivu iz UGOV Tuzla, odlasku u Derventu na muzičku smotru, nastavku ECI projekta u Tešnju, čestitki načelniku, danu bijelog štapa i još nekim tekućim temama.

  Dogovoreno je da se pokuša organizovati odlazak u Tuzlu i posebno u Derventu. Traže se povoljne ponude za prevoz. Dogovoreno da se u kancelariji organizuje obilježavanje dana bijelog štapa te da se traži prijem kod načelnika Opštine Teslić. Tom prilikom uz zahtjev načelniku bi se uputila i čestitka na ponovnom izboru.

  U četvrtak se pomjera radno vrijeme zbog dolaska predstavnika MTEL i prezentacije mogućnosti povoljnijih paketa za korišćenje mobilnih telefona.

  Četvrtak, 6. oktobar 2016.

  Danas smo vidjeli na web strani Vlade Republike Srpske da je 21. septembra 2016. na dnevnom redu bila i tačka prenos vlasništva na automobilu za potrebe Organizacije slijepih u Tesliću. Konkretno, to znači da ćemo dobiti automobil u naše vlasništvo. Detalje ćemo vjerovatno saznati za nekoliko dana, iskreno se radujemo jer bi automobil rješio mnoge naše potrebe.

  Danas je po ranijem dogovoru u našoj organizaciji bio predstavnik MTEL-a. Predstavljene su nam mogućnosti povoljnih paketa kao i povoljna nabavka telefona. Nas svakako najviše interesuje onaj paket koji bi omogućio stalnu i besplatne razgovore između naših članova, njihovih porodica i saradnika. Već se koristi nekoliko android telefona, sada ima interesa za iphone a ponuđeni model paketa bi nam omogućio da naši članovi imaju neograničene međusobne razgovore.

  Javila se Zumreta iz Tuzle i ponudila da dva naša člana idu na ljetnju školu u Neum. Dragoslav je zauzet pa će na put vjerovatno Tihomir. Ljetnja škola je u Neumu od 12. do 15. oktobra. Na put će i Dalibor iz Udruženja distrofičara koji će ujedno da bude i vozač.

  Iz Saveza slijepih Republike Srpske stigao je poziv u kom piše:

  Na osnovu Plana i programa rada Saveza slijepih RS za 2016. godinu i utvrđenog kalendara manifestacija Republičkog karaktera raspisuje se poziv za 19. pojedinačno i 12. ekipno prvenstvo SSRS u kuglanju. Prvenstvo će se održati u Banjaluci 29.10.2016. godine (subota) na kuglani Energomonta sa početkom u 08:00 časova. Takmičenje će se održati u kategorijama B1, B2 i B3 u muškoj i ženskoj konkurenciji prema pravilima IBSA-e.

  Utorak, 11. oktobar 2016.

  Danas je Gradimir častio povodom svog rođendana. Mješano meso i kolač. Osim Dragoslava, Tihomira, Nataše, Lidije, Armina, Gradimira čašćenju je prisustovao i Dalibor iz Udruženja distrofičara. Kasnije se pridružio i Nenad Bubić.

  Dogovoreno sa Udruženjem distrofičara, oni nas voze u Derventu na muzičku smotru. Gradimir je kontaktirao školu u Derventi i tražio da nam se omogući da na kratko posjetimo školu i da se naši članovi koji do sada nikada nisu bili u nekoj školi za slijepe, da vide kako to izgleda.

  Ostale aktivnosti su bile: Tihomir sutra odlazi četiri dana u Neum na ljetnju školu za mlade aktiviste. Stigla ponuda za telefone iz MTEL, nešto baš i nismo oduševljeni ponudom. Danas se valjda kompletira dokumentacija za banku i promjenu ovlašćenih lica za raspolaganjem finansijskim sredstvima na žiro računima. U četvrtak Didi radi kao tehnički sekretar.

  Napisali smo i poslali čestitku načelniku Milanu Miličević povodom ponovnog izbora. Takođe, tražili smo prijem kod Načelnika a u povodu 15. oktobra, dana bijelog štapa.

  Subota, 15. oktobar 2016.

  Danas je dan bijelog štapa. Ovo je peti dan bijelog štapa od kako postoji naša Organizacija. Kao i većina drugih organizacija i mi ćemo iskoristiti medije da povodom ovog dana govorimo o našoj organizaciji, planovima i problemima. Potvrđeno da ćemo u ponedeljak u 09:00 biti na prijemu kod načelnika Opštine Teslić.

  Na internetu se pojavilo dosta informacija o danu bijelog štapa. Osim nekoliko izuzetaka koji se mogu svrstati da su se realizovali baš u pokretu sa bijelim štapom, većina drugih su vezani za neke druge aktivnosti organizacija slijepih a najčešće socijalna pitanja kultura i šah.

  Ponedeljak, 17. oktobar 2016.

  Po dogovoru, Dragoslav, Gradimir i Nataša su u opštini na razgovoru kod načelnika. Načelniku smo i zvanično čestitali na ponovnom izboru i izrazili želju i očekivanja da će naša saradnja biti i dalje uspješna. Očekivali smo da ćemo razgovarati ne duže od 20 minuta, ipak razgovor je trajao skoro pa sat vremena. Nismo ponavljali šta smo sve do sada uradili, nismo govorili o trenutnim problemima već o ono šta planiramo da radimo i gdje nam je potrebna pomoć.

  Za našu organizaciju je najbitnije da dobijemo podršku u oblastima obrazovanja, zapošljavanja i rada naše organizacije. Tu podršku smo i dobili. Načelno je dogovoreno da naša Organizacija bude inicijator izrade LAPI-a, dogovoreno je da će opština učestovati u našim projektima a posebno ako se budu radili projekti u oblasti personalne asistencije, zapošljavanja i slično. Obećano je da će stimulacije u zapošljavanju koje će se dodjeljivati onima koji zapošljavaju osobe sa invaliditetom biti dostupne i NVO ako imaju biznis plan.

  Rješen je problem renoviranja djela plafona u našoj kancelariji, obećano da će se finansijski dug riješiti čim opština dobije neka sredstva koja joj se već dugo duguju. Prijem kod načelnika je završen izjavom za medije u kojoj su se obratili Dragoslav kao predsjednik i načelnik Opštine Teslić. Snimak obraćanja sa TV - K3 se može vidjeti na linku: 15. oktobar 2016. Dan bijelog štapa

  Zanimljivo, isti dan su došli majstori iz opštine da vide šta treba da se radi u vezi renoviranja našeg plafona.

  Utorak, 18. oktobar 2016.

  Iz praktičnih razloga, danas je radno vrijeme kancelarije od 12:00-15:00. Tokom dana stigla je informacija da treba da kontaktiramo Ministarstvo zdravlja u vezi dogovora za preuzimanje automobila. Obećanje dato još 2. aprila se realizuje a sumnje da će biti realizovano nestaju. Detalji će se dogovoriti narednih dana. Danas su došli ponovo majstori da urade pripremu za popravku plafona.

  Još ranije smo planirali da u skladu sa pozivom organizacijama Saveza slijepih Republike Srpske u vezi festivala muzike u Derventi budemo u publici i tako podržimo našu članicu Kristinu Tomić. Danas je utorak, 18. oktobar i popodne putujemo u Derventu. Sa nama zajedno je i Zoran Marjanović za kojeg smo juče saznali da boravi u Banja Vrućici na rehabilitaciji.

  U Derventu nas vozi Dalibor iz Udruženja distrofičara Teslić. Iz naše Organizacije su putovali: Dragoslav, Tihomir, Gradimir, Nataša, Armin i Stanko. Stigli smo po kiši i prvo posjetili školu u Derventi. Dragoslav se podsjetio svog jednogodišnjeg boravka u ovoj školi. Nataša je bila u prilici da uporedi školu u Zemunu i ovu u Derventi a ostali da prvi puta posjete jednu ovakvu školu.

  U vezi samog festivala ovdje prenosimo dio teksta iz lokalnih medija iz Dervente:

  Povodom 15. oktobra, Međunarodnog dana bijelog štapa, Savez slijepih Republike Srpske organizovao je u Derventi 11. Muzički festival slijepih lica. Tehničku podršku u organizaciji festivala pružila je Međuopštinska organizacija saveza slijepih Dervente, Broda i Vukosavlja, a pokrovitelji festivala su Ministarstvo  civilnih poslova BiH, Opština Derventa, Centar za kulturu Derventa i privredni subjekti sa područja opštine.

  Festival je otvorio zamjenik načelnika opštine Siniša Jeftić koji je rekao da građani treba da pomognu slijepim i slabovidim licima u kretanju i lakšem snalaženju, ali i u ostvarivanju životnih potreba. “Lokalna zajednica podržava  ovaj festival i drago nam je da se odražava u Derventi. Ovo je prilika da vidimo stvaralaštvo slijepih i slabovidih lica”, rekao je Jeftić i uputio čestitke organizatoru festivala.

  Derventskoj publici se predstavilo 12 instrumentalnih i vokalnih izvođača iz Banjaluke, Novog Grada, Gradiške, Teslića, Šamca, Bijeljine, Prnjavora, Istočnog Sarajeva i Trebinja. U revijalnom dijelu nastupili su Ranko Burić iz Beograda, Andrija Samardžić iz Podgorice, te Violeta Pećić, Milijana Žunić, Dušan Simić i Darko Đekić iz Dervente.

  Žiri, u sastavu Violeta Pećić, Milijana Žunić i Dušan Simić, odlučio je da prva nagrada za vokalnu interpretaciju bude dodijeljena Kristini Tomić iz Teslića za pjesmu Mojoj majci , a druga Trifku Vici iz Trebinja. Prvu nagradu za instrumentalnu izvedbu osvojio je Jovo Jerković iz Gradiške.

  Naravno da smo više nego zadovoljni što je Kristina pobjedila. Još zadovoljniji što je i publika dugim aplouzom nagradila Kristinu i pjesmu "Mojoj majci" koju inače u originalu pjeva Hanka Paldum. Mi smo joj uručili cvijeće i čokoladu. Po završetku festivala smo se vratili u Teslić a učesnici i gosti su ostali na večeri i druženju.

  Četvrtak, 20. oktobar 2016.

  U Organizaciji se razgovara o strateškom planu. Danas je odštampan primjer strateškog plana kojeg smo dobili od Udruženja amputiraca iz Doboja. Preuzet snimak sa YouTube u povodu Dana bijelog štapa i prijema kod načelnika Opštine Teslić. Dragoslav razgovarao sa Ministarstvom zdravlja u vezi automobila. Čeka se slobodan termin kod Ministra Dragana Bogdanić da se taj automobil preuzme.

  Utorak, 25. oktobar 2016.

  U kancelariji ne radi fiksni telefon. Predhodno preusmjeren na Dragoslava pa se sada samo on može javiti. Uplaćeno 100,00 KM za prevoz u Derventu, iznos uplaćen Daliboru Vuković na lični račun.

  Četvrtak, 27. oktobar 2016.

  Juče je potvrđeno da se u petak, 28. oktobra preuzima automobil. Danas se bavimo organizovanjem puta u Banja Luku. Ujutro privatnim prevozom idu: Dragoslav, Tihomir, Nataša i Didi. Treba biti u Ministarstvu u 08:30.

  Prijavljena smetnja na fiksnom telefonu, već u toku dana su došli i otklonili kvar. Nije realizovana nabavka kancelarijskog materijala jer sada u kopi centru traže da se prvo plati račun a onda podigne roba.

  Petak, 28. oktobar 2016.

  Po dogovoru, jutros su za Banja Luku otišli: Dragoslav, Tihomir, Nataša i Didi da preuzmu automobil. Otišli su angažovanim privatnim prevozom. U Ministarstvu su bili u 08:30 i kratko bili kod Ministra Dragana Bogdanić. U kratkom periodu preuzet je automobil i Didi je vratio automobil u Tesliću te popodne skinuo i ostavio registracione tablice u hotelu "Kardijal".

  Preuzet je automobil: Citroen C3 ispravan sa kompletnom pratećom opremom. Vozač plus još 4 mjesta. Na vozilu se nalaze ljetnje gume te će uz registraciju trebati još ponešto uraditi da bi vozilo bilo u voznom stanju za predhoni zimski period.

  Preuzimanjem automobila, rješena je aktivnost započeta još 2. aprila ove godine. Kako automobil nije registrovan, još ga nisu vidjeli neki članovi mada će narednih dana biti prilike da se upozna vozilo.

  Novembar 2016.

  U ovom poglavlju se nalaze događaji koji su upisani u dnevnik za mjesec: novembar. Korisnici čitača ekrana Koriste prečice: h, za sledeći događaj. Shift+H, za predhodni događaj.

  Utorak, 1. novembar 2016.

  Danas je 1. novembar i ovo je dan kada je osnovana naša Organizacija. Danas je pet godina od kako postoji ova organizacija. U kancelariju danas nije došao Gradimir pa je izostala priča o pet godina Organizacije. Bavimo se detaljima za registraciju automobila i dogovora za odlazak u Tešanj. Plaćene su obaveze za tehničkog sekretara i administrativnog asistenta. Kako ovog časa stoje stvari u Tešanj sutra idu: Tihomir, Gradimir i Didi te Dalibor iz Udruženja distrofičara.

  Srijeda, 2. novembar 2016.

  Juče je stigao poziv u kom je pisalo: Edukacijski centar za osobe sa invaliditetom 'ECI' će u srijedu, 02.11.2016. godine, realizovati studijsku posjetu kompaniji 'Koteks' Tešanj.. Studijska posjeta realizuje se u sklopu projekta „Građenje imidža menadžera u programu inkluzivne obuke“ koji finansira Ministarstvo rada i socijalne politike FBiH.

  Posjetili smo danas 'Koteks' i upoznali se kako radi ova kompanija, kako njom upravlja mlađa osoba koja je direktor. Uz više nego dobar utisak o kompaniji 'Koteks' bila je ovo prilika da Zumreti čestitamo jer je u subotu 29. oktobra 2016. odbranila doktorsku disertaciju u području ekonomskih nauka, uža oblast tržište novca, i stekla zvanje doktora ekonomskih nauka.

  Četvrtak, 3. novembar 2016.

  I danas se bavimo detaljima oko registracije automobila. Takođe priprema se druga sjednica Upravnog odbora. Iz Doboja stigao je poziv u kom piše:

  Čast nam je i zadovoljstvo pozvati vas da učestvujete na okruglom stolu čija je tema: „Saradnja organizacija osoba sa invaliditetom sa entitetskim agencijama za certifikaciju i akreditaciju kvalitete u zdravstvu ASKVA iz RS, AKAZ iz FBiH i prezentaciju brošure za zdravstvene radnike o ophođenju sa osobama sa invaliditetom“ koji se održava 15.11.2016. godine (utorak) u hotelu "Park" u Doboju sa početkom u 11:00 sati. Udruženje paraplegičara, oboljelih od dječije paralize i ostalih tjelesnih invalida regije Doboj iz Doboja, članica koalicije OOSI regije Doboj u partnerstvu sa 15 OOSI sa regije Doboj i uredom "Myright" iz Sarajeva organizuju ovaj okrugli sto u okviru kampanje javnog zagovaranja za pravedno društvo i jednake mogućnosti za sve pod nazivom "Ponosni na sebe".

  Cilj okruglog stola je da se zdravstveni radnici sa područja Doboja, Teslića, Doboj Juga i Doboj Istoka upoznaju sa radom i zadacima agencija za sertifikaciju i akreditaciju kvaliteta u zdravstvu kroz izlaganje direktora ove dvije entitetske agencije. Takođe bi i autori i saradnici koji su radili na izradi brošure za zdravstvene radnike o ophođenju prema osobama s invaliditetom sadržaj brošure predstavili prisutnim učesnicima okruglog stola.

  Radi se o brošuri koja nas posebno interesuje jer i naš projekat kojeg trenutno realizujemo u zadnja dva mjeseca ima predviđene aktivnosti na podizanju senzibiliteta kod zdravstvenih radnika. Predpostavljamo da ćemo učestovati na ovom okruglom stolu sa maksimalnim brojem učesnika koliko nam bude omogućeno.

  Ponedeljak, 7. novembar 2016.

  Danas je registrovan automobil i može da se koristi. Potrebno je da se uradi servisni pregled, nabave zimske gume i još ponešto kako bi vožnja bila sigurna.

  Utorak, 8. novembar 2016.

  Raspravljamo najviše o automobilu. Upoznali smo se sa prijedlogom odluke o korišćenju automobila koja će biti usvojena na narednoj sjednici Upravnog Odbora. Registracija važi do juna naredne godine i koštala je oko 340,00 KM uz napomenu da smo dobili poklon bon za kupovinu goriva tako da će stvarna cijena biti nešto manja.

  Dogovoreno da se druga sjednica Upravnog Odbora održi u četvrtak, 10. novembra u kancelariji sa početkom u 10:00. Utvrđen je prijedlog dnevnog reda. Raspravljaće se o odluci za korišćenje automobila, realizaciji projekta te još nekoliko važnih tačaka.

  Prijavljeni su naši učesnici za okrugli sto u Doboju koji će se održati 15. novembra 2016. Na okrugli sto idu: Dragoslav kao predsjednik i Tihomir kao sekretar te Nataša kao asistent.

  Urađena je potvrda za Zumretu Galijašević iz Tešnja u vezi njenog angažovanja kao predavača u našoj organizaciji. Takođe, prijavljeni su Gradimir, Tihomir i Didi za odlazak u Tešanj 16. novembra 2016.

  Četvrtak, 10. novembar 2016.

  Danas je održana druga sjednica Upravnog Odbora, drugog saziva. Sjednici su prisustovali 4 člana UO, jedino, opravdano izostao je Nenad Bubić. Predsjednik je odobrio da se koristi automobil pa su svi članovi dovezeni i po završetku sastanka odvezeni na svoje adrese.

  Nekoliko tačaka je bilo važno na ovom sastanku. Između ostalog usvojena je odluka o načinu korišćenja automobila, dogovoreno da se traži pomoć od elektro Doboja te da se u Opštinu Teslić uputi inicijativa za izradu lokalnog plana akcija u oblasti invalidnosti.

  Dragoslav je u uvodnoj tački izrazio zadovoljstvo aktivnostima koje su realizovane u proteklih tri mjeseca. Kada je u pitanju realizacija projekta, tu baš nije sve realizovano po predviđenom planu. Dogovoreno je da se do kraja godina pokuša realizovati sve što je predviđeno projektom.

  Utorak, 15. novembar 2016.

  Jutros smo u kancelariji mogli konstatovati da je u proteklim danima urađeno nekoliko dogovorenih obaveza:

  1. Konačno, u petak je urađen plafon u našoj maloj kancelariji. Istina prije bismo rekli da je skarabučen ali je sada mnogo bolje nego što je bilo.
  2. U ponedeljak su kupljene i montirane zimske gume tako da je sada auto spremno za zimske uslove. Koštalo nas je to 232,00 KM ali je to zakonska obaveza.
  3. Nabavljen je kancelarijski materijal, plaćeni telefonski računi i kopirani očni i matični kartoni.

  Dragoslav, Tihomir i Nataša su danas na okruglom stolu u Doboju. Cilj okruglog stola je da se zdravstveni radnici sa područja Doboja, Teslića, Doboj Juga i Doboj Istoka upoznaju sa radom i zadacima agencija za sertifikaciju i akreditaciju kvaliteta u zdravstvu kroz izlaganje direktora ove dvije entitetske agencije. Takođe bi i autori i saradnici koji su radili na izradi brošure za zdravstvene radnike o ophođenju prema osobama s invaliditetom sadržaj brošure predstavili prisutnim učesnicima okruglog stola.

  Potvrđeno, sutra u Tešanj putuju: Tihomir, Gradimir i Didi. Prvi puta koristićemo naš automobil za odlazak na neku aktivnost izvan Teslića. Za upotrebu automobila, organizator, ECI Tešanj, plaća putne troškove.

  Gradimir i Didi uradili dopise za Opštinu Teslić u kojima se traži pokretanje inicijative za izradu lokalnog plana akcija u oblasti invalidnosti (LPAI). Takođe, urađen zahtjev za stanicu javne bezbjednosti Teslić da nam se izda znak pristupačnosti za naš automobil

  Tokom radnog dana našu Organizaciju je posjetio Goran Špirić. Većina članova Gorana poznaje kao muža od Koviljke Špirić. Ipak, najviše ga poznajemo kao dugogodišnjeg aktivistu u organizaciji "Futura plus". Mada Futura plus nije više aktivna, nije ni bila aktivna od kako je osnovana naša Organizacija, tragovi rada Future plus se i te kako osjete u našoj Organizaciji. To posebno ističe Gradimir koji kaže da je u svom radu kao predsjednik primjenjivao mnoga znanja stečena toko seminara koje je organizovala Futura plus.

  Srijeda, 16. novembar 2016.

  Po ranijem planu i na poziv Edukacijskog centra za osobe sa invaliditetom "ECI" Danas smo u Tešnju je će u 10:30 sati, realizuje posjeta kompaniji "Mann+Hummel Tešanj'.. Posjeta se realizuje u sklopu projekta „Građenje imidža menadžera u programu inkluzivne obuke“ koji finansira Ministarstvo rada i socijalne politike FBiH.

  U posjetu su krenuli Tihomir, Gradimir i Didi. Vozimo se našim automobilom i ovo je prva službena vožnja izvan Teslića. Osim nas iz Teslića koji smo stigli prvi, tu su još učesnici iz Tuzle, Banovića i Lukavca. Posjeta je više nego uspješna. Upoznali smo najveću firmu u Tešnju, upoznali izuzetno dobro organizovanu firmu i što se tiče proizvodnje i upravljanja.

  Na kraju smo svi zajedno na ručku i druženju. Svo vrijeme dok smo se vraćali ka Tesliću u automobilu smo pričali o pozitivnim iskustvima sa ove današnje posjete.

  Četvrtak, 17. novembar 2016.

  Kako je danas radni dan sa dosta obaveza, i danas koristimo automobil za prevoz članova. Tihomir danas ne radi u kancelariji jer je uključen u humanitarnu akciju u gradu. Uradili smo zahtjev za finansijsku pomoć kojeg šaljemo na adresu Elektro Doboja. Dogovorena je izrada natpisa na automobilu. Vjerovatno u naredna 2-3 dana da će natpis biti postavljen.

  Dragoslav i Didi su pokušali predati zahtjev u policiji da nam se dodjeli znak za pristupačnost. Ipak zahtjev nije kompletan pa ostaje da se to uradi u utorak. Gradimir i Didi su u opštini predali zahtjeve za pokretanje inicijative da se u Tesliću radi lokalni plan akcija u oblasti invalidnosti (LPAI). Takođe su prisustovali sastanku na poziv Dragana Mišić iz službe razvoja u vezi budućih projekata koji se planiraju u opštini Teslić zajedno sa UN-DPI.

  Utorak, 22. novembar 2016.

  Redovan radni dan. Iz Opštine Teslić je odgovorila Samira da će projekat o zapošljavanju žena obavezivati formalno zapošljavanje. Nismo baš sigurni kako će se naši članovi tu pronaći ali ipak možda bude prilike za neko učešće u projektu.

  Dovršavamo dokumentaciju za izdavanje znaka pristupačnosti kojeg trebamo staviti na naš automobil. Iz policije nam traže da dostavimo dokumentaciju da su naši članovi slijepi. Ništa neobično kada je u pitanju policija i administracija. Povod je to da smo prepričali nekoliko zgoda sa policijom i policajcima i našim članovima.

  Prepričavanju ovih zgoda nam se pridružio Igor Milovanović, kasnije i Ana, Igorova supruga i Goran Milovanović koji su navratili u našu Organizaciju. Pokazali smo im, posebno Igoru kako radi "Fjuzer", brajevi redak, brajevi štampač i još ponešto. Vjerujemo da smo ostavili dobar utisak kao Organizacija. Igor, Ana i Goran su Gradimirovi poznanici ali Igor poznaje i Didija i Armina kao radioamatere. Svi oni žive i rade u inostranstvu, da su ovdje sigurno je da bi nam bili od praktične pomoći i da bismo sarađivali.

  Decembar 2016.

  U ovom poglavlju se nalaze događaji koji su upisani u dnevnik za mjesec: decembar. Korisnici čitača ekrana Koriste prečice: h, za sledeći događaj. Shift+H, za predhodni događaj.

  Četvrtak, 1. decembar 2016.

  Protekla dva radna dana se i nismo nešto posebno okupljali u kancelariji. Svi smo imali neke lične obaveze zbog čega nas nije bilo u broju kako se inače okupljamo. Zato je ovaj četvrtak bio radni u pravom značenju te riječi.

  Održali smo radni sastanak. Dok smo dogovarali detalje za moguću kafu sa Ministrom Bogdaniće, stigla je vijest da će se kafa sa Ministrom piti u nedelju u 13:30 u restoranu "Eks" u Tesliću. Očekujemo da prisustvuje naših 15 članova i aktivista.

  Prvu tačku radnog sastanka smo posvetili pokušaju da se dogovorimo da kao partneri Udruženju distrofičara napravimo zajednički projekt i konkurišemo kod SAD ambasade u BiH koja je upravo raspisala konkurs. Zaduženi: Tihomir, Gradimir i Didi da rade sa Daliborom na izradi projekta. Aktivnosti počinju u ponedeljak.

  Ostale teme radnog sastanka su bile: Strateški plan OOSS Teslić, prijedlog za plan rada Skupštine Opštine Teslić za 2017, izrada QR koda za našu organizaciju. Tokom dana plaćene su tekuće obaveze za novembar mjesec.

  Tokom dana na našu e-adresu stigla je poruka u kojoj piše: "U prilogu Vam dostavljamo Saopstenje Saveza slijepih Republike Srpske povodom Medunarodnog dana lica sa invaliditetom, 03. decembra." Zanimljivo da ovu poruku šalju u 14:11 i da je do 3. decembra ostao praktično samo jedan radni dan. Da nemamo stalnu kontrolu primljenih poruka, ovo bi čitali tek u utorak 6. decembra. Nisam baš siguran koliko će organizacija ovu poruku pročitati prije 3. decembra. No, to je problem Saveza a pokazuje koji odnos imaju prema organizacijama na terenu.

  Subota, 3. decembar 2016.

  Svetski savez slepih - borba protiv niske stope zaposlenosti slepih i slabovidih

  - saopštenje za štampu povodom Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom, 3. decembra 2016.

  Toronto, Kanada: Treći decembar je dan kada ceo svet slavi osobe sa invaliditetom i njihovu punu i ravnopravnu uključenost u društvo. Tema Ujedinjenih nacija za ovu godinu je "Postizanje 17 ciljeva za budućnost koju želimo," a što se odnosi na ciljeve održivog razvoja. Ove ciljeve je usvojila Generalna skupština UN u septembru 2015. godine, a imaju nekoliko eksplicitnih referenci na osobe sa invaliditetom. U ciljevima održivog razvoja, ove reference obezbeđuju da će osobe sa invaliditetom biti uključene u glavne međunarodne razvojne tokove koji će trajati do 2030. Ovi ciljevi se bave čitavim nizom tema kao što su zdravlje, obrazovanje, mir i odnosi među polovima.

  Cilj br. 8. je: "Promovisanje podržanog, inkluzivnog i održivog ekonomskog rasta, punog i produktivnog zapošljavanja i pristojnih uslova rada za sve".

  Ovaj cilj je i jedan od glavnih prioriteta za Svetski savez slepih. Uprkos napretku u obrazovanju, rehabilitaciji, tehnologiji i društvenim stavovima, slepe i slabovide osobe su još uvek uglavnom nezaposlene u svim delovima sveta. U razvijenim zemljama, stopa zapošljavanja slepih je samo oko 25 posto, a u zemljama u razvoju, broj zaposlenih slepih pada ispod 10 procenata.

  "Slepi i slabovidi žele da rade i sposobni su da rade. Jedina stvar koja ih u tome sprečava jeste nedostatak mogućnosti," rekao je dr Fredrik Šreder, predsednik Svetskog saveza slepih. On je dalje izjavio da je "slepima i slabovidima potreban pristup dobrom obrazovanju, asistivnim tehnologijama, i neko ko će im pružiti šansu da pokažu ono što mogu".

  Budućnost kakvu želi Svetski savez slepih je ona u kojoj će sve osobe sa invaliditetom, uključujući i slepe i slabovide, imati puni pristup unosnom zaposlenju, ravnopravno sa osobama bez invaliditeta. Da bismo postigli taj cilj, potrebno je da se suočimo sa preprekama koje i dalje sprečavaju slepe da se zaposle. Te prepreke još uvek uključuju i nedostatak zakona o sprečavanju diskriminacije osoba sa invaliditetom na radnom mestu ili u procesu zapošljavanja, nedostatak znanja potrebnog za podršku i/ili obuku slepih i slabovidih radnika i mnoge preostale stigme ili pogrešna shvatanja koja mnogi ljudi još uvek imaju prema slepim i slabovidim osobama kao što je uverenje da su slepe osobe manje sposobne nego njihovi videći vršnjaci ili da su skuplji nego drugi radnici.

  Nedavna Ipsos studija sprovedena u Kanadi za Kanadski nacionalni institut za slepe (CNIB) pokazala je da bi 70 posto Kanađana biralo videćeg kandidata a ne slepog, čak i onda kad su oba kandidata jednako kvalifikovana Ovakve predrasude protiv zapošljavanja slepih nisu jedinstvene samo za Kanadu; nažalost, one su istinski globalni problem.

  Za borbu protiv ovih prepreka i predrasuda, Svetski savez slepih ima vebsajt o zapošljavanju koji se zove Projekat Aspiro (Project Aspiro), koji je namenjen obezbeđivanju veština i resursa za slepe i slabovide učenike i tražioce posla, s ciljem da im pomognu da nađu posao. Na vebsajtu se takođe naglašava sveukupna uloga koju imaju poslodavci, a tu su i resursi za pomoć poslodavcima da zaposle i zadrže slepe i slabovide radnike.

  Nedelja, 4. decembar 2016.

  Ova nedelja je planirana za kafu sa Ministrom Dr. Draganom Bogdanić. Njegovi saradnici su odabrali da to bude restoran Eks u gradu. Naše pripreme su započele još u 12:20 mada je kafa planirana za 13:00. Ministar Bogdanić je stigao među prvim a za nas iznenađenje da je među gostima bio i Branko Suzić, predsjednik Saveza slijepih Republike Srpske.

  Pored Ministra Bogdanića tu su još bili: Igor Bošnjak i Mile Brkić. Iz naše Organizacije su bili: Dragoslav Nedić, Tihomir Marković, Gradimir Kragić, Nenad Bubić, Nataša Nedić, Boris Cvijanović, Stanko Simić, Nedeljko Popović, Aleksa Radišić, Nedeljko Cvijanović i Branko Laušević. Očekivali smo još nekoliko naših članova ali se nisu pojavili u dogovoreno vrijeme.

  Razgovor smo počeli u opuštenoj atmosferi i neobaveznom razgovoru. Zahvalili smo još jednom Ministru Bogdanić na njegovom angažovanju da dobijemo automobil. Saznali smo da dobijeni automobil nije kupljen sredstvima budžeta, već se radi o automobilu koji je korišćen u nekom projektu.

  Onda je riječ uzeo Branko Suzić i govorio toliko dugo da i sami ne znamo koliko. Kako bi se ono reklo: "Sve od Kosovske bitke do današnjih dana". I mada smo pomislili evo prilike da konačno se uspostave neki bolji odnosi između naše Organizacije i Saveza i da je njegova posjeta dobar potez mada nismo znali da će do nje doći. Poslije tog govora nisam siguran da ćemo skoro poželjeti da nam ponovo dođe u posjetu...

  Nekako osjećamo da smo nepotrebno izgubili dragocjeno vrijeme i želju da sa Ministrom Bogdanić razgovaramo opušteno i o neobaveznim temama kao što je sam početak i bio. Kada smo mi pokušali nametnuti teme za razgovor kao što je Specijalna biblioteka, inkluzivno obrazovanje, Branko je ustao i otišao a da nismo bili u prilici skoro ništa da kažemo. Nisam siguran da je ovo dobar odnos prema jednoj Organizaciji, njenim članovima i njenim rezultatima rada. Biće prilike za još analiza...

  Kada su sa kafe i druženja otišli Ministar Bogdanić, njegovi saradnici i Branko suzić sa Nikolom Blagojević, ostali smo sami nekako zatečeni događajem. Na sreću, Ministar Bogdanić je obećao još kafa pa vjerujem da će one biti mnogo bolje i opuštenije.

  Ponedeljak, 5. decembar 2016.

  Valjda pod uticajem jučerašnjeg dana, Gradimir je danas aktivirao neka obećanja i nastoji da se uspostave novi kontakti sa predstavnicima vlade Rep. Srpske i da se realizuju neki raniji planovi. Sa zadovoljstvom se može konstatovati da ima šamse da se data obećanja uskoro realizuju.

  Zvao je Zoran Panić, terenski kordinator i predlaže da se naredni sastanak koalicije održi u Tesliću. Očekuje se od Udruženja distrofičara i naše Organizacije da taj sastanak tehnički podrže.

  Utorak, 6. decembar 2016.

  Redovan dan. Priča se i danas u kancelariji o nedeljnoj kafi. Gradimir je napisao tekst u dnevniku. U kancelariji su danas i Timka i njen asistent Sanja. Zvao je ponovo Zoran i predlaže da se sastanak održi sljedeće sedmice. Ostaje da se Dragoslav i Slavica iz Udruženja distrofičara dogovore o detaljima za sastanak.

  Tihomir, Nataša i Didi su se bavili uređivanjem odluke o korišćenju vozila, plana rada iz projektnih aktivnosti. Dragoslav je pokušavao da kontaktira Suzića u vezi podsticajnih sredstava za zapošljavanje. Tražio je i da nam se pošalje kopija pisma kojeg je Savez poslao Ministarstvu zdravlja kao preporuku za dobijanje automobila. U Savezu su spremni da tvrde da smo mi izbrisali poruku. Utisci sa nedeljnog sastanka su takvi da imaju i primjedbi.

  Kasnije tokom dana, zvali su iz Opštine i obavjestili nas da će se u petak 9. decembra 2016 u domu zdravlja "Sveti Sava" održati okrugli sto na temu položaja osoba sa invaliditetom.

  Petak, 9. decembar 2016.

  Danas je u domu zdravlja "Sveti Sava" u Tesliću održan okrugli sto posvećen 3. decembru, međunarodnom danu osoba sa invaliditetom. Organizator okruglog stola je Opština Tesli a mjesto održavanja je bila sala u domu zdravlja. Učestovali su predstavnici opštinske administracije, direktori doma zdravlja i centra za socijalan rad te predstavnici organizacija: Udruženje djece sa posebnim potrebama, Udruženje distrofičara i Organizacija slijepih i slabovidih. Pozvani ali se nisu pojavili iz udruženja gluvih.

  Na početku nas je pozdravio načelnik: Milan Miličević te objasnio da se sa održavanjem ovog stola objektivno kasnilo. Zatim je govorio Borislav Tešić, načelnik odeljenja za društvene djelatnost i privredu. Govorili su i direktor doma zdravlja Mladen Kovanušić, direktor centra za socijalan rad, Ratko Markočević i Dragan Mišić šef razvojnog odeljenja u Opštini Teslić.

  U radu ovog okruglog stola učešće su uzeli i predstavnici svih prisutnih organizacija: Biljana Gagula, Dalibor Vuković, Dragoslav Nedić i Gradimir Kragić. Glavna tema je bilo finansiranje organizacija a posebno je ukazano da izvještaji o radu organizacija moraju biti precizniji i bolji.

  Okrugli sto je završio nakon nešto više od sat vremena. Nije bilo predstavnika medija pa je ovo možda i jedini pisani tekst posvećen 3. decembru u 2016. u Tesliću.

  Tokom dana potvrđeno je iz Saveza slijepih Republike Srpske da jedan od dobijenih paketa za podsticaj za zapošljavanje dobija Dragoslav Nedić. Paketi za podsticaj zapošljavanja su dobijeni iz Fonda za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje invalida Republike Srpske.

  Ovaj petak je bio radni dan, zamjenili smo ga za četvrtak. Tako su danas Didi i Gradimir dobili zadatak da pokušaju završiti zahtjev za izdavanje znaka pristupačnosti u stanici javne bezbjednosti. Ni danas to nije završeno. Službenica neće da prihvati zahtjev dok joj šef ne odobri a njega danas nije bilo.

  Danas se nije nastavilo na radu na projektu koji je planiran zajedno sa Udruženjem distrofičara. Zvao je Zoran Panić i potvrdio da je sastanak koalicije u četvrtak, 15. decembra 2016. u Tesliću.

  Ponedeljak, 12. decembar 2016.

  Konačno, danas je predat zahtjev za izdavanje znaka kojeg tražimo za naš automobil. To je znak kojim se označava da vozilo prevozi osobe sa invaliditetom te se koriste neke od pogodnosti kao što je pravo na parking prostor namjenjen osobama sa invaliditetom.

  Dragica Bekanović je poslala poziv za sastanak u kom piše:

  Zadovoljstvo mi je da Vas pozovem na sastanak koalicije, posljednji u ovoj godini. Sastanak će se održati u prostorijama OOSS Teslić u Tesliću uz suorganizaciju sa Udruženjem distrofičara Teslić dana: 15.12.2016. godine sa početkom u 11:30 sati. Za sastanak se predlaže sledeći dnevni red:

  1. Izbor zapisničara za sastanak;
  2. Realizacija zacrtanih aktivnosti prema planu za 2016. godinu;
  3. Izrada prijedloga plana za 2017. godinu;
  4. Tekuća pitanja.

  Utorak, 13. decembar 2016.

  Konstatovali smo da nemamo dovoljno uslova da nastavimo na pisanju projekta za Ambasadu SAD-a. Rok je do 16. decembra a Gradimir nije u prilici da nastavi da radi zbog svojih ličnih obaveza i aktivnosti. Takođe, četvrtak i petak su dani kada se bavimo drugim poslovima.

  Potvrđeno, sastanak koalicije je u našoj kancelariji u četvrtak, 15. decembra 2016. u 11:30. Naša Organizacija treba da obezbjedi prostor, ostalo obezbjeđuje koalicija uključujući i kafu, sokove i grickalice. Zbog ovog sastanka pomjera se radno vrijeme u četvrtak.

  Pozvali smo Ružicu u našu kancelariju i dogovorili detalje oko izrade finansijskog izvještaja za 2016. Potrebno je da se uradi izvještaj za Opštinu Teslić, kao i konačni finansijski izbještaj sa bilansom stanja i uspjeha.

  Dragoslav je ponovo razgovarao sa Brankom Suzić u vezi realizacije odobrenog paketa za zapošljavanje. Tokom dana stigla je poruka sa dodacima kao što su JIB Saveza i ugovor koji su potrebni za praktičnu realizaciju ovog paketa. Stiglo je i pismo koje je Savez poslao u ministarstvo kao preporuku za dobijanje automobila.

  Na web strani Saveza slijepih Republike Srpske u kategoriji koja obrađuje temu časopisa "Zvučni pregled" u broju 94 koji je snimljen 10. decembra 2016. čitamo u sadržaju i dva naslova koja se odnose na našu Organizaciju. U Sadržaju piše:

  3.3. OOS TESLIĆ DONIRANO PUTNIČKO VOZILO, informacija sa tonskim prilogom;
  4.2. KRISTINA TOMIĆ POBJEDNICA 11. MUZIČKOG FESTIVALA SSRS, informacija sa tonskim prilogom.

  Ovo je prvi puta od kako postoji naša Organizacija da je Savez u svoj časopis uključio neku informaciju iz naše Organizacije. Ova prva je informacija koja se direktno odnosi na našu Organizaciju i konkretan događaj a ova druga je informacija koja se odnosi na našeg člana. Preslušavajući ove objavljene priloge uočili smo nekoliko nedorečnosti:

  1. Nije se radilo o posjeti našoj Organizaciji već o događaju koji se zvao: "Kafa sa Ministrom Bogdanić";
  2. Baš zato što je to bila kafa, ovo druženje je obavljeno u restoranu "Eks";
  3. Teško da bi se moglo reći da smo razgovarali o aktuelnim pitanjima jer čim smo iznijeli jedan problem, više prilike za razgovor nije bilo;
  4. Razgovor o aktuelnim pitanjima bi svakako morao uključiti više naših uspješnih rezultata i problema. U aprilu je bio razgovor sa Ministrom Bogdaničem a ovo je bila kafa;
  5. U zvučnom prilogu izostavljen je Dragoslav koji je pozdravio goste i sve učesnike;
  6. Za drugi prilog je malo neobično da prilog sa muzičkog festivala u trajanju nešto više od 22 minute nema snimak pobjedničke pjesme.

  Dali je ovim prestala blokada o aktivnostima u našoj Organizaciji jer do sada nije objavljen ni jedan prilog ili je ovo izuzetak od pravila, ostaje da se vidi u narednom periodu.

  Odgovorili smo na dopis za Skupštinu opštine Teslić u kom smo dali svoja dva prijedloga za rad Skupštine u narednoj 2017. godini.

  U Derventu se ide u petak, 16. decembra 2016. Detalje će sutra dogovoriti Dragoslav jer danas nije bio u kancelariji Vladan Popović, direktor Centra "Budućnost".

  Četvrtak, 15. decembar 2016.

  Danas je u našoj kancelariji održan sastanak koalicije regije Doboj, posljednji u ovoj 2016. godini. Suorganizaciju nam je dalo Udruženje distrofičara Teslić. U ime naše organizacije učesnike je pozdravio Dragoslav kao predsjednik. Na sastanku se radilo po sljedećem dnevnom redu:

  1. Izbor zapisničara za sastanak;
  2. Realizacija zacrtanih aktivnosti prema planu za 2016. godinu;
  3. Izrada prijedloga plana za 2017. godinu;
  4. Tekuća pitanja.

  Već poslije 14:30 svi su napustili kancelariju. Dogovoreno je takođe da se u Derventu ide u nedelju umjesto planiranog petka.

  Nedelja, 18. decembar 2016.

  Mada je nedelja, danas je prvi puta automobil iskorišćen za vožnju za potrebu člana Organizacije. Dragoslav, Nataša i Didi su dovezli Kristinu iz Dervente. Usput, saznali smo da Kristina sada stanuje na drugoj adresi a ne na Gornjoj Vrućici. Automobil se pokazuje sve korisniji i korisniji.

  Utorak, 20. decembar 2016.

  Uskoro će kraj godine pa tako danas više razgovaramo o početku sljedeće godine nego o obavezama do kraja ove godine. U januaru zbog praznika okupljamo se u četvrtak 5. januara 2017. pa tek onda 17. januara kada nastavljamo da radimo punom parom.

  Tihomir, Didi i Gradimir pokušavaju da riješe izradu QR kodova za našu Organizaciju. Predpostavljamo da bi ovi kodovi mogli imati nekoliko praktičnih upotreba. Samo da pronađemo pravi generator kodova i da se nešto praktično uradi. Prvi QR kod ide na novu vizitkartu i na automobil.

  Četvrtak, 22. decembar 2016.

  Juče je bilo nekoliko telefonskih poziva i e-poruka pa se danas uglavnom bavimo odgovorima u vezi tih poziva i poruka:

  Subota, 24. decembar 2016.

  Mada je subota i danas ima aktivnosti u Organizaciji. Gradimir jutros čita jučerašnji poziv iz Saveza slijepih Republike Srpske za kandidovanje za ulogu domaćina i tehničkog organizatora manifestacija republičkog karaktera. Kako je rok za prijavu kraj januara 2016. godine, to nemamo komentara na datum i vrijeme slanja ovog poziva.

  Gradimir je juče našao zanimljiv prilog u zvučnom časopisu "Glas", časopis za kulturu, umjetnost, nauku i religiju broj 68 za novembar 2016. kojeg izdaje biblioteka za slijepe u Crnoj Gori. U objavljenom prilogu pod naslovom: "Okrugli sto na sajmu knjiga u Beogradu" a koji je održan 28. oktobra 2016. Tokom rada ovog okruglog stola predstavljene su stručne službe i bibliotečko-izdavačka delatnost Biblioteke Saveza slepih Srbije „Dr Milan Budimir“, Saveza slepih Vojvodine, Republike Srpske i Biblioteka za slijepe Crne Gore. Tokom izlaganja direktora Želimira Radinovića u djelu u kom je govorio o doprinosu biblioteke iz Republike Srpske u inkluzivnom obrazovanju rekao je da je naša Organizacija iz Teslića na tom polju najviše uradila te da biblioteka ima odličnu saradnju sa ovom organizacijom. Sve bi ovo bilo dobro da je barem djelimično tačno. Tek kao podsjećanje da u posljednje tri godine od ove biblioteke na polju inkluzije smo kroz saradnju dobili dvije knjige te da naši navodi iz pisma kojeg smo mu uputili su još aktuelniji nego kada smo to pismo pisali. Još kao potvrda te "dobre saradnje" da se prilikom susreta direktor ne pozdravlja sa našim članovima. Tako je bilo i 18. oktobra tokom muzičkog festivala u Derventi, dakle samo deset dana prije ovog okruglog stola.

  Dok smo čekali da u našu Organizaciju dođe Vera Bošković i Svetlana Mršić iz Banja Luke, dogovoreno je da u ponedeljak na okrugli sto u Doboj idu: Tihomir i Gradimir. Kako Udruženje distrofičara nije registrovalo svoj kombi, voziće Didi našim kolima.

  U 11:00 počela je sa radom radionica: Upoznaj svoja prava i prilike. Izlagači su bili: Vera Bošković - predsjednica Upravnog odbora Udruženje omladine sa invaliditetom "Infopart" Banjaluka i Neven Majstorović - ispred omladinske organizacije "Naša stvar" Teslić. Radilo se po planu:

  Ovom radionicom kao koordinator projekta, u svojstvu moderatora, tehnične podrške (administracija vezana za radionicu, isplata putnih troškova) i asistenta je bila Svetlana Mršić iz Banja Luke.

  Iz Teslića kao učesnici radionice su bili:

  1. Nataša Nedić;
  2. Tihomir Marković;
  3. Kristina Tomić;
  4. Goran Jokić;
  5. Dalibor Vuković;
  6. Dragoslav Nedić;
  7. Sanja Borić;
  8. Sofija Simaković;

  Ponedeljak, 26. decembar 2016.

  U Doboju je danas održan okrugli sto na temu: "Izazovi u ostvarivanju prava na medicinska, ortopedska i druga pomagala u Republici Srpskoj i Ze-Do Kantonu, FBiH". Sastanak je održan u maloj sali zgrade Opštine Doboj. Iz naše Organizacije na sastanku su učestovali Tihomir i Didi.

  u maloj sali skupštine grada

  Utorak, 27. decembar 2016.

  Ovo je predzadnji radni dan u ovoj godini u našoj kancelariji. Valjda se zato telefonom javilo nekoliko članova da provjere šta se radi i imali nekih posebnih novosti. Navratio je i Jovo iz Vitkovaca. Dogovoreno je da će se sastanak povodom dana Organizacije održati u srijedu, 4. januara 2017. To je inače dan kada je rođen Louis Braille i koji se obilježava i kao dan brajeve knjige. U Republici Srpskoj, vjerovatno i u Bosni i Hercegovini samo naša Organizacija obilježava ovaj dan.

  Kristina je iskoristila priliku da obavi neku kupovinu a u vezi odluke Upravnog odbora da je nagradi za učešće i pobjedu na 11. muzičkom festivalu slijepih lica u Republici Srpskoj. Danas smo postavili na našem kanalu na YouTube video zapis: Kristina Tomić - Mojoj majci a to je pobjednička pjesma. Bravo Kristina!

  Četvrtak, 29. decembar 2016.

  Ovo je zadnji radni dan u ovoj godini. Dan je protekao mirno. Mislimo da smo konačno našli odgovarajući web site za QR kodove koji će nam biti u funkciji. Danas su plaćene obaveze za sekretara i administrativnog asistenta za decembar pa su tako izvršene sve obaveze u ovoj godini.

  Subota, 31. decembar 2016.

  Dnevnik u ovoj godini zatvaramo informacijom da je juče i danas stiglo nekoliko čestitki za novu 2017. godinu. Na čestitke smo odgovorili i takođe i mi poslali na nekoliko e-adresa. Ispravljeno je ili dopunjeno nekoliko zapisa. Posebno zapis od 13. decembra 2016.

  Srećna nam nova 2017!

  Napomena: Većinu zapisa u ovom dnevniku uradio lično Gradimir Kragić. U nekoliko slučajeva za objavljene informacije su zaslužni: Dragoslav Nedić i Tihomir Marković.

  © 2011-2016 "OOSS Teslić" - sva prava zadržana.

  Valid (HTML5)
  Valid CSS!
  Level A conformance icon,
W3C-WAI Web Content Accessibility Guidelines 1.0